Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 12:24

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 mar 2013, o 15:03 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: starszy sternik motorowodny
Ahoj.

Mamy wstępnie prawie ukończony plan rejsu jachtem motorowym z Sukosanu k. Zadaru. Nie wiem czy planować już wypłynięcie w pierwszy dzień, np przejmując jacht zaraz po południu max do 14.00 czy już lepiej dać sobie spokój i przygotować się do startu dzień później.

1) Sukosan - Skradin i kapiel w wodospadzie- nocleg gdzies tam lub w msc Sibenik.
2) Skradin - Murter po drodze jakieś zatoczki na kąpiel
3) Murter - Kornaty - Dugi Otok - gdzieś tam nocleg, jeszcze nie wiem gdzie.
4) Dugi Otok - Goli ( stare opuszczone więzenie)wyspa Pag - zrce:-)
5) Wyspa PAG - wyspa Rab - Wyspa KRK ( Baska).
gdzies nocleg i powrót do portu macierzystego w przedostatni dzień.

Jacht motorowy. Dzienne przeloty od 40-70Mm. Posiadam zeszyt GPS i książkę 808 zatok. Nadal nie wiem co jeszcze warto w tej środkowo-pólnocnej Dalmacji jeszcze zobaczyć. Chcemy zobaczyć jeszcze do połowy zatopiony wrak gdzieś w okolicach Dugi otok ( mam współrzedne) oraz może połowić jakąś rybkę delikatnie.

Pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 00:28 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SSM, VB
Ale ostracyzm :D
Plan ambitny nawet jak na motorówkę. Najbardziej podoba mi się piąty dzień; chcecie je tylko wszystkie objechać?

Posiadam zeszyt GPS i książkę 808 zatok:
A może jeszcze jakieś mapki?

Panie i Panowie, nie bądźcie tacy, pomóżcie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 15:21 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Uciekajcie z Sukosanu jak najszybciej :-? - betonowa pustynia. Jesli chodzi o ilosc potencjalnych miejsc "w zasięgu" - dymiarze górą :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Electrobody napisał(a):
A może jeszcze jakieś mapki?

bez mapek tez przezyją, jak nie beda pływać z zamknietymi oczami...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:26 

OK, ale uważam, że np. Kornaty i Dugi Otok to za dużo na jeden dzień, albo - albo. W obrębie NPK nie wolno pływać szybko, trzeba uważać z nawigacją (dlatego ta mapa). A Dugi jest naprawdę dugi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 22:25 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Electrobody napisał(a):
W obrębie NPK nie wolno pływać szybko, trzeba uważać z nawigacją (dlatego ta mapa).
Wow! Mapa pozwala pływać szybko? Naoglądałeś się przejścia koło Islandii w filmie "Polowanie na Czerwony Październik"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 22:36 

Maar napisał(a):
Wow! Mapa pozwala pływać szybko?

:D
To była informacja dla motorowodniaków, oni lubią czasem dać ognia na zakazie.
A mapę uważam za bardzo przydatną rzecz na Kornatach, no chyba że Sean C. i Alec B. są na pokładzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 22:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Electrobody napisał(a):
A mapę uważam za bardzo przydatną rzecz na Kornatach
Końcowa część zacytowanego zdania ciśnie na usta gromie: WOW!

ps. Dla przykładu w estuarium Tamizy to bez map można spoko (Moniia wszak odbiera telefon zawsze) bez map, a w sztokholmskich szkierach to Jurek Sychut za mape robi. Na Kornatach to dziwnie jest ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 07:57 

mapy?
nie wymieniłem ich, ponieważ uważam że to podstawa,podobnie jak GPS. Z tego co wiem, dostanę je w porcie macierzystym podczas przejęcia jachtu. Natomiast GPS trochę poćwiczę to urządzenie i też jakiegoś tam problemu nie powinno być.
Może plan faktycznie, zwlaszcza w piąty dzień zbyt ambitny, zbyt objazdowy.
Nie wiecie może jak to jest jak w dzień przejęcia jachtu przyjedzie się dopiero wieczorem do portu po jacht czy nie będzie problemu tj w sobote ok 20-21.00? Oddając jacht to wiem, że najlepiej w sobotę rano.
Można prosić o nazwy lub współrzedne jakiś fajnych urokliwych zatoczek w w/w obszarze.
Również takich, gdzie można dość spokojnie spędzić noc na kotwicy Najlepiej jakby zawierały jeszcze jakąś regionalną restauracyjkę, gdzie można coś dobrego, niekoniecznie drogo zjeść.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 12:39 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: kpt
Hania&Maciek napisał(a):
...Z tego co wiem, dostanę je w porcie macierzystym podczas przejęcia jachtu...

Pamiętaj, że mapy które dostaniesz w Chorwacji nie będą najprawdopodobniej w systemie WGS-84 - co za tym idzie długość geograficzna odczytana z GPS nie będzie odpowiadała tej z mapy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 13:28 

Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Moze, tak byc na 90 %, jak pisze maverick? Wiec zapytajcie w marinie .

Pzdr

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 13:54 

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 14:41 

czyli są mapy z uwzględnieniem tego systemu. Te poprawki trzeba tylko uwzględnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 14:43 

maverick napisał(a):
Pamiętaj, że mapy które dostaniesz w Chorwacji nie będą najprawdopodobniej w systemie WGS-84 - co za tym idzie długość geograficzna odczytana z GPS nie będzie odpowiadała tej z mapy

Co w połączeniu z mgłami które na Chorwacji sa tak powszechne dzień w dzień - praktycznie uiemozliwi zeglugę :D
Ludzie skończcie dyrdymały wypisywac - Hania z Mackiem zapytali o fajne miejsca, sympatyczne restauracje, a nie o uczone teorie rozbieźnosci GPS z pogladowymi mapami generalnymi rozdawanymi w Kapitanatach :-?

Jakim sprzetem i kiedy zamierzacie pływać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 14:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sajmon napisał(a):
a nie o uczone teorie rozbieźnosci GPS z pogladowymi mapami generalnymi rozdawanymi w Kapitanatach

To nie jest tak. Chorwackie atlasy żeglarskie (których nikt nie rozdaje, niestety) mają odwzorowanie "według" WSG 84. A nie WSG 84. Jeżeli chcemy mieć idealną pozycję trzeba wprowadzić poprawkę. Nie jest to jednak żaden problem, bo wszystkie niebezpieczne miejsca są dobrze oznaczone, a z widocznością nie ma problemów.
http://sklep.sail-ho.pl/mapy-locje-i-pr ... ppk60.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 14:59 

Cape napisał(a):
mają odwzorowanie "według" WSG 84. A nie WSG 84. Jeżeli chcemy mieć idealną pozycję trzeba wprowadzić poprawkę.

Domyślam sie ze poprawkę należy nanieść wg WSG 84

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 15:35 

sajmon napisał(a):
maverick napisał(a):

Co w połączeniu z mgłami które na Chorwacji sa tak powszechne dzień w dzień - praktycznie uiemozliwi zeglugę :D
Ludzie skończcie dyrdymały wypisywac - Hania z Mackiem zapytali o fajne miejsca, sympatyczne restauracje, a nie o uczone teorie rozbieźnosci GPS z pogladowymi mapami generalnymi rozdawanymi w Kapitanatach :-?

Jeśli rozbieżność 400 m w pozycji jest dla Ciebie nieistotna, to tylko pozostaje mi Tobie pogratulować, a wychodząc na morze i odrzucając czynnik pogorszenia widzialności z powodu niskiego prawdopodobieństwa jego występowania - no cóż nasuwa mi się tylko jedno - głupcy na morzu giną...

sajmon napisał(a):
Cape napisał(a):
mają odwzorowanie "według" WSG 84. A nie WSG 84. Jeżeli chcemy mieć idealną pozycję trzeba wprowadzić poprawkę.

Nie WSG tylko WGS

Chorwackie mapy nawigacyjne bazują na odwzorowaniu opartym na elipsoidzie Bessel-1841 i żeby z WGS-84 przejść na Bessela trzeba poprawić współrzędne o wartości ze zdjęcia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 15:50 

Hania&Maciek napisał(a):
Nadal nie wiem co jeszcze warto w tej środkowo-pólnocnej Dalmacji jeszcze zobaczyć. Chcemy zobaczyć jeszcze do połowy zatopiony wrak gdzieś w okolicach Dugi otok ( mam współrzedne) oraz może połowić jakąś rybkę delikatnie.

Pozdrawiam
Maciek

Może zainteresuje Was strona o żeglarstwie w Chorwacji:
http://www.c-iyc.com/CIYC/CIYC_Home.html

jeżeli chodzi o środkową Dalmację, to polecam błękitna grotę na wyspie bisevo, najpieknieszą jaką kiedykolwiek widziałem zatoczkę Stiniva na wyspie Vis no i oczywiście miasto Hvar. Skradin macie w planach, również polecam, po drodze możecie zachaczyć o Primosten - bardzo zadbane misto.

Pozdro,

Arek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 16:21 

Hania&Maciek napisał(a):
1) Sukosan - Skradin i kapiel w wodospadzie- nocleg gdzies tam lub w msc Sibenik.
2) Skradin - Murter po drodze jakieś zatoczki na kąpiel
3) Murter - Kornaty - Dugi Otok - gdzieś tam nocleg, jeszcze nie wiem gdzie.
4) Dugi Otok - Goli ( stare opuszczone więzenie)wyspa Pag - zrce:-)
5) Wyspa PAG - wyspa Rab - Wyspa KRK ( Baska).
gdzies nocleg i powrót do portu macierzystego w przedostatni dzień.

maverick napisał(a):
jeżeli chodzi o środkową Dalmację, to polecam błękitna grotę na wyspie bisevo, najpieknieszą jaką kiedykolwiek widziałem zatoczkę Stiniva na wyspie Vis no i oczywiście miasto Hvar. Skradin macie w planach, również polecam, po drodze możecie zachaczyć o Primosten - bardzo zadbane misto.

Primosten to po drodze moga sobie wyskoczyć, obejrzec idąc ze Skradin na Murter, czy w trakcieprzejścia Pag - Rab - Krk? :mrgreen:

Hania i Maciek- w Skradin polecam restaurację przed skradińskim mostem. Gdybyscie zaplanowali w Skradin nocleg - dla gości restauracji miejsce przy pomoście pływajacym z muringami jest gratis. Jedzenie w rozsądnych cenach i bardzo O.K.
Misateczko można obejrzeć dopływając sobie pontonem. W samym porcie bardzo urozmaicone menu oferuje restauracja Marina. Stawki chorwackie ani drogo ani tanio. Dobre pizzerie znajdziecie troszkę głebiej zapuszczając się w środek miasteczka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 16:34 

Sajmon napisał(a):
Primosten to po drodze moga sobie wyskoczyć, obejrzec idąc ze Skradin na Murter, czy w trakcieprzejścia Pag - Rab - Krk?

Czytaj ze zrozumieniem człowieku, ale specjalnie dla Ciebie wytłumaczenie; jeżeli skorzystali by z mojej sugestii odnośnie Hvaru, Visu i Biseva, to po drodze do Skradin mieli by Primosten.

Czy Sajmon juz wszystko rozumie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 17:47 

Hania&Maciek napisał(a):
Nie wiecie może jak to jest jak w dzień przejęcia jachtu przyjedzie się dopiero wieczorem do portu po jacht czy nie będzie problemu tj w sobote ok 20-21.00? Oddając jacht to wiem, że najlepiej w sobotę rano.

Nie wiem, jakie zwyczaje są w Sukosanie ale np. w Splicie ok 21.00 zaczynają się niepokoić. Dobrze jest mieć telefon do mariny i zadzwonić z drogi. Spowrotem lepiej stanąć w marinie już w piątek wieczorem; oddanie łódki najczęściej jest do 9.00 w sobotę, a ono trochę trwa (papiery, kaucja, nurek itd.). Poza tym trzeba łódź ogarnąć przed oddaniem.

W Skradinie super knajpka z rewelacyjnymi rybami nazywa się Bonaca, 150m od portu (są strzałki)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 20:30 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Nie wierzę, cała masa wujków dobra rada.
Hania i Maciek się nie przejmujcie WSG-sami, na jachcie wszystko będzie i będzie działało, bierzcie łódkę i płyńcie.
Jak chcecie parę dobrych miejscówek z fajnymi knajpkami to mogę podesłać na PW jak będę miał chwilkę czasu. Puszki piwa pod tym no... aha, kilem ;) czy raczej w tym przypadku stępką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 21:02 

no z tą błękitną grotą i hvarem to może być ciężko. Skradin to i tak duże odchylenie na południe w stosunku do tego co chcemy opłynąć za tym razem. dzieki chlopaki za wszystkie rady. trzeba pospiywać te zatoczki i restauracje zeby nie uciekły.
odnośnie gps, myśle ze wystarczy, mapy traktował będę poglądowo, odchylenie rzedu 400m owszem to nie mało ale nie tak wiele zeby sie zgubic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 21:25 

jakim sprzętem? miała być Adria 1002 ze sterem strumieniowym (3 kabiny) ale jest Vector 950 ( dwie kabiny). Zmieniłem bo zorientowałem się, że wcale nie tak łatwo jest kogoś znaleść na taką wyprawę. Dzięki temu ma być łatwiej ( krótszy jacht) taniej ( bo jest tańszy) i szybciej ( bo wchodzi w ślizg). Wyruszamy 28.09.2013 i to jest pewne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 22:49 

junak73 napisał(a):
Jak chcecie parę dobrych miejscówek z fajnymi knajpkami to mogę podesłać na PW j

Haloo :D Co za kumoterstwo??? Fajne zatoczki i knajpy poprosimy na forum ogólnym!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 22:55 

jestem za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 23:04 

junak73 napisał(a):
przejmujcie WSG-sami

no i czytaj ze zrozumieniem :lol: Podobno ze trzeba drżeć przed WGS-ami. No i jak Ty wogóle wpłynałeś do Skradin nie wiedząc o WGS-ach... Pewnie po brzegu płynałeś.

Co do "poleceń" [plecam przemiła rodzinną knajpke na wyspie Prvić - Prvic Luka. Nazwy nie pamietam - ale ma charakterystyczne parasolki z trzciny, jest polozona nad sama wodą juz w obrębie cześci "portowej" na zachód od hotelu Maestral. Od południowej strony przy miasteczku Sepurine - bezpieczne boje na nocleg - do tej pory bezpłatne

Zeszłej jesieni trafiliśmy na dobre jedzenie (mała knajpka rodzinna z grilem w nieciekawym budyneczku z pustaków :D ) po awaryjnym ladowaniu nawyspie Kakan. Zatoczka pierwsza na zachód od przesmyku miedzy Kakanem, a Kaprije

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 00:11 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
maverick napisał(a):

Jeśli rozbieżność 400 m w pozycji jest dla Ciebie nieistotna, to tylko pozostaje mi Tobie pogratulować, a wychodząc na morze i odrzucając czynnik pogorszenia widzialności z powodu niskiego prawdopodobieństwa jego występowania - no cóż nasuwa mi się tylko jedno - głupcy na morzu giną...

sajmon napisał(a):
Cape napisał(a):

Nie WSG tylko WGS

Chorwackie mapy nawigacyjne bazują na odwzorowaniu opartym na elipsoidzie Bessel-1841 i żeby z WGS-84 przejść na Bessela trzeba poprawić współrzędne o wartości ze zdjęcia

Primo, błąd rzędu 400 metrów (425 dokładniej) to jest w długości. W szerokości jest tylko 19 metrów...
Secundo - co za problem dodać poprawkę do tego co gps pokazuje? Albo po prostu nie pchac sie za blisko miejsc, gdzie nie powinno nas być??

Tertio - tak, błąd 400 metrów jest nieistotny. Jak sie myśli. Warto pocwiczyc, to naprawdę nie boli. I zamiast wpatrywac sie w ekran plotera, wyjrzeć czasem przed dziób może?

W sumie czasami sie zastanawiam, jak czytam takie teksty, jak przeżyliśmy do tej pory... ;)
Polecam jako lekturę uświadamiającą Wyścig do Newport Baranowskiego. Krzysztof swietnie opisuje tam slalom pomiędzy nautofonami. Gps wtedy był w planach. Dalekich, jesli chodzi o cywilne zastosowanie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 07:43 

wiecie może jak to wygląda na lotnisku w Zadarze ( Zemuniku). Jak najlepiej dostać się stamtąd do portu w Sukosanie. Podobno są taksówki ( może ktoś potwierdzić). Podobno za 20 Euro. pojedzie. Inne połączenia autobusowe to podobno przez Zadar, duża strata czasu i podobne pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 09:10 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Taxi korporacyjne bez targowania to koszt około 25 Eur, ale ja bym polecał poświęcić 15 min i popytać w okienkach z informacjami, zawsze ktoś ma jakiegoś kolege z busem który zawiezie za 2/3 ceny. W Zadarze nie ądowałem ale w Splicie zawsze udaje mi się załatwic jakiegoś busa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:36 

Miałem nie zaśmiecac wątku, ale pozwole sobie odnieść sie do poniższego:
Moniia napisał(a):
Cytuj:
Primo, błąd rzędu 400 metrów (425 dokładniej) to jest w długości. W szerokości jest tylko 19 metrów...

A to luzik - błąd okolo 400 m w szerokości się nie liczy :lol:

Cytuj:
Secundo - co za problem dodać poprawkę do tego co gps pokazuje?

żaden problem, ktoś coś napisał, że to problem???????? Ja odniosłem się tylko do tematu map, i zasygnalizowałem problem, żeby się nie zdziwił.

Cytuj:
Tertio - tak, błąd 400 metrów jest nieistotny. Jak sie myśli. Warto pocwiczyc, to naprawdę nie boli. I zamiast wpatrywac sie w ekran plotera, wyjrzeć czasem przed dziób może?

Tak jest nieistotny szczególnie jak wyjrzysz przed dziób i zastaniesz widoczność rzędu 200 m :lol:
A co do plottera, to tam zobrazowanie jest zgodne z pozycją, problem leży przy nanoszeniu pozycji z plottera na mapy papierowe odwzorowane w innym systemie

Cytuj:
W sumie czasami sie zastanawiam, jak czytam takie teksty, jak przeżyliśmy do tej pory... ;)
Polecam jako lekturę uświadamiającą Wyścig do Newport Baranowskiego. Krzysztof swietnie opisuje tam slalom pomiędzy nautofonami. Gps wtedy był w planach. Dalekich, jesli chodzi o cywilne zastosowanie...

nie widzę związku

P.S.
Czy na tym forum do każdego postu trzeba sie przypier....ć ??????

Pozdrawiam

Arek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona