Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 lip 2025, o 23:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2013, o 16:05 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Czy pływając w tym roku zauważyliście znaczny wzrost cen? W ciągu ostatnich lat ceny stopniowo idą w górę, ale słyszałem już kilkukrotnie że w związku z wejściem do Unii Chorwaci podnieśli ceny średnio o 50%... Trochę mnie to przeraziło. Bajki to czy prawda?

Pozdrawiam
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2013, o 17:43 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
AdamB napisał(a):
czarujący właściciel

no niestety my jesteśmy hetero... :oops:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

krzysztofanglik napisał(a):
znaczny wzrost cen

Ceny rosną raczej systematycznie niż skokowo. W tym roku troszkę drozsze mariny, troszke droższe knajpy, ale nie zawsze i nie wszędzie - więc myslę ze to 50% to raczej tak dla prasy. Dzisiaj chorwaci o 0000 wchodzą do uni... Co oni biedni zrobia z tymi wszystkimi knajpami z jednym kibelkiem, z kuchniami dalekimi od "standardów unijnych" jak nie przymierzając Skradin od Isoli. W Umag trwaja próby do jakiegos koncertu - pewnie bedzie feta. Pytanie tylko czy zaczną od północy, czy poczekaja do jutra ze świętowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 15:02 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Wielkich zmian w cenach nie zauwazylem, ale sprobuje troche strescic w relacji z rejsiku wkrotce...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2014, o 23:29 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Co by nie zaśmiecać wątku viewtopic.php?f=28&t=15312
Bo tam o portach Dalmacji ;)
Odkurzam temat rejsów z Trogiru.
Ja startuję na majówkę i mam zamiar udać się do Dubrownika.
Kto jeszcze podczas majówki będzie w okolicy?
Sajmon - to już wiem że startuje ze Skradinu.
Zatem kto jeszcze?
rudekolek???
AdamB???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2014, o 15:57 

Podziękował : 78
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: szyper łodzi rekreacyjnych
[quote="Wasyl"]
Zatem kto jeszcze?
rudekolek???

Ja będę prażył się tam dopiero od połowy czerwca.

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 10:46 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Jak zobaczycie dwie lekko sfatygowane Bavarki 38/39 zapchane dzieciakami, to nie strzelajcie :) Startujemy ze Splitu, trasa jeszcze w powijakach, podoba mi się pomysł Starej Zientary pływania w Chorwacji tylko na żaglach :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 14:35 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Do portów też chcesz wchodzić na żaglach ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 15:26 

Eee, przemysł naftowy trzeba wspierać. Poza tym, to by mogło zbyt długo trwać przy 0.5 węzła i jeszcze by się korki porobiły. Pomysł sprawdzony, opisany na drugiej stronie tego wątku ... dwa lata temu :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 15:31 

Tak, chociaż Szymon Kuczyński na swój rejs Lillą przez Atlantyk nie zabrał wogóle silnika i do wszystkich portów musiał wchodzić na żaglach, albo na pagajach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 19:59 

Porty jak porty, ale przy prądach dopiero jest zabawa jak wiatru zabraknie... Trochę o tym Szymon wspominał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2014, o 00:51 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Ja startuję z Sibenika. Raczej lajtowo, więc Dubrownik chyba nie wchodzi w grę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2014, o 10:35 

Żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się tutaj. Mam pytanie do bywalców lub tych którzy pływali tam już z maluchami.
Startujemy ze Splitu, mamy siedmioro dzieciaków w tym sześcioro przedszkolnych/wczesnoszkolnych. Co oprócz niebieskiej groty polecacie ?
Nie muszą to być jakieś super atrakcje, a nawet informacja, że w porcie X, jest zaraz obok portu plac zabaw. Do tej pory pływałem w Chorwacji dwa razy, ale z samymi dorosłymi i jakby to powiedzieć ... nie zwróciłem uwagi lub nie pamiętam :)
Myślę, że można dzieciakom pokazać oprócz groty Korcule, popchnąć legendę o Marco polo, ale tu mi się pomysły kończą ... może jakieś płytkie kąpieliska ? (ale czy pod koniec kwietnia da się tam wejść do wody ?).

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 00:03 

rudekolek napisał(a):
Ja będę prażył się tam dopiero od połowy czerwca.

No to się nie uda spotkać :-(
noone napisał(a):
Ja startuję z Sibenika. Raczej lajtowo, więc Dubrownik chyba nie wchodzi w grę.

Ten Dubrownik to u mnie nie jest jakiś cel nadrzędny, o wszystkim pewnie zdecyduje pogoda, natomiast charakter mojego rejsu jest w założeniach również lajtowy. Czyli nie jest wykluczone, że się gdzieś spotkamy. Mamy telefony to już w Chorwacji możemy się skontaktować i coś ustalić :D O właśnie nie zapisałem sobie Twojego telefonu, puść na PW albo smsem.
--------
Sajmon nasze spotkanie uważam za całkiem możliwe, po prostu zdzwonimy się już na miejscu i ustalimy co i jak.
--------
maciek.k napisał(a):
Żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się tutaj. Mam pytanie do bywalców lub tych którzy pływali tam już z maluchami.
Startujemy ze Splitu, mamy siedmioro dzieciaków w tym sześcioro przedszkolnych/wczesnoszkolnych. Co oprócz niebieskiej groty polecacie ?
Nie muszą to być jakieś super atrakcje, a nawet informacja, że w porcie X, jest zaraz obok portu plac zabaw. Do tej pory pływałem w Chorwacji dwa razy, ale z samymi dorosłymi i jakby to powiedzieć ... nie zwróciłem uwagi lub nie pamiętam :)
Myślę, że można dzieciakom pokazać oprócz groty Korcule, popchnąć legendę o Marco polo, ale tu mi się pomysły kończą ... może jakieś płytkie kąpieliska ? (ale czy pod koniec kwietnia da się tam wejść do wody ?).

Pozdrawiam,
Maciek

Hm muszę odkurzyć pokłady pamięci i coś wrzucę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 10:03 

Czeć !
Maciek, co do atrakcji to jest ich sporo, ja polecam wyspę Mljet (tu jest fajny opis : http://www.cro.pl/mljet-wyspa-nie-do-za ... 40628.html ), a także oczywicie Korczulę. Jak tam będziecie płynąć to odwiedzcie miasteczko STON, gdzie jest największy na świce (zaraz po chińskim) wielki mur,(fajna relacja jest tu : http://www.cro.pl/od-wenecji-po-kotor-p ... 3-255.html ) no i potem oczywiście Dubrovnik o którym nie trzeba wiele mówić.
A i jeszcze coś, jak będziecie płynąć ze Stonu na Korczulę, to warto chwilę stanąc w miejscowości Prapratno gdzie jest jedna z niewielu w Chorwacji piaszczystcy plaż, dla dzieci idealna. Fotka tu :
http://static.panoramio.com/photos/large/11975760.jpg
Pozdrawiam
Kawa

Za ten post autor kawa62 otrzymał podziękowania - 2: Kuracent, maciek.k
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2014, o 09:25 

Dzięki za info o fajnych miejscówkach, może kiedyś nadarzy się okazja zaglądnąć, natomiast Ston i Mliet są oddalone od Splitu c.a. 100 mil. Ja z doświadczenia oceniam całość tygodniowego rejsu z maluchami na 100-150 mil :-)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2014, o 13:10 

Poczytaj sobie moją relację z rejsu na podobnej trasie.
Może coś Ci się z tego przyda.
Pozdrawiam
http://www.punt.pl/relacja/27,Rejs__Dal ... azdziernik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2014, o 17:28 

maciek.k napisał(a):
Nie muszą to być jakieś super atrakcje, a nawet informacja, że w porcie X, jest zaraz obok portu plac zabaw.

Co do placów zabaw, czy przyjaznych plaż - W Trogirze jest sie gdzie wyluzować a i dorośli beda mili frajdę z miejsca, a obok trogiru jest marina Seged gdzie jest basen ze słodka wodą. Również basen i trochę atrakcji ląowo Turytycznych w pobliżu jest w Marinie Frappa w Rogoźnicy. Przyjazne plaże ładne miasteczko, bojki bezpieczne na wys. plaży są w Primostenie. W Sibeniku wizieliśmy wteraz w styczniu prace wykończeniowe na miejskiej plaży - wygląda na to że będzie fajna infrastruktura. Głębiej - Skradin - urocze miasteczko, duża trawiasta miejska plaża z placem zabaw - wycieczki drogą wodną do wodospadów Krka. Dla sportowych duszy - wypożyczalnie rowerów i do wodospadów można dotrzeć na bicyklach. Jeśli Bedziecie zwiedzać błekitną grotę - od zachodniej strony bisewa jest bardzo łana zatoczka z ładna plażą, jeśli nie ma wysokiej fali z kierunku zachodniego - urokliwe miejsce na nocleg. Ładna przestronna plaża z bojkami cumowniczymi tuż obok a wciąż "niedaleko" jest na wyspie Prvicz, Dorośli też znajdą tam kilka atrakcji - w tym knajpę Antego z rakijami nieobadanych smaków :)) itd. itd....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2014, o 08:10 

Sajmon napisał(a):
[...]W Trogirze jest sie gdzie wyluzować a i dorośli beda mili frajdę z miejsca[...]Głębiej - Skradin - urocze miasteczko, duża trawiasta miejska plaża z placem zabaw[...] itd. itd....

Sajmon, na północy nasi już byli tyle razy, że mogą dorabiać jako przewodnicy po Trogirze :)
Pytanie, czy znasz może tych http://www.restaurant-sismis-sesula.com/english/ lub coś podobnego, żeby pochłonąć pekę i zostać na noc (ci akurat są w zatoce Sesula na Solcie). Czy da się w takich miejscach zarezerwować wcześniej telefonicznie bojkę przy barze ?

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2014, o 09:12 

Właściwie nigdy nie zdażyło mi sie rezerwować miejsca - a w tej zatoce tylko raz nie udało sie znaleźć miejsca - wtedy - kiedy trafiliśmy na armadę dwóch ameryk - i w zatoce kłębiła się dosłownie setka jachtów. Sismis -to tzw restauracja batmana - pod patronatem Bacardi. Uroczy klimacik - strzechą kryte wiaty - bardzo dobre zawsze jedzenie - nawet przed sezonem, kiedy jeden facet był cumowniczym, kelnerem, barmanem i kucharzem. Kilka razy cumowałem tam "nocą" - obsługa zawsze pomagała świecąc szperaczami, a bywało że przy silnych szkwałach i w ciemnościach (chyba żeby oszczędzić stresów sąsiednim łódkom) wypływali pontonem odebrać cumę rufową do zaczepiena na brzegu. Restauracji w zatoce jest kilka w sezonie i żeby dotrzeć do Sismis, która jest w głęb zatoki, trzeba wykazać się asertywnością bo często już u wejścia do zatoki podpływa ponton z kartą dań i ofertą pomocy w cumowaniu którejś z pozostałych restauracji. W restauracj jest wi-firifi - więc bierzcie na kolacje sprzety magiczne by na żywo zdawać relację na żegluj.net!

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: maciek.k
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2014, o 09:57 

A znasz jakieś jeszcze podobne miejsca w okolicy (myślę, że wyjdzie nam "Around the Brać").

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 12:22 

Podziękował : 1
Witam
Jestem w trakcie wybierania trasy na tygodniowy rejs ze Splitu i już pierwszego dnia chciałbym wypłynąć i zacumować gdześ w fajnej zatoczce ( coś w okolicach 2 godzin od Splitu). Znacie coś godnego polecenia??.
Planuję 3 razy stać w porcie a 3 razy na bojach bądź kotwicy. Z tego co wyczytałem to warto zobaczyć i Korculę i jaskinię w Ravnik no i oczywiście po drodzę chciałbym jak najwięcej pozwiedzać :). Robił ktoś z Was podobną trasę??
I mam pytanie jak jest z opłatami gdy np. chcę przycumować na 2-3 godziny żeby coś zjeść czy pozwiedzać miasteczko.
Dziękuję za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 13:56 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
maciek.k napisał(a):
Mam pytanie do bywalców lub tych którzy pływali tam już z maluchami. Startujemy ze Splitu, mamy siedmioro dzieciaków w tym sześcioro przedszkolnych/wczesnoszkolnych. Co oprócz niebieskiej groty polecacie? Nie muszą to być jakieś super atrakcje, a nawet informacja, że w porcie X, jest zaraz obok portu plac zabaw.
Z atrakcjami typowo dla kilkulatków jest w Chorwacji kłopot (no chyba, że przy dobrym hotelu). Dla dzieciaków ciekawe są wodospady (i po drodze w Plitvicach samochodem i z portu Skradin jachtem), tyle że w kwietniu to woda przy wodospadach będzie zimna brrr. Na obrzeżach Trogiru jest zjeżdżalnia (taka wielka niebieska, raczej dla odważnych), w samym mieście też były jakieś trampoliny itp. Nasze dzieciaki najbardziej były zainteresowane pizzą :kiss: Podobało im się pływanie pontonem i bardzo były tym przejęte, szczególnie jak w nocy wracaliśmy z lodów na kotwicowisko ;) Jedna lepszych rozrywek to skakanie do wody z rufy jachtu, oczywiście w kamizelkach :cool: W marinie pod Dubrovnikiem dobry basen. Kilkulatki już mogą pływać z maską, fajką i płetwami, trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyły czy to meduzami, czy to strzykwami (takie kupowate ogórki na dnie, jak się na takim usiądzie to wyskakują bąble i piecze przez parę dni, weźcie maść antyhistaminową czy jak to się nazywa, na ukąszenia i oparzenia). "Obowiązkowa" jazda na maszt w ławeczce bosmańskiej :-P A poza tym zamiast rozkoszować się widokami to w karty rżnęły po pokładem :lol: Albo PSP :twisted:

-----
Zicos napisał(a):
Jestem w trakcie wybierania trasy na tygodniowy rejs ze Splitu i już pierwszego dnia chciałbym wypłynąć i zacumować gdześ w fajnej zatoczce.
Ale w jakim miesiącu się wybierasz - w grudniu, w lipcu? :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 16:55 

Podziękował : 1
Płyniemy na 2 jachty 10 września
Wstępnie planuje pierwszego dnia popłynąć do Milna na wyspie Brac, później napewno chce zobaczyć Hvar,Modra Spija i Korcula tylko nie wiem jeszcze w jakiej kombinacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 17:18 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Zicos napisał(a):
Płyniemy na 2 jachty 10 września
Wstępnie planuje pierwszego dnia popłynąć do Milna na wyspie Brac, później napewno chce zobaczyć Hvar,Modra Spija i Korcula tylko nie wiem jeszcze w jakiej kombinacji.

w Milnej możesz rzucić kotwę na srodku zatoki portowej ale sugerowałbym lepiej wcześniejszą zatokę u Bobovisca.
A jak będzie dosyć czasu to na Solcie, Stračinska

Ostatnio edytowano 7 gru 2015, o 17:23 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
kasacja dubla

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 18:04 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Zicos napisał(a):
Płyniemy na 2 jachty 10 września Wstępnie planuje pierwszego dnia popłynąć do [...]
Jaka pogoda będzie 10 września? Skąd będzie wiało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 22:05 

Podziękował : 231
Otrzymał podziękowań: 226
Uprawnienia żeglarskie: JSM,SRC
W ostatnie wakacje dane mi było żeglować po trasie Trogir-Vis z dwójką 10-latków. Rejs nauczył mnie, że dla dzieci najbardziej liczą się "dodatki" do żeglarstwa. Łowienie ryb, wyprawy pontonem, snorkeling, lądowe wycieczki na przybrzeżne skały, bunkry i jaskinie - no i oczywiście lody i pizza w porcie. Przy dłuższych przelotach bez dostępu do wifi, u dzieci obserwuje się zespół odstawienia;)

Zainteresowanych zapraszam do poczytania mojej relacji z tego rejsu
http://rawonsails.blogspot.com/2015/07/rejs-vis-vis-trogiru-sv-kolibri-gib-sea.html

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7