Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 cze 2025, o 00:45

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2024, o 23:00 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czasami pojawiał się w przeszłości temat podniesienia jachtu do góry. Chyba ostatnio o tym czytałem jakiś czas temu na sąsiednim forum. Mija już ten rok i nie będę ukrywał, ze w minionym sezonie nie wodowałem swojego jachtu. Miało to związek z tym, ze musiałem się zająć pewnymi sprawami związanymi z moim zdrowiem. Ale ponieważ byłem na chodzie postanowiłem porobić parę rzeczy przy moim jachcie. Między innymi chciałem zobaczyć jak wygląda opuszczony miecz po "dynamicznym" opuszczaniu go w zeszłym roku w marinie w Berlinie. Do podniesienia jachtu nad przyczepą wykorzystałem cztery belki obite filcem, osiem podnośników o udźwigu 1,5 t kupionych w Juli i bloczki betonowe które dokładałem w miarę podnoszenia jachtu do góry. Po podniesienia jachtu na dwóch belkach jak osiągnąłem wysokość taką, że na równoległej belce i kolejnym dołożonym bloczku można było zmieścić drugą parę podnośników rozpoczynałem podnoszenie na tych podnośnikach. I tak na zmianę aż osiągnąłem wysokość pozwalającą opuścić miecz. Zdjęcie które wkleję pokazuje jacht w górze już po zakończeniu prac przy mieczu i przed rozpoczęciem jego opuszczania.
Załącznik:
DSCN1554.JPG
DSCN1554.JPG [ 203.89 KiB | Przeglądane 1753 razy ]

W swojej relacji z ubiegłorocznego rejsu do Berlina pisałem o wejściu na mieliznę i problemach z opuszczeniem miecza. Podnosząc jacht chciałem zobaczyć jak ten miecz wygląda i ewentualnie naprawić. W krawędź spływu miecza gdzie waliłem młotem pożyczonym od bosmana wkleiłem wzmocnienie z dwóch pospawanych blach nierdzewnych w kształcie ostrego V. Przy okazji miecz pomalowałem farbą przeciwporostową czego dawno nie robiłem. Po wszystkim opuściłem jacht ponownie na przyczepę. Niezależnie tego korzystając z czasu jakim dysponowałem porobiłem inne rzeczy w jachcie które nie wymagały podnoszenia.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 gru 2024, o 00:49 

Podziękował : 10537
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A masz fotki z mieczem opuszczonym?

MJS
PS
Wszystkiego naj...
zdrówka i spokoju w życiu.

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 gru 2024, o 08:27 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Marian Strzelecki napisał(a):
A masz fotki z mieczem opuszczonym?

Na tym zdjęciu które zamieściłem miecz jest opuszczony już po pomalowaniu. Czarna kreska jedna i druga to są śruby skrajnych podnośników na tle pomalowanego miecza. Widać linkę która biegnie skosem z prawie końca miecza do skrzynki mieczowej. Zamocowanie fału miecza tak jak to było początkowo w dokumentacji blisko osi obrotu nie gwarantowało dokładnego wciągnięcia miecza do skrzynki mieczowej. Teraz gdy fał jest tak zamontowany jak na zdjęciu jest to możliwe.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 gru 2024, o 18:54 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: st.j.
Preferowałem łatwiejszy i szybszy sposób. Ale trzeba trochę sprzętu. Ustawiałem dwa słupki rusztowania budowlanego, dwie belki w poprzek i dwie wciągarki łańcuchowe. Oczywiście plus pasy.

Odpowiedz z cytatem