Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 18:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2014, o 20:54 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Jaras napisał(a):
nigdy nie spodziwalem sie, ze zeglarz moze byc zlodziejem...

tylko czy taki ktoś zasługuje, żeby nazywac go żeglarzem?
a poważnie
niestety, jak wszędzie są "żeglarze" i "żeglarze"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2014, o 21:52 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan
Dzieki Ci Piotrze za te slowa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 13:48 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Dzięki za informacje. Wiem że na łódkach są sanitariaty jednak i o ile z złatwianiem potrzeb fizjologicznych nie ma problemu to z moich doświadczeń z prysznicami bywa różnie. Mam jeszcze jedno pytanie, jakie są warunki w Zatoce Sarońskie i na Morzu Egejskim w okresie lipiec/sierpień? Słyszałem że gorąca ale czy mocno wieje ?:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 15:31 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Michal Kozlowski napisał(a):
jakie są warunki w Zatoce Sarońskie i na Morzu Egejskim w okresie lipiec/sierpień? Słyszałem że gorąca ale czy mocno wieje ?:)

Sarońska a M. Egejskie to mała różnica.
Na Egejskim w okresie czerwiec/wrzesień wieje meltemi.
fragment z mojego przewodnika:
...Morze Egejskie
Na wyspach morza Egejskiego, w miesiącach letnich dominuje słoneczna pogoda, z niewielką ilością opadów. Pływanie po tym akwenie, szczególnie w okresie letnim, to jednak wyższy poziom sztuki żeglarskiej. Dzieje się tak za sprawą wiejącego od czerwca do września wiatru zwanego meltemi. Wiatr ten zwano w starożytności etesians, jednak dzisiaj używa się tureckiej nazwy meltemi. Występuje on w części północnej Cyklad głównie z pólnocy i pólnocnegowschodu, a w części południowej z pólnocy i północnegozachodu. Meltemi kształtuje klimat archipelagu, bez niego z powodu wysokich temperatur, życie byłoby tam nie do zniesienia. Meltemi pojawia się przed południem, osiągając w ciągu dnia siłę 4-6°B i słabnie wieczorem. Zdarza się jednak, że osiąga siłę ponad 8°B, nie zmienia się przez kilka dni i wieje również nocą, powodując duże, ponad 4-metrowe fale. Przy stałym i silnym wietrze należy szczególnie uważać w wąskich przejściach pomiędzy wyspami. Przedstawione powyżej warunki powodują, że akwen ten bywa trudny i nieprzewidywalny. Równie nieprzewidywalny jest meltemi, chociaż jest kilka zwiastunów, które można zauważyć przed nadejściem wiatru:
1. Rozbudowujący się układ wysokiego ciśnienia nad Bałkanami i północnym Morzem Egejskim.
2. Gwałtowny spadek wilgotności (np. brak rosy na pokładzie o poranku).
3. Wzrost widzialności i ciśnienia atmosferycznego.
4. Pojawiające się w ciągu dnia, na 24 godziny przed rozpoczęciem meltemi - altocumulusy.
Można przyjąć również zasadę, że jeśli meltemi wieje dość silnie również nocą, to należy się spodziewać silnego wiatru przez parę kolejnych dni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 16:18 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan
Michal Kozlowski napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie, jakie są warunki w Zatoce Sarońskie i na Morzu Egejskim w okresie lipiec/sierpień? Słyszałem że gorąca ale czy mocno wieje ?:)

Bywa różnie, zdarza się flauta ale też potrafi przywiać. W tym roku na przełomie lipca i sierpnia tak było. Czasem rano brak wiatru, a w ciągu dnia tak koło 5/6.
Byłem też kiedyś na Cykladach pod koniec października i wiało do 7 przez kilka kolejnych dni. Nie przewidzisz tego, warto sprawdzać prognozy ale zdarza się, że bywa inaczej niż prognozują, tak miałem np. ostatnio na Zatoce Korynckiej, nie dość, że w ciągu dnia przywiało ostro wbrew prognozie to w nocy kierunek wiatru zmienił się o 180 stopni.
Ale Zatoka Koryncka bywa nieprzewidywalna.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3