Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Locja Grecji https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=28&t=18541 |
Strona 1 z 12 |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 2 kwi 2014, o 21:04 ] |
Tytuł: | Locja Grecji |
Jak już sygnalizowałem na forum, jesienią tego roku, nakładem wydawnictwa Almapress, ukaże się mój przewodnik roboczy tytuł: Grecja – najlepsze trasy żeglarskie – przewodnik dla żeglarzy. Przewodnik będzie składał się z trzech części. Cz. I - a w niej: - podstawowe informacje o czarterach - kuchnia Grecka - ludzie, język, tradycje - porty, przepisy i opłaty - pogoda - transport do Grecji i w Grecji - telefon i internet - zdrowie i bezpieczeństwo Cz. II - w której opisane będą najlepsze, najpopularniejsze, trasy żeglarskie w Grecji Cz. III – w której opisane zostaną miejscowości, proponowane w trasach żeglarskich. Zdecydowana większość zawierać będzie zdjęcia i plany portów. Ponieważ mój wydawca zgodził się, bym w ramach promocji publikował fragmenty przewodnika, a „włodarze” forum udostępnili mi możliwość tworzenia tego wątku, postaram się zaprezentować Wam wybrane części. Mam nadzieję, że zachęci to Was do kupna mojego przewodnika. Goraco zachęcam do zamieszczania wszelkich uwag. |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 2 kwi 2014, o 21:21 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Na początek najpopularniejsza marina w Grecji. Miejsce, gdzie najczęściej rozpoczynacie rejsy. Marina Alimos 37°54,66'N 023°42,15'E zwana też Kalamaki Większość czarterów rozpoczyna się w Marinie Alimos zlokalizowanej przy Posidonos Av, 17455 Alimos, Tel.: +30 21098 80000, +30 21098 28642, Fax.: +30 21098 80001, +30 21098 53151, e-mail: marinaalimou@etasa.gr , VHF Channel: 71, http://www.alimos-marina.gr/. Najłatwiej i najtaniej z lotniska do mariny Alimos można dotrzeć ekspresowym autobusem linii nr X96 jadącym do Pireusu ( przystanek znajduje się na poziomie przylotów ). Autobus odjeżdża co 20 minut, bilety należy kupić w małym kiosku obok przystanku, koszt 5 Euro. Autobus w drodze do Pireusu zatrzymuje się tylko na żądanie, więc trzeba uważać, żeby nie przegapić przystanku przy marinie (już z daleka widać las masztów po lewej). Można też zamówić w firmie, z której czarterowany jest jacht, transfer busem - dla ośmiu osób koszt 80 do 100 Euro, no i ewentualnie można pojechać taxi - koszt ok. 50 Euro. Jeśli chodzi o zaprowiantowanie to markety z pełnym zaopatrzeniem leżą przy ulicy Davaki lub na rogu Panagi i Aristotelous ( w sobotę czynny do 21) , można też skorzystać z oferty dowozu zaopatrzenia przez któryś z samochodów należących do supermarketów ( zazwyczaj stoją w marinie). Na terenie mariny mieści się Kitchen Bar.Można też zjeść coś niedaleko mariny, w Tavernie Vassilis ( Davaki 3 ) lub w „Paris” na rogu Thoukydidiou i Metamorphosis. Jeśli ktoś lubi nocne imprezy to na terenie mariny znajduje się klub nocny . Wypływając z mariny należy uważać na rafę Aghios Cosmas, która leży na SE od wejścia do portu i trudno ją zobaczyć w nocy, a także na skały Mermingia w odległości 4-5 mil na SE od mariny w stronę przylądka Sounion. Płynąc na S należy przekroczyć bardzo intensywnie uczęszczany tor wodny statków płynących do i z Pireusu a także do i z Kanału Korynckiego. Przepisy wymagają, żeby jachty pokonywały tor wodny szybko, sprawnie i tylko wtedy gdy jest to niezbędnie konieczne. Powinno się manewr ten wykonać pod kątem prostym do osi toru. Należy pamiętać, że duży statek potrzebuje naprawdę dużo czasu i miejsca na zatrzymanie się lub zmianę kierunku. Manewr zejścia z kursu kolizyjnego musi być odpowiednio wcześnie wykonany i wyraźnie sygnalizowany, by kierujący statkiem wiedzieli, że załoga jachtu go widzi i ustępuje mu z drogi. Należy pamiętać, że na morzu obowiązuje zasada – jacht, jako ten mniejszy nie ma żadnych praw. Powyższą zasadę ustępowania drogi należy stosować też przy wchodzeniu i wychodzeniu z portów w stosunku do promów, wodolotów i wszelkich jednostek „pracujących”. Przydatne numery telefonów: Pierwsza Pomoc, Tel. 30 166, 30 1016, 30 112, 30 21033 81100, 30 21089 58301 ( informacje na temat zdrowia i bezpieczeństwa str. ….. ) Apteka – Kalamaki , Tel. 30 21098 13644 Policja, Tel. 30 100, 30 21077 05711 Policja turystyczna, Tel. 30 171 Port Police – Alimos , Tel. 30 21098 33536, 21045 11311, VHF 12 Taxi - Glyfada, Tel. 30 21096 05600 Taxi minibus, Tel. 30 21029 25659 Dworzec autobusowy KTEL, tel. 30 21051 24910 Metro, Tel. 30 21067 92399 Port lotniczy, Tel. 30 21035 30000, 21035 30001 Informacja kolejowa, Tel. 30 1110, 30 21052 70762 Informacja promowa, Tel. 30 28105 29000 Europcar Rent a Car – port lotniczy, Tel. 30 21092 11445 Imperial Rent a Car – Kalamaki, tel. 30 21119 80112 |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 3 kwi 2014, o 10:13 ] | ||||
Tytuł: | Re: Locja Grecji | ||||
Obiecuję z ręką na sercu, że nie będę Was codziennie zarzucał czymś nowym w tym wątku, ale na początek chcę, żeby coś się tu działo, więc dziś inny fragment przewodnika. "Bezpieczeństwo na jachcie" Podstawowe zasady bezpieczeństwa na jachcie powinny być znane każdemu żeglarzowi gdyż stanowią główny element szkolenia żeglarskiego. Jednak w sytuacjach zagrożenia, gdy liczą się sekundy, nie wszyscy działają racjonalnie, więc krótkie przypomnienie podstawowych zasad bezpieczeństwa na pewno nie zaszkodzi. Należy mieć tylko nadzieję, że nikt z czytelników nie będzie musiał z tych porad korzystać. Wzywanie pomocy – w przypadku uszkodzenia jachtu i/lub bezpośredniego zagrożenia życia do wezwania pomocy służą następujące urządzenia: Radiopława satelitarna EPIRB Greckie jachty czarterowe obowiązkowo wyposażone są w radiopławę EPIRB, służącą do automatycznego wzywania pomocy, oczywiście po jej uruchomieniu. Należy pamiętać, żeby przed wypłynięciem w rejs zapoznać się z instrukcją postępowania i żeby nie uruchomiać jej pod pokładem, gdyż tam nie działa. Użycie EPIRB daje prawie 100% pewność, że sygnał, zawierający dane jachtu oraz jego pozycję zostanie przechwycony przez satelity i skierowany do najbliższej stacji brzegowej, która pokieruje akcją ratowniczą. DISTRESS DSC Wszystkie, lub zdecydowana większość greckich jachtów czarterowych wyposażone są w radio VHF z funkcją DISTRESS. W przypadku zagrożenia należy wcisnąć przycisk DSITRESS (najczęściej jest czerwony i znajduje się pod specjalną klapką ) i przytrzymać go przez minimum 5 sekund. Urządzenie zacznie automatycznie wzywać pomocy, podając numer MMSI oraz pozycję jachtu. Gdyby zagrożenia minęło należy obowiązkowo odwołać DISTRESS ALERT, na kanale 16-tym VHF : 1. ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS - THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME “PHEDRA” ) 2. MY POSITION IS....... (jak w wezwaniu) 3.CANCEL MY DISTRESS ALERT OF ..... ( nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „PHEDRA” ) FROM (data, godzina, minuta) Wzywanie pomocy przez radio VHF Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF. Poniżej sposób wzywania pomocy, warto taki wzór wydrukować, zalaminować i zabierać na każdy rejs: Na kanale 16-tym VHF należy nadać komunikat 1. MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY 2. THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „IOKASTI” ) 3. MY POSITION IS ... (podać pozycję z GPS lub mapy, spokojnie, cyfra po cyfrze lub nazwę najbliższego stałego znaku w pobliżu , np. pławy 4. Podaj powód wzywania pomocy, wygląd jachtu, liczebność załogi 5. Rodzaj oczekiwanej pomocy 6. Należy oczekiwać na potwierdzenie około 4 minut. Jeśli nie ma odpowiedzi – należy sprawdzić czy wszystko jest prawidłowo włączone i powtórzyć komunikat. Gdyby zagrożenia minęło należy obowiązkowo na kanale 16-tym VHF odwołać MAYDAY: 1. ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS - THIS IS …………….(nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME “IOKASTI” ) 2. MY POSITION IS....... (jak w wezwaniu) 3.CANCEL MY MAYDAY ALERT OF ..... ( nazwa i typ łodzi, np. SAILING BOAT, NAME „IOKASTI” ) FROM (data, godzina, minuta) Należy pamiętać, że kończąc rozmowę powinno używać się słowa OVER. TELEFON KOMÓRKOWY LUB SATELITARNY Zasięg telefonów komórkowych jest w Grecji bardzo dobry i jachty bardzo rzadko pozostają poza jego zasięgiem. W przypadku telefonu satelitarnego problem ten prawie nie istnieje, ale trzeba pamiętać, że telefonu używać można tylko na pokładzie (chyba, że posiada zewnętrzną antenę ). Numery telefonów do Port Police i policji podane są w części III, przy opisie każdej z miejscowości. INNE SYGNAŁY RAKIETY – wystrzelenie rakiety ma sens tylko w przypadku, gdy mamy pewność, że ktoś je zauważy. FLARY – j.w. POMARAŃCZOWY SYGNAŁ DYMNY – j.w. i tylko za dnia RĘCZNE WZYWANIA POMOCY – machanie rozpostartymi rękami, góra - dół – również tylko gdy mamy pewność, że ktoś je zauważy i tylko w dzień. LATARKA – za pomocą latarki możemy nadać sygnał SOS alfabetem Morse’a: trzy kropki, trzy kreski, trzy kropki …---…, pod warunkiem, że są w pobliżu jednostki, które go zobaczą. GWIZDEK – za pomocą gwizdka można również wezwać pomocy, używając alfabety Morse’a lub stosując sygnał ciągły – pod warunkiem, że są niedaleko jednostki, które go usłyszą. OPUSZCZENIE JACHTU Jeśli jacht tonie należy niezwłocznie go opuścić. Nie wszystkie greckie jachty czarterowe wyposażone są w tratwy ratunkowe, ale jej rolę może spełniać ponton, który jest na wyposażeniu większości tychże jachtów. W trosce o bezpieczeństwo, najlepiej jest jeszcze przed wypłynięciem, omówić z załogą kwestie bezpieczeństwa i przygotować ich do możliwości opuszczenia jachtu w sytuacji zagrożenia. Najważniejsze to: - Wezwanie pomocy, patrz wyżej. - Założenie pasów ratunkowych. Każdy uczestnik załogi musi wiedzieć, gdzie leżą pasy oraz jak się je zakłada. Dobrze jest przeprowadzić wcześniejsze szkolenie. - Skipper lub wybrana przez niego osoba, powinna oprócz wymienionych w następnym punkcie rzeczy osobistych, zabrać ze sobą: dokumenty jachty, dziennik pokładowy, ręczne radio VHF ( jeśli jest ), EPIRB, środki ratunkowe (rakiety, flary itp.), apteczkę jachtową, latarkę, scyzoryk, żywność, telefon i ew. lornetkę i inne drobiazgi. - Każdy z uczestników powinien mieć przygotowane do niezwłocznego zabrania: dokumenty, ważne leki, pieniądze, telefon, okulary (jeśli nosi), ciepłe ubrania , ew. scyzoryk, małą latarkę i ew. słodycze. Jeśli na jachcie znajduje się specjalna torba, tzw. „Grab Bag”( która powinna zawierać komplet wyposażenia awaryjnego ), warto wcześniej sprawdzić jej zawartość i również zabrać ją ze sobą.
|
Autor: | D40 [ 3 kwi 2014, o 11:56 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF. Warto mieć nr telefonu Coast Guard Hellenic. 108, |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 3 kwi 2014, o 14:35 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Grek Zorba napisał(a): Pomimo uruchomienia EPIRB i DISTRESS, lub w przypadku braku działania tych urządzeń, warto wzywać pomocy przez radio VHF. ![]() D40 napisał(a): Warto mieć nr telefonu Coast Guard Hellenic. 108, dzięki * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * Grek Zorba napisał(a): Numery telefonów do Port Police i policji podane są w części III, przy opisie każdej z miejscowości.
|
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 7 kwi 2014, o 19:13 ] | ||||
Tytuł: | Re: Locja Grecji | ||||
Minęło parę dni to coś dodam ![]() Aegina, Egina, Aigina Informacje ogólne i praktyczne Wyspa Aegina oddalona jest o niecałe 20 Nm, czyli ok. 4 godziny żeglugi od Aten. Niestety z racji bliskości stolicy, Aegina jest ulubionym miejscem weekendowych rejsów ateńczyków. W związku z tym, w sobotnie popołudnie, szczególnie w sezonie nie ma żadnych szans na znalezienie miejsca w porcie. Na Aeginie znajduje się jeden z najwspanialszych zabytków kultury greckiej – świątynia Afai ( V w.p.n.e.), położona niedaleko Aghia Marina. Ta dorycka budowla poświęcona była Afai, patronce kobiet. Większość z jej 32 kolumn jest nadal w dość dobrym stanie. Doskonałą pamiątką z wyspy są wyroby ceramiczne i orzeszki pistacjowe. Trochę historii Trudno uwierzyć, że obecnie 10-cio tysięczna wyspa była kiedyś potęgą zdolną do rywalizacji z Atenami. Ówcześni mieszkańcy handlowali z całym śródziemnomorskim światem oraz jako pierwsi w Grecji wprowadzili system monetarny. Potęga ich skończyła się w V w. p.n.e. ,kiedy to narazili się Atenom popierając Spartę .Aegina uległa potężnej flocie a ludność została wygnana z wyspy . Na ich miejsce na wyspę sprowadzono posłusznych ateńczykom nowych osadników. Tak jak cała Grecja wyspa była w późniejszych latach okupowana przez Rzymian, Franków, Wenecjan, Katalończyków i Turków. Przydatne numery telefonów: Pierwsza Pomoc- Aegina, Tel. 30 22970 24489, 22970 29128, 22970 22222 ( informacje na temat zdrowia i bezpieczeństwa str. ….. ) Apteka - Aegina, Tel. 30 22970 25594, 22970 23515, 22970 25317 Policja - Aegina, Tel. 30 22970 22100 Policja turystyczna, Tel. 30 22970 27777 Port Police - Aegina, Tel. 30 22970 22328 Taxi - Aegina, Tel. 30 22970 22633, 22970 22635 Informacja autobusowa, tel. 30 22970 22787 Biuro Podróży Asco Tours - Aegina, tel. 30 22970 27798 Biuro Podróży Myrmydon Tours – Aegina, Tel. 30 22970 24491 Karagiannis Rent a Car - Aegina, Tel. 30 22970 28780 Sklavenas Rent a Car - Aegina, tel. 30 22970 22892, 6944555116 Transport: Najbliższe lotnisko w Atenach Prom do Pireusu, Methany, na Poros i Hydrę Warto posmakować: Wyspa słynie z orzechów pistacjowych (które są tu ponoć najsmaczniejsze) ale również winogron, oliwek, fig i migdałów. Aegina, Egina, Aigina 37°44,7'N 023°25,65'E Głównym portem wyspy jest miasto o tej samej nazwie. Port jest duży, ale jak już wspominano wcześniej bardzo zatłoczony, szczególnie w weekendy. Przed wejściem do portu po prawej stronie jest marina, ale niestety dostępna tylko dla rezydentów . W porcie uwaga na miejsca dla promów i watertaxi, nie wolna tam stawać . Uwaga, w główkach portu bardzo często stoi statek. W głębi portu po prawej są pomosty, gdzie też cumują jachty, ale jest tam płyciej. Jachty najczęściej cumują do kei miejskiej lub do wewnętrznej strony falochronu. W niektórych miejscach przy kei, dostęp do wody i prądu. Można zakotwiczyć na zewnątrz, poza falochronem, od strony plaży, ale gdy mocno wieje wiatr postój jest niebezpieczny. W mieście bardzo dużo tawern, cafe, klubów i marketów, jest nawet mały targ rybny, ogólnie głośno. Wybierając skromniejszą tawernę można zjeść doskonałą kolację za naprawdę nieduże pieniądze. Charakterystyczna dla Aeginy jest sprzedaż owoców i warzyw z pokładu łodzi . W główkach portu ( w sezonie) bardzo często stoi fotograf robiący zdjęcia wpływających jachtów i później można swoje zdjęcie w dużym formacie u niego zakupić ( przychodzi z gotowym zdjęciem na jacht). Perdikia 37°41,42'N 023°27,14'E Następny port wyspy to Perdikia położona ok. 4 Nm na S . Jest tu też bardzo ciasno i mało miejsca, a w głębi płytko – gdyby jednak jakimś cudem znalazło się miejsce, to można spokojnie spędzić tu noc - dobre tawerny, cafe, kluby i super market. Uwaga zewnętrzny W, falochron jest cały czas niedokończony, wystają z niego stalowe elementy. Jeśli w żadnym porcie nie ma miejsc można skorzystać z kotwicowisk w zatokach: Sarpa 37°41,05'N 023°27,65'E , Mouriotou 37°40,72'N 023°28,17'E , Klima 37°40,6'N 023°28,67'E lub na pobliskiej wyspie Moni 37°41,38'N 023°26,27'E lub 37°41,74'N 023°26,12'E
|
Autor: | Cape [ 7 kwi 2014, o 19:29 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Grek Zorba napisał(a): Greckie jachty czarterowe obowiązkowo wyposażone są w radiopławę EPIRB To nie jest prawda. Zgodnie z ich przepisami mają być dwa "środki wzywania pomocy". Pływałem na jachtach, gdzie były dwie takie same VHF DSC i nie było EPIRB-a |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 7 kwi 2014, o 20:12 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
a możesz mi Krzysiek zdradzić źródło tej informacji. Od jakiegoś czasu, każda łódka czarterowa jaką pływałem miała EPIRB. Dodatkowo pytałem o to w kilku firmach i takiej odpowiedzi mi udzielili, - że musi być EPIRB. * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * oczywiście mówimy o łódkach pod Grecką banderą |
Autor: | Cape [ 7 kwi 2014, o 20:44 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Grek Zorba napisał(a): a możesz mi Krzysiek zdradzić źródło tej informacji Czarterowane jachty pod grecką banderą w firmie Kiriacoulis. Kilkakrotnie miałem dwie bliźniacze VHF DSC i nie było EPIRBA-a. Powiedziano mi, że muszą być "dwie", a VHF jest tańczy niż EPIRB. |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 8 kwi 2014, o 10:26 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
OK Wg. moich informacji wymagane jest EPIRB i VHF, ale wiadomo, Grecy jak Polacy, jeśłi można to szukają obejścia przepisów i pewnie przepiszy są nie do końca jasne i umożliwiają takie ich "obejście". Ale dziękuję zmienia ten zapis z przewodniku na: "Greckie jachty czarterowe powinny być wyposażone są w radiopławę EPIRB" i będzie OK dzięki Krzysiek za pomoc w stworzeniu rzetelnego przewodnika |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 8 kwi 2014, o 10:47 ] | ||||
Tytuł: | Re: Locja Grecji | ||||
kilka fotek Aeginy
|
Autor: | D40 [ 8 kwi 2014, o 19:05 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Niestety w Pedrice jest hotel prowadzony przez angoli. Niestety bo tam poczęstowali nas zepsutą rybą. Nie pamiętam nazwy, ale jak jeść to u Greków. |
Autor: | Cape [ 8 kwi 2014, o 19:43 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Grek Zorba napisał(a): OK Wg. moich informacji wymagane jest EPIRB i VHF, ale wiadomo, Grecy jak Polacy, jeśłi można to szukają obejścia przepisów i pewnie przepiszy są nie do końca jasne i umożliwiają takie ich "obejście". Ale dziękuję zmienia ten zapis z przewodniku na: "Greckie jachty czarterowe powinny być wyposażone są w radiopławę EPIRB" i będzie OK dzięki Krzysiek za pomoc w stworzeniu rzetelnego przewodnika Dopisz jeszcze "i w zasadzie zawsze ją mają", będzie ok |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 8 kwi 2014, o 20:38 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
D40 napisał(a): ale jak jeść to u Greków. święta prawda na Santorini, w porcie Ammoudi, też jest tawerna prowadzona przez angoli, masakra Cape napisał(a): Dopisz jeszcze "i w zasadzie zawsze ją mają", będzie ok niech i tak będzie |
Autor: | Stara Zientara [ 9 kwi 2014, o 08:16 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
W Perdice polecam restaurację Remetzo ![]() |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 9 kwi 2014, o 16:42 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
a która to? gdzie leży, bo nie kojarzę nazwy, a może jadłem |
Autor: | Stara Zientara [ 9 kwi 2014, o 16:56 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
+/- na wysokości zewnętrznego falochronu - wystrój biało-niebieski. Jak wrócę do domu, to postaram się znaleźć jakieś zdjęcie. Albo tak: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 ... 00000FFTFF |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 9 kwi 2014, o 17:09 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
nie to tam nie jadłem za daleko ![]() |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 9 kwi 2014, o 19:15 ] | |||
Tytuł: | Re: Locja Grecji | |||
ale skoro polecasz to trzeba będzie koniecznie tam zjeść * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * Dodam jeszcze mapki: kotwicowisk południowej Aeginy i kotwicowisk na sąsiedniej Moni * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * i gwoli przypomnienia, bo zdecydowana większośc to pewnie wie: O to skrót od Ormos, czyli zatoka N to skrót od Nisos, czyli wyspa Zauwazyliście pewnie, że dużo wysp ma nazwy: Meganisos, Makronisos itp. to oznacza po prostu, duża wyspa lub mała wyspa
|
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 11 kwi 2014, o 09:41 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
oczywiście źle napisałem Makronisos to nie mała wyspa tylko długa, od słowa makros długość, może być też makris |
Autor: | Stara Zientara [ 11 kwi 2014, o 16:10 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
I wszędzie jest port lub zatoka Vathi, czyli Głeboki/a ![]() |
Autor: | D40 [ 11 kwi 2014, o 17:48 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Makrys - długi, mikos - długość |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 12 kwi 2014, o 06:59 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Stara Zientara napisał(a): I wszędzie jest port lub zatoka Vathi, czyli Głeboki/a ![]() i Aghios Nikolaos, czyli Św. Mikołaj D40 napisał(a): Makrys - długi, mikos - długość dlugi - Makrys, ale też makris i makros długość mikos, ale też makros |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 12 kwi 2014, o 20:47 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Część przewodnika, który wg. wydawcy nie powinien się w nim znaleźć (jestem ciekaw, czy Wy też uważacie, że takie informacje są zbyteczne w przewodniku żeglarskim?) , czyli Ceny podstawowych produktów ( alfabetycznie ) w roku 2013: Arbuz 1 kg 0,3 - 0,8 Euro Bakłażan lub cukinia 1 kg 0,8 – 1,50 Euro Balsam do opalania 200 ml 5 – 10 Euro Banany 1 kg 1,5 – 2,5 Euro Boczek wędzony marketowy plastry 1 kg 4 – 6 Euro Cebula 1 kg 0,5 – 1 Euro Chałwa 400 g 2,50 – 5 Euro Chleb 0,5 kg 0,6 – 1 Euro Chusteczki higieniczne 150 szt. 1 -2 Euro Ciastka inne 200 g 1 – 2,50 Euro Ciastka typu herbatniki 200 g 0,6 – 1 Euro Coca cola, Fanta, Sprite 1, 5 litra 0,7 – 2 Euro Cukier 1 kg 1 – 2 Euro Cytryny 1 kg 1 – 2 Euro Czekolada 100 g 0,80 – 1,50 Euro Czosnek 1 główka 0,5 – 1 Euro Dżem 450 g 1,80 – 2,50 Euro Feta 1 kg 8 – 12 Euro Feta paczkowana 250 g 2,50 – 5 Euro Gąbki małe do zmywania naczyń 10 szt. 1 – 1,50 Euro Gotowe sosy do makaronu 400 g 1,80 – 3,50 Euro Herbata ekspresowa 25 torebek 2 – 3 Euro Inne przyprawy: bazylia, oregano itp. 100 g 1 – 2 Euro Jajka „lepsze” na szt. 1 szt. 0,5 Euro Jajka 10 szt. z marketu 2 – 3 Euro Jogurt naturalny „gorszy” 1 kg 3,50 – 5 Euro Jogurt naturalny „gorszy” 200 g 0,50 – 1 Euro Jogurt naturalny „Total lub Complet” 200 g 1 – 1,50 Euro Jogurt owocowy 200 g 1 - 2 Euro Jogurt owocowy 750 g 3 - 4 Euro Kalmary świeże 1 kg 10 – 15 Euro Kawa rozpuszczalna 200 g 3- 6 Euro Ketchup 500 g 2 – 4 Euro Kiełbasa „gorsza” z marketu 1 kg 10 - 14 Euro Kiełbasa „lepsza” z marketu 1 kg 13 - 20 Euro Krewetki świeże 1 kg 5 – 10 Euro Makaron 0,5 kg 0,5 – 1 Euro Mandarynki 1 kg 1,50 – 3 Euro Margaryna 250 g 0,80 – 2 Euro Masło prawdziwe 250 g 2 – 3 Euro Mąka 1 kg 1 – 2 Euro Melon 1 kg 0,8 – 1,5 Euro Metaxa 3* 0,7 litra 8 – 12 Euro Metaxa 5* 0,7 litra 12 – 20 Euro Mięso mielone marketowe 1 kg 6 – 8 Euro Mięso z indyka lub kurczaka marketowe 1 kg 6- 8 Euro Miód miejscowy 250 g 4 – 8 Euro Mix masło-margaryna 250 g 1,50 – 2,50 Euro Mleczko do szorowania 500 ml 1,50 – 3 Euro Mleko 1 litr 1 – 2 Euro Mydło w płynie 250 ml 1,30 – 2 Euro Ocet balsamiczny 250 ml 2,50 – 10 Euro (zależnie od jakości) Ocet winny 250 ml 0,50 – 1 Euro Ogórki 1 kg 0,5 – 1 Euro Oliwka extra vergine 1 litr 4 – 10 Euro ( w zależności z jakiego regionu Grecji pochodzi, uwaga tańsza może nie pochodzić z Grecji) Oliwka z oliwek zwykła 1 litr 2,40 – 3 Euro Oliwki luzem 1 kg 3 – 10 Euro ( w zależności od pochodzenia, najdroższe Kalamata) Oliwki słoik 700 g 2,50 – 5 Euro Ośmiornice świeże 1 kg 10 – 15 Euro Ouzo “turystyczne” 0,7 litra 5 – 10 Euro Ouzo „miejscowe” 1 litr 8 – 15 Euro Papier toaletowy 8-pak 3 – 6 Euro Papryka 1 kg 1 – 2 Euro Parówki 200 g 2 – 3 Euro Pasta do zębów 75 ml 2 -4 Euro Pieprz pojemnik z dozownikiem 35 g 0,70 – 2 Euro Piwo importowane 0,33 litra 0,80 – 1,50 Euro Piwo importowane 0,5 litra 1,40 – 2 Euro Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,33 litra 0,5 – 1 euro Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,5 litra 1 – 1,50 euro Płatki śniadaniowe 500 g 3 – 5 Euro Płyn do mycia naczyń 0,5 litra 0,50 – 1,50 Euro Płyn typu CIV w sprayu 750 ml 1,50 – 3 Euro Pomarańcze 1 kg 1 – 2 euro Pomidory 1 kg 0,5 – 1 Euro Retsina butelka 1,5 litra 4,20 – 5 Euro Retsina butelka 0,5 litra 1,20 – 1,60 Euro Ręczniki papierowe 3-pak 2 – 4 Euro Ryby świeże 1 kg 7- 12 Euro Ryby świeże „lepsze”, np. Dorada 1 kg 12 – 18 Euro Ryż 1 kg 1 – 1,40 - 2 Euro Salami na wagę „lepsze” 1 kg 15 - 20 Euro Salami z marketu plastry 100 g 1,5 – 2,5 Euro Ser żółty „bardzo dobry miejscowy” 1 kg 10 – 25 Euro Ser żółty „dobry miejscowy” 1 kg 8 - 15 Euro Ser żółty w plasterkach 150 g 1,50 – 2 Euro Sok owocowy 0,33 litra 0,5 – 1 Euro Sok owocowy 100% „dobry” 1 litr 1,5 – 3 Euro Sok owocowy typu nektar “gorszy” 1 litr 0,8 – 1,5 Euro Sól kilogram 0,40 – 2 Euro Sól pojemnik z dozownikiem 400 g 0,40 – 1,50 Euro Suchary i pieczywo chrupkie 500 g 2,50 – 4 Euro Szczoteczka do zębów 1 – 3 Euro Szynka 100 g 1,50 – 4 Euro Tsipoura 1 litr 8 – 15 Euro (zależnie od jakości) Tuńczyk w puszce 185 g 1,6 – 3 Euro Wafelki w czekoladzie 50 g 0,40 – 0,80 Euro Wędliny typu mielonka 100 g 0,50 – 1 Euro Wędliny typu szynka 100 g 1 – 2 Euro Whisky 0,7 litra 14 – 25 Euro Wino (białe, czerwone i rose) karton 5-litrowy 8 – 12 Euro Wino „średnie” butelka 0,75 ml 2 – 4 Euro Wino „dobre” butelka 0,75 ml 5 – 10 Euro Winogrona miejscowe 1 kg 2 – 3 Euro Woda niegazowana 1,5 l 0,30 – 0,50 Euro Worki na śmieci średnie 10 szt. 1 – 2 Euro Wódka biała 0,7 litra 14 – 18 Euro Ziemniaki 1 kg 0, 8 - 1 Euro Zupy w proszku 90 g 1,50 – 2 Euro |
Autor: | pik [ 12 kwi 2014, o 21:16 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Ja zawsze szukam takich informacji, jak jadę po raz pierwszy do jakiegoś kraju. Często nie jest to takie znowu łatwe. Dobrze też podać linki do jakiś popularnych sieci sklepów. Ale ja się nie znam bo jestem krakowskim centusiem ![]() |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 12 kwi 2014, o 22:19 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
pik napisał(a): Ale ja się nie znam bo jestem krakowskim centusiem ![]() to możemy sobie podać rękę ja jestem z Poznania ![]() |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 13 kwi 2014, o 13:22 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Przykładowe ceny we wszelkiego rodzaju „jadłodajniach” w roku 2013 - alfabetycznie. W cafe Cappuccino 2 – 3 Euro Ciastko typu croissant 2 – 3 Euro Espresso 1,50 – 2 Euro Herbata 1,50 – 2 Euro Jogurt z miodem 2 – 4 Euro Kawa grecka mała filiżanka 1,50 – 2 Euro Kawa rozpuszczalna „Nescafe” ciepła lub zimna – Frappe 2 – 3 Euro Latte 2 – 3 Euro Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy 2 – 3,50 Euro W Tawernie – cena za porcję Chtapodi skaras 7 – 9 Euro Chtapodisalate 5 – 8 Euro Coca cola, sprite, fanta itp. 0,5 litra 2- 4 Euro Deser: baklava, lody lub słodkie ciastko 2 – 5 Euro Dolmadakia 4 – 6 Euro Frytki 2 – 3 Euro Garides saganaki 7 – 9 Euro Garides skaras 7 – 9 euro Gemista 4 – 8 Euro Gyros plaka 7 – 10 euro Herbata 2 - 2,50 Euro Horiatiki 4 – 6 Euro Inne sałatki, np. z tuńczykiem 4 – 9 Euro Kakavia 5- 8 Euro Kalamari saganaki 7 – 9 Euro Kawa grecka mała filiżanka 2 Euro Kefalotiri saganaki 4 - 6 Euro Keftedes 5- 7 Euro Kleftiko 7- 10 Euro Marides saganaki 7 – 9 Euro Melitzanosalate 2 – 4 Euro Metaxa 3* kieliszek 3 – 5 Euro Metaxa 5* kieliszek 4 – 6 Euro Mousaka 6 – 8 Euro Ouzo kieliszek 1,50 – 2 Euro Paidakia 6 – 9 Euro Pastisio 6 – 8 Euro Pieczywo 0,5 – 1 Euro Pitsa 5 – 10 Euro w zależności od wielkości Piwo importowane 0,5 litra 2 - 4 Euro Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,5 litra 2 – 4 Euro Raki kieliszek 1 – 2 Euro Sardela skaras 7 – 9 Euro Souvlakia plaka 7 – 10 euro Spaghetii 6 – 10 Euro Stifado 7 – 10 Euro Taramosalate 3 – 5 Euro Tsipoura kieliszek 1 – 2 Euro Tzatziki 2- 4 Euro Whisky Kieliszek 4 – 6 Euro Wino „dobre” butelka 0,75 ml 25 – 35 Euro Wino „lepsze” butelka 0,75 ml 15 – 25 Euro Wino domowe ( białe, czerwone, rose lub retsina) 1 kilo 5 – 12 Euro ( w zależności od lokalizacji tawerny) Woda niegazowana 1 litr 1 – 2 Euro W Gyrosowni, Suvlakowni lub Psistari – cena za porcję Chirini plaka (talerz grillowanej wieprzowiny: gyros, kiełbasa, burger z dodatkami) 8 Euro Kotopoulo plaka (talerz grillowanego mięsa z kurczaka: gyros, kiełbasa, burger z dodatkami) 9 Euro Piwo miejscowe „Mythos” lub „Alpha” 0,33 litra 1 - 1,40 1 szt. souvlaka 1 – 1,50 Euro Tiropita lub Spanakopita 2 – 2,50 Euro Pita Gyros 2 – 2,50 Euro Piwo importowane 0,33 litra 1,20 - 1,50 Euro Coca cola, Sprite, Fanta itp. 0,5 litra 1,20 - 1,40 Euro Ouzo kieliszek 1 – 2 Euro Raki kieliszek 1 -2 Euro |
Autor: | Ryś [ 13 kwi 2014, o 14:25 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
Ten wydawca skąd siem urwał był? Pozdro z podziękowaniem - od drugiego centusia ![]() (zdaje się podrożało... ) |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 13 kwi 2014, o 14:33 ] |
Tytuł: | Re: Locja Grecji |
jak każdy wydawca z wydawnictwa ![]() a poważnie to Almapress, wydawnictwo typowo żeglarskie |
Strona 1 z 12 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |