Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 01:27

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2014, o 19:47 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Nasz niepowtarzalny Kuracent zapytałbył mnie w Korsarzu,a i w wiadomości priv przypmniał o swoim pytaniu, o polecane trzy kotwicowiska w zasięgu tygodniowego rejsu z Trogiru w wersji 1. Na północ 2. Na południe.
Ponieważ nie tylko Andrzejowi moga się takie podpowiedzi przydać, no i ponieważ ktoś może mieć inne ciekawe, ciekawsze propozycje przenoszę odpowiedź na otwarte wody
Nie łatwo polecić tylko trzy sympatyczne miejsca. Chętniej zaproponowałbym trochę więcej - no ale zredukować polecenie do trzech - to wyzwanie :D
No to w stronę południową - Pierwszy typ zatoka Vinogradisce na Palmiżanie - doskonale osłonięta, kotwica trzyma bardzo dobrze, bez liku klimatycznych restauracji, bezpłatna, zachodnio-pólnocna cześć możliwość spięcia rufy do brzegu (łatwa pontonowa komunikacja)
Typ drugi - zatoka Okuklje na wyspie Mljet. Całkowicie osłonięta zatoka, nawet w najcięższych warunkach zero fali, zero wiatru. Bezpłatne mooringi restauracyjne, lub kotwica za free. Trzeba pamiętać żeby używać blackwatera - bo mozna beknąć imponującą karę za wypuszczenie nieczystości.
Typ trzeci - Zaton Dubrownik. Osiem kabli od wejścia do zatoki, na zachodnim brzegu, kolo przystani promowej bezpłatna keja z mooringami, bez wody i prądu.
Wersja północna Typ pierwszy Rogoźnica - kotwicowisko tuż przed mariną przy zachodnim brzegu zatoki. Osłonięta z każdej strony, jest co obejrzeć na pietnastominutowym spacerze, rano w sezonie targ rybny.
Typ drugi Skradin - kotwicowisko przy macierzystej nautisowej marinie, po zachodniej stronie zatoki przed pierwszymi pomostami pływającymi - z cumowaniem rufy do brzegu. Super klimatyczne miasteczko, wypasione sanitariaty, słynna nalewkodajnia Mate - Samo dobro:)
Typ trzeci Tribunij - kotwicowisko między miejską keją, a wysepką Lukownik. Niekomfortowo może być wówczas gdy rozbuduje się fala z południowego zachodu.

Poza konkurencją trójki dodatkowe to Vrgada bojki często gratisowe, Prvic bojki gratis od południowej strony, Uvala Tratica (gratisowe bojki przy restauracji)
Dodatkowa trójka południowa - Uvala Sesula na Solcie (bojki restauracyjne gratis) , Zatoczka Milna na Hvarze (bojki restauracyjne gratis), trzeci dodatkowy pomysł - kotwica przy pirsie starego portu w Dubrowniku (byle by nie na kablu :)

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 20:27 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Sajmon napisał(a):
Typ drugi - zatoka Okuklje na wyspie Mljet. Całkowicie osłonięta zatoka, nawet w najcięższych warunkach zero fali, zero wiatru. Bezpłatne mooringi restauracyjne,

Dla mnie typ pierwszy!
Zdecydowanie.
Cykady tak nadają, że własnych myśli nie słychać.
Dodać trzeba, że korzystając z pomostów restauracyjnych kulturalnie trzeba do restauracji zajść na kolację - po drugiej strony zatoki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2014, o 22:02 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Sajmon napisał(a):
polecane trzy kotwicowiska w zasięgu tygodniowego rejsu z Trogiru

Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Trochę subiektywnej, ale wynikającej z doświadczenia. Częściowo zgadza się z tym, co sam bym proponowałbym. Zależało mi ma Twojej opinii. Już za kilkanaście godzin mam spotkanie przedrejsowe, gdzie będę próbował zrobić maksymalnie dokładne ustalenia.

Koma5 napisał(a):

Na Okuklje byłem. Zawsze na mooringach restauracyjnych. Ale nigdy cykady nie przeszkadzały mi. I tu nasuwają się dwa pytania:

* w jakich miesiącach pływałeś?
* jaki jest sezon w Chorwacji na cykady?

Koma5 napisał(a):
Dodać trzeba, że korzystając z pomostów restauracyjnych kulturalnie trzeba do restauracji zajść na kolację - po drugiej strony zatoki.

Chodzi Ci o to, że trzeba zasuwać na piechtę? Alternatywnie można pontonem.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2014, o 22:30 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Sajmon napisał(a):
Nasz niepowtarzalny Kuracent
Pełna zgoda! :lol:
Koma5 napisał(a):
Kuracent napisał(a):
w jakich miesiącach pływałeś?
Kuracent, ty dżenderysto! :evil: Komcia numerowana pjenknom kobietom jest! :kiss:
Kuracent napisał(a):
Już za kilkanaście godzin mam spotkanie przedrejsowe, gdzie będę próbował zrobić maksymalnie dokładne ustalenia.
Wcześniej skontaktuj się z tymi restauracjami, żeby załodze podać, co będzie na kolację. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 01:07 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Sajmon napisał(a):
Pierwszy typ zatoka Vinogradisce na Palmiżanie - doskonale osłonięta, kotwica trzyma bardzo dobrze, bez liku klimatycznych restauracji, bezpłatna, zachodnio-pólnocna cześć możliwość spięcia rufy do brzegu (łatwa pontonowa komunikacja)

Sprostowanie: Vinogradišće na wyspie Sveti Klement w archipelagu Pakleni Otoci ;)
Ale jestem czepliwy :lol: :lol: :lol:
Moje typy południowe:
1. Wspomniana wyżej Vinogradišće
2. Zatoka Polače na wyspie Mliet
3. Zatoka Šunj na wyspie Lopud
Moje typy północne:
1. Zatoka Žut na wyspie Žut
2. Rejon wysp Kaprije oraz Kakan
3. Zatoka Borovica obok przylądka Ploća i miasteczka Ražanj

Za ten post autor Wasyl otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 04:33 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wasyl napisał(a):
Ale jestem czepliwy
Zajrzyj (UPRZEDZAM, NIEBEZPIECZNE) do działu "polityczne" to dowiesz się, co znaczy dbałość o szczegóły (szczególnie w wykonaniu Sajmona)

PS. A ponad Okuklje przedkładam zaprzyjaźniony lokal w Uvala Polace. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 13:07 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Zbieraj napisał(a):
Kuracent, ty dżenderysto! :evil: Komcia numerowana pjenknom kobietom jest! :kiss:

:oops:

Sorry, ale jestem wzrokowcem. Nie było zdjęcia. :-( Żałuję tym bardziej, że Zbieraj ma dobry gust.

A wracając do tematu wiodącego:
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli konkretnymi informacjami. Do tej pory w Chorwacji zdecydowanie preferowałem dobrze wyposażone mariny. Tym razem załoga chce się męczyć na kotwicowiskach. No trudno, nie takie rzeczy przeżyłem. Przeżyję i to.

Rozumiem, że Koma się obraziła na mnie. Ja też bym się na Jej miejscu obraził. Ale może ktoś inny odpowie mi, co z tymi cykadami? Słyszałem je w Grecji. Ale w Chorwacji nigdy mi nie przeszkadzały. Kiedy występuje ten problem/atrakcja na Okuklje/Mljet? Kiedy mają sezon w Chorwacji?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2014, o 17:22 

Stara Zientara napisał(a):
Wasyl napisał(a):
Ale jestem czepliwy
Zajrzyj (UPRZEDZAM, NIEBEZPIECZNE) do działu "polityczne" to dowiesz się, co znaczy dbałość o szczegóły (szczególnie w wykonaniu Sajmona)

E chyba nie skorzystam ;)
Stara Zientara napisał(a):
PS. A ponad Okuklje przedkładam zaprzyjaźniony lokal w Uvala Polace. :)

Ja też tego samego zdania jestem, Polace jakieś takie fajniejsze jest od Okuklje.
Na wyspie Mliet polecam tak poza konkursem również zatoki Saplunara i Prozurską.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2014, o 20:37 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Kuracent napisał(a):
Sorry

Nic nie szkodzi:)

Cykady na Okuklje "grały" w końcu września.
Na Lokrum koło Dubrownika - koniec sierpnia...(wyjątkowo ich dużo!!)
W innych miejscach - też w czasie jesiennych rejsów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2014, o 23:42 

Cykady dają o sobie znać także dużo wcześniej, można się wsłuchiwać w koncerty na przykład podczas majówki.
Andrzeju, a kiedy się wybierasz z tego Trogiru? Może na majówkę?

Odpowiedz z cytatem