Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 16:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2012, o 12:18 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: są (ale strach)
ZyciePoZyciu napisał(a):
Mnie we Włoszech wszczepiono dwa stenty i uratowano życie za uśmiech jedynie. W Norwegii dwieście (tam i z powrotem czterysta) kilometrów lotu helikopterem, transport, karetką, szpital etc. - za jeden uśmiech.

Nie zaprzeczam faktowi - ale zapytam - byłeś, Jarku, ubezpieczony? Czy tam funkcjonuje "leczenie za jeden uśmiech"? Z tego co wiem, raczej nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 12:32 

Podziękował : 3093
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
W Grecji o ubezpieczenie nikt mnie nie pytał, gdy nogę skręciłem.

6 Euro za dwa zdjęcia rentgenowskie. Szyna, gips i lekarz gratis.

http://wojtekzientara.pl/pages/sat/060403san.htm

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 12:41 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jak mi sztorm wybił zęba i połamał 2 zebra tez zostałem załatwiony normalnie. Nikt o ubezpieczenie nie pytał. Jeszcze mnie karetka na jacht odwiozła zebym sie nie męczył. Grecja to grecja. W polsce jak robiłem badania to lekarka mi tak powiedziała. Wiesz ja Ci wypisze skierowanie na badania ale i tak częśc bedziesz musiał zrobic odpłatnie bo nfz nie wszystko refunduje. To ja jej pytam ile kosztuja prywatnie te badania na które mnie moze skierowac. Ona ze 25 zł, a te pozostałe koło 150 Wiec podziekowałem za skierowanie i wszystko razem zrobiłem za 170 zł. Pieprze taka służbe zdrowia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 13:21 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: Nie popularne, wstyd się przyznać
Forum to doskonała sprawa. Wszystkiego tu się można dowiedzieć. Dla mnie osobiście szkoda, że tak późno. W zeszłym roku jak jechałem sam z Katanii do Słowenii, złapał mnie silny wiaterek na trawersie Bari. Potłukło mnie trochę. Pękły mi dwa żebra i bolało jak diabli. Nie wiedziałem, że we Włoszech jest taka fajna służba zdrowia. Spodziewałem się niezłych korowodów. Po wejściu do Vieste przez 5 dni znieczulałem się znanym sposobem i czekałem, że organizm sam sobie z tą kontuzją poradzi (co zresztą nastąpiło ale dopiero po trzech tygodniach). Potem małymi skokami przez Ortonę, Anconę dociągnąłem do Izoli. Gdybym wtedy wiedział że we Włoszech leczenie się to taka prosta sprawa.
W Ortonie byłem mniej jak 12 godzin, a w Anconie jeszcze krócej. Dopiero po dojściu do Izoli oddałem się w ręce jednego polskiego kapitana, który tam rezyduje ze swoją łódką i przy okazji jest kimś w rodzaju znachora.

Ostatnio edytowano 26 sie 2012, o 13:31 przez veneto, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 13:27 

Nie twierdzę, że służba zdrowia (ta publiczna) w obecnej Polsce, to sielanka. To raczej koszmar i groteska. W Polsce nie chciałabym chorować. To fakt. Ale jednocześnie - coś mnie powstrzymuje przed bezkrytyczną chwalbą darmowego (za jeden uśmiech) lecznictwa w innych krajach. Znam dobrze niemieckie i szwajcarskie, ale może ja mam pecha z firmą ubezpieczeniową, bo ściąga niemałe składki. A i leczenie też drenuje portfel, jeżeli opłaca się tylko koszyk podstawowy (mówiąc w uproszczeniu)

W PRL byłam młoda i zdrowa - ale pamiętam stomatologię w przychodni akademickiej i poród na klinikach AM. To nie są dobre wspomnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 13:34 

Natasza napisała: w PRL byłam młoda i zdrowa.

A ja byłem piękny, młody i zdrowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 14:07 

veneto napisał(a):
A ja byłem piękny, młody i zdrowy.

ojtamojtam.
Piękno wtedy pozostawało poza kompetencjami służby zdrowia - jeżeli nie liczyć czarnych plam amalgamatu w trzonowcach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 14:50 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
veneto napisał(a):
W zeszłym roku jak jechałem sam z Katanii do Słowenii,

Na terenie UE na podstawie karty EKUZ w przypadku nagłego zachorowania lub wypadku mamy bezpłatną opiekę lekarską, w tym szpital, operacje, transport itp. Dlatego bez obaw należy z tego korzystać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 14:55 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Natasza napisał(a):
ale może ja mam pecha z firmą ubezpieczeniową, bo ściąga niemałe składki. A i leczenie też drenuje portfel, jeżeli opłaca się tylko koszyk podstawowy (mówiąc w uproszczeniu)

Nie wiem jak jest w innych krajach. W Polsce dla człowieka ok 40 pakiet podstawowy można znaleźć za ok. 110zł, rozszerzony 190zł. Obydwa obejmuję tzw. chirurgię jednego dnia np. wyrostki, przepukliny, jaskry, zranienia itp., oraz dają możliwość wezwania pogotowia. Ubezpieczenie od pobytu w szpitalu 30-40zł (wypadkowe) 60-70 (wypadkowe + chorobowe), wtedy dostaje się kasę za każdy dzień pobytu. Gorzej sprawa wygląda ze skomplikowaną chirurgią i onkologią, pełne zabezpieczenie to ok. 300zł miesięcznie. Razem za jakieś 550zł można mieć komplet leczenia, w prywatnych przychodniach, klinikach i szpitalach. NFZ zgarnia znacznie więcej, w zasadzie nie dając nic w zamian.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Cape napisał(a):
Na terenie UE na podstawie karty EKUZ w przypadku nagłego zachorowania lub wypadku mamy bezpłatną opiekę lekarską, w tym szpital, operacje, transport itp. Dlatego bez obaw należy z tego korzystać.

Czy posiadanie kilku paszportów pozwoli bezpłatnie leczyć się też w Polsce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:01 

Sąsiad napisał(a):
NFZ zgarnia znacznie więcej

Tylko, że składkę na NFZ w znakomitej większości odejmujesz od podatku.
Sąsiad napisał(a):
można mieć komplet leczenia, w prywatnych przychodniach, klinikach i szpitalach

Niestety nie można. Bo te prywatne wykonują wyłącznie proste i tanie procedury.
I żeby nie było, leczę się (w tym operacje) wyłącznie prywatnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:28 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
ZyciePoZyciu napisał(a):
PS chętnie o tym pogaworzę ale może jakoś bardziej bezpośrednio niźli przez internet.

Niedługo będzie okazja :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:32 

Cape napisał(a):
Tylko, że składkę na NFZ w znakomitej większości odejmujesz od podatku.

Szczegółów nie znam, pewnie masz rację. Zastanawiam się tylko, czy przedsiębiorca nie ma dodatkowego narzutu na pensję.
Cape napisał(a):
Niestety nie można.

W przypadkach, w których nie można korzysta się z państwowych za pieniądze. Jest taka opcja w ubezpieczeniu. Poza tym zabiegi niegdyś skomplikowane, mieszczą się teraz w prostych, świat idzie w kierunku chirurgii jednego dnia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:42 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
JArku, po za tym, że jakby jesteś ubezpieczony, czy to w Poslce czy w Norwegii, to przypomina Ci, że Norwegia ropą naftowa stoi. I z ropy ma zamozność. Jak w Polsce się dokopiemy takich złóż ropy jak ma Norwegia to będziemy mogli porównywać, póki co bieda nam na standardy picia kawy w bogatej bibliotece szpitalnej nie pozwala. Biede wynikająca nie z braku PRL, nie z rządów Tuska tylko z wojny, okupacji niemieckiej, radzieckiej i 50 lat rujnującego komunizmu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:07 

skipbulba napisał(a):
JArku, po za tym, że jakby jesteś ubezpieczony, czy to w Poslce czy w Norwegii, to przypomina Ci, że Norwegia ropą naftowa stoi. I z ropy ma zamozność. Jak w Polsce się dokopiemy takich złóż ropy jak ma Norwegia to będziemy mogli porównywać, póki co bieda nam na standardy picia kawy w bogatej bibliotece szpitalnej nie pozwala. Biede wynikająca nie z braku PRL, nie z rządów Tuska tylko z wojny, okupacji niemieckiej, radzieckiej i 50 lat rujnującego komunizmu.

Ale o potopie szedzkim też nie można zapominać, zaborach i rozbiorach. Ogólnie rzecz biorąc zawsze mieliśmy przestane!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:08 

No tak moze ten niby komunizm( nigdy go w polsce nie było)był rujnujacy ale wybudował drogi miasta i mosty. Teraz jak kilometr drogi oddadza to sam minister przyjezdza wstege przecinac a media szaleja z radosci

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:10 

Cape napisał(a):
veneto napisał(a):
W zeszłym roku jak jechałem sam z Katanii do Słowenii,

Tak Krzysiu, ale nie miałem czasu na ten szpital. Trasę trzeba było zrobić i dojść do celu podróży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:16 

Greg. napisał(a):
No tak moze ten niby komunizm( nigdy go w polsce nie było)był rujnujacy ale wybudował drogi miasta i mosty.

To jest czysta demagogia. Każdy rząd/władca w historii świata budował drogi i mosty. O czym to niby ma świadczyć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:19 

Kazdy władca? To co sie dzieje teraz i nas. Nic Kamien kradnie ta sama firma co go przywozi na budowe tyle że w nocy. Nic sie nie buduje. Popatrz na drogi tej zapyziałej Grecji Az miło jechac. A u nas co

Komuna wybudowała droge z krakowa do katowic a demokracja ta droge sprzedała staleksportowi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 16:32 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Piszecie, ze Norwegia ropa stoi. No i co z tego wynika dla leczenia sie?
Wynika z tego to, ze kazda wizyta u lekarza rodzinnego to 170-200NOK
Ze usowanie korzenia z zeba to nawet kilka tysiecy, ze na lekarstwa na migrene wydaje miesiecznie ok 1000NOK.
Nie ma tu bezplatnej sluzby zdrowia, za wszystko sie placi.
Oczywiscie powyzej jakiejs kwoty sa refundacje.
Nie ma dziadkow wyszukujacych sobie hipochondryczne choroby.
W przypadku ubezpieczenia w PL i zabiegu chyrurgii jednego dnia, najpierw trzeba zaplacic, a dopiero w PL odzyskiwac pieniazki od ubezpieczyciela.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Za ten post autor Paco otrzymał podziękowanie od: Natasza
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:01 

Ej tam, Paco_x wracaj do nas. Tu też za wszystko trzeba płacić, ale siedzimy tu sobie w kupie i przynajmniej możemy wspólnie pomarudzić.
Za ZUS załacimy, a potem jak coś się stanie, to dalej trzeba płacić żeby się ratować. Emerytury na prezerwatywy wystarczają, ale na wiagrę nie styka.

Nie dalej jak miesiąc temu zapłaciliśmy pełne ubezpieczenie za łódkę.
Dosłownie godzinę temu dostałem informację z morza, że na kursie Izola - Wenecja tratwa automatyczna wypadła za burtę i odpaliła (właściwe wypadła za rufę). Wypadła podobno samoistnie, chociaż była fachowo zamocowana. Pewnie zmęczenie materiału :D .
Pół godziny temu dyżurny całodobowy z firmy ubezpieczeniowej poinformował, że chyba ubezpieczenie się nie będzie należało, bo taka tratwa to tylko dodatek do łódki.
I co? Teraz trzeba ją uzupełnić i zapakować do tej walizki. Musi to zrobić uprawniony serwis i dać atest. Będzie to na Adriatyku trochę kosztowało. Raz było płacone za ubezpieczenie, teraz trzeba wyjąć z kieszeni i samemu zapłacić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:03 

Paco_x dla pełnego obrazu sytuacji należy podać więcej informacji. Jakie są pensje, poziom wyposażenia tego dentysty od korzenia, możliwości ubezpieczenia, pakiety w firmach medycznych. Same ceny nic nie znaczą. Co do PL rację masz tylko częściowo. W mniejszej części.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:18 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
ZyciePoZyciu napisał(a):
Mnie we Włoszech wszczepiono dwa stenty i uratowano życie za uśmiech jedynie.

A nie mogłeś sobie tego zrobić w wolnej Polsce? ;)

Nataszo, nie wspominasz dobrze dentysty w przychodni akademickiej? Ja też nie...

Teraz, w maju musiałam skorzystać z chirurgii szczękowej, bo złamałam ząb na cukierku.
Pani chciała mnie zapisać na listopad.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:22 

Widzisz, Sasiad. Ostatnio byli u nas moi rodzice. Pech chcial, ze ojca zaatakowaly kamienie w woreczku.
Ojczulek emeryt, dodatkowe ubezpieczenie w PL sobie wykupil, bo jak mowi lat juz ma troche i roznie byc moze.
Pojechalismy do szpitala na ostry. Tam mila pani doktor przebadala powiedziala, ze kladziemy na oddzial jak ojciec chce. Sprawdzili papierki, no i okazalo sie ze placic trzeba bedzie a dochodzic pozniej zwrotu ubezpieczenia w PL.
Co do zarobkow, srednio to ok 25000NOK. Bylem tu 2x u dentysty, na szczescie jako tlumacz.
Podam przyklad. Wybielanie w Pl to ok 500-600zl wybielanie w N to koszt ok 4500-5000NOK
Jesli chodzi o sprzet jaki widzialem w 2 gabinetach, to szalu nie robilo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:31 

Greg. napisał(a):
No tak moze ten niby komunizm( nigdy go w polsce nie było)był rujnujacy ale wybudował drogi miasta i mosty.

Mógbyś podać jakiś przykład ? Bo jak porównuje to np z taką Finlandią, albo inną Grecją, czy Włochami.
veneto napisał(a):
Ogólnie rzecz biorąc zawsze mieliśmy przestane!

Są kraje w Europie, które miały dużo bardziej "przesrane". Choćby Finlandia. Powodem polskiej biedy jest to coś, co nazywało się socjalizmem, a było systemem na licencji ZSRR.

Greg. napisał(a):
Nic sie nie buduje.

To znaczy, że ja żyję w innej Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:39 

Są kraje bardziej przesrane takie jak np. Ukraina.
Jak ja mam teraz najbardziej przesrane, bo mi tratwę wywalili za burtę.
W ogóle mam ostatnio przesrane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:43 

A co widzisz ze sie buduje. autostrada do wrocławia? Była tam jeszcze ja niemcy zbudowali. A ze była betonowa? Taki mieli materiał Teraz masz asfalt i bramki. I od 1989 troche czasu mineło a stosunek budowania do socjalizmu jest nijak
Ja tez mam przesrane. W nocy bedzie znowu borai

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:52 

Mysle, ze warto pamietac co bylo, natomiast chyba nie warto dzielic na czynniki pierwsze i roztrzasac.
Veneto a ja mam przesrane, bo zagle zle zmierzylem, a na dodatek jak pogrzebie w lodce to znow cos do naprawy znajde :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 17:57 

To, co było nienormalne w Polsce - to dwuwiekowa rzeczywistość kształtująca chore mechanizmy mentalne. Człowiek uzależniony patologicznie od państwa - ubezwłasnowolniony emocjonalnie w państwoholizmie: najpierw "ojczyznę wolną", potem "precz z komuną", teraz "precz z... (tu wpisać indywidualnie)". Sukcesy i porażki wiążemy z państwem, ojczyzną i polityką. No chyba, że cudze sukcesy i porażki - to wtedy Kowalski kradł i Bóg go pokarał.
Lubię po wolterowsku "uprawiać własny ogródek" - ale w Polsce spotykam się częściej z "milijonami za milijony kochającymi i cierpiącymi katusze". Poprawiaczy państwa, Europy i świata, bo jest ŹLE. Wszystko jest źle i do dupy, chyba że za płotem, bo tam jest el Dorado.

Mam przesrane - bo... wszyscy mamy przesrane. Tak w ogóle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 18:02 

Np w ostatnich kilku miesiącach oddano do użytku autostradę z Nowego Tomysla do granicy i autostradę z Strykowa do Warszawy. Zachodnią i wschodnią atostradową obwodnicę Poznania. Obwodnicę Wrocławia itp.
Nasze drogowe zacofanie to właśnie PRL. Ruskie czołgi w drodze na Zachód dróg nie potrzebowały, bo drugi rzut strategiczny miał być przerzucony koleją. Również dlatego, aby nie zużywać tych czołgów.
Cała gospodarka PRL ( i LWP) była przystosowana do realizacji imperialnych celów ZSRR, a nie potrzeb Polski.
Np Poznaniu był super tajny batalion saperski wyposażony w super zachodni sprzęt. Ciągle ćwiczył udrożnianie lini komunikacyjnych po ataku atomowym na Poznań. Po co ? Wyłącznie po to, aby ruskie tanki mogły wyzwolić Europę Zachodnią od kapitalistów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 18:06 

Natasza napisał(a):
To, co było nienormalne w Polsce - to dwuwiekowa rzeczywistość kształtująca chore mechanizmy mentalne. Człowiek uzależniony patologicznie od państwa - ubezwłasnowolniony emocjonalnie w państwoholizmie: najpierw "ojczyznę wolną", potem "precz z komuną", teraz "precz z... (tu wpisać indywidualnie)". Sukcesy i porażki wiążemy z państwem, ojczyzną i polityką. No chyba, że cudze sukcesy i porażki - to wtedy Kowalski kradł i Bóg go pokarał.
Lubię po wolterowsku "uprawiać własny ogródek" - ale w Polsce spotykam się częściej z "milijonami za milijony kochającymi i cierpiącymi katusze". Poprawiaczy państwa, Europy i świata, bo jest ŹLE. Wszystko jest źle i do dupy, chyba że za płotem, bo tam jest el Dorado.

Mam przesrane - bo... wszyscy mamy przesrane. Tak w ogóle.

A co? Jest dobrze?
To tak jak za czasów Gierka. Ogłosili że jest dobrze, że socjalizm osiągnął SUKCES. Tylko że tego sukcesu nikt bezpośrednio nie czuł.
Teraz jest dobrze! I bardzo dobrze, że jest dobrze. Jak się człowiek tego dowie, to mu zaraz raźniej. Lepiej mu się żyje jak tak mówią.
Jak gadają jacyś defetyści że źle, to żyć się nie chce.
Ale jest dobrze i GIT.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona