Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lip 2025, o 18:11

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2014, o 19:32 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam!

Posiadam stary rower wodny, spękana farba i szpachlówka, gdzieniegdzie uszkodzony laminat.

Proszę o poradę jakiej maty szklanej i żywicy należy użyć do łatania uszkodzeń, czy zdzierać całą szpachlówkę czy wystarczy spękania uzupełnić przed pomalowaniem (całość pozbawiona warstwy farby - zmatowiona) i jaka farba byłaby najodpowiedniejsza.
Dodaję iż budżet jaki przeznaczyłem na naprawy to około 500 zł.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2014, o 03:23 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Stary rower wodny to była taka sieczkarnia z żelaza (sorry, stali).... Słychać ją było z bardzo daleka....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2014, o 15:50 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Człowiek prosi o pomoc a tu sobie jaja robią ;) ;)
jaszra napisał(a):
Stary rower wodny to była taka sieczkarnia z żelaza (sorry, stali).... Słychać ją było z bardzo daleka....

Stare "żelazne" rowerki w porównaniu do dzisiejszych plasticzanych to była formuła F1!!
Wystarczyło przepuścić przez tryby skórkę ze słoniny (boczek był praktycznie nieosiągalny) :rotfl:, by było cichutko :lol: Sam pływałem łódką wędkarską, która miała przełożony napęd z rowerka i pop... tak jak te płaskodenne amerykanckie ślizgacze ze śmigłem na dupie co to pływają i hałasują na Florydzie :rotfl:
[quote="Alexandros148"]Witam!

Posiadam stary rower wodny, spękana farba i szpachlówka, gdzieniegdzie uszkodzony laminat.

Proszę o poradę jakiej maty szklanej i żywicy należy użyć do łatania uszkodzeń, czy zdzierać całą szpachlówkę czy wystarczy spękania uzupełnić przed pomalowaniem (całość pozbawiona warstwy farby - zmatowiona) i jaka farba byłaby najodpowiedniejsza.
.[/quote/
Najlepiej daj zdjęcia i przynajmniej ogólnie będzie wiadomo o co chodzi.
Mogę Ci podać kilka wariantów naprawy :D
Najtańszy:
Nie kupuj w sklepach, a zwłaszcza żeglarskich!
Poszukaj gdzie w okolicy ktoś coś klepie z laminatu. Mogą to być łódki, wanny, parapety, spojlery, błotniki, zderzaki ..... itd. Tam za litrę najtańszej żywicy poliestrowej z utwardzaczem zapłacisz 10-12 zł, a kawałek maty dadzą Ci gratis. Jeżeli jeszcze będą mieli mikrobalon , to możesz z niego zrobić świetną szpachlówkę.
Zresztą do szpachlowania możesz użyć najtańszej szpachli samochodowej, a do wypełnienia świetna jest szpachla samochodowa z włoknem szklanym. Obie jeżeli są z tej samej firmy można mieszać i wychodzi świetny materiał. Wiem, że w tym momencie narażam się na krytykę, ale oburzonym od razu odpowiem, że nie macie pojęcia jak budowane są Wasze łódki :-? Dla pocieszenia dodam, że z samolotami jest jeszcze gorzej :rotfl: Różnica jest w używanej żywicy ;)
Szpachlówkę zaczyścić i całość pomalować dwa razy wałkiem najtańszą farbą poliuretanową.
Jeżeli nic nie spieprzysz to po takim remoncie rowerek będzie Ci służył wiele lat, a jak coś spieprzysz to tylko parę :D
Teraz wersja najdroższa:
Przywieź do mnie rowerek,,,,,,, :rotfl:
marek

Za ten post autor marek48100 otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem