Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 21:29

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2011, o 18:47 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Kolejna wyspa Cyklad to Serifos.
Serfios to wyspa należąca do archipelagu cykladów i leży na południe od Kytonos i na północny wschód od Sifnos. Powierzchnia wyspy wynosi 75 km², a wyspę zamieszkuje ok. 1500 osób. Wyspa jest oddalona od portu w Pireusie o ok. 100 Mn. Najwyższym wzniesieniem wyspy jest Góra Tourlos która wznosi się na 585 m n.p.m.
Główny port to Livadhi, położony w zatoce Livadhiou Bay. Jest tam kilkanaście miejsc dla jachtów, ale w sezonie pozostaje kotwiczenie w zatoce. Byłem tu trzykrotnie i tylko raz udało mi się znaleźć miejsce przy kei. Stajemy przy betonowym molo, od zewnątrz ( od strony zatoki ) głębokość Ok. Od wewnątrz ( od strony falochronu) bardzo mocno spłyca się przy brzegu, trzeba bardzo uważać. Nie próbujcie stawać przy nabrzeżu – bardzo płytko. Paliwo na telefon. Kilka dobrych tawern i markety. Wchodząc do zatoki dwukrotnie spotkałem stojący na kotwicy duży statek wycieczkowy. Na wyspie kilka ładnych zatok z plażami, np.:Avessalos, Koutalas, Sikamia.
To tyle ode mnie i proszę o dodatkowe informacje

i jeszcze

Załączniki:
Komentarz: widok na port
widok na port.JPG
widok na port.JPG [ 54.03 KiB | Przeglądane 2357 razy ]
Komentarz: promenada
promenada.JPG
promenada.JPG [ 81.83 KiB | Przeglądane 2357 razy ]
Komentarz: tu cumujemy
betonowy pomost, do którego cumujemy.JPG
betonowy pomost, do którego cumujemy.JPG [ 67.44 KiB | Przeglądane 2361 razy ]
Komentarz: przy tym nabrzeżu płytko bardzo
przy tej keji bardzo płytko.JPG
przy tej keji bardzo płytko.JPG [ 44.68 KiB | Przeglądane 2361 razy ]
Komentarz: foto portu
zdjęcie portu.jpg
zdjęcie portu.jpg [ 9.74 KiB | Przeglądane 2361 razy ]
Komentarz: mapka portu
serifos_livadi_map.jpg
serifos_livadi_map.jpg [ 29.62 KiB | Przeglądane 2361 razy ]
Komentarz: mapa wyspy
serifos mapa.jpg
serifos mapa.jpg [ 13.33 KiB | Przeglądane 2361 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 19:02 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
Jest tam kilkanaście miejsc dla jachtów, ale w sezonie pozostaje kotwiczenie w zatoce. Byłem tu trzykrotnie i tylko raz udało mi się znaleźć miejsce przy kei.

Serifos bardzo lubię. Byłem kilka razy i zawsze miałem miejsce przy kei. Przy silnym meltemi schodzą tu silne szkwały. Widok z chory, wspaniały. Można do chory iść piechotą. Obok portu jest ładna zatoka z plażą.

Załączniki:
Komentarz: Zataka z plażą
P9110115.jpg
P9110115.jpg [ 78.3 KiB | Przeglądane 2347 razy ]
Komentarz: Cumowanie przy silnym meltemi
P9110114.jpg
P9110114.jpg [ 91.02 KiB | Przeglądane 2347 razy ]
Komentarz: Serifos, widok na chorę
P1010054.jpg
P1010054.jpg [ 84.29 KiB | Przeglądane 2347 razy ]

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 mar 2011, o 12:36 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Cape napisał(a):
Widok z chory, wspaniały. Można do chory iść piechotą.

Bez pośpiechu spacerek pod górę (w dużej części długimi schodami) trwa 1 godz. Można też podjechać autobusem, przystanek jest tuż przy kei. Autobusy chodzą co 2 godziny, ostatni o 20.00. Sama chora jest naprawdę warta zobaczenia i spaceru wąziuteńkimi uliczkami, a najpiękniejsze widoki przed zachodem słońca z tarasiku przy najwyżej położonym kościółku :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2011, o 20:32 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ja też miałem chyba trochę więcej szczęścia i za każdym razem znalazłem miejsce przy kei :) , ale z tą keją jest tak:
Stając po jej północnej stronie w przeważającej większości przypadków stoisz po jej nawietrznej stronie. Kotwice z tej strony jednak nie trzymają najlepiej dlatego konieczne jest 60 - 70 m łańcucha. Wiatr często w ciągu dnia (nawet ten północny, który wieje tam najczęściej) w ciągu dnia nieco zmienia kierunek. Jachty wchodzące później często więc krzyżują łańcuchy z tymi, które przyszły wcześniej. :evil:
Stając po południowej stronie kei nie masz aż tyle miejsca na wyrzucenie łańcucha, ale kotwica tam trzyma lepiej. Jeżeli wiatr więc nie zmieni radykalnie kierunku, to masz przeważnie wiatr w rufę stojąc na cumach rufowych i dość krótki łańcuch przed dziobem. Jednak ta południowa strona kei cieszy się zdecydowanie większą popularnością ze zrozumiałych względów.
Jeśli nie znajdziesz miejsca przy kei :evil: - pozostaje zatoka, która jest tutaj dość duża i w dużej części jest otoczona piaszczystą plażą, na której rosną liczne tamaryszki.
Chora na Serifos jest uważana za jedną z najciekawszych na Cykladach. Z tawernami i knajpkami jednak na górze dość cienko dlatego tę część zwiedzania wyspy należy załatwić raczej na dole.

Za ten post autor amigo50 otrzymał podziękowanie od: Rafał
Odpowiedz z cytatem