Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 20:20

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2011, o 13:16 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające na razie :)
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na forum i od razu pytanie ;)

Na przełomie lipca sierpnia planujemy 2tyg rejs w Grecji.
Start i koniec z mariny Kalamaki, jacht mały (38 stóp), załoga 6 dorosłych (2 opływanych sterników jachtowych, 4 osoby po jednym rejsie rekreacyjnym) + dziecko.
Oczywiście nie wybieramy się na Cyklady ;), Zatokę Sarońską i Argolidzką mamy opływaną.
Więc zostaje nam:
1. Jońskie bez Korfu (w tym 2x 180E za kanał)
2. Dookoła Peloponezu (1x kanał)
3. Północne Cyklady + Eubea

Najbardziej pasuje mi opcja 2 tylko czy w 2 tygodnie damy radę? Ze 2 nocne przeloty mogą być ale poza tym chcemy żeglować rekreacyjnie.
Druga sprawa to kierunek - zgodnie czy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? Imray i relacje z rejsów sugerują kierunek przeciwny ale osobiście wydaje mi się, że zgodny z zegarem byłby lepszy (najpierw spadamy z wiatrem ok doby do Monemvasii, potem 4-5 dni kręcimy się pod wiatr na południu Peloponezu (może z dłuższym postojem w Kalamacie i zwiedzaniem), potem ze 2 doby wspinanie się pod wiatr (ale przed południem lub w nocy kiedy słabiej wieje można by pociągnąć na diesel-grocie), potem wiadomo - Zakhintos, Itaka i z wiatrem zatoką Koryncką do Aten.
Zdaję sobie sprawę, że warunki wiatrowe mogą być inne od statystycznych ale może popełniam gdzieś błąd i jednak powinno się płynąć w odwrotnym kierunku?

Czekam na rady i sugestie bardziej doświadczonych na tych akwenach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 13:41 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jeśli chodzi o Peloponez, to płynąłbym odwrotnie do wskazówek zegara. Natomiast mimo wszystko nie skreślałbym Cyklad. Oczywiście odwrotnie do wskazówek zegara i z np z Milos do Monemvasii. Można to opłynąć bez nocek, ew jedną z Milos.
Najbardziej jednak ciekawa i wcale nietrudna trasa to ta.
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... =28&t=2789

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: bosmanowa
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 13:54 

Cape napisał(a):
Jeśli chodzi o Peloponez, to płynąłbym odwrotnie do wskazówek zegara.

Ok ale dlaczego?
Cape napisał(a):
Najbardziej jednak ciekawa i wcale nietrudna trasa to ta.

Fajna ale mimo wszystko jeszcze nie czuję się na siłach (brak załogi + małe dziecko) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 14:15 

bosmanowa napisał(a):
Ok ale dlaczego?

Zdecydowanie lepsza statystyka wiatrowa. Zatoka Koryncka N, potem aż do Monemvasi N do NW czyli z wiatrem . Od Monemvasi pod wiatr, ale tu rzadko silnie wieje.
Pomyśl jeszcze o trasie Kea, Serifos, Santorini Milos, Monemvasia. Nawet jak Meltemi będzie silne na Cykladach, to płyniesz z wiatrem.
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... Monemvasia

Przepraszam, Peloponez zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, coś mi się popiórkowało. Czyli, tak, jak napisałem w tym poście. Kanał na początku.
Warto też zajrzeć tu.
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... it=kithira

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:24 

Cape napisał(a):
bosmanowa napisał(a):
Ok ale dlaczego?

Zdecydowanie lepsza statystyka wiatrowa. Zatoka Koryncka N,

Płynąć odwrotnie także będzie N, lub nawet NW więc lepiej.
Cape napisał(a):
potem aż do Monemvasi N do NW czyli z wiatrem .

Pytanie z jakim wiatrem - jeśli na Jońskim wieje słabiej niż na Egejskim to pod ten wiatr nie powinno być aż tak źle :D
Cape napisał(a):
Od Monemvasi pod wiatr, ale tu rzadko silnie wieje.

Ale pewnie silniej niż na Jońskim ;)
Nie upieram się ale próbuję zrozumieć. Dla mnie jeszcze jedna rzecz jest korzystna - nie ma ewentualnego halsowania i wyścigu z czasem w razie niesprzyjających wiatrów na koniec rejsu tylko gdzieś w połowie a potem w zależności od zapasu można się dłużej pokręcić po wyspach na Jońskim lub zatrzymać gdzieś w zatoce Korynckiej.

Cape napisał(a):
Przepraszam, Peloponez zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, coś mi się popiórkowało. Czyli, tak, jak napisałem w tym poście. Kanał na początku.

Wydaje mi się, że jeśli kanał na początek to jest to ruch przeciwny do ruchu wskazówek zegara ;) a moja wersja - Ateny - Monemvasia i dalej to zgodny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:47 

Już pisałem, że mi się z tym zegarkiem pomyliło. Płynąc najpierw kanał masz większość z wiatrem, płynąc najpierw Monemvasia "miejszość", ale oczywiście można i tak. Jeżeli zatoka Sarońska Was nie interesuje, to może wariant "najpierwa Monemvasia" jest lepszy. Jednakże od Monemvasii do Patras statystycznie macie pd wiatr. W każdym z wariantów masz dwie perły, Pylos i Monemvasię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 16:15 

Bardzo dziękuję :)
Oczywiście gdyby ktoś chciał coś dodać to czekam z niecierpliwością - szczególnie jeśli ktoś płynął dookoła w środku sezonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 16:40 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
W lipcu 2008 roku płynąłem ekspresowo z Korfu na Kretę, wokół Peloponezu. Niestety miałem zero wiatru, nie miałem czasu, więc cały czas na silniku.
Gdybyście wchodzili do Methoni, na południu Pelopponezu uważajcie, twierdzę na wyspie oddziela od lądu zatopiona grobla.
Jak pisał Cape, też polecam Kithirę oraz Antikithirę

Cape napisał(a):
Płynąc najpierw kanał masz większość z wiatrem

w zeszłym roku płynąłem w tym kierunku pod koniec sierpnia, po przejściu kanału aż do Messolonghi miałem 6 stopni prosto w twarz. Nie miałem pojęcia, że tam mogą być takie fale i taki wiatr.

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: bosmanowa
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 17:56 

Greg Zorba napisał(a):
W lipcu 2008 roku płynąłem ekspresowo z Korfu na Kretę, wokół Peloponezu. Niestety miałem zero wiatru, nie miałem czasu, więc cały czas na silniku.

Czyli łatwiej tam pod wiatr - raczej słabszy, którego może wcale nie być (wtedy silnik) niż w zatoce korynckiej:
Greg Zorba napisał(a):
w zeszłym roku płynąłem w tym kierunku pod koniec sierpnia, po przejściu kanału aż do Messolonghi miałem 6 stopni prosto w twarz. Nie miałem pojęcia, że tam mogą być takie fale i taki wiatr.

Wg locji Imraya w zatoce właśnie tak wieje (tzn W-NW). Płynęłam tam raz z Korfu do Aten i wtedy mieliśmy wiatr w plecy :)
Ale w takim razie dlaczego wszystkie relacje z rejsów dookoła Peloponezu z Aten do Aten jakie znalazłam w necie (całe 2) są w odwrotnym kierunku niż mi się wydaje sensowny? Gdzie jest haczyk?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 18:16 

bosmanowa napisał(a):
są w odwrotnym kierunku niż mi się wydaje sensowny? Gdzie jest haczyk?

Bo trzymając się statystyk od Patras do Monemvasii, a więc 2/3 trasy masz z wiatrem. Płynąć w przeciwnym kierunku 2/3 trasy masz pod wiatr.
Ale zgodnie z statystyką z moim psem mamy po trzy nogi.
Jeżeli zależy Ci, żeby więcej czasu mieś na Jońskim, płyń najpierw do Monemvasii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 21:11 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Najlepiej byłoby po prostu wziąć jacht na Jońskim :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2011, o 14:49 

Stara Zientara napisał(a):
Najlepiej byłoby po prostu wziąć jacht na Jońskim :)

Niby tak ale południowy Peloponez coraz bardziej mnie ciągnie a wtedy wszystko jedno skąd dokąd - no chyba, że udałoby się one-way.

Jak patrzę na mapki wiatrowe na najbliższe dni na posejdonie to moja koncepcja zgodnie ze wskazówkami zegara jest ok. Tym bardziej, że jednak jacht będzie nie z Pireusu a z Lavrionu. Jak będzie w praktyce - zobaczymy ;)

Nadal czekam na sugestie :DD

Odpowiedz z cytatem