Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 21:14

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 kwi 2011, o 20:51 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
(...)
Fajnie też byłoby, gdyby inni forumowi zagranicznicy podrzucili informacje ile u nich w supermarkiecie produkty, które samolotem słabo się wozi kosztują.

Czuję się wywołana, ale że nie chce mi się przepisywać cennika supermarketu, wejdźcie sobie sami na stronę:

http://www.sainsburys.co.uk/groceries/i ... 3328339640

i tam posprawdzajcie sobie, co ile kosztuje w UK. To strona "zakupowa" sieci supermarketów Sainsbury's, jednej z "wielkiej piątki" w UK (Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrison, Waitrosse). Generalnie ceny wszędzie będą zbliżone, wszystkie supermarkety starają się na bieżąco porównywać ceny pomiędzy sobą. Tyle że robią to po "markowych" produktach, więc chcąc taniej się zaopatrzyć najlepiej korzystać z produktów pod marką supermarketu - Tesco Value, Sainsbury's Basic, Asda nie pamiętam nazwy ale całe zielono-białe, Morrisons też nie pamiętam, ale żółto-zielone opakowania. Uwaga, bo supermarkety mają zwykle po dwie własne marki, jedna jest "premium" - czasami rzeczywiście lepsza a czasami danego produktu nie ma w marce podstawowej, tej tańszej.

Jak chcecie skorzystać z koszyka coby podliczyć wygodnie całą listę (bez promocji - to jest sprawdzane przy płaceniu) w w/w sklepie, wpiszcie postcod RM3 7RX (jeden z moich dawnych) bo zanim da się dodać do koszyka sklep wymaga sprawdzenia, czy dostarcza w tej okolicy.

A potem sprawdźcie ile Was to będzie kosztować w Polsce i zastanówcie się, czy naprawdę warto* zakupy przez całą Europę wozić...

*od razu odpowiem - nie. Część jest nieco droższa, część jest tańsza, więc wyjdzie na to samo. Jeśli korzystać tylko z marek supermarketów - tutaj będzie taniej.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 00:33 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Moniia napisał(a):
Generalnie ceny wszędzie będą zbliżone,

Małe sprostowanie dla osób robiących duże, przed-rejsowe zakupy: Waitrose jest ogólnie bardziej ekskluzywny (aka droższy) od konkurencji.

Warto IMO pytać o "Poundland" i jego odpowiedniki. Nie ma tego dużo w całym UK (tzn., nie znajdziecie na każdym rogu), ale możliwość zakupienia np: 0.5kg dżemu czy też 7 paczek gumy do żucia (a co!) za jednego funta jest warta zachodu ;).

Ogólnie w UK polecam kupowanie... ciastek. Często można dostać kilka kilogramów słodyczy za śmieszne pieniądze -> dotyczy głównie Tesco i Sainsbury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 15:36 

No jest nieco droższy, ale jeśli chodzi o markowe produkty to też stara się trzymać podobne ceny. Niemniej jednak przy sporych zakupach masz rację, może wyjść nieco kosztowniej (bo po prostu mają droższe marki :) )

Co do Poundland, 99p store i tym podobnych - jakoś jak sprawdzałam zawsze bardziej opłacało mi się dojść do Tesco. Generalnie reguła w stosunku do nich jest jedna: wejdźcie jako do pierwszego a potem resztę kupcie w którymś z dużych. Problem z nią polega na tym, coby wiedzieć jakie są ceny w tym dużym, żeby kupować tylko to co się opłaci. W tego typu sklepach po prostu nigdy nie wiadomo, na co się trafi, na pewno nie będzie tam wszystkiego co potrzebujecie. Nie znając dobrze cen - IMHO lepiej sobie darować i od razu pójść do Tesco, Asdy czy Sainsbury's.

Aha, Milo, 0.5 kg dobrego dżemiku w Tesco kosztuje sporo mniej niż jeden funt, trzeba tylko poszperać na półkach :) Co do ciastek (i ciast! - niezłe* a zapakowane, jak zresztą i ciastka, całkiem długowieczne...) całkowicie się zgadzam - warto do alejki z nimi (zwykle przy pieczywie) zajrzeć. I do drugiej, z herbatnikami i tym podobnymi, też śmiesznie tanie a doskonałe do podjadania na wachtach**

* rozleniwiłam się przez nie, bo zwykle jakieś kupuję i nie chce mi się już piec :)
** tu słowo ostrzeżenia dla uważających na swoją wagę, coby nie było na mnie - jeden "digestive biscuit" z Tesco ma 80 kcal. Słownie jedna sztuka. A one całkiem wsuwne są, więc uważajcie! ja nie muszę, pożywiam się nimi coby być w stanie dostarczyć sobie odpowiednio dużą ilość kalorii, ale ja to wybryk natury pod tym względem jestem :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 15:50 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Moniia napisał(a):
A potem sprawdźcie ile Was to będzie kosztować w Polsce i zastanówcie się, czy naprawdę warto* zakupy przez całą Europę wozić...

*od razu odpowiem - nie. Część jest nieco droższa, część jest tańsza, więc wyjdzie na to samo. Jeśli korzystać tylko z marek supermarketów - tutaj będzie taniej.

Ogólnie zgadzam się Tobą. Dodam, że ja bardzo wiele rzeczy przywożę z UK do PL. Naprawdę! Moi współzałoganci wiedzą, że jak robiłem zakupy jachtowe to przynosiłem też sporą torbę z moimi zakupami. I naprawdę dużo rzeczy było tańszych niż u nas. Czyli nie tylko nie bierzcie pasty Colgate czy żyletek Gillette, ale wręcz kupcie kilka na zapas do kraju!! Oprócz tego są tam buty żeglarskie z cholewkami Duberry z goretex'u itd. za 175 GBP. Ja zaś kupiłem lornetkę 7x30 z namiernikiem, przenośne DVD, mnóstwo żeglarskich książek i locji. Ludzie kupowali firmowe sztormiaki twierdząc, że jest to za pół ceny PL.
Jak zrobicie dobre zakupy, to ... rejs się nie tylko zwróci ale wręcz zarobicie! ;-)
Najlepiej więc mieć kartę płatniczą z dużym stanem konta rozliczaną w GBP (np. z dawnego BZ WBK).

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2011, o 10:01 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Milo napisał(a):
Warto IMO pytać o "Poundland"

O tak :D szczególnie polecam żelkożercom, nigdzie w Polsce nie da się kupić tak wielu rodzajów żelek za tak niewielkie pieniądze.
I jeśli ktoś chce dopieścić kambuz to można kupić bardzo fajne gadżety :). Np duże termosy konferencyjne- super sprawdzają się na wachtach i nie trzeba co chwilę wody gotować, salaterki, dzbanki i inne duperele ( sporo tego jest na Biesie:P).
Jogurty są dobre :).

Moniia napisał(a):
od razu pójść do Tesco

Albo złożyć zamówienie i Tesco samo skompletuje prowiant z listy wysłanej przez nas, a potem podwiezie pod samą bramkę mariny. Super sprawa,żeby zamiast marnowania czasu na zakupy trochę pozwiedzać.
Da się to zrobić w Belfaście ( marina Bangor),więc pewnie do innych portów też można zamówić taką usługę :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2011, o 13:02 

Leszczyna napisał(a):
(...)
Albo złożyć zamówienie i Tesco samo skompletuje prowiant z listy wysłanej przez nas, a potem podwiezie pod samą bramkę mariny. Super sprawa,żeby zamiast marnowania czasu na zakupy trochę pozwiedzać.
Da się to zrobić w Belfaście ( marina Bangor),więc pewnie do innych portów też można zamówić taką usługę :).

Da się zrobić praktycznie ze wszystkimi, bo wszystkie mają wersje online, takie jak ta z Sainsbury's. Tylko trzeba to zrobić z wyprzedzeniem. W Tesco do zamówienia online trzeba mieć* Tesco Clubcard, więc jakiegoś tubylca trzeba... (polska nie działa). Natomiast zamówienie u nich można i z komórki zrobić, chyba na wszystko smartfonowe już aplikację wypuścili. Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, coby zamówić to do mariny :)

*A przynajmniej trzeba bylo, bo majaczy mi się, że z komórki już mi się nie dopraszał... Nie wiem, muszę sprawdzić.

ps. problemem może być czas - jeśli trafimy na wolny slot dostawy to będzie bardzo sprawnie, jak nie to może trzeba będzie do następnego dnia poczekać.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2011, o 08:02 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
natomiast moge odradzic zakupy w sieci cooperative (coop), drogo piorunsko

Odpowiedz z cytatem