Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 cze 2025, o 21:25

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2011, o 11:28 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: Patentowany nieuma
Cześć,
czy w sezonie, któryś z lubelaków trzyma łódkę na zalewie ? Z kim tam trzeba gadać (YKP? YCPL?) Ile może kosztować "postój" czterometrowej łupiny (albo na wodzie albo w rozsądnej odległości na lądzie) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2011, o 13:27 

Podziękował : 250
Otrzymał podziękowań: 199
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Czesc,

Milo widziec, ze ktos zna Zalew Zemborzycki na forum :D Moj Ojciec trzyma tam swoja lodke od ponad 30 lat (a przed ponad 30-toma laty trzymal tam poprzednia lodke od prawie pierwszego dnia istnienia Zalewu!). No i coz tu duzo pisac - zna Zalew jak malo kto!

Jesli chesz to napisz do mnie na priv. to pogadamy i cos na pewno Ci doradze.

Pozdrawiam,
Marcin

"If I had been God
I would have rearranged the veins in the face to make them more
Resistant to alcohol and less prone to ageing"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2011, o 13:30 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
cinas napisał(a):
Jesli chesz to napisz do mnie na priv. to pogadamy i cos na pewno Ci doradze.

Marcin dawaj tu coś info ...każdy wodny temat ma swoją wartość. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2015, o 19:43 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Mieszkańcy Lublina, od wielu lat mogą korzystać z położonego w granicach administracyjnych miasta – Zalewu Zemborzyckiego. Zaprojektowany w latach pięćdziesiątych, budowany w latach sześćdziesiątych i oddany do użytku w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, stanowi świetny punkt rekreacyjno-wypoczynkowy. Zamiarem pomysłodawców zalewu, było stworzenie zbiornika retencyjnego chroniącego miasto przed powodzią, zapewnienie miastu dostępu do wód podziemnych i stworzenie miejsca, w którym mieszkańcy Lublina mogliby korzystać z dobrodziejstw natury. Autorem pomysłu był geograf Kazimierz Bryński. Od pomysłu do otwarcia zalewu minęło prawie dwadzieścia lat. Zalew Zemborzycki, nazywany także lubelskim morzem, otwarto w lipcu 1974 roku. Na uroczystości otwarcia zabrakło zmarłego wcześniej pomysłodawcy projektu.

Informacje podstawowe

Zalew Zemborzycki – zbiornik zaporowy powstały na rzece Bystrzycy obejmuje powierzchnię 278 ha. Średnia głębokość Zalewu wynosi 2,3 m. Zalew znajduje się w południowych granicach Lublina. Obiekt ten posiada liczne atrakcje. Jedną z nich są zróżnicowane brzegi. Część wschodnią Zalewu okalają tereny zalesione, pełne romantycznych i ładnie położonych zatoczek. Zachodnia część Zalewu jest odsłonięta. Przybrzeżne partie są płytkie, dzięki czemu byłyby atrakcyjnymi miejscami dla amatorów kąpieli, gdyby nie dno pokryte gdzieniegdzie mułem, gdzieniegdzie gęstą roślinnością. Chętni na kąpiel w Zalewie, muszą liczyć się z jeszcze jedną niedogodnością, jaką są pojawiające się tam bardzo często sinice.

Raj dla wędkarzy

Zalew Zemborzycki, to prawdziwy raj dla wędkarzy. Znawcy tematu wiedzą, że w wodach Zalewu wiele gatunków ryb. Szczęściarze mogą tu złowić ryby naprawdę sporych rozmiarów. Zjeżdżają tu amatorzy połowów węgorza, leszcza, lina, okonia, szczupaka, karpia, karasia, płoci, sandacza oraz suma.

Zdjęcia z zalewu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2015, o 20:33 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
zzlublin napisał(a):
Zalew znajduje się w południowych granicach Lublina. Obiekt ten posiada liczne atrakcje. Jedną z nich są zróżnicowane brzegi. Część wschodnią Zalewu okalają tereny zalesione, pełne romantycznych i ładnie położonych zatoczek. Zachodnia część Zalewu jest odsłonięta.
W połowie lat siedemdziesiątych czyli z tego co piszesz wkrótce po otwarciu zalewu byłem jeden dzień nad zalewem i pływałem po nim łodzią wiosłową taką jak na pierwszym zdjęciu od góry po lewej stronie. Łódź pożyczałem w jakiejś wypożyczalni na lewym brzegu i pamiętam, że dopłynąłem gdzieś na wschodnim brzegu. Bardzo mi się tam wtedy podobało. Było to przy okazji kilkudniowej wizyty u znajomych w Lublinie z którymi wtedy utrzymywałem kontakt. Fajnie, że Lublin ma taki akwen w granicach miasta.

Odpowiedz z cytatem