Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 00:34

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rejsy z Angli
PostNapisane: 18 maja 2011, o 21:54 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Hej
Poszukuję jakiejś godnej polecenia angielskiej firmy organizujące rejsy w Anglii. Wybieram się tam na miesięczny kurs językowy i chciałbym go zakończyć rejsem z angielską załogą. Najbardziej pasował by mi jakiś organizowany z myślą o młodych ludziach (mam 21 lat).
Będę bardzo wdzięczny za jakieś linki i wszelkie informacje:)
Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2011, o 06:20 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Monia! Do tablicy! :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2011, o 08:51 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
makus napisał(a):
Hej
Poszukuję jakiejś godnej polecenia angielskiej firmy organizujące rejsy w Anglii. Wybieram się tam na miesięczny kurs językowy i chciałbym go zakończyć rejsem z angielską załogą. Najbardziej pasował by mi jakiś organizowany z myślą o młodych ludziach (mam 21 lat).
Będę bardzo wdzięczny za jakieś linki i wszelkie informacje:)
Pozdrawiam,
Maciek

Skontaktuj się z Bartkiem z http://www.admiralsailing.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2011, o 14:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Hem, chyba mnie wywołano :)

Nie wiem, ile masz czasu na ten rejs przeznaczony, ale.. generalnie są dwie opcje do rozważenia. Pierwsza - chcesz sobie popływać, druga - jakiś tutejszy papierek zrobić.

W pierwszej polecam wrzucenie w wyszukiwarkę (w brytyjską wersję, nie wiedzieć czemu :) lepiej wyszukuje brytyjskie - znaczy http://www.google.co.uk) frazy mile building south coast UK - south coast przykładowo, nie wiem, gdzie masz ten kurs, pewno gdzieś w Londynie, ale możesz wrzucić i Scotland - tylko wtedy zalecam dodanie "west coast", chyba, że lubisz zimno i deszcz. Z tego możesz przeszukać sobie sporo ofert nastawionych głównie na pływanie, ale często w towarzystwie instruktora RYA. Te rejsy są organizowane głównie przez szkoły żeglarskie aby ludzie mogli uzupełnić sobie staż do poszczególnych certyfikatów i przy okazji się coś poduczyć bez stresu, że na końcu egzamin.

W drugiej wrzuć frazę np. "day skipper practical course south coast UK" - jak powyżej, south coast przykładowo, możesz lokalizację pominąć bo south coast jest w tym wypadku niemal domyślne. A w miejsce Day Skipper wpisz akurat ten papierek, który Cię interesuje. Jeśli nie masz potrzebnego stażu/wiedzy na dany papierek, nie szkodzi - często nie wszyscy w takim rejsie przygotowują się do egzaminu, który jest pod koniec rejsu. W takim wypadku będzie to dla Ciebie typowy "mile building" tylko intensywniejszy pod względem "naukowym". Te rejsy trwają zwykle 5-6 dni. Opłata za egzamin i certyfikat dodatkowo, bo to opłata dla RYA a nie organizatora. Szczerze polecam to rozwiązanie, popływasz sobie, nauczysz się czegoś a jednocześnie jak zdecydujesz się w przyszłości ten certyfikat zdobyć - będziesz musiał już tylko wiedzę odświeżyć. Jeśli nie - i tak się przyda. Te są zawsze z instruktorem.

Co do konkretnych firm trudno coś polecać, ich jak mrówków tutaj. Mnie szczególnie podobają się Mustang (Sussex), OnDeck (jak dobrze poszukać, można wziąć udział w regatach na jachtach Farr 65).

Osobiście zaś polecałabym - ta najbardziej mi się podoba - http://www.clubsail.com/ Tylko, coby z niej skorzystać, musiałbyś wsiąść w samolot i polecieć na Kanary :) Natomiast poza zwykłym mile building mają jeszcze "specjalizowane" rejsy - jak na przykład "boat handling", "continuation training" czy "yacht maintenance". No, na tym ostatnim sobie nie popływasz :) Ale sporo się nauczysz i po angielsku :)

A dlaczego ta szkoła mi się tak podoba? Po pierwsze, ciepło :lol: a serio, spójrzcie na strony z opisami poszczególnych rejsów. Ja po takim opisie nie mam wiele pytań do organizatora. Po drugie - zakres. Od nauki na poszczególne certyfikaty, przez zdobywanie doświadczenia, po specjalistyczne kursy. Andy, który prowadzi te dwa specjalistyczne (manewrówkę i obsługę rożnych jachtowych systemów) - jest egzaminatorem RYA i autoryzowanym mechanikiem Lewmara, Seldena i paru innych. To mi wystarczy za referencje :)

ps. samolot z Londynu i z powrotem z Monarch (przykładowo) można znaleźć za 100 funtów lub mniej w obie strony. Może warto?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: makus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2011, o 12:39 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dziękuję bardzo za pomoc :D
no tak nie pomyślałem żeby szukać w brytyjskiej wersji... głupi ja :oops:
Wszystkie wskazówki na pewno bardzo się przydadzą i faktycznie może warto zrobić sobie przy okazji uprawnienia RYA :)

Odpowiedz z cytatem