Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 cze 2025, o 21:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2010, o 10:37 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam,
Właśnie zakupiłam własny jachcik - mors - i szukam w miare taniego miejsca na zimowanie i cumowanie w sezonie jachtu.
Będę wdzięczna za podpowiedzi gdzie warto sie udać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2010, o 17:10 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
anazaj napisał(a):
Witam,Właśnie zakupiłam własny jachcik - mors - i szukam w miare taniego miejsca na zimowanie i cumowanie w sezonie jachtu.
Będę wdzięczna za podpowiedzi gdzie warto sie udać.

No właśnie...jakby Ci to powiedzieć?
Właściwie to wszędzie :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2010, o 17:18 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Anazaj, Sławek sugeruje żebyś określiła mniej więcej w jakiej części kraju/świata chciałabyś tego swojego Morsa trzymać :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2010, o 11:15 

Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
:-) Jeśli koło Bydgoszczy to może uda mi się coś polecić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sie 2010, o 13:58 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Polecam przystań w Karwicy. J.Nidzkie bez motorówek, cicho i fajna ekipa. Z Warszawy blisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sie 2010, o 16:32 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Jeżeli ma być tanio to najlepiej na jeziorze mało znanym i niepopularnym.
Są w tym kraju jeszcze miejsca gdzie za przysłowiową flaszkę da się łódkę trzymać u gospodarza :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sie 2010, o 03:37 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
I tu zgadzam się z "bosmanem".
Trzeba jeno żdżiebko dyplomacji, trochę poświęcenia /jedną - dwie flaszki pasuje z gospodarzem wypić/ i podejrzewam, że nawet śnieg będzie facet w zimie odgarniał.
Chyba, że zależy Ci - by przy samej wodzie.....! W tym jednak wypadku będzie chyba drożej.
Andrzej P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2010, o 15:27 

no własnie...ja również szukam takiej informacji..u mnie może być gorzej bo ja również z okolicy "wsi" podwarszawskiej ;-) lada moment kupię pierwszy jachcik, ale nie wiem co dalej..zimowanie może jakoś ujdzie u rodzinki, ale potem gdzie trzymać łódkę w sezonie na wodzie? Myślałam o tym żeby była na Zegrzu "pod ręką".... dzięki z góry na każde info..TANIO TANIO! -zaraz mi powiecie że nie ma tanio ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 paź 2010, o 12:11 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
venuska napisał(a):
Myślałam o tym żeby była na Zegrzu "pod ręką".... dzięki z góry na każde info..TANIO TANIO! -zaraz mi powiecie że nie ma tanio ;-)

A czy zamiast Zegrza moglaby wchodzić w grę... warszawska Wisła? Tam przy sprzyjajacych wiatrach też można pływać pod żaglami (w obie strony!), na weekend można popłynąć na Zegrze, a na urlop - na same Mazury! A o tańsze miejsce niż na Wiśle raczej będzie trudno.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2010, o 15:40 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ile kosztuje miejsce w Warszawie na Wiśle?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2010, o 18:21 

wisła też jest ok. A wczoraj kupiliśmy venuske, jeśli tylko na niej da się pływać po wisle ;-) Tak swoją drogą..rzeczywiście, ciekawe jakie są ceny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2010, o 09:22 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
venuska napisał(a):
wczoraj kupiliśmy venuske jeśli tylko na niej da się pływać po wisle ;-)

Trza próbować. 8 lat temu byłem przekonany że tylko Omegą się da, okazało się jednak że i Orionem również, i to przy bardzo niskich stanach wody poniżej 1m. Obecny stan wody tj w okolicach 2m pozwoliłby na pływanie Venuską... o ile okaże się dostatecznie szybka aby pod żaglami pokonać prąd. Jeśli nie - pozostałoby tylko pływanie pod silnikiem z Warszawy na Zegrze w weekendy.
Cytuj:
Tak swoją drogą..rzeczywiście, ciekawe jakie są ceny.

W WKW gdzie obecnie trzymam łódkę płacę nieco ponad 800zł rocznie, wraz ze składkami klubowymi oraz PTTK. W tej cenie mieści się wodowanie i slipowanie jachtu. Za Venuskę, minimalnie od Oriona większą - opłata też będzie tylko minimalnie większa, jako że główną jej część stanowi składka klubowa w wysokości 600zł rocznie. Po sąsiedzku jest przystań wędkarska PZW "Sum", gdzie jest wyraźnie taniej, z tym że tam trzeba być czynnym wędkarzem tj zarejestrować jacht w roli łodzi wędkarskiej (co można zrobić bezproblemowo; mój jacht może służyć za przykład) oraz wyrobić sobie kartę wędkarską. Gorzej że z tego co się mówi, przystań "Suma" jest dosyć płytka, co dla Venuski może stanowić problem.
Za w miarę tani port nad Zalewem Zegrzyńskim może uchodzić SWOS w Zegrzu Pd: tam ZTCP płaci się 1700zł za rok. Być może warto zainteresować się też wojskowymi przystaniami w Zegrzu Pn zaraz za mostem. W typowo komercyjnych przystaniach, takich jak EmperYacht, WTW czy YKP Jadwisin raczej nie zejdzie się pomiżej 3000zł za rok, tym bardziej że w tym ostatnim z opłat portowych finansuje się działalność sekcji regatowych. Wracając nad Wisłę - nie ma co ulegać syrenim śpiewom szykującej się na nową kadencję HGW która lansuje się jak to dobrze robi warszawiakom przywracając im Wisłę, rewitalizując Port Czerniakowski i stając frontem do Wisły. Bowiem po przeciwnej stronie tego frontu stoją... wodniacy, których obłożyła podatkiem dennym dążąc do wyrugowania ich z akwenu byłego Portu Czerniakowskiego celem zwolnienia terenu pod komercyjną zabudowę. Tam za samo prawo trzymania łódki na wodzie, tj przy nieprzystowosowanej do tego celu ścianie z betonu i larsenów (w warunkach kilkumetrowych wahań poziomu wody!) zapłaciłabyś obecnie 875zł rocznie, nie mając jakiejkolwiek możliwości wyciągnięcia jachtu z wody na zimę ani przygotowania go do nowego sezonu. A od przyszłego roku należy spodziewać się podwojenia powyższej sumy, która w mijającym sezonie została tymczasowo obniżona o 50% z uwagi na brak infrastruktury portowej :evil:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem