Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 cze 2025, o 03:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sie 2012, o 15:10 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Maar napisał(a):
[..] Polacy nic mądrze nie mogą.[...]

Nie przesadzasz troszkę? Lewą nogą wstałeś? Jak mówisz o żeglarstwie to zrównujesz z ziemią Kuracenta który próbuje uogólniać. A Ty? Podejmujesz jakiekolwiek działania, robisz coś sensownego, czy może wychodzisz z założenia że i tak się nie opłaca bo jesteś Polakiem i nic mądrego nie zrobisz? Chyba za dużo się naczytałeś malkontentów w tym i drugim podobnym wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 15:22 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Olek napisał(a):
Nie przesadzasz troszkę?
IMHO nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 15:54 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Kurczak napisał(a):
Wbrew pozorom zmiany mentalności lekarzy też nie przeprowadzisz tak szybko jak Ci się wydaje, bo do tego trzeba jeszcze zmiany mentalności pacjentów.....Bo oni są także do pewnych rzeczy przyzwyczajeni...
Chyba, że powstanie CBM (Centralne Biuro Medyczne), i w każdym gabinecie bedzie rezydował jego agent.... :lol:

Wiesz, lekarze sa rozni, podobnie jak ksieza, prokuratorzy itd,itp. Mam z nimi bardzo bliskie kontakty od dobrych 35 lat i tez swoje wiem. Tak nawiasem mowiac to jedna z nielicznych polskich grup zawodowych krora na brak pracy nie narzeka a jej przedstawiciele sa poszukiwani i szanowani w Europie i na Swiecie. Jeden z naszych rodakow tak dwa lata temu zostal wybrany najlepszym lekarzem w Szwecji .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 16:41 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Maar napisał(a):
Olek napisał(a):
Nie przesadzasz troszkę?
IMHO nie.

IMHO tak i to bardzo.
Polacy mieli swój wielki czas. Póki co to Ci wspaniali i rozwinięci jak Amerykańce, Norwedzy czy Szwedzi to mają jeszcze tak ze sto lat by wyrównać okres potęgi i zamożności Polaków, Niemcy znacznie więcej.
Ja bym tak łatwo nie postponował Polaków, bo nie ma to potwierdzenia ani w historii, ani w genetyce, ani w teorii ewolucji:)
Kiedyś wielcy byli Rzymianie, ich pokręceni potomkowie bujają sie od kryzysu do kryzysu, a ich armia nijak nie przypomina dumnych Legionów Rzymskich. Mieli swój czas Grecy, zbudowali wspaniałą cywilizację, kulturę i państwo, szlag wszystko trafił i dziś są bankruci, Aleksander Macedoński ze swoimi Macedończykami podbił pół świata, królestwa hellenistyczne Macedończyków utrzymały się kilkaset lat, kto dziś wie gdzie one były? Trudno o nich mówić, że byli genetycznie upośledzeni, że ewolucja jakos inaczej ich stworzyła, a takich przykładów mozna by mnożyć wiele.
Polacy zbudowali wspaniałe państwo, pierwszą w świecie federację, pierwszą w świecie demokrację przedstawicielską, rzeczpospolitą, która była jedną z najwiekszych potęg gospodarczych i militarnych przez 300 lat.
Owszem później pozwolili by to państwo szlag trafił, ale tylko po częsci z ich winy. Podobnie jak grecy stracli swoje państwo, Rzymianie swoje imperium tylko po częsci ze swojej winy. Bo tak jak mały wpływ na wędrówki ludów mielie Rzymianie, podobnie jak Grecy nie mogli wpłynać na Persów czy Macedończyków. Tak tez Polaków nie można obwiniać za permanentne ataki Turków i Tatarów czy za brak wpływu na wzrost potegi carskiej Rosji.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Kurczak, Paco
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 16:56 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Pozostala ajeszcze kwestia, plaszczenia sie przed urzednikiem, kierownikiem, prezesem itd.
Urzednik w ZUSie czy innej instytucji ma sie za boga niemal.
A powienien byc on dla nas a nie my dla niego.
No chyba, ze te czasy tez juz minely, jesli tak to Polske czeka lepsze jutro :)

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 17:18 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Paco_x napisał(a):
Pozostala ajeszcze kwestia, plaszczenia sie przed urzednikiem, kierownikiem, prezesem itd.
Urzednik w ZUSie czy innej instytucji ma sie za boga niemal

Jak ktoś się lubi płaszczyć....
Kodeks Postępowania Administracyjnego się kłania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 18:17 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Owszem później pozwolili by to państwo szlag trafił, ale tylko po częsci z ich winy.
Tylko i wyłącznie z ich winy.
Słabe państwo to tylko i wyłącznie efekt głupoty rządu i obywateli.

ps. Potraktuj słowo głupota znacznie szerzej niż niski poziom inteligencji czy choroba psychiczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 18:20 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
M@rek napisał(a):
Kurczak napisał(a):
Wbrew pozorom zmiany mentalności lekarzy też nie przeprowadzisz tak szybko jak Ci się wydaje, bo do tego trzeba jeszcze zmiany mentalności pacjentów.....Bo oni są także do pewnych rzeczy przyzwyczajeni...
Chyba, że powstanie CBM (Centralne Biuro Medyczne), i w każdym gabinecie bedzie rezydował jego agent.... :lol:

Wiesz, lekarze sa rozni, podobnie jak ksieza, prokuratorzy itd,itp. Mam z nimi bardzo bliskie kontakty od dobrych 35 lat i tez swoje wiem. Tak nawiasem mowiac to jedna z nielicznych polskich grup zawodowych krora na brak pracy nie narzeka a jej przedstawiciele sa poszukiwani i szanowani w Europie i na Swiecie. Jeden z naszych rodakow tak dwa lata temu zostal wybrany najlepszym lekarzem w Szwecji .

Ja też. Mam nawet bliskiego kumpla lekarza. Sam mówi, że patrząc z perspektywy lekarza Polska to dziwny kraj... A ma do tego prawo - bo jest obywatelem RP narodowości hinduskiej.
Sami przyzwyczailiśmy lekarzy do tego, że składamy im hołdy jak nie porównując głowie państwa, więc nie ma się co dziwić , że obrośli w piórka :roll:
I wbrew temu co tu napisano IMHO nie łatwo to będzie wykorzenić....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 19:25 

Maar napisał(a):
Tylko i wyłącznie z ich winy.
Słabe państwo to tylko i wyłącznie efekt głupoty rządu i obywateli.

Nie Marku, to nie jest takie proste.
Było sobie takie królestwo Mitanni, istniało 500 lat, poczytaj jak upadło i co mogli zrobić jego mieszkańcy.
Było sobie takie Królestwo Chorezmu, a potem przyjechał dziki Dzyngis - Chan i wszystkich wyrżnął. Raczej niewiele mogli zrobić. A tych co paru co przeżyli, wcielił di swojego chanatu.
itd, itd...

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 20:20 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: są (ale strach)
Ja pierdoły tylko:

ZyciePoZyciu napisał(a):
W Polsce lekarz kładzie cię na leżance tyłem do monitora i nic nie mówi.

Nie. Mnie położono przodem. I gadał. Słowo. Albo on musiał gadać, albo gadałabym ja...
Nie wiem, czy to ważne do wnioskowania.

A Niemcy też są małpy, znam paru. Myją się ino częściej (statystycznie rzecz biorąc). Norwegów znam kiepsko. Mówią dziwnie. Niby językami, a ciągle jakoś po norwesku bulgocząc...małpy jedne.

(ostatnia strona wątku mi umknęła, trudno)

Aha

Kurczak napisał(a):
składamy im hołdy jak nie porównując głowie państwa

To nie są hołdy - to są dary. Znaczy coś w rodzaju cichego wprowadzania płatnej służby zdrowia bądź doraźnego, indywidualnego ubezpieczenia ;).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 00:20 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy :)
Dużo pisaliście o bogatej Norwegii
a jakoś mieszkając często w tym kraju mam wrażenie ze to Polska jest krajem mlekiem i miodem płynąca.
Porównując Bergen i Warszawe to u nas ( znaczy w Polsce ) Piękne domy, samochody , nawet szkoły i szpitale lepiej wyglądają a i drogi mamy super
Tak samo myślą Norwedzy którzy byli u nas .
Więc o co chodzi z tą ropą ? tacy skąpi ? A może po prostu państwo planuje wydatki i nie zadłuża się po uszy jak u nas

PS Irytuje mnie ktoś komu się udało w życiu i na swojej podstawie ocenia stan całego kraju bo przecież bogactwem tegoż kraju nie są kredytowane inwestycje bez pokrycia tylko szarzy obywatele którzy za najgorszą płacę mogą spokojnie żyć, rozwijać się i odkładać na comiesięczne wypady do ciepłych krajów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 06:14 

homer napisał(a):
Więc o co chodzi z tą ropą ? tacy skąpi ? A może po prostu państwo planuje wydatki i nie zadłuża się po uszy jak u nas

uhm... jasne, dopóki nie zaczeli doić ropy to jakoś nikt Norwegom nie zazdrościł i do Norwegii za gastarbaitera robić nie jeździł. Bo całe ich planowanie było psu na budę, jak nie było kasy.
homer napisał(a):
bogactwem tegoż kraju nie są kredytowane inwestycje bez pokrycia tylko szarzy obywatele którzy za najgorszą płacę mogą spokojnie żyć, rozwijać się i odkładać na comiesięczne wypady do ciepłych krajów
jezu, jaka demagogia , aż mnie zemdliło.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5