Człowiek prosi o pomoc a tu sobie jaja robią
jaszra napisał(a):
Stary rower wodny to była taka sieczkarnia z żelaza (sorry, stali).... Słychać ją było z bardzo daleka....
Stare "żelazne" rowerki w porównaniu do dzisiejszych plasticzanych to była formuła F1!!
Wystarczyło przepuścić przez tryby skórkę ze słoniny (boczek był praktycznie nieosiągalny)

, by było cichutko

Sam pływałem łódką wędkarską, która miała przełożony napęd z rowerka i pop... tak jak te płaskodenne amerykanckie ślizgacze ze śmigłem na dupie co to pływają i hałasują na Florydzie
[quote="Alexandros148"]Witam!
Posiadam stary rower wodny, spękana farba i szpachlówka, gdzieniegdzie uszkodzony laminat.
Proszę o poradę jakiej maty szklanej i żywicy należy użyć do łatania uszkodzeń, czy zdzierać całą szpachlówkę czy wystarczy spękania uzupełnić przed pomalowaniem (całość pozbawiona warstwy farby - zmatowiona) i jaka farba byłaby najodpowiedniejsza.
.[/quote/
Najlepiej daj zdjęcia i przynajmniej ogólnie będzie wiadomo o co chodzi.
Mogę Ci podać kilka wariantów naprawy
Najtańszy:
Nie kupuj w sklepach, a zwłaszcza żeglarskich!
Poszukaj gdzie w okolicy ktoś coś klepie z laminatu. Mogą to być łódki, wanny, parapety, spojlery, błotniki, zderzaki ..... itd. Tam za litrę najtańszej żywicy poliestrowej z utwardzaczem zapłacisz 10-12 zł, a kawałek maty dadzą Ci gratis. Jeżeli jeszcze będą mieli mikrobalon , to możesz z niego zrobić świetną szpachlówkę.
Zresztą do szpachlowania możesz użyć najtańszej szpachli samochodowej, a do wypełnienia świetna jest szpachla samochodowa z włoknem szklanym. Obie jeżeli są z tej samej firmy można mieszać i wychodzi świetny materiał. Wiem, że w tym momencie narażam się na krytykę, ale oburzonym od razu odpowiem, że nie macie pojęcia jak budowane są Wasze łódki

Dla pocieszenia dodam, że z samolotami jest jeszcze gorzej

Różnica jest w używanej żywicy
Szpachlówkę zaczyścić i całość pomalować dwa razy wałkiem najtańszą farbą poliuretanową.
Jeżeli nic nie spieprzysz to po takim remoncie rowerek będzie Ci służył wiele lat, a jak coś spieprzysz to tylko parę
Teraz wersja najdroższa:
Przywieź do mnie rowerek,,,,,,,
marek