Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 lip 2025, o 11:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2015, o 21:36 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jaromir napisał(a):
smirad napisał(a):
Czy w tej sytuacji nie lepiej kupic silnik elektryczny?

Silnik elektryczny do włóczęgi w szkierach - to nieporozumienie.
Mocy i zapasu "paliwa" przy silniku elektrycznym i tak będzie zawsze za mało. Nie mówiąc nawet o sytuacji awaryjnej...
Co innego wspomóc się takim silniczkiem na niewielkim dystansie, pływając raz w tygodniu ryby czy do sauny na pobliskiej wysepce i zawsze potem wracając do przystani - a co innego "zaliczać" przez kilka dni pod rząd kolejne dzikie zatoczki i wysepki.
Silnik to jeden wydatek, ale odpowiednio pojemny zestaw akumulatorów i sprawna ładowarka do nich - to wydatek niejednokrotnie większy niż sama maszyna. Przy czym nikt podstawowo rozsądny nie kupi raczej akumulatorów używanych...
Dla poprawnej eksploatacji akumulatora(ów) po ich rozładowaniu należy je możliwie szybko ponownie naładować. A ładować będzie można tylko tam, gdzie jest dostęp do ~230V - czyli w przystaniach - co owocuje kosztami postoju w tychże.

Jaaasne :-) tyle ze my na poczatku bedziemy wracac codziennie do tego samego portu bo ponoc najpierw trzeba sie manewrow podstawowych naumiec.Stad dojezdzamy na kwatere, wiec akumulator mozna codziennie ladowac cala noc, jakos musimy odbic od mola i wyjechac pare metrow a dobijac tez wolalbym na chociazby pseudosilniczku niz probowac ten manewr na zaglach( bo na razie nie umiem :-) ). Obil mi sie o oczy uzywany zestaw z ladowarka za jakies 300 pln, wygoda taka jest, ze to badziewie mozna poczta wyslac a nie musimy po niego jezdzic, nie majac czasu a fajna baterie z ciagnika mozemy pozyczyc na miejscu( i oddac jak nie utopimy) No bo to zadup...e prosze panstwa, np do najblizszej ikei bedzie ze 300 km, po fajny silniczek trzeba bedzie wiecej wykrecic, chyba ze szczescie zadziala. No i wreszcie zostaloby to cudo wykorzystane po powrocie na zaporze( Žermanice, Cierlicko, Czechy sie klaniaja) Nooi jak, w tej sytuacji, stanowczo odradzacie? Bo ja psinco wiem jak takie cos wyglada i dziala

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2015, o 21:43 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
uważam,ze tylko silnik spalinowy , 4km. Silnik daje Tobie też spory zapas bezpieczeństa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2015, o 22:30 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
smirad napisał(a):
Bo ja psinco wiem jak takie cos wyglada i dziala

To poczytaj:
http://www.magazynwiatr.pl/artykul-341

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2015, o 13:29 

Dziekuje, poczytalem i zmadrzalem, beda smierdziec spaliny chocby nie wiem co :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2015, o 21:02 

Otrzymalem zdjecia naszego malenstwa, wiec zamieszczam :-) cholera jasna, nie moge sie doczekac!

Załączniki:
IMG_20150526_215938.JPG
IMG_20150526_215938.JPG [ 391.04 KiB | Przeglądane 4119 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2