Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 00:27




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Locja Grecji
PostNapisane: 2 kwi 2014, o 21:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Jak już sygnalizowałem na forum, jesienią tego roku, nakładem wydawnictwa Almapress, ukaże się mój przewodnik
roboczy tytuł:
Grecja – najlepsze trasy żeglarskie – przewodnik dla żeglarzy.

Przewodnik będzie składał się z trzech części.

Cz. I - a w niej:

- podstawowe informacje o czarterach
- kuchnia Grecka
- ludzie, język, tradycje
- porty, przepisy i opłaty
- pogoda
- transport do Grecji i w Grecji
- telefon i internet
- zdrowie i bezpieczeństwo

Cz. II - w której opisane będą najlepsze, najpopularniejsze, trasy żeglarskie w Grecji

Cz. III – w której opisane zostaną miejscowości, proponowane w trasach żeglarskich. Zdecydowana większość zawierać będzie zdjęcia i plany portów.

Ponieważ mój wydawca zgodził się, bym w ramach promocji publikował fragmenty przewodnika, a „włodarze” forum udostępnili mi możliwość tworzenia tego wątku, postaram się zaprezentować Wam wybrane części.

Mam nadzieję, że zachęci to Was do kupna mojego przewodnika.
Goraco zachęcam do zamieszczania wszelkich uwag.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl



Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Cape, KC55
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2014, o 21:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Na początek najpopularniejsza marina w Grecji. Miejsce, gdzie najczęściej rozpoczynacie rejsy.

Marina Alimos 37°54,66'N 023°42,15'E zwana też Kalamaki
Większość czarterów rozpoczyna się w Marinie Alimos zlokalizowanej przy Posidonos Av, 17455 Alimos, Tel.: +30 21098 80000, +30 21098 28642, Fax.: +30 21098 80001, +30 21098 53151, e-mail: marinaalimou@etasa.gr , VHF Channel: 71, http://www.alimos-marina.gr/.
Najłatwiej i najtaniej z lotniska do mariny Alimos można dotrzeć ekspresowym autobusem linii nr X96 jadącym do Pireusu ( przystanek znajduje się na poziomie przylotów ).
Autobus odjeżdża co 20 minut, bilety należy kupić w małym kiosku obok przystanku, koszt 5 Euro.
Autobus w drodze do Pireusu zatrzymuje się tylko na żądanie, więc trzeba uważać, żeby nie przegapić przystanku przy marinie (już z daleka widać las masztów po lewej).
Można też zamówić w firmie, z której czarterowany jest jacht, transfer busem - dla ośmiu osób koszt 80 do 100 Euro, no i ewentualnie można pojechać taxi - koszt ok. 50 Euro.
Jeśli chodzi o zaprowiantowanie to markety z pełnym zaopatrzeniem leżą przy ulicy Davaki lub na rogu Panagi i Aristotelous ( w sobotę czynny do 21) , można też skorzystać z oferty dowozu zaopatrzenia przez któryś z samochodów należących do supermarketów ( zazwyczaj stoją w marinie).
Na terenie mariny mieści się Kitchen Bar.Można też zjeść coś niedaleko mariny, w Tavernie Vassilis ( Davaki 3 ) lub w „Paris” na rogu Thoukydidiou i Metamorphosis. Jeśli ktoś lubi nocne imprezy to na terenie mariny znajduje się klub nocny . Wypływając z mariny należy uważać na rafę Aghios Cosmas, która leży na SE od wejścia do portu i trudno ją zobaczyć w nocy, a także na skały Mermingia w odległości 4-5 mil na SE od mariny w stronę przylądka Sounion.
Płynąc na S należy przekroczyć bardzo intensywnie uczęszczany tor wodny statków płynących do i z Pireusu a także do i z Kanału Korynckiego.
Przepisy wymagają, żeby jachty pokonywały tor wodny szybko, sprawnie i tylko wtedy gdy jest to niezbędnie konieczne.
Powinno się manewr ten wykonać pod kątem prostym do osi toru.
Należy pamiętać, że duży statek potrzebuje naprawdę dużo czasu i miejsca na zatrzymanie się lub zmianę kierunku.
Manewr zejścia z kursu kolizyjnego musi być odpowiednio wcześnie wykonany i wyraźnie sygnalizowany, by kierujący statkiem wiedzieli, że załoga jachtu go widzi i ustępuje mu z drogi.
Należy pamiętać, że na morzu obowiązuje zasada – jacht, jako ten mniejszy nie ma żadnych praw.
Powyższą zasadę ustępowania drogi należy stosować też przy wchodzeniu i wychodzeniu z portów w stosunku do promów, wodolotów i wszelkich jednostek „pracujących”.

Przydatne numery telefonów:

Pierwsza Pomoc, Tel. 30 166, 30 1016, 30 112, 30 21033 81100, 30 21089 58301 ( informacje na temat zdrowia i bezpieczeństwa str. ….. )
Apteka – Kalamaki , Tel. 30 21098 13644
Policja, Tel. 30 100, 30 21077 05711
Policja turystyczna, Tel. 30 171
Port Police – Alimos , Tel. 30 21098 33536, 21045 11311, VHF 12
Taxi - Glyfada, Tel. 30 21096 05600
Taxi minibus, Tel. 30 21029 25659
Dworzec autobusowy KTEL, tel. 30 21051 24910
Metro, Tel. 30 21067 92399
Port lotniczy, Tel. 30 21035 30000, 21035 30001
Informacja kolejowa, Tel. 30 1110, 30 21052 70762
Informacja promowa, Tel. 30 28105 29000
Europcar Rent a Car – port lotniczy, Tel. 30 21092 11445
Imperial Rent a Car – Kalamaki, tel. 30 21119 80112


Załączniki:
Komentarz: wejście do mariny
wejście do Mariny Alimos.JPG
wejście do Mariny Alimos.JPG [ 153.98 KiB | Przeglądane 14967 razy ]
Komentarz: Przystanek autobusowy, z którego odjeżdża X96 w kierunku lotniska
Przystanek autobusowy i tramwajowy przy marinie Alimos.JPG
Przystanek autobusowy i tramwajowy przy marinie Alimos.JPG [ 204.42 KiB | Przeglądane 14967 razy ]
Komentarz: Plan mariny
Alimos marina.jpg
Alimos marina.jpg [ 193.73 KiB | Przeglądane 14967 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 3: Galicyjczyk, Tommycat, Zbieraj
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2014, o 22:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
takiego autobusu szukajcie na lotnisku


Załączniki:
Komentarz: takiego autobusu szukajcie na lotnisku
X96.jpg
X96.jpg [ 195.4 KiB | Przeglądane 14934 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2014, o 10:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Obiecuję z ręką na sercu, że nie będę Was codziennie zarzucał czymś nowym w tym wątku, ale na początek chcę, żeby coś się tu działo, więc dziś inny fragment przewodnika.

"Bezpieczeństwo na jachcie"

Podstawowe zasady bezpieczeństwa na jachcie powinny być znane każdemu żeglarzowi gdyż stanowią główny element szkolenia żeglarskiego. Jednak w sytuacjach zagrożenia, gdy liczą się sekundy, nie wszyscy działają racjonalnie, więc krótkie przypomnienie podstawowych zasad bezpieczeństwa na pewno nie zaszkodzi. Należy mieć tylko nadzieję, że nikt z czytelników nie będzie musiał z tych porad korzystać.
Wzywanie pomocy – w przypadku uszkodzenia jachtu i/lub bezpośredniego zagrożenia życia do wezwania pomocy służą następujące urządzenia:

Radiopława satelitarna EPIRB

Greckie jachty czarterowe obowiązkowo wyposażone są w radiopławę EPIRB, służącą do automatycznego wzywania pomocy, oczywiście po jej uruchomieniu. Należy pamiętać, żeby przed wypłynięciem w rejs zapoznać się z instrukcją postępowania i żeby nie uruchomiać jej pod pokładem, gdyż tam nie działa. Użycie EPIRB daje prawie 100% pewność, że sygnał, zawierający dane jachtu oraz jego pozycję zostanie przechwycony przez satelity i skierowany do najbliższej stacji brzegowej, która pokieruje akcją ratowniczą.

DISTRESS DSC

Wszystkie, lub zdecydowana większość greckich jachtów czarterowych wyposażone są w radio VHF z funkcją DISTRESS. W przypadku zagrożenia należy wcisnąć przycisk DSITRESS (najczęściej jest czerwony i znajduje się pod specjalną klapką ) i przytrzymać go przez minimum 5 sekund. Urządzenie zacznie automatycznie wzywać pomocy, podając numer MMSI oraz pozycję jachtu.
Gdyby zagrożenia minęło należy obowiązkowo odwołać DISTRESS ALERT, na kanale 16-tym VHF :
1. ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS - THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME “PHEDRA” )
2. MY POSITION IS....... (jak w wezwaniu)
3.CANCEL MY DISTRESS ALERT OF ..... ( nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „PHEDRA” )
FROM (data, godzina, minuta)

Wzywanie pomocy przez radio VHF

Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF. Poniżej sposób wzywania pomocy, warto taki wzór wydrukować, zalaminować i zabierać na każdy rejs:
Na kanale 16-tym VHF należy nadać komunikat
1. MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY
2. THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „IOKASTI” )
3. MY POSITION IS ... (podać pozycję z GPS lub mapy, spokojnie, cyfra po cyfrze lub nazwę najbliższego stałego znaku w pobliżu , np. pławy
4. Podaj powód wzywania pomocy, wygląd jachtu, liczebność załogi
5. Rodzaj oczekiwanej pomocy
6. Należy oczekiwać na potwierdzenie około 4 minut. Jeśli nie ma odpowiedzi – należy sprawdzić czy wszystko jest prawidłowo włączone i powtórzyć komunikat.
Gdyby zagrożenia minęło należy obowiązkowo na kanale 16-tym VHF odwołać MAYDAY:
1. ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS - THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME “IOKASTI” )
2. MY POSITION IS....... (jak w wezwaniu)
3.CANCEL MY MAYDAY ALERT OF ..... ( nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „IOKASTI” )
FROM (data, godzina, minuta)
Należy pamiętać, że kończąc rozmowę powinno używać się słowa OVER.

TELEFON KOMÓRKOWY LUB SATELITARNY

Zasięg telefonów komórkowych jest w Grecji bardzo dobry i jachty bardzo rzadko pozostają poza jego zasięgiem. W przypadku telefonu satelitarnego problem ten prawie nie istnieje, ale trzeba pamiętać, że telefonu używać można tylko na pokładzie (chyba, że posiada zewnętrzną antenę ). Numery telefonów do Port Police i policji podane są w części III, przy opisie każdej z miejscowości.

INNE SYGNAŁY

RAKIETY – wystrzelenie rakiety ma sens tylko w przypadku, gdy mamy pewność, że ktoś je zauważy.
FLARY – j.w.
POMARAŃCZOWY SYGNAŁ DYMNY – j.w. i tylko za dnia
RĘCZNE WZYWANIA POMOCY – machanie rozpostartymi rękami, góra - dół – również tylko gdy mamy pewność, że ktoś je zauważy i tylko w dzień.
LATARKA – za pomocą latarki możemy nadać sygnał SOS alfabetem Morse’a: trzy kropki, trzy kreski, trzy kropki …---…, pod warunkiem, że są w pobliżu jednostki, które go zobaczą.
GWIZDEK – za pomocą gwizdka można również wezwać pomocy, używając alfabety Morse’a lub stosując sygnał ciągły – pod warunkiem, że są niedaleko jednostki, które go usłyszą.

OPUSZCZENIE JACHTU

Jeśli jacht tonie należy niezwłocznie go opuścić. Nie wszystkie greckie jachty czarterowe wyposażone są w tratwy ratunkowe, ale jej rolę może spełniać ponton, który jest na wyposażeniu większości tychże jachtów. W trosce o bezpieczeństwo, najlepiej jest jeszcze przed wypłynięciem, omówić z załogą kwestie bezpieczeństwa i przygotować ich do możliwości opuszczenia jachtu w sytuacji zagrożenia. Najważniejsze to:
- Wezwanie pomocy, patrz wyżej.
- Założenie pasów ratunkowych. Każdy uczestnik załogi musi wiedzieć, gdzie leżą pasy oraz jak się je zakłada. Dobrze jest przeprowadzić wcześniejsze szkolenie.
- Skipper lub wybrana przez niego osoba, powinna oprócz wymienionych w następnym punkcie rzeczy osobistych, zabrać ze sobą: dokumenty jachty, dziennik pokładowy, ręczne radio VHF ( jeśli jest ), EPIRB, środki ratunkowe (rakiety, flary itp.), apteczkę jachtową, latarkę, scyzoryk, żywność, telefon i ew. lornetkę i inne drobiazgi.
- Każdy z uczestników powinien mieć przygotowane do niezwłocznego zabrania: dokumenty, ważne leki, pieniądze, telefon, okulary (jeśli nosi), ciepłe ubrania , ew. scyzoryk, małą latarkę i ew. słodycze.
Jeśli na jachcie znajduje się specjalna torba, tzw. „Grab Bag”( która powinna zawierać komplet wyposażenia awaryjnego ), warto wcześniej sprawdzić jej zawartość i również zabrać ją ze sobą.


Załączniki:
radiopława EPIRB fot. www.gme.net.au.jpg
radiopława EPIRB fot. www.gme.net.au.jpg [ 153 KiB | Przeglądane 14842 razy ]
przycisk distress  fot. www.icom.com.jpg
przycisk distress fot. www.icom.com.jpg [ 201.6 KiB | Przeglądane 14842 razy ]
Grab Bag fot.  www.mcmurdomarine.com.jpg
Grab Bag fot. www.mcmurdomarine.com.jpg [ 202.67 KiB | Przeglądane 14842 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Ika0210, Tommycat
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2014, o 11:56 

Dołączył(a): 22 wrz 2013, o 18:45
Posty: 97
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF.
Warto mieć nr telefonu Coast Guard Hellenic. 108,


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2014, o 14:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Grek Zorba napisał(a):
Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF.

:D
D40 napisał(a):
Warto mieć nr telefonu Coast Guard Hellenic. 108,

dzięki

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Grek Zorba napisał(a):
Numery telefonów do Port Police i policji podane są w części III, przy opisie każdej z miejscowości.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 19:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Minęło parę dni to coś dodam :D

Aegina, Egina, Aigina

Informacje ogólne i praktyczne

Wyspa Aegina oddalona jest o niecałe 20 Nm, czyli ok. 4 godziny żeglugi od Aten. Niestety z racji bliskości stolicy, Aegina jest ulubionym miejscem weekendowych rejsów ateńczyków. W związku z tym, w sobotnie popołudnie, szczególnie w sezonie nie ma żadnych szans na znalezienie miejsca w porcie. Na Aeginie znajduje się jeden z najwspanialszych zabytków kultury greckiej – świątynia Afai ( V w.p.n.e.), położona niedaleko Aghia Marina. Ta dorycka budowla poświęcona była Afai, patronce kobiet. Większość z jej 32 kolumn jest nadal w dość dobrym stanie. Doskonałą pamiątką z wyspy są wyroby ceramiczne i orzeszki pistacjowe.

Trochę historii

Trudno uwierzyć, że obecnie 10-cio tysięczna wyspa była kiedyś potęgą zdolną do rywalizacji z Atenami. Ówcześni mieszkańcy handlowali z całym śródziemnomorskim światem oraz jako pierwsi w Grecji wprowadzili system monetarny. Potęga ich skończyła się w V w. p.n.e. ,kiedy to narazili się Atenom popierając Spartę .Aegina uległa potężnej flocie a ludność została wygnana z wyspy . Na ich miejsce na wyspę sprowadzono posłusznych ateńczykom nowych osadników. Tak jak cała Grecja wyspa była w późniejszych latach okupowana przez Rzymian, Franków, Wenecjan, Katalończyków i Turków.

Przydatne numery telefonów:

Pierwsza Pomoc- Aegina, Tel. 30 22970 24489, 22970 29128, 22970 22222 ( informacje na temat zdrowia i bezpieczeństwa str. ….. )
Apteka - Aegina, Tel. 30 22970 25594, 22970 23515, 22970 25317
Policja - Aegina, Tel. 30 22970 22100
Policja turystyczna, Tel. 30 22970 27777
Port Police - Aegina, Tel. 30 22970 22328
Taxi - Aegina, Tel. 30 22970 22633, 22970 22635
Informacja autobusowa, tel. 30 22970 22787
Biuro Podróży Asco Tours - Aegina, tel. 30 22970 27798
Biuro Podróży Myrmydon Tours – Aegina, Tel. 30 22970 24491
Karagiannis Rent a Car - Aegina, Tel. 30 22970 28780
Sklavenas Rent a Car - Aegina, tel. 30 22970 22892, 6944555116

Transport:
Najbliższe lotnisko w Atenach
Prom do Pireusu, Methany, na Poros i Hydrę

Warto posmakować:

Wyspa słynie z orzechów pistacjowych (które są tu ponoć najsmaczniejsze) ale również winogron, oliwek, fig i migdałów.

Aegina, Egina, Aigina 37°44,7'N 023°25,65'E

Głównym portem wyspy jest miasto o tej samej nazwie. Port jest duży, ale jak już wspominano wcześniej bardzo zatłoczony, szczególnie w weekendy. Przed wejściem do portu po prawej stronie jest marina, ale niestety dostępna tylko dla rezydentów . W porcie uwaga na miejsca dla promów i watertaxi, nie wolna tam stawać . Uwaga, w główkach portu bardzo często stoi statek. W głębi portu po prawej są pomosty, gdzie też cumują jachty, ale jest tam płyciej. Jachty najczęściej cumują do kei miejskiej lub do wewnętrznej strony falochronu. W niektórych miejscach przy kei, dostęp do wody i prądu. Można zakotwiczyć na zewnątrz, poza falochronem, od strony plaży, ale gdy mocno wieje wiatr postój jest niebezpieczny. W mieście bardzo dużo tawern, cafe, klubów i marketów, jest nawet mały targ rybny, ogólnie głośno. Wybierając skromniejszą tawernę można zjeść doskonałą kolację za naprawdę nieduże pieniądze. Charakterystyczna dla Aeginy jest sprzedaż owoców i warzyw z pokładu łodzi . W główkach portu ( w sezonie) bardzo często stoi fotograf robiący zdjęcia wpływających jachtów i później można swoje zdjęcie w dużym formacie u niego zakupić ( przychodzi z gotowym zdjęciem na jacht).

Perdikia 37°41,42'N 023°27,14'E

Następny port wyspy to Perdikia położona ok. 4 Nm na S . Jest tu też bardzo ciasno i mało miejsca, a w głębi płytko – gdyby jednak jakimś cudem znalazło się miejsce, to można spokojnie spędzić tu noc - dobre tawerny, cafe, kluby i super market. Uwaga zewnętrzny W, falochron jest cały czas niedokończony, wystają z niego stalowe elementy.

Jeśli w żadnym porcie nie ma miejsc można skorzystać z kotwicowisk w zatokach: Sarpa 37°41,05'N 023°27,65'E , Mouriotou 37°40,72'N 023°28,17'E , Klima 37°40,6'N 023°28,67'E lub na pobliskiej wyspie Moni 37°41,38'N 023°26,27'E lub 37°41,74'N 023°26,12'E


Załączniki:
Perdikia port.jpg
Perdikia port.jpg [ 93.87 KiB | Przeglądane 14509 razy ]
Aegina port.jpg
Aegina port.jpg [ 202.4 KiB | Przeglądane 14509 razy ]
Aegina mapa.jpg
Aegina mapa.jpg [ 198.74 KiB | Przeglądane 14509 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Ika0210
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 19:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Grek Zorba napisał(a):
Greckie jachty czarterowe obowiązkowo wyposażone są w radiopławę EPIRB

To nie jest prawda. Zgodnie z ich przepisami mają być dwa "środki wzywania pomocy". Pływałem na jachtach, gdzie były dwie takie same VHF DSC i nie było EPIRB-a

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 20:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
a możesz mi Krzysiek zdradzić źródło tej informacji.
Od jakiegoś czasu, każda łódka czarterowa jaką pływałem miała EPIRB.
Dodatkowo pytałem o to w kilku firmach i takiej odpowiedzi mi udzielili, - że musi być EPIRB.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

oczywiście mówimy o łódkach pod Grecką banderą

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 20:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Grek Zorba napisał(a):
a możesz mi Krzysiek zdradzić źródło tej informacji

Czarterowane jachty pod grecką banderą w firmie Kiriacoulis. Kilkakrotnie miałem dwie bliźniacze VHF DSC i nie było EPIRBA-a. Powiedziano mi, że muszą być "dwie", a VHF jest tańczy niż EPIRB.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 10:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
OK
Wg. moich informacji wymagane jest EPIRB i VHF, ale wiadomo, Grecy jak Polacy, jeśłi można to szukają obejścia przepisów i pewnie przepiszy są nie do końca jasne i umożliwiają takie ich "obejście".

Ale dziękuję zmienia ten zapis z przewodniku na:

"Greckie jachty czarterowe powinny być wyposażone są w radiopławę EPIRB"

i będzie OK
dzięki Krzysiek za pomoc w stworzeniu rzetelnego przewodnika

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 10:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
kilka fotek Aeginy


Załączniki:
zatoka Kilma.jpg
zatoka Kilma.jpg [ 194.96 KiB | Przeglądane 14252 razy ]
port Perdikia.jpg
port Perdikia.jpg [ 209.42 KiB | Przeglądane 14252 razy ]
Aegina.JPG
Aegina.JPG [ 202.29 KiB | Przeglądane 14252 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 19:05 

Dołączył(a): 22 wrz 2013, o 18:45
Posty: 97
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Niestety w Pedrice jest hotel prowadzony przez angoli. Niestety bo tam poczęstowali nas zepsutą rybą. Nie pamiętam nazwy, ale jak jeść to u Greków.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 19:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Grek Zorba napisał(a):
OK
Wg. moich informacji wymagane jest EPIRB i VHF, ale wiadomo, Grecy jak Polacy, jeśłi można to szukają obejścia przepisów i pewnie przepiszy są nie do końca jasne i umożliwiają takie ich "obejście".

Ale dziękuję zmienia ten zapis z przewodniku na:

"Greckie jachty czarterowe powinny być wyposażone są w radiopławę EPIRB"

i będzie OK
dzięki Krzysiek za pomoc w stworzeniu rzetelnego przewodnika

Dopisz jeszcze "i w zasadzie zawsze ją mają", będzie ok

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 20:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
D40 napisał(a):
ale jak jeść to u Greków.

święta prawda
na Santorini, w porcie Ammoudi, też jest tawerna prowadzona przez angoli, masakra

Cape napisał(a):
Dopisz jeszcze "i w zasadzie zawsze ją mają", będzie ok

niech i tak będzie

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 08:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2009, o 04:47
Posty: 13169
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
W Perdice polecam restaurację Remetzo :)

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
https://www.wojtekzientara.pl/
m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 16:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
a która to? gdzie leży, bo nie kojarzę nazwy, a może jadłem

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 16:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2009, o 04:47
Posty: 13169
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
+/- na wysokości zewnętrznego falochronu - wystrój biało-niebieski. Jak wrócę do domu, to postaram się znaleźć jakieś zdjęcie.

Albo tak:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 ... 00000FFTFF

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
https://www.wojtekzientara.pl/
m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 17:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
nie to tam nie jadłem
za daleko :rotfl:

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 19:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
ale skoro polecasz
to trzeba będzie koniecznie tam zjeść

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Dodam jeszcze mapki:
kotwicowisk południowej Aeginy
i kotwicowisk na sąsiedniej Moni

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

i gwoli przypomnienia, bo zdecydowana większośc to pewnie wie:
O to skrót od Ormos, czyli zatoka
N to skrót od Nisos, czyli wyspa
Zauwazyliście pewnie, że dużo wysp ma nazwy:
Meganisos, Makronisos itp. to oznacza po prostu, duża wyspa lub mała wyspa


Załączniki:
Nisos Moni.jpg
Nisos Moni.jpg [ 82.7 KiB | Przeglądane 13900 razy ]
Aegina południe.jpg
Aegina południe.jpg [ 107.08 KiB | Przeglądane 13900 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2014, o 09:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
oczywiście źle napisałem
Makronisos to nie mała wyspa tylko długa, od słowa makros długość, może być też makris

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2014, o 16:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2009, o 04:47
Posty: 13169
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
I wszędzie jest port lub zatoka Vathi, czyli Głeboki/a :lol:

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
https://www.wojtekzientara.pl/
m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2014, o 17:48 

Dołączył(a): 22 wrz 2013, o 18:45
Posty: 97
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Makrys - długi, mikos - długość


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 06:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Stara Zientara napisał(a):
I wszędzie jest port lub zatoka Vathi, czyli Głeboki/a :lol:

i Aghios Nikolaos, czyli Św. Mikołaj
D40 napisał(a):
Makrys - długi, mikos - długość

dlugi - Makrys, ale też makris i makros
długość mikos, ale też makros

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 20:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Część przewodnika, który wg. wydawcy nie powinien się w nim znaleźć
(jestem ciekaw, czy Wy też uważacie, że takie informacje są zbyteczne w przewodniku żeglarskim?) , czyli

Ceny podstawowych produktów ( alfabetycznie ) w roku 2013:

Arbuz 1 kg 0,3 - 0,8 Euro
Bakłażan lub cukinia 1 kg 0,8 – 1,50 Euro
Balsam do opalania 200 ml 5 – 10 Euro
Banany 1 kg 1,5 – 2,5 Euro
Boczek wędzony marketowy plastry 1 kg 4 – 6 Euro
Cebula 1 kg 0,5 – 1 Euro
Chałwa 400 g 2,50 – 5 Euro
Chleb 0,5 kg 0,6 – 1 Euro
Chusteczki higieniczne 150 szt. 1 -2 Euro
Ciastka inne 200 g 1 – 2,50 Euro
Ciastka typu herbatniki 200 g 0,6 – 1 Euro
Coca cola, Fanta, Sprite 1, 5 litra 0,7 – 2 Euro
Cukier 1 kg 1 – 2 Euro
Cytryny 1 kg 1 – 2 Euro
Czekolada 100 g 0,80 – 1,50 Euro
Czosnek 1 główka 0,5 – 1 Euro
Dżem 450 g 1,80 – 2,50 Euro
Feta 1 kg 8 – 12 Euro
Feta paczkowana 250 g 2,50 – 5 Euro
Gąbki małe do zmywania naczyń 10 szt. 1 – 1,50 Euro
Gotowe sosy do makaronu 400 g 1,80 – 3,50 Euro
Herbata ekspresowa 25 torebek 2 – 3 Euro
Inne przyprawy: bazylia, oregano itp. 100 g 1 – 2 Euro
Jajka „lepsze” na szt. 1 szt. 0,5 Euro
Jajka 10 szt. z marketu 2 – 3 Euro
Jogurt naturalny „gorszy” 1 kg 3,50 – 5 Euro
Jogurt naturalny „gorszy” 200 g 0,50 – 1 Euro
Jogurt naturalny „Total lub Complet” 200 g 1 – 1,50 Euro
Jogurt owocowy 200 g 1 - 2 Euro
Jogurt owocowy 750 g 3 - 4 Euro
Kalmary świeże 1 kg 10 – 15 Euro
Kawa rozpuszczalna 200 g 3- 6 Euro
Ketchup 500 g 2 – 4 Euro
Kiełbasa „gorsza” z marketu 1 kg 10 - 14 Euro
Kiełbasa „lepsza” z marketu 1 kg 13 - 20 Euro
Krewetki świeże 1 kg 5 – 10 Euro
Makaron 0,5 kg 0,5 – 1 Euro
Mandarynki 1 kg 1,50 – 3 Euro
Margaryna 250 g 0,80 – 2 Euro
Masło prawdziwe 250 g 2 – 3 Euro
Mąka 1 kg 1 – 2 Euro
Melon 1 kg 0,8 – 1,5 Euro
Metaxa 3* 0,7 litra 8 – 12 Euro
Metaxa 5* 0,7 litra 12 – 20 Euro
Mięso mielone marketowe 1 kg 6 – 8 Euro
Mięso z indyka lub kurczaka marketowe 1 kg 6- 8 Euro
Miód miejscowy 250 g 4 – 8 Euro
Mix masło-margaryna 250 g 1,50 – 2,50 Euro
Mleczko do szorowania 500 ml 1,50 – 3 Euro
Mleko 1 litr 1 – 2 Euro
Mydło w płynie 250 ml 1,30 – 2 Euro
Ocet balsamiczny 250 ml 2,50 – 10 Euro (zależnie od jakości)
Ocet winny 250 ml 0,50 – 1 Euro
Ogórki 1 kg 0,5 – 1 Euro
Oliwka extra vergine 1 litr 4 – 10 Euro ( w zależności z jakiego regionu Grecji pochodzi, uwaga tańsza może nie pochodzić z Grecji)
Oliwka z oliwek zwykła 1 litr 2,40 – 3 Euro
Oliwki luzem 1 kg 3 – 10 Euro ( w zależności od pochodzenia, najdroższe Kalamata)
Oliwki słoik 700 g 2,50 – 5 Euro
Ośmiornice świeże 1 kg 10 – 15 Euro
Ouzo “turystyczne” 0,7 litra 5 – 10 Euro
Ouzo „miejscowe” 1 litr 8 – 15 Euro
Papier toaletowy 8-pak 3 – 6 Euro
Papryka 1 kg 1 – 2 Euro
Parówki 200 g 2 – 3 Euro
Pasta do zębów 75 ml 2 -4 Euro
Pieprz pojemnik z dozownikiem 35 g 0,70 – 2 Euro
Piwo importowane 0,33 litra 0,80 – 1,50 Euro
Piwo importowane 0,5 litra 1,40 – 2 Euro
Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,33 litra 0,5 – 1 euro
Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,5 litra 1 – 1,50 euro
Płatki śniadaniowe 500 g 3 – 5 Euro
Płyn do mycia naczyń 0,5 litra 0,50 – 1,50 Euro
Płyn typu CIV w sprayu 750 ml 1,50 – 3 Euro
Pomarańcze 1 kg 1 – 2 euro
Pomidory 1 kg 0,5 – 1 Euro
Retsina butelka 1,5 litra 4,20 – 5 Euro
Retsina butelka 0,5 litra 1,20 – 1,60 Euro
Ręczniki papierowe 3-pak 2 – 4 Euro
Ryby świeże 1 kg 7- 12 Euro
Ryby świeże „lepsze”, np. Dorada 1 kg 12 – 18 Euro
Ryż 1 kg 1 – 1,40 - 2 Euro
Salami na wagę „lepsze” 1 kg 15 - 20 Euro
Salami z marketu plastry 100 g 1,5 – 2,5 Euro
Ser żółty „bardzo dobry miejscowy” 1 kg 10 – 25 Euro
Ser żółty „dobry miejscowy” 1 kg 8 - 15 Euro
Ser żółty w plasterkach 150 g 1,50 – 2 Euro
Sok owocowy 0,33 litra 0,5 – 1 Euro
Sok owocowy 100% „dobry” 1 litr 1,5 – 3 Euro
Sok owocowy typu nektar “gorszy” 1 litr 0,8 – 1,5 Euro
Sól kilogram 0,40 – 2 Euro
Sól pojemnik z dozownikiem 400 g 0,40 – 1,50 Euro
Suchary i pieczywo chrupkie 500 g 2,50 – 4 Euro
Szczoteczka do zębów 1 – 3 Euro
Szynka 100 g 1,50 – 4 Euro
Tsipoura 1 litr 8 – 15 Euro (zależnie od jakości)
Tuńczyk w puszce 185 g 1,6 – 3 Euro
Wafelki w czekoladzie 50 g 0,40 – 0,80 Euro
Wędliny typu mielonka 100 g 0,50 – 1 Euro
Wędliny typu szynka 100 g 1 – 2 Euro
Whisky 0,7 litra 14 – 25 Euro
Wino (białe, czerwone i rose) karton 5-litrowy 8 – 12 Euro
Wino „średnie” butelka 0,75 ml 2 – 4 Euro
Wino „dobre” butelka 0,75 ml 5 – 10 Euro
Winogrona miejscowe 1 kg 2 – 3 Euro
Woda niegazowana 1,5 l 0,30 – 0,50 Euro
Worki na śmieci średnie 10 szt. 1 – 2 Euro
Wódka biała 0,7 litra 14 – 18 Euro
Ziemniaki 1 kg 0, 8 - 1 Euro
Zupy w proszku 90 g 1,50 – 2 Euro

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl



Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 21:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2012, o 13:46
Posty: 29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Ja zawsze szukam takich informacji, jak jadę po raz pierwszy do jakiegoś kraju. Często nie jest to takie znowu łatwe. Dobrze też podać linki do jakiś popularnych sieci sklepów.
Ale ja się nie znam bo jestem krakowskim centusiem ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2014, o 22:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
pik napisał(a):
Ale ja się nie znam bo jestem krakowskim centusiem ;)

to możemy sobie podać rękę
ja jestem z Poznania :lol:

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 13:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Przykładowe ceny we wszelkiego rodzaju „jadłodajniach” w roku 2013 - alfabetycznie.

W cafe

Cappuccino 2 – 3 Euro
Ciastko typu croissant 2 – 3 Euro
Espresso 1,50 – 2 Euro
Herbata 1,50 – 2 Euro
Jogurt z miodem 2 – 4 Euro
Kawa grecka mała filiżanka 1,50 – 2 Euro
Kawa rozpuszczalna „Nescafe” ciepła lub zimna – Frappe 2 – 3 Euro
Latte 2 – 3 Euro
Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy 2 – 3,50 Euro

W Tawernie – cena za porcję

Chtapodi skaras 7 – 9 Euro
Chtapodisalate 5 – 8 Euro
Coca cola, sprite, fanta itp. 0,5 litra 2- 4 Euro
Deser: baklava, lody lub słodkie ciastko 2 – 5 Euro
Dolmadakia 4 – 6 Euro
Frytki 2 – 3 Euro
Garides saganaki 7 – 9 Euro
Garides skaras 7 – 9 euro
Gemista 4 – 8 Euro
Gyros plaka 7 – 10 euro
Herbata 2 - 2,50 Euro
Horiatiki 4 – 6 Euro
Inne sałatki, np. z tuńczykiem 4 – 9 Euro
Kakavia 5- 8 Euro
Kalamari saganaki 7 – 9 Euro
Kawa grecka mała filiżanka 2 Euro
Kefalotiri saganaki 4 - 6 Euro
Keftedes 5- 7 Euro
Kleftiko 7- 10 Euro
Marides saganaki 7 – 9 Euro
Melitzanosalate 2 – 4 Euro
Metaxa 3* kieliszek 3 – 5 Euro
Metaxa 5* kieliszek 4 – 6 Euro
Mousaka 6 – 8 Euro
Ouzo kieliszek 1,50 – 2 Euro
Paidakia 6 – 9 Euro
Pastisio 6 – 8 Euro
Pieczywo 0,5 – 1 Euro
Pitsa 5 – 10 Euro w zależności od wielkości
Piwo importowane 0,5 litra 2 - 4 Euro
Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,5 litra 2 – 4 Euro
Raki kieliszek 1 – 2 Euro
Sardela skaras 7 – 9 Euro
Souvlakia plaka 7 – 10 euro
Spaghetii 6 – 10 Euro
Stifado 7 – 10 Euro
Taramosalate 3 – 5 Euro
Tsipoura kieliszek 1 – 2 Euro
Tzatziki 2- 4 Euro
Whisky Kieliszek 4 – 6 Euro
Wino „dobre” butelka 0,75 ml 25 – 35 Euro
Wino „lepsze” butelka 0,75 ml 15 – 25 Euro
Wino domowe ( białe, czerwone, rose lub retsina) 1 kilo 5 – 12 Euro ( w zależności od lokalizacji tawerny)
Woda niegazowana 1 litr 1 – 2 Euro

W Gyrosowni, Suvlakowni lub Psistari – cena za porcję

Chirini plaka (talerz grillowanej wieprzowiny: gyros, kiełbasa, burger z dodatkami) 8 Euro
Kotopoulo plaka (talerz grillowanego mięsa z kurczaka: gyros, kiełbasa, burger z dodatkami) 9 Euro
Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,33 litra 1 - 1,40
1 szt. souvlaka 1 – 1,50 Euro
Tiropita lub Spanakopita 2 – 2,50 Euro
Pita Gyros 2 – 2,50 Euro
Piwo importowane 0,33 litra 1,20 - 1,50 Euro
Coca cola, Sprite, Fanta itp. 0,5 litra 1,20 - 1,40 Euro
Ouzo kieliszek 1 – 2 Euro
Raki kieliszek 1 -2 Euro

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl



Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 14:25 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Ten wydawca skąd siem urwał był?

Pozdro z podziękowaniem - od drugiego centusia :)
(zdaje się podrożało... )


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 14:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1597
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
jak każdy wydawca
z wydawnictwa :rotfl:
a poważnie to Almapress, wydawnictwo typowo żeglarskie

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Ostatnio edytowano 14 kwi 2014, o 23:38 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem błąd w nazwie


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL