Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Powiem na wstępie, że jako student wzornictwa przemysłowego (ASP Wrocław) nie mam praktycznego doświadczenia w zakresie budowy jachtów. Podczas pracy nad obecną koncepcją pomaga mi asystent, który na co dzień zajmuje się projektowaniem łódek.
Od ponad miesiąca suszę mu głowę o pomoc w sprawdzeniu czy moje dzieło ma szansę się utrzymać na wodzie, ale w odpowiedzi zawsze słyszę, że to hektary roboczogodzin obliczeń przy komputerze i powinienem zlecić to komercyjnie jakiemuś studentowi politechniki. Rozważałem tę możliwość, ale po wysondowaniu tematu mam małe szanse powodzenia z uwagi na zbliżającą się sesję.
Czy istnieje program, w którym bez znajomości czarnej magii uda mi się dowiedzieć jak w przybliżeniu zachowa się mój projekt na wodzie?
oto podstawowe dane:
przeznaczenie - rekreacja wodna, popularyzacja spędzania wolnego czasu na wodzie
w mieście posiadającym rozwiniętą sieć kanałów rzecznych (m.in. Wrocław, czy Bydgoszcz)
4 - 6 osób
dł. całkowita 5180mm
szer. całkowita 3000mm
wys. całkowita 2033mm
szer. pływaka 507mm
wys. pływaka 554mm
napęd - w zależności od wersji - 4-osobowy rower wodny, bądź silnik elektryczny (myślałem o jednostce Minn Kotta)
wyposażenie - w zależności o formy spędzania czasu (od aktywnej po bierną)
budulec - laminat
dysponuję modelem 3D opracowanym w programie Rhinoceros 5.0
Wymiary przyjęte są niestety "na oko". Tu opierałem się na wiedzy asystenta mojej pracowni.
Proszę serdecznie o pomoc!
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę doświadczonych kolegów żeglarzy

łączę pozdrowienia!
Maciek Niemiec