Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 cze 2025, o 12:04

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 12:30 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie mam
W lipcu tego roku pojechalem moja foczka do miejscowosci Długie kolo Strzelec Krajenskich.
Sa tam 3 Jeziora bardzo czyste -chyba 1 klasa czystosci, polaczone z soba kanalami :)
Jest tam na kazdym jeziorze port. (na Dlugim nie mozna cumowac w porcie-przystan prywatna)
Zwodowanie lodzi kosztuje 20/25zl.Auto i przyczepe zostawiamy na parkingu strzezonym.
Jest pieknie,cisza spokoj-zakaz uzywania silnikow spalinowych.

Do sklepu tez blisko,wystarczy podplynac do plazy i przejsc sie na druga strone drogi krajowej 22 :wink:
Na postoj nocny lodke mozemy przycumowac do jednego z bardzo wielu powalonych drzew na brzegu akwenu.Jako ze dno jest bradzo spadziste i glebokie (do40m)to na kotwicy nie bardzo.
Polecam to miejsce bo naprawde jest wszystko na poziomie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 12:54 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czytałem o tym akwenie w dodatku "Turystyka" do "Gazety Wyborczej". W artykule była fotografia przedstawiająca rurę o dużej średnicy zastępującą jakiś stary niski mostek. Zastanawiałem się jakiej wielkości jacht zmieściłby się w tej rurze i jak wysoko mógłby być top położonego masztu żeby nie trzeba go było go demontować i na czas przejścia przez tą rurę kłaść na pokładzie. W artykule dla tego akwenu używali chyba nazwy "Małe Mazury" ale opisywali ten akwen z punktu widzenia kajakarza. Patrzę na mapę i widzę że do drogi krajowej nr 22 jezioro Osiek zbliża się przy miejscowości Ługi a jezioro Lipie w miejscowości Długie. Jednocześnie piszesz, że nie można cumować w porcie w Długim. To mógłbyś sprecyzować gdzie dokładnie czyli nad którym jeziorem można się wodować. Taka wiadomość może się komuś przydać bo jeżeli przystań w Długim jest także nieprzyjazna dla przyjeżdżających drogą lądową to zawracanie na ruchliwej drodze z jachtem na haku może być kłopotliwe. Lepiej od razu wiedzieć gdzie jest ta przyjazna przystań.

Pozdrawiam Marian Janaś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 13:40 

Uprawnienia żeglarskie: nie mam
Na Dlugim mozna wodowac lodz na slipie kolo wypozyczalni kajakow/rowerow.jest to ostatnia brama jak sie jedzie na Gorzow Wlkp.Ja tam wodowalem bez problemu koszt 20zl.
Nad jez. Osiek to w Osieku jest dosc duza marina-koszt wodowania na slipie 25zl-pytalem tam sie kapitana portu :)
Auto tez mozna tam zostawic :)

Na drugi rok pojada wlasnie do Osieka wodowac.

A woduje sie tam bardzo fajnie lodzie bo jest bardzo stromo i gleboko.
2m od lini brzegowej jest juz okolo 1,20m (przynajmniej na Dlugim) :D

Aha przy przejsciu miedzy jeziorami trzeba klasc maszt.
ja niestety bylem 1 raz tam i nie wiedzialem ze wogole idzie tam przechodzic.Fakt ze widzialem kajaki jak wplywaja i wyplywaja z kanalu ale sie nie odwazylem.
A ze idzie spokojnie przejsc (na silniku) to powiedzial wlasnie mi Kapitan portu w Osieku :)
Jachty moga miec maly silnik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 16:23 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4270
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
To tutaj???
http://www.ziemialubuska.pl/1240,1207,,.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 16:59 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Owszem :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 22:25 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Tu jest jeszce jeden artykuł o tym akwenie:
http://www.port21.pl/hotnews/article_369.html
Widać tam tą rurę o której pisałem wcześniej.

Pozdrawiam Marian Janaś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2011, o 13:48 

Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Może i trochę późno już na odpowiedź w tym temacie w końcu temat z zeszłego roku. Jednak może w obecnym sezonie żeglarskim ktoś się pokuś o przywiezienie jachtu nad ten akwen a polecam bardzo.
Żeby rozwiać wszystkie wątpliwości jezioro Lipie (miejscowość Długie) posiada dwie przystanie żeglarskie:
http://www.szkwal.gorzow.org/
http://www.cadet.pl/
MKŻ Szkwał klub typowo żeglarski prowadzi szkolenia na patent żeglarza jachtowego.
Klub Cadet prowadzi bardziej komercyjną działalność widać po cenach i ofercie obozów dla młodzieży.
Bardzo ładną i czystą plażę i pełną ofertę gastronomiczną, na terenie jeziora istnieją 2 drużynki WOPR-u ośrodek płetwonurkowy, oraz komisariat policji.
Jezioro nr 2 na trasie jezioro Słowo niezagospodarowany akwen zwany szmaragdowym (od koloru wody) czyste nieduże jeziorko kanał prowadzący do jeziora Słowa ok 200m i głębokości ok 60 cm. przejdziemy bez kładzenia masztów.
Jezioro nr 3 Jezioro Osiek największe z 3 jezior kanał łączący ok 2 km mostek na kanale wymusza położenie masztu i jest też najpłytszym miejscem w kanale jednak jachty takie jak DZ, Sasanka 660 Corvette 650 oraz Twister 780 przechodzą bez problemu (a nawet większe się zdarzały). Na jeziorze osiek dostępna jest jedna przystań żeglarska Harcerski Klub Żeglarski "Panta Rhei". Dalsza drogo dostępna już tylko dla kajaków prowadzi do Drawy a dalej na Bałtyk. (Zresztą nie tylko dla kajaków ale to dla zainteresowanych)
Z wodowaniem jachtu nie ma problemu jezioro Lipie 2 slipy jezioro osiek 1 slip.
Zapraszam wszystkich lubiących ciszę i spokój.

Odpowiedz z cytatem