Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 20:18

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 paź 2011, o 18:30 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem, mam do was kilka pytań i w miare możliwości prosze o odpowiedź. Planuje zbudować jachcik motorowy okolo 7 m długi i 3 m szeroki. Na kadłub chce wykożystać styropian, szukałem troche w internecie, tak naprawde dużo informacji na ten temat nie ma a z tego co znalazlem większość uważa że to poroniony pomysł:) ale tak sie składa że mam mnóstwo styropianu i chęci a znajomy pojęcie o laminowaniu. Nie chce wykonywać form i nie mam żadnego projektu, wszytko będzie robione na bierząco. Widziałem na szkutnikamator.pl żaglówke dinda wykonaną właśnie w ten sposób. Jeżeli nie będzie żadnej dokumentacji do łodzi to jest możliwość poźniejszej rejestracji itp? Łódź ma być używana wyłącznie na jeziorze. Tak sie składa że w mojej okolicy jest około 8 pięknych jezior. Napiszcie co o tym sądzicie. Ps wiem że styren źle wpływa na styropian ale można użyć innych substancji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 19:55 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Da sie!! :D ale jeżeli taka budowa miała by sens to już dawno wszyscy budowali by w ten sposob :lol:
marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 20:13 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
tylko nie używaj poliestru , bo wypali styropian

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 22:36 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 186
Uprawnienia żeglarskie: łódkarz jeziorny
Stoye napisał(a):
Planuje zbudować jachcik motorowy okolo 7 m długi i 3 m szeroki. Na kadłub chce wykożystać styropian, szukałem troche w internecie, tak naprawde dużo informacji na ten temat nie ma a z tego co znalazlem większość uważa że to poroniony pomysł:) ale tak sie składa że mam mnóstwo styropianu i chęci a znajomy pojęcie o laminowaniu. Nie chce wykonywać form i nie mam żadnego projektu, wszytko będzie robione na bierząco. Widziałem na szkutnikamator.pl żaglówke dinda wykonaną właśnie w ten sposób.

Nie wiem jaką metodą chces formować styropianową kształtkę styropianu. Widzę dwie możliwości. Mozolne, dokładne wycinanie poprzecznych elementów z płyt o sporej grubości (do tego potrzebujesz projekt lini teoretycznych z przekrojami o rozstawie równym grubości płyt), lub formowanie z powierzchni rozwijalnych. Jedna i druga się nadaje. Pierwsza, bardziej do małych łodek, druga będzie lepsza w przypadku dużej motorówki. Pierwszą metodą dawno temu budowałem w całości dość duże, i bardzo lekki modele latające.

Co do laminatu na styropianie. Nie można używać żywic zawierających styren, czyli odpadają wszystkie poliestry, a nawet część epoksydów.
Styropian jest miękki i nie spełni roli przekładki, więc należało by nałożyć gramatury szkła laminatu, jak na lity, laminatowy kadłub, do tego wewnętrzne strony styropianu potrzeba czymś zabezpieczyć. To wszystko bardzo mocno zwiększa koszty i cała budowa staje się mało opłacalna. Możesz też skorzystać z metody budowy desek z żaglem, czyli dać styropian, przelaminować, przykleić piankę PCV i jeszcze raz przelaminować. Wychodzi z tego tradycyjny "sandłicz", tyle że przy deskach zdaje to świetnie egzamin, a w przypadku łodki styropian jest całkowicie zbędny, dalej trzeba go zabezpieczyć od środka. Tak więc dalej lipa.
Według mnie styropian nadał by się jedynie w przypadku bardzo smukłych kadłubów, np klas Moth, katamarany, wyczynowe skify.
Stoye napisał(a):
Jeżeli nie będzie żadnej dokumentacji do łodzi to jest możliwość poźniejszej rejestracji itp?

Możliwość rejestracji oczywiści jest, z tym akurat problemu nie ma.

Na koniec. Zastanów się nad budową ze sklejki. Bardzo przyjemna i w miarę prosta robota. Jeśli musisz mieć laminat, popatrz do sąsiedniego wądku, jak buduje się łódkę z przekładki na piance PCV. W przypadku motorówki i laminatowej budowy, można by się pokusić jeszcze, o jednorazowe formy z laminowanej płyty pilśniowej, ale to był by pewnie już lekki "hardkor" :D .

Pozdrawiam
Przemek

Odpowiedz z cytatem