Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 cze 2025, o 20:36

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2014, o 08:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Czy ktoś z was orientuje się ile może kosztować budowa takiego katamaranu, czy są stocznie którym można zlecić budowę takiej łodzi.

http://www.sztrandek.republika.pl/k800/k800-1.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 08:56 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Jednostka nieseryjna powinna być droższa od fabryczej jeśli będzie zlecona podwykonawcy. No chyba, że masz na myśli grzebka typu "Panie zrobię to za 1/3 ceny!" a potem będzie 2 razy drożej niż ze stoczni. Oczywiście, ze takie stocznie są, ale tanio nie będzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 10:17 

ok dzięki, czyli tani katamaran nie w tym życiu, więc zostaje polowanie na poczciwego jednokadłubowca:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 11:16 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
marcin25 napisał(a):
ok dzięki, czyli tani katamaran nie w tym życiu, więc zostaje polowanie na poczciwego jednokadłubowca:)

Pytałeś się o budowę, nie o zakup używki. Nowy nieseryjny jednokadłubowiec też będzie drogi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 12:38 

jednokadłubowiec używany, a ten katamaran to mało popularny więc pewnie używanego ciężko kupić, dlatego pytałem o budowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 15:34 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Czy rozważasz samodzielną budowę czy z góry chcesz ją zlecić fachowcom?
1. Jeżeli chcesz budować sam na sąsiednim forum jest bardzo obszerny opis budowy Pasji 800 - oHORN. Co prawda łódź jest jedno kadłubowa, ale tej samej długości :). NOK - budowniczy jachtu - jeśli byś uprzejmie zagadał, być może podałby Ci orientacyjny przybliżony koszt budowy jego jachtu - tak, żebyś wiedział na co się porywasz. Zbudował łódź samodzielnie i wyszła piękna - myślę, że niejedna stocznia by się nie powstydziła. Ja sam buduję sobie małą łódkę też Pasję ale wersję najmniejszą - otwartopokładową 375. Na stronie konstruktora jest orientacyjny koszt budowy ( ściślej rzecz ujmując - materiałów) w wysokosci 1600 zł a ja już przekroczyłem chyba 3500 (fakt, ża żagle zamówiłem z żaglowni a to koszt około tysiaca) i jeszcze ze 2-3 stówy trza będzie dołożyć. Musisz to wszystko kalkulować jeśli chcesz budować sam. Mi się te koszta rozłożyły w czasie bo budowa, która wg projektu miała trwać około stu roboczogodzin zajmuje mi już prawie dwa lata :), niemniej jednak nie boli mnie to, ze wyszło więcej, bo to były mniejsze kwoty dorzucane raz na jakiś czas. Z tym, że przeciągająca się budowa może zniechęcać i niejednego zniechęciła. Ja sam przy swojej łupince miałem momenty zniechecenia, a kiedy doszedłem w okolice wydanego 3go tysiąca to niejednokrotnie myślałem, że w tej cenie kupiłbym rozsądną używkę i już na niej pływał. Także, jeśli chcesz budować sam to musisz wziąć pod uwagę wiele rzeczy, poczytaj opisy budów.
Jeśli chcesz budowę zlecić stoczni/szkutnikowi, to koszt materiałów będzie mniejszy, bo stocznia będzie pewnie miała swoje dojścia, no ale koszt robocizny na pewno podniesie cenę. Po drugie stocznia zrobi Ci to szybciej podejrzewam - kilka miesięcy i katamaran byłby gotowy do pływania. Ale jeśli chcesz to zlecić stoczni, to nasze kosztowe rozważania nic tu nie dadzą - musisz pochodzić po stoczniach i się popytać - ewentualnie na forum zasięgnąć opinii - być może ktoś może polecić stocznie lub szkutnika, który taki katamaran dla Ciebie wykonał - ale koniec końców to i tak o cenie zadecyduje zleceniobiorca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 16:37 

dzięki za odpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2014, o 20:01 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zaraz tam budować...
http://www.blocket.se/hela_sverige?q=ka ... &l=0&md=th

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 10:56 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żj
Hej.
Z tego co wiem to jeszcze żaden K800 nie powstał.
W Krakowie powstaje, jeden kadłub powinien być już prawie gotowy.
Kolega z Wrocławia zaczął, zrobił formę i ją odprzedał obecnie znajduje się w Łodzi.
Może obecny właściciel formy by się podjął? Wersja K800 węższy kadłub niż w pierwotnym projekcie.
A najlepiej zasięgnąć więcej informacji u Wojtka.
Co do innych konstrukcji obserwuj, może się pojawi wkrótce katamaran około 11 m na rynku.
W razie czego mam telefon do osoby z firmy która chce zbudować takowy.
Pozdrawiam
Goler

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 11:53 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
Witam

Podaj namiary na osobe które buduje 11m albo na PW albo yachtmate@hotmail.com
Zresztą do obecnego właściciela form rónież- przyjeżdzam niedługo do rodzinnego miasta łódzi na urlop to może uda się skontaktować akurat.

Z góry dziękuje i pozdrawiam Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:21 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
marcin25 napisał(a):
Czy ktoś z was orientuje się ile może kosztować budowa takiego katamaranu, czy są stocznie którym można zlecić budowę takiej łodzi.

http://www.sztrandek.republika.pl/k800/k800-1.html

Katamarany budował w swej szkutni Marek Dziedzic, a z tego co wiem obecnie pracuje nad 18 metrowym. Robota perfekcyjna, ale tanio nie będzie!
http://www.yacht-building.pl/ to stara strona, a jest też nowa związana z budowanym katamaranem. Jeżeli trzeba to gdzieś mam chyba jeszcze aktualny telefon.
Jacek Noszczak napisał(a):
Ja sam buduję sobie małą łódkę też Pasję ale wersję najmniejszą - otwartopokładową 375. Na stronie konstruktora jest orientacyjny koszt budowy ( ściślej rzecz ujmując - materiałów) w wysokosci 1600 zł a ja już przekroczyłem chyba 3500 (fakt, ża żagle zamówiłem z żaglowni a to koszt około tysiaca) i jeszcze ze 2-3 stówy trza będzie dołożyć. Musisz to wszystko kalkulować jeśli chcesz budować sam. Mi się te koszta rozłożyły w czasie bo budowa, która wg projektu miała trwać około stu roboczogodzin zajmuje mi już prawie dwa lata :), niemniej jednak nie boli mnie to, ze wyszło więcej, bo to były mniejsze kwoty dorzucane raz na jakiś czas. Z tym, że przeciągająca się budowa może zniechęcać i niejednego zniechęciła. Ja sam przy swojej łupince miałem momenty zniechecenia, a kiedy doszedłem w okolice wydanego 3go tysiąca to niejednokrotnie myślałem, że w tej cenie kupiłbym rozsądną używkę i już na niej pływał.

Kilka lat temu budowałem Pasję 400 i całość zamknęła się w kwocie 2000 zł, a może nawet mniej. W d.. daje logistyka, ale jak się dobrze wszystko przemyśli to nie ma tragedii. Cały materiał zakupiłem praktycznie za jednym razem, oprócz listew. Sama łódka powstała błyskawicznie, ale jej dopieszczanie trwało trzy razy dłużej. Np. żagle żona uszyła w trzy dni, ale mnie obszywanie likliny zajęło tyle samo :) - koszt ok. 350 zł.
Najważniejsze by budowa sprawiała przyjemność i tak do niej należy podchodzić!!
A satysfakcji z pływania własnoręcznie zbudowaną łódką, która swą indywidualnością zwraca uwagę nie zastąpi żadna "używka"!
marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:45 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
A może coś takiego?

http://www.charleston.pl/quickstep-800/
http://allegro.pl/katamaran-quickstep-8 ... 90921.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:52 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jak szaleć to szaleć :lol:
http://www.nawiatr.com/nawiatr700k.html
marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2014, o 21:15 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 186
Uprawnienia żeglarskie: łódkarz jeziorny
marek48100 napisał(a):
Jak szaleć to szaleć :lol:
http://www.nawiatr.com/nawiatr700k.html
marek

Swoją drogą, 2000 netto za jeden pływaczek plus dwie płetewki, to całkiem sporo. :roll:
Podobają mnie się takie jednostki. Symetryczne kadłuby mogą wyskakiwać z jednej foremki, a łodka powinna dawać mnóstwo frajdy.
Sam kiedyś się nad produkcją, czegoś takiego, może ciut bardziej ascetycznego i prostrzego, mocno zastanawiałem. :roll:

Pozdrawiam
Przemek

Załączniki:
katamaran7,5 maly.jpg
katamaran7,5 maly.jpg [ 190.58 KiB | Przeglądane 5177 razy ]
Odpowiedz z cytatem