Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 23:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2014, o 10:52 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: sj, vb, src
Szanowni Koledzy i Koleżanki Żeglarze!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zainwestowania w biznes jachtowy.
Sytuacja rodzinno-prywatna trochę mi się zmieniła i zamiast pierwotnych planów, czyli rejsów morskich, planuję powrót do Warszawy i zakotwiczenie tam na dłużej.

Na przestrzeni kilku ostatnich lat kilka razy wypożyczałem różne sprzęty pływające nad Jeziorem, czy jak niektórzy wolą Zalewem Zegrzyńskim i właściwie nigdy nie byłem do końca zadowolony. Sprzęt albo przedpotopowy (przy czym nie mam nic przeciwko starym jednostkom, ale niech będą zadbane) albo ceny zaporowe. Na tym i na innych forach spotkałem się z wieloma podobnymi opiniami i wraz ze wspólniczką doszliśmy do wniosku, że damy radę zrobić to lepiej.

Chciałbym poprosić Was, jako grupę docelową, o wyrażenie swojej opinii i przekazanie sugestii, co możemy zrobić lepiej.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to pomysł z gatunku "ja nie mam nic i ty nie masz nic", bo finansowanie jest, kompetencje żeglarskie są, doświadczenie w prowadzeniu firmy i księgowości też (choć nie w moim przypadku). Obecnie prowadzimy rozmowy z portem i projekt powoli nabiera rumieńców.

Jak należy sobie to wyobrażać?

Chcemy zaoferować nowoczesny, zadbany i poprawnie pływający sprzęt odkrytopokładowy - w tej chwili jesteśmy na etapie decyzji, ale najprawdopodobniej Haker 530 (rozmowy ze stocznią dopiero przed nami)
Tu nie ukrywam, że zaważyła pozytywna opinia doświadczonych żeglarzy. Wiem, że królową polskich jezior jest Omega, ale chcemy pójść trochę w innym kierunku.

Jesteśmy żeglarzami i chcemy, żeby żeglarze dobrze się u nas czuli. Oferta siłą rzeczy będzie na starcie niezbyt rozbudowana, ale z czasem dojdą inne atrakcje.
Docelowo planujemy zakup 10 jachtów odkrytopokładowych, 2-3 jachtów kabinowych i kilku mniejszych pływadeł.
Poza czarterem chcemy zaproponować także rejsy "turystyczne", organizację regat, szkolenia doskonalące (nie bójcie, się, to nie ja będę szkolił), a także miejsce, gdzie każdy będzie mógł zorganizować swoją wymarzoną imprezę żeglarską - od spływów do zimowego pływania.

Ceny... temat rzeka.
Znamy realia cenowe na wybranym akwenie i uważamy, że możemy być konkurencyjni, nawet oferując nowy sprzęt. Nie jest to projekt nastawiony na szybki zarobek kosztem jakości i bezpieczeństwa. Ja mam zapewnioną pracę i inne źródła dochodu, więc kosztem mniejszych zarobków mogę sobie pozwolić na pewne "fanaberie".
Ważna jest dla nas spójna koncepcja i zachęcanie do dalszych przygód z żeglarstwem. Mamy w ofercie także czarter jachtu morskiego na Adriatyku oraz systematycznie będziemy rozbudowywać ofertę rejsów morskich (własnych oraz oferowanych przez zaprzyjaźnioną firmę).

Jednocześnie chciałbym zapytać Was o to, jaką kwotę bylibyście w stanie zaakceptować za dzień lub pół dnia pływania.

Nie chcę na razie zdradzać, w którym miejscu planujemy otworzyć wypożyczalnię ani rozpisywać się o cenach, bo wszystko jest na etapie przygotowania, ale z miłą chęcią poznam Wasze uwagi, również te krytyczne.

Nie chcę Was zanudzać szczegółami, ale w razie pytań chętnie odpowiem.

Dziękuję za każdą uwagę
Grzegorz

PS: Dla forumowiczów zniżki :)

EDIT: Jeśli zwierzchnictwo forum uzna to za bezczelną reklamę, to przepraszam najmocniej i dopraszam się reprymendy!

TEL: 695965334

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 11:49 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Disintegrator napisał(a):
Was, jako grupę docelową

Na mnie nie licz. Pływam na swoim.
kosztem mniejszych zarobków mogę sobie pozwolić na pewne "fanaberie".

Rzeczywistość szybko zweryfikuje takie "fanaberie".
Przykład: z dawnych Budowlanych wypożyczyli kata. Jakim cudem na patelni stracili maszt i żagiel do dzisiaj nie wiadomo. Faktem jest że po powrocie na holu udali się do samochodu po dokumenty i ..... znikli.
czy tamtejszemu wypożyczającemu udało się coś wyegzekwować ??,nie wiem ( dawno nie byłem).
uważamy, że możemy być konkurencyjni

Omega już za stówkę dziennie, będziesz w stanie zejść niżej???
W każdym bądź razie cieszę się, że masz taaaakie pomysły i życzę powodzenia.
Szkoda tylko że Zalewajka zrobi się bardziej gęsta :mrgreen: :mrgreen: (od łodek)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 12:16 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4272
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Bombel napisał(a):
Na mnie nie licz. Pływam na swoim.
Na mnie też nie.

Bombel napisał(a):
Szkoda tylko że Zalewajka zrobi się bardziej gęsta :mrgreen: :mrgreen: (od łodek)
Od motorowych i nowobogackich szczególnie ... :DD

Pewnie można coś ulepszyć, zrobić inaczej, przebić konkurencję itd. ale to nie wypłynie z dyskusji (i bezcennych porad) użytkowników forum. Trzeba mieć wizję i jasno określoną koncepcję działalności, a nie doginać się do chciejstwa tych, którzy ewentualnie będą liczyć na zniżkę. :DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 12:46 

robhosailor napisał(a):
a nie doginać się do chciejstwa tych, którzy ewentualnie będą liczyć na zniżkę

Doginać nie, ale posłuchać opinii zawsze warto.
Mamy własną wizję, ale nie jesteśmy nieomylni i z przyjemnością wysłuchamy każdego.

Bombel napisał(a):
Omega już za stówkę dziennie, będziesz w stanie zejść niżej???

Nie. Ale nie postrzegam konkurencyjności jedynie przez pryzmat ceny. Jest jeszcze jakość jachtów i jakość obsługi. Dodam, że nasza kalkulacja nie jest znowu aż tak od tej przysłowiowej stówki oddalona, żeby wszyscy automatycznie brali Omegi.

Bombel napisał(a):
Faktem jest że po powrocie na holu udali się do samochodu po dokumenty i ..... znikli.

Przed takimi sytuacjami można i trzeba się zabezpieczyć. Dobra organizacja + ubezpieczenie powinna rozwiązać większość problemów, ale oczywiście, że ryzyko zawsze istnieje i trzeba je mieć wkalkulowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:15 

Mamy własną wizję, ale nie jesteśmy nieomylni i z przyjemnością wysłuchamy każdego.
Jestem zwolennikiem* metody Steve'a Jobsa: Trzeba mieć własną, niezachwianą wizję i nie dać się, nikomu i niczemu, odwieść z obranej drogi. On był nieomylny w swoich koncepcjach i dlatego jego firma jest dziś tam, gdzie jest, a miał dużą konkurencję i stawił czoła ówczesnym gigantom. Wszelkie gdybania i rozważania, a tym bardziej, wsłuchiwanie się w głosy i opinie, są początkiem upadku. :-P :mrgreen:

____
*) Sam jej nie zastosowałem konsekwentnie i to był mój błąd ...

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: cantos
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:24 

Do Steve'a Jobsa to mi jednak daleko...

Może wyraziłem się źle - nie chodzi mi może nie o wypowiedzi w stylu "Niech ma różowe żagle i błękitne olinowanie" tylko o pewnego rodzaju dialog z innymi żeglarzami, którzy z racji wieku/doświadczenia/obycia mogą np. wspomnieć o czymś, czego nie uwzględniłem.

EDIT:
Właściwie to chodzi mi o to, że nawet mając swoją koncepcję, warto poznać zdania i opinie osób związanych z tym sportem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:30 

Dokładnie to miałem na myśli. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Niewiele Ci mogę pomóc, bo w sprawach łódek śródlądowych, a zwłaszcza ich czarterowania jestem cieniuuuutki Bolek (za rady typu: wywal te juzingi z dziobu i rufy i zamień na porządne cumy, mogę dostać w RYA :lol: ), ale podoba mi się Twoje podejście do sprawy. Trzymam kciuki! Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:38 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Ja bym postarał się o do finansowanie z UE, spróbował na przykład otworzyć szkółkę żeglarską, lub półkolonie ostatni dość modne imocno dotowane

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 13:47 

nawet mając swoją koncepcję, warto poznać zdania i opinie osób związanych z tym sportem.
Będą Ci tylko przeszkadzały w realizacji twojej wizji. Nie chodzi o koncepcję, tylko o wizję, to ważne!

Mam pewne (jednostkowe) doświadczenie w biznesie kreatywnym, swoje własne. Od 1987 roku jestem na swoim, znaczy nie pracowałem na etacie, tylko we własnej działalności. Dopóki miałem swoją wizję i trzymałem się jej, wszystko było OK. Problemy zaczęły się, kiedy trzeba było dostosowywać się do "zmieniających się potrzeb rynku", wsłuchiwać w "głosy i opinie" w tym również różnistych "znawców i ekspertów" ale i tzw. "normalnego" klienta.

Poznanie tego wszystkiego tylko zaciemnia jasny obraz tego, co Ty dla swojej działalności uważasz za słuszne, zaczynasz mieć wątpliwości, przestajesz samodzielnie iść do przodu, tylko "podążasz za potrzebami klientów" i wpadasz w pułapkę...

Nie warto popełniać takich błędów na samym początku. Jak masz wątpliwości, to lepiej w ogóle nie zaczynać. :-P

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: cantos
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:06 

Też pracuję na swoim, w branży niespokrewnionej z jachtingiem i niezbyt kreatywnej.

Przez całe życie byłem przekonany, że mądrego warto posłuchać i będę się tego trzymał. Od tego mam własną wizję i rozum, żeby usłyszane opinie filtrować. Możemy już nie ciągnąć tego wątku? Rozumiem Twój punkt widzenia i nie mam zamiaru zmieniać koncepcji w oparciu o jednostkowe zachcianki. Ja nie mam wątpliwości, ja po prostu jestem otwarty.

Temat dotacji jest aktualny, ale nie wygląda to zbyt optymistycznie na ten moment.
Zbadam temat półkolonii. Za szkółkę żeglarską się nie bierzemy, nie nasz rynek, nie nasz klient, nie czujemy się w tym dobrze.

Zbieraju - zapewniam, że nie tylko cumy, ale i pozostały osprzęt będą porządne. Zapraszam na inspekcję na wiosnę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:11 

Możemy już nie ciągnąć tego wątku?/.../po prostu jestem otwarty.
Albo, albo ... :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:27 

Dobrze. W takim razie stosując Twoją logikę -

mam wizję, żeby wysłuchać opinii innych żeglarzy i będę się jej trzymał, wbrew wszelakim sugestiom.

Lepiej?

Za ten post autor Disintegrator otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:37 

Lepiej?
Gorzej IMHO, dla Ciebie, bo moim zdaniem, nadal nie rozumiesz, ale ... to już tylko Twoja sprawa. Ja się wyłączam z otwartej dyskusji, zrobisz przecież co zechcesz. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:50 

Podziękował : 10541
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Moim zdaniem dużą rolę będzie grała lokalizacja - przynajmniej w pierwszym okresie działania.

Ja zastanowił bym się nad jakimś zagospodarowaniem (zarastającej) plaży miejskiej (Radzymin) przy ujściu Rządzy*, zamiast wynajmu jakiegoś portu.
MJS

* dojazd nawet liniami miejskimi jest takoż miejsce na parkingi.

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Disintegrator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 14:55 

Marian Strzelecki napisał(a):
zagospodarowaniem (zarastającej) plaży miejskiej (Radzymin) przy ujściu Rządzy
Szlag! Jak tak dalej pójdzie, to na całym ZZ Lake nie zostanie żadnego skrawka, żeby swobodnie dojść do wody bez kupowania biletu ^%^%##^$*&#@!!! :evil: :evil: :evil:
Marianie, wsadź sobie, wiesz gdzie, takie pomysły :evil: :evil: :evil: ^%^%##^$*&#@!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 15:06 

Już w większości miejsc nie podejdziesz - bo zarosło :lol:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 15:14 

Ja zastanowił bym się nad jakimś zagospodarowaniem (zarastającej) plaży miejskiej (Radzymin) przy ujściu Rządzy*, zamiast wynajmu jakiegoś portu.

No to masz przechlapane, w Ryni się nawet nie pojawiaj. :evil:
Zbadam temat półkolonii. Za szkółkę żeglarską się nie bierzemy, nie nasz rynek, nie nasz klient, nie czujemy się w tym dobrze.

A półkolonie nad wodą to tak na brzegu czy też będziecie wozić dzieciaki jakimś parostatkiem.
Szkół, szkółeczek, szkółczątek żeglarskich jest już w dawol. Odpuść sobie ten temat bo generuje tylko koszty. Żaden rodzic nie będzie codziennie dowoził swego malucha np z W-wy. Jeśli już to byłby zainteresowany "sprzedaniem" pociechy na 2 tygodnie, z jedzonkiem, spankiem, zajęciami, opieką, ratownikiem, pielęgniarką, piękną plażą, zapewnioną pogodą, itd,itp.
IMHO to nie ta coca-cola.
Raczej pozostań w sferze czarterowni. Jak dasz dobry sprzęt, niewygórowane ceny, ulokujesz się w miejscu z dobrym dojazdem (komunikacją zbiorową), zapewnisz parking dla samochodziarzy to może i coś z tego wyjdzie.
W każdym razie życzę powodzenia

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

robhosailor napisał(a):
Marianie, wsadź sobie, wiesz gdzie, takie pomysły

Już w większości miejsc nie podejdziesz -

No to co Disintegratora wpuszczasz w ma.. tfu w trzciny

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: Disintegrator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 16:37 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
robhosailor napisał(a):
Na mnie też nie.

A na mnie, nie wykluczam, i owszem.

Jest nisza po upadku P. Nieporęt.

Dojazd/parking/lokalizacja takie tam to sam wiesz…

IMVHO

1. Atrakcje dla nieżeglarzy/dzieci/ na po żaglach - żeby było gdzie zostawić dzieci, nieżeglarzy, żeby było gdzie zjeść, walnąć się na trawę
2. Pływadła towarzyszące, plażowe, stabilne dla w/w - mogą być z pedałami
3. Do kabinówek na ZZ nie jestem przekonany. Ale to ja być może tylko.
4. Jeśli chodzi o "po prostu pożeglowanie" to cena, cena, cena a nie nowy jacht czy super obsługa - studenci po kursie wezmą cieknącą omegę z wyłopotanymi żaglami albo podpleśniałą Sportinę - bo taniej będzie.
5. Fun fuctor - jest zapotrzebowanie na "wyszalenie się pod żaglami" i regaty mniej czy bardziej amatorskie. Już bardziej Omega niż Haker - a jeszcze bardziej Laser, Hobie Cat, RS któryś czy Nautica - żagle dodatkowe, trapezy, ślizg i koniecznie kilka identycznych jednostek.
6. Drugi biegun - jest zapotrzebowanie na coś przystępnego cenowo, odkrytopokładowego, dającego bliski kontakt z wodą a jednocześnie umożliwiającego stwierdzenie: kochanie to się na pewno nie przewróci dzieciom i mamusi nic nie będzie. Jakieś odkrytopokładowe kilerki rozmiaru Pucka czy Omegi.

Miejsca, gdzie wszystkie w/w fanaberie mógłbym spełnić w tej chwili nie ma. Już nie ma. Ale to się powoli zmienia. W tym kierunku bym myślał /niekoniecznie samodzielnie - przy odpowiedniej lokalizacji można zaproponować ofertę komplementarną wobec kolegów z branży.

Jak wezmę Mamę, Teściową i psa nie będę rozważał ani starej zaniedbanej Omegi ani Hakera. Jak weźmiemy z kumplem po dwa redbule i pianki też nie.

PS. Półtorej stówki za dzień na twarz dla dwuosobowej załogi, która chce się wyszaleć na ZZ lake to moim zdaniem godziwa stawka jeśli będzie Fun Factor, dobra obsługa i będzie co zrobić z tymi co nie lubią się moczyć.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 4: Disintegrator, Kurczak, Ryś, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 18:11 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Zbadaj konkurencję :). W Nieporęcie działa od bodaj sezonu https://www.miedzyzaglami.pl/.
Jestem ich fanem - świetne łódki, dobra atmosfera, otwarci i pomysłowi, Ich omegi i rs-y polubiłem do tego stopnia, że osierociłem hakera i pływam na ich łódkach.

Przyjedź do nich, zobacz i pomyśl, co mógłbyś zaproponować lepszego. A potem to zrób. Jestem oddanym zwolennikiem dobrej konkurencji.

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 23:54 

Bombel napisał(a):
Cytuj:
robhosailor napisał(a):
Marianie, wsadź sobie, wiesz gdzie, takie pomysły
Cytuj:
Już w większości miejsc nie podejdziesz -
No to co Disintegratora wpuszczasz w ma.. tfu w trzciny
Nie rozumiem tych emocji: to lepiej już niech plaża (dawna) zarasta całkiem krzakami?
tak jak zarosły całe kilometry brzegu (od Nieporętu do Diany) bez żadnego porciku czy miejsca zatrzymania?
O to Wam idzie - dziko wesoło i zasrano?

A czy naszego decydenta nie stać na wycinkę kilkudziesięciu metrów (3 letnich) krzoli aby oczyścić dojście do wody i postawienie pomostów?
Plaża ma/miała kilometr z okładem, co szkodzi jak by zagospodarowano choć ćwierć.
MJS

ps Des.: a sprawa typu łódek to rzecz dalsza - wyniknie sama z profilu jaki przyjmiesz.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 00:49 

wycinkę kilkudziesięciu metrów (3 letnich) krzoli aby oczyścić dojście do wody i postawienie pomostów?

Hihihi. Wiesz co na takie dictum powiedzieliby zieloni??. Żaden decydent im nie podskoczy.
A miejsc (bez krzoli) do postawienia pomostów jeszcze się znajdzie. Ot choćby dawni Budowlani, chyba to się teraz nazywa Promenada. Linia brzegowa ponad 1 km a zagospodarowane ( pomostem i łodkami na brzegu) może 150 m. Reszta to piękna plaża na której nawet w czasie wakacji nie było za dużego tłoku. Tak więc zmieści się jeszcze kilka pomostów. A i kawałek wyżej. Piękny teren (po jakimś ośrodku) właśnie wystawiony do sprzedaży. Z elektryką, kanalizacją, wodociągiem. I dostęp do wody i nawet betonowa przystań/pomost czy czort wie jak to dzieło lat minionych nazwać. Nic tylko brać i rozwijać czarterownię.

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 01:00 

Bombel napisał(a):
A i kawałek wyżej. Piękny teren (po jakimś ośrodku) właśnie wystawiony do sprzedaży. Z elektryką, kanalizacją, wodociągiem. I dostęp do wody i nawet betonowa przystań/pomost czy czort wie jak to dzieło lat minionych nazwać. Nic tylko brać i rozwijać czarterownię.

I z hangarami...
Masz rację.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 01:09 

I z hangarami...

No nie. To z hangarami to jeszcze Promenada/Budowlani. Na opisywanym przeze mnie terenie zostały tylko resztki fundamentów po domkach, jakaś szopa z balami drewna i :rotfl: okradziona buda ochrony
Oni są raczej "bez płot".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 01:55 

Podziękował : 3094
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Bombel napisał(a):
nawet betonowa przystań/pomost
Zapewne dawna przystań statków Żeglugi Warszawskiej.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 06:00 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
robhosailor napisał(a):
Trzeba mieć wizję i jasno określoną koncepcję działalności, a nie doginać się do chciejstwa tych, którzy ewentualnie będą liczyć na zniżkę
A nie, że "klient nasz pan" ? Jakieś nowe zwyczaje biznesowe? :) Wizja i koncepcja jest rzeczą wtórną, życzenie klienta to podstawa, więc należy się doginać do jego chciejstwa. Inaczej w d... z takim interesem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

robhosailor napisał(a):
On był nieomylny w swoich koncepcjach
Litosci!!! :D :D :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 07:17 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Yigael napisał(a):
Półtorej stówki za dzień

Jedno nieśmiałe pytanie - czy jesteś pewny, że ten interes będzie się opłacać ?
1. policz amortyzację
2. weź pod uwagę długość sezonu żeglarskiego w PL,
3. uwzględnij fakt, iż w zasadzie tylko weekendy będziesz miał obłożone i to tylko w ładne dni,
4. dodaj koszty dzierżawy portu,
5. dodaj fakt możliwości uszkodzeń sprzętu, jego zaginięcia
6. dodaj koszty osobowe bo sam przecież tego pilnować nie będziesz
7. dodaj itd, itd
a potem spróbuj sobie odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie.
Prowadziłem kiedyś - dawno temu - biznes wożenia ludzi statkiem śródlądowym ale to były inne czasy bo jeszcze przed 89.
Konkurencja wtedy praktycznie nie istniała, koszty portu były znikome, sezon taki trwał dla mnie 4,5 - 5 miesięcy, pogoda stanowiła niewielki problem bo jak się ludzie na taką przejażdżkę umówili to płynęli, klientów prawie, że miałem gwarantowanych z zaprzyjaźnionych hoteli i pensjonatów itd, itd.
A mimo to dziś już nie prowadziłbym takiej działalności bo ... w stosunku do zysków z tamtych lat uważam, że słabo by się to obecnie opłacało.
Wtedy ludzie płacili w twardej walucie - kurs wymiany był ... hmmm... DOBRY :rotfl: a dziś ...?
Dziś bym w to nie wchodził.
Ale Twoja propozycja jest kierowana do innego klienta niemniej policz czy aby na pewno to się opłaca.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Disintegrator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 08:21 

Stara Zientara napisał(a):
Zapewne dawna przystań statków Żeglugi Warszawskiej.

Się zgadza. :mrgreen:
A jest jeszcze jedna fajna lokalizacja Po jakiejś firmie. Padniętej (chyba) bo przez trzy miesiące ani razu nie widziałem tam choćby jednego ludzia. A spełnia wszystkie wymagania Yigaela. Doskonały dojazd, jest gdzie teściową zostawić i psa a nawet znudzone pociechy zagospodarować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 08:24 

skipbulba napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Trzeba mieć wizję i jasno określoną koncepcję działalności, a nie doginać się do chciejstwa tych, którzy ewentualnie będą liczyć na zniżkę
A nie, że "klient nasz pan" ? Jakieś nowe zwyczaje biznesowe? :) Wizja i koncepcja jest rzeczą wtórną, życzenie klienta to podstawa, więc należy się doginać do jego chciejstwa. Inaczej w d... z takim interesem.

Życzenie klienta da się często stymulować poprzez reklamę i tworzenie "sztucznego ssania".
Cały biznes np. kosmetyczny na tym bazuje.

Powiem więcej: nas "plasytków" uczono tego już wiele lat temu.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 08:30 

bury_kocur napisał(a):
policz amortyzację
2. weź pod uwagę długość sezonu żeglarskiego w PL,
3. uwzględnij fakt, iż w zasadzie tylko weekendy będziesz miał obłożone i to tylko w ładne dni,
4. dodaj koszty dzierżawy portu,

Teraz rozumiem wypowiedź właściciela PPSM ( przystań przy starym moście). Wchodziłem tam prawie awaryjnie, skasowali 30 zł za cumowanie. Na moją uwagę że trochę drogo usłyszałem: To nie Hawaje, sezon trwa tylko 2 miesiące". Ale było miło i nawet za parking ( kolejna dycha) nie wzięli, a dali dostęp do prądu, przedłużacz, wiertarkę, wiertła, parę śrubek.
No ale nie psujmy Disintegatorowi nastroju swoim biadoleniem. Sam wszak napisał że ma inne źródła dochodu. Przez jakiś czas może jechać po bandzie. Cenowej oczywiście.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona