Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 14 lip 2025, o 12:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2012, o 16:04 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Przeciez Bol juz to objasnil... Ciekawe, czy tez zartowal ? ;)
Skoro juz jestesmy przy zartach: Podobno żalodupościsk jest jednak lepszy od utraty kontroli nad stolcem - przynajmniej w towarzystwie.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 gru 2012, o 16:18 

Podziękował : 4524
Otrzymał podziękowań: 4278
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
w towarzystwie.

Dobrze, że uściśliłeś, bo generalnie rozluźnienie jest lepsze od obstrukcji... :DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 gru 2012, o 16:40 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Colonel napisał(a):
Catz, mam nadzieję, że to tylko "średnio" udana próba żartu?

Slowo "udana" w tym przypadku jest naduzyciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 16:06 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Nasz specjalny donosiciel z Pragi Północ koresponduje z Okiencia:
Kuba znajduje siem na Ziemi Oj-czystej. :D
Załącznik:
Jak Kuba dziewczynom....jpg
Jak Kuba dziewczynom....jpg [ 98.21 KiB | Przeglądane 1977 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 06:38 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie, kpt.jach. od 1976
Kilka lat temu trafiłem do Nepalu, nie ma tam morza ale rafting na himalajskich rzekach to fascynująca zabawa. Będąc od zawsze mieszkańcem nizinnego Wybrzeża unikam gór i w Nepalu ograniczyłem się do godzinnego przelotu samolotem wzdłuż Himalajów. Widok Everestu na wysokości ponad 8000 metrów wart był wydanych 150 dolarów. W stolicy - Kathmandu na każdym kroku znajdują się biura organizujące przeróżne wyprawy w Himalaje. Załatwiając swoje sprawy w takim biurze na koniec zapytałem się ile kosztuje wyprawa na Everest ? Dla jednego około 35.000 $ ale dla dwóch to już tylko po 25.000 $ usłyszałem w odpowiedzi. Kiedy wspomniałem, że wiek już nie ten (50) i sprawność nie taka a i doświadczenie żadne. W odpowiedzi usłyszałem no problem, mamy tam drabiny, wciągamy a jak trzeba to wniesiemy! Wieczorem w hotelu z ofertami czekali na nas przedstawiciele kilku takich biur!
"Śmiałek" jak nazywają w Trójce teraz Kubę powiedział, że jego "projekt" kosztował 300.000 zł tj około 100.000 $. Na co poszła ta kasa to jestem ciekawy szczególnie, że jacht był od sponsora gratis . Mówią, że żeglarstwo to najbardziej niewygodny, najbardziej powolny i najkosztowniejszy sposób podróżowania. I w przypadku "Śmiałka" pewnie mają rację bo dzień rejsu kosztował about około 12.000 zł!

Za ten post autor Bogdan Matowski otrzymał podziękowania - 3: elektryczny, incoming, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 09:46 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
Zbieraj napisał(a):
Nasz specjalny donosiciel z Pragi Północ koresponduje z Okiencia:
Kuba znajduje siem na Ziemi Oj-czystej. :D
Załącznik:
Jak Kuba dziewczynom....jpg

Korespondentowi trochę ręce drżały na widok dziewcząt.
I fotka nieostra wyszła :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 10:42 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Viking napisał(a):
Korespondentowi trochę ręce drżały na widok dziewcząt.
I fotka nieostra wyszła
To nie wiesz, że Grzywiastemu zawsze drżą ręce, jak rano nie pójdzie do starej Sobieskiej i nie walnie sety pod ogórek??? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 10:52 

Podziękował : 4117
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Bogdan Matowski napisał(a):
Na co poszła ta kasa to jestem ciekawy szczególnie, że jacht był od sponsora gratis

Moge sie jedynie domyslac ze na oplacenie agencji PR ktora pomogla pieniadze zebrac oraz na oplacenie mediow zeby rejs odpowiednio atrakcyjnie, ku zadowoleniu "Smialka"
i sponsorow , zaprezentowac. no jeszcze wynagrodzenie "Trenera" bilety , hotele dla zespolu. Uzbiera sie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 14:18 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
Doliczcie koszt rumu dla ekipy oczekującej w porcie docelowym :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 gru 2012, o 06:57 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie, kpt.jach. od 1976
Elektryczny napisał "święte słowa" , które w pełni podzielam :

"Dzisiaj słuchając Trójki można niechcący dojść do mylnego wniosku, że Atlantyku, zwykłą turystyczną łódką żaglową, to się przepłynąć nie da, jak się nie będzie miało jachtu naszpikowanego elektroniką a do tego sztabu ludzi na lądzie. Ach ochom, podziękowaniom i zachwytom od pewnego czasu końca nie ma. Z Pana Kuby robi się nie wiadomo kogo, jakby dokonał nie wiadomo jakiego wyczynu. Tym czasem jak dla mnie, cytując Wały Jagielońskie, to "biały ptaszek zdalnie sterowany". .......A ile było rejsów bez takich opraw medialnych a co za tym idzie zwyczajnie biednych, o których albo nie wiele wiemy albo szybko zapominamy, nie sposób wyliczyć. ........Ja tam czuję się zwyczajnie zniesmaczony całym przedsięwzięciem. Oczywiście rozumiem i wiem czemu to służy, ale nie podoba mi się i daleki jestem od okrzykiwania tego jako wielki sukces...czego niby, albo kogo? "

Gwoli zawodnej pamięci.
- 1951 - SOPRANINO - długość - 6 m., Colin Mudie i Patrick Ellam. W. Kanaryjskie-Barbados - 28 dni.
- 1997 - LEOPARD - długość - 7.6 m. (ETAP 26) , 2 osoby . W. Kanaryjskie - St. Lucia - 24 dni.

Polacy też nie gęsi.
- 1980 - BAGATELA - długość - 9.07 m. (CARTER 30) , samotnik Janusz Mariański. W. Kanaryjskie- Barbados 26 dni. Fantastyczny rejs, w epoce bez GPS, dookoła Atlantyku z Polski do Polski.
- 1992 - AGNESSA - długość - 5.5 m, Witold Skórski i Kazimierz Kwaśiborski. W.Kanaryjskie - Floryda. Przeszli dłuższa trasę, ale sądzę, że na Karaiby trafiliby po około 30 dniach.
- 1999 - NONA - długość - 6.96 m (mieczowy PEGAZ), samotnik Leszek Kosakowski - ż.j.! W. Kanaryjskie Barbados - 33 dni.
- 2003 - URSA MAJOR - długość - 7 m., samotnik Tomasz Dembczyński. W. Kanaryjskie- Puerto Rico - 28 dni.

To nieliczne z takich rejsów, były Święta i nie miałem za dużo czasu aby szperać w domowym archiwum. "Śmiałek" Pan Kuba miał "wypasiony" jacht o długości 12.35 m. prowadzący go zespół brzegowy i potrzebował 300.000 zł i 25 dni.
Były to rejsy za własne pieniądze, bez zespołów brzegowych, ciche, skromne i bez większego rozgłosu. Wyczyn Śp Janusza Mariańskiego bije na głowę rejs "Śmiałka".
W zalewie medialnego oceanu piany i szumu warto pamiętać o innych. A teraz dwie 5 metrowe "SETKI" trawersują Atlantyk bez rozgłosu !
Pozdrowienia Bogdan Matowski

Za ten post autor Bogdan Matowski otrzymał podziękowania - 2: boSmann, elektryczny
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3