Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 15:39

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2013, o 07:32 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Zbliżają się Targi BoatShow w Łodzi. Trzeba szybko decydować się na czarter, aby zdobyć tam zniżkę targową.

Wszedłem zatem na stronę www, najlepiej przez google pozycjonowaną, do wyszukiwania czarterów.

Ponieważ pewnie wielu z Was stawiało sobie podobne pytania, zamieszczam póki co surowe wyniki w kategorii: najtańsza w danym rejonie łódź min. 3 kabinowa (wg. price list, bez zniżek):

Adriatic / North Sukosan; Oceanis 331 (2002) - 1020 euro
Adriatic / South Split; Sun Odyssey 34.2 (2002) - 1129 euro
Aegean / Dodekanes Kos; Sun Odyssey 34.2(2002) - 970 euro
Aegean / Saronic Gulf - Cyclades Kalamaki (Athens); Sun Odyssey 34.2(2001) - 970 euro
Aegean / Sporades - Chalkidiki / Porto Koufo; Apollo Plus 12 (1994) - 1090 euro
Balearics (Majorca - Minorca - Ibiza) Majorca / Porto Colom; Sun Odyssey 36i (2009) - 1487 euro
Côte d'Azur / East Port Grimaud; Oceanis 37 (2009) - 1900 euro
Côte d'Azur / West Marseille; Sun Odyssey 35 (2004) - 1680 euro
Ionian Sea Lefkas; Oceanis 381 (2000) - 1420 euro
Italian Adriatic Sea
Sardinia / Carloforte; Sun Odyssey 35 (2004) - 1200 euro
Sicily - Aeolian Islands - Calabria Portorosa; Oceanis 393 (2003) - 1335 euro
Spanish Coast - Barcelona; Elan Impression 344 (2006) - 1501 euro
Turkish Coast Yalikavak / Bodrum Peninsula; Dufour 36 C (2003) - 1170 euro
Tuscany - Corsica - Liguria Follonica / Etrusca Marina; Sun Odyssey 40 ds (2000) - 1395 euro
Tyrrhenian Sea - Salerno; Sun Odyssey 35 (2004) - 1470 euro

Ponieważ łódź z 1994 to porażka, to podaję następną w tym regionie:

Aegean / Sporades - Chalkidiki / Porto Koufo; Bavaria 36 (2003) - 1275 euro

Nie ma tam także Malty. Podaję więc osobno:

Malta; Lavezzi 40 (2007} - 2410 euro

Teraz te wyniki trzeba dokładnie sprawdzić. Jakie są tam extra zniżki itd.

A jakie są Wasze doświadczenia? Gdzie jest najtaniej?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2013, o 07:58 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Najtaniej nigdy nie jest w katalogu.
Najtaniej rzadko jest wystarczajaco dobrze by to kupic.
Najtaniej rzadko wychodzi najtaniej.

Polecam dobrych sprawdzonych brokerow. Bedzie najlepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2013, o 08:18 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
A jakie są Wasze doświadczenia?

Wczesny czarter (nie na targach) z sprawdzonej firmy za pośrednictwem polskiej agencji (od kilkunastu lat tej samej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2013, o 11:42 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Tytuł wątku brzmi najtańsze i najdroższe, ty skupiłeś się na najtańszych, poza tym nie zaznaczyłeś terminu, ale można i tak

Hanse 575 • Year: 2013. • ID: 13909 • Kastela, Split • 26.07 - 23.08. 8990,- Eur/week

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2013, o 22:02 

Cape napisał(a):
Wczesny czarter (nie na targach) z sprawdzonej firmy za pośrednictwem polskiej agencji (od kilkunastu lat tej samej).

1. Wiem, że to będzie mega-reklama dla firmy. Ale nie bójmy się. Jeśli od kilkunastu lat jesteś zadowolony, to nie trzymaj nas w niepewności. Wiele osób chciałoby wiedzieć, z usług jakiej firmy korzystasz? Jaka zatem to agencja? Ponieważ pływasz często w Grecji, to obstawiam, że jest to Otago.

2. Wczesny czarter to max. 15%. Dodatkowe 5% można zdobyć na targach. I już robi się 20%. Za dodatlkowe pójście na rękę agencji (płatność 100% przy rezerwacji, transport z agencją, czarter ponad 7 dni, stały klient itd.) można w nielicznych przypadkach (Adriatic Charter przez Globtourist) zdobyć nawet do 25% zniżki.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2013, o 22:23 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Kuracent napisał(a):
2. Wczesny czarter to max. 15%. Dodatkowe 5% można zdobyć na targach. I już robi się 20%. Za dodatlkowe pójście na rękę agencji (płatność 100% przy rezerwacji, transport z agencją, czarter ponad 7 dni, stały klient itd.) można w nielicznych przypadkach (Adriatic Charter przez Globtourist) zdobyć nawet do 25% zniżki.

W życiu wyczarterowałem tylko 3 jachty i nigdy nie patrzyłem na zniżki i sumowanie procentów. Po prostu trzeba pytać i czasem wyjdzie na to, że w teorii powinieneś dostać jacht ze zniżką 5%, a dostaniesz 30%. Ja mam jedną zasadę: first albo last minute. Choć słyszałem, że to też nie jest reguła i czarterując w kwietniu na lipiec można dostać dobre zniżki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2013, o 22:25 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zalatwie 50% znizki! Jak na wyprzedazy: +60% - 50%.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 08:08 

junak73 napisał(a):
ty skupiłeś się na najtańszych, poza tym nie zaznaczyłeś terminu

Termin wymyśliłem, taki jaki mnie interesuje - czyli na pograniczu 'poza sezonem' czyli 10-17 maj 2013.

Co do skupienia się na najtańszych. Ja szukam tych jachtów, które są na pograniczu najtańszych. Ale moje 'badanie rynku' pokazało, że np. na Malcie nie ma tanich jachtów. Te najmniejsze są ponad dwa razy droższe niż najtańsze w Grecji.

Bardzo drogo jest też w Port Grimaud.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 08:09 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 239
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Andrzej - wg mnie właśnie dla takich jak Ty potrzebny jest marketing :-) kuszący, podkręcający, że już, już teraz, jedyna okazja: first, last minute itp. itd.
Pierwszy raz 10 lat temu dałem się na to złapać, ale doświadczenie i czas pokazało, że jak przyjdzie czas i chęci na rejs w danym rejonie po prostu dzwonisz, wysyłasz zapytania i po prostu dogadujesz ( negocjujesz :-)) warunki, które gwarantuję Ci, że są o wiele lepsze niż katalogowe minus rabaty za first lub last.
Znów próbujesz sprowadzić zakup do jakiegoś typowego algorytmu. Za dużo zmiennych, za dużo terminów, za dużo rodzajów jachtów.
Może się okazać , że przedstawiając jakąś firmę czarterową na forum jako najdroższą z cennikiem niejednokrotnie narzuconym przez armatora, po prostu ją skrzywdzisz :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 08:17 

Dlugi napisał(a):
jak przyjdzie czas i chęci na rejs w danym rejonie po prostu dzwonisz, wysyłasz zapytania i po prostu dogadujesz ( negocjujesz )

Dla mnie wchodzi w grę tylko 'first minute'. Organizuję rejsy dla znajomych mieszkających w różnych miastach, mających różną pracę itd. W szczególności wielu ma dość ściśle przestrzegany plan urlopów. Dlatego w tytule powinienem dodać "tylko first minute". Ponadto na stronie, z której korzystałem, jest napisane, że pod koniec stycznia w wielu lokalizacjach, np. Turcja czy Chorwacja jest już wyprzedane 50% i jest o wiele mniejszy wybór. Tymczasem załatwiając przed BoatShow mogę wybierać i przebierać. Np. w ubiegłych latach pływałem na s/y Electra. Był w dobrym stanie technicznych. Najlepszy pod tym względem, na jakim w życiu pływałem. I teraz mogę go wyczarterować. A w 'last minute' byłoby to praktycznie niemożliwe. Bo w ofercie byłoby 2-3 jachty ale o trochę innych długościach, typach itd.

Dodajmy do tej układanki przelot. O wiele łatwiej znaleźć ofertę first minute niż last minute. I to dla 8 osób! A nie ostatnie jedno miejsce. Teraz zgraj last minute w firmie czarterowej z last minute w taniej linii lotniczej. Trudne. Podziwiam Cię.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 09:46 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 239
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Kuracent napisał(a):
Dlugi napisał(a):
jak przyjdzie czas i chęci na rejs w danym rejonie po prostu dzwonisz, wysyłasz zapytania i po prostu dogadujesz ( negocjujesz )

Dla mnie wchodzi w grę tylko 'first minute'. Organizuję rejsy dla znajomych mieszkających w różnych miastach, mających różną pracę itd. W szczególności wielu ma dość ściśle przestrzegany plan urlopów. Dlatego w tytule powinienem dodać "tylko first minute". Ponadto na stronie, z której korzystałem, jest napisane, że pod koniec stycznia w wielu lokalizacjach, np. Turcja czy Chorwacja jest już wyprzedane 50% i jest o wiele mniejszy wybór. Tymczasem załatwiając przed BoatShow mogę wybierać i przebierać. Np. w ubiegłych latach pływałem na s/y Electra. Był w dobrym stanie technicznych. Najlepszy pod tym względem, na jakim w życiu pływałem. I teraz mogę go wyczarterować. A w 'last minute' byłoby to praktycznie niemożliwe. Bo w ofercie byłoby 2-3 jachty ale o trochę innych długościach, typach itd.

Dodajmy do tej układanki przelot. O wiele łatwiej znaleźć ofertę first minute niż last minute. I to dla 8 osób! A nie ostatnie jedno miejsce. Teraz zgraj last minute w firmie czarterowej z last minute w taniej linii lotniczej. Trudne. Podziwiam Cię.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ja też mam na głowie zawsze kilka jachtów do zorganizowania, ludzie tez mają urlopy. To normalne, życie, nie tylko w Twoich stronach są takie układy.
W to co napisane jak bym zawsze wierzył, zwłaszcza firmom, które chcą coś sprzedać to wyszedłbym na tym tak sobie
Takich jachtów jak Electra jest pewnie jeszcze parę w czarterach :rotfl: :rotfl:

Co do lotów zgodzę się , że ich planowanie wcześniej powoduje mniejsze koszty, ale nie o tym ten wątek :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 11:51 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 27
Uprawnienia żeglarskie: Sternik
Jestem w podobnej sytuacji.
Organizuje jeden rejs dla kilku znajomych rodzin. W związku z tym muszę precyzyjnie ustalić termin i to ze znacznym wyprzedzeniem. Dlatego staram się korzystać z promocji na targach i osiągać owe 25% zniżki. Zawsze biorę komplet, tzn. jacht i transport. Zawsze od polskiej firmy.
Jeśli to się załatwia dla kilku jachtów i większej grupy, to paradoksalnie jest łatwiej. Bo jest możliwość manewru a i ewentualna strata rozkłada się na całość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 14:45 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Jak myślicie o Grecji ( Jońskie i Ateny) to mogę coś podpowiedzieć. Pływam tam od kwietnia do października i trochę bezpośrednich kontaktów mam.
Pzdr

Odpowiedz z cytatem