Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 13:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2013, o 15:53 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
waliant napisał(a):
Maar napisał(a):
Nie piszę, że należy pływać na przebranych żaglach - NIE NALEŻY, ale nie należy IMHO także co pół chwili korygować ich ustawienia.

Na regatach należy co pół chwili. A poza regatami? Z rozsądkiem. Ale jak sterowanie staje się ciężkie, to jednak wypadałoby coś zrobić...

Ja zwykle staram się trzymać kurs równo i bawić się żaglami. Na ostrych kursach grotem, na pełnych fokiem - żagle mają mniejszą bezwładnośc niż cała łódka.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2013, o 20:16 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
AndRand napisał(a):
Ja zwykle staram się trzymać kurs równo i bawić się żaglami. Na ostrych kursach grotem, na pełnych fokiem - żagle mają mniejszą bezwładnośc niż cała łódka.

A to ja różnie, zalezy jak oceniam sytuację. Czasami gonię załoge do pracy na szotach a czasami wolę dopasować jacht. Zresztą, jak się jedzie całkiem na ostro, to sprawa jest zazwyczaj jasna.
Ale tu było o czym innym. Płyniemy zadanym kursem, nie jest to calkiem na ostro, a sternik walczy z rumplem. Taka sytuacja jest do bani i nie do przyjęcia, trzeba ustawić żagle (zazwyczaj poluzować). A jak na ostro, to zmiejszyć żagle. Jak to nie pomaga, to jacht jest do bani zrobiony albo wytrymowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2013, o 20:30 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
waliant napisał(a):
AndRand napisał(a):

A to ja różnie, zalezy jak oceniam sytuację. Czasami gonię załoge do pracy na szotach a czasami wolę dopasować jacht. Zresztą, jak się jedzie całkiem na ostro, to sprawa jest zazwyczaj jasna.

Dokladnie tak, i to wlasnie daje mi radosc zeglowania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 08:17 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz z wyspy orzechowej
Micubiszi napisał(a):
Tu jest linek do filma na You tubie

Kto ci dał żeglarzu prawo do umieszczenia tego filmu na forum. Tojest mój film i tylko ja mam prawo udostępniać go publicznie. Proszę administratora o usunięcie filmu z forum.
Proszę usunąć oba filmy ściągnięte z mojej strony na You Tube: Za sterem Mista i Mist samosterowny. Pozdrawiam Morsk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 08:35 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Knut napisał(a):
Kto ci dał żeglarzu prawo do umieszczenia tego filmu na forum
A to widziałeś?
Micubiszi napisał(a):

Pisz w te pędy do serwisu YouTube żeby wyłączyli możliwość linkowania! :-)

Ten film jest na YT a na forum jest tylko link do niego - chcesz to usuń go z YT, zniknie wtedy także z forum.

BTW teraz, po twoim poście, zdecydowanie bardziej rozumiem konflikt jaki występował na burcie Mista.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 2: Carlo, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 08:39 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Knut napisał(a):
Kto ci dał żeglarzu prawo do umieszczenia tego filmu na forum.

:lol: :lol: :lol:
Może to prawo dałeś właśnie ....Ty...,
publikując film w serwisie youtube i ustawiając jego status na publiczny ;)
Jeśli masz z tym problem, to zmień status filmu na niepubliczny lub prywatny i już.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 08:44 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Knut napisał(a):
Micubiszi napisał(a):

Kto ci dał żeglarzu prawo do umieszczenia tego filmu na forum. Tojest mój film i tylko ja mam prawo udostępniać go publicznie. Proszę administratora o usunięcie filmu z forum.
Proszę usunąć oba filmy ściągnięte z mojej strony na You Tube: Za sterem Mista i Mist samosterowny. Pozdrawiam Morsk

Cytuj:
1.3 The Terms form a legally binding agreement between you and YouTube in relation to your use of the Service. It is important that you take the time to read them carefully.

Cytuj:
8. Rights you licence
8.1 When you upload or post Content to YouTube, you grant:

to YouTube, a worldwide, non-exclusive, royalty-free, transferable licence (with right to sub-licence) to use, reproduce, distribute, prepare derivative works of, display, and perform that Content in connection with the provision of the Service and otherwise in connection with the provision of the Service and YouTube's business, including without limitation for promoting and redistributing part or all of the Service (and derivative works thereof) in any media formats and through any media channels;
to each user of the Service, a worldwide, non-exclusive, royalty-free licence to access your Content through the Service, and to use, reproduce, distribute, prepare derivative works of, display and perform such Content to the extent permitted by the functionality of the Service and under these Terms.

Wiesz, z czego to cytaty? Pewnie wiesz, bo jako świadomy użytkownik przeczytales dokładnie. To przeczytaj jeszcze raz, jakie prawa Micubiszi ma w stosunku do Twoich filmów na YT (bo sam mu je dałeś, umieszczając tam te filmy).

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 08:47 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
No i Micubiszi oberwał knutem.... jak za cara.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:22 

Przepraszam, coś tu przegapiłem. To pewnie wynik bólu głowy z powodu nadmiernej ilości wypitego wczoraj wina. :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:25 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ja to jestem pieprznięty dziwak, ale nawet mi tak nie odwala :D

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:26 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Maar napisał(a):
BTW teraz, po twoim poście, zdecydowanie bardziej rozumiem konflikt jaki występował na burcie Mista.

Mareczku, nie można oceniać ludzi, których się nie zna, na podstawie jedno zdania. To naprawdę bywa krzywdzące.

To, że ja przywykłam już, że na tym forum, moje zdjęcia umieszcza się nawet bez zapytania głupiego czy można, to nie znaczy, że każdy to akceptuje.

Mi się wydaję, że zwykła ludzka przyzwoitość nakazuję się jednak zapytać czy ktoś nie ma nic przeciwko. Pewnie większość osób jakby została zapytana zgodziłaby się i nie robiła problemu a tak....

Nie podoba mi się to i już. Pewnie ja też mogłabym z fejsa pościągać zdjęcia i powrzucać na forum z głupimi komentarzami, np. Twoje. Czy to byłoby fer? wg mnie nie....:/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:33 

Maar napisał(a):

Z całym szacunkiem Maar ale na Miście nie było żadnego konfliktu, złudzenie, że taki był pojawiło się dopiero w czasie dyskusji na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:41 

@Katrine jesteś dla mnie "miszczynią" :D uważasz, że jak znajdę jakis fajny żeglarski filmik zamieszczony publicznie na youtubie przez Australijczyka, to zanim go tutaj zawieszę powinienem odszukac typa i zapytac o zgodę? No miej litość :D :D :D

Katrine napisał(a):
To, że ja przywykłam już, że na tym forum, moje zdjęcia umieszcza się nawet bez zapytania głupiego czy można, to nie znaczy, że każdy to akceptuje.

NA TYM FORUM ??? znaczy, że na innych nie? Jak Ci tak żle na TYM FORUM, to może poszukaj sobie innego.
Wieszasz coś w miejscu publicznie dostępnym, to się nie dziw, że ktos to wykorzystuje. Nie chcesz, żeby wykorzystywano, nie wieszaj w publicznych miejscach. Proste jak..... nie powiem co.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:46 

skipbulba napisał(a):
@Katrine jesteś dla mnie "miszczynią" :D uważasz, że jak znajdę jakis fajny żeglarski filmik zamieszczony publicznie na youtubie przez Australijczyka, to zanim go tutaj zawieszę powinienem odszukac typa i zapytac o zgodę? No miej litość :D :D :D
.

Ale ja nie jestem Australijczykiem! Jestem Kasią i należy mnie się zapytać a wtedy nie będę się denerwować i na pewno się zgodzę;)

Poza tym już nikomu więcej nie dam się nagrać:P Bo do głowy mi nie przyszło nawet że to tak działa...:/

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

skipbulba napisał(a):
Wieszasz coś w miejscu publicznie dostępnym, to się nie dziw, że ktos to wykorzystuje. Nie chcesz, żeby wykorzystywano, nie wieszaj w publicznych miejscach. Proste jak..... nie powiem co.

jak ja nic nie powiesiłam :/ ale już nieistotne;) Nie będę się bardzo złościć bo słońce pięknie świeci i w taki dzień nie należy się złościć;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:53 

Hej,hej spoko! Ja tu najwięcej zawiniłem bo jako autor filmów powinienem zapytać osoby na nich uwiecznione o zgode na ich publikacje.

waliant napisał(a):
. Płyniemy zadanym kursem, nie jest to calkiem na ostro, a sternik walczy z rumplem. Taka sytuacja jest do bani i nie do przyjęcia, trzeba ustawić żagle

Jacht płyna baksztagiem ale grota miał wybranego prawie do diametralnej, dlaczego tak było nie wiem bo podczas wachty Katrine bylem zajety głównie filmowaniem. A Katrine miała problem z sterowaniem z racji niewysokiego wzrostu, po prostu trudno było jej zaprzeć się wystarczająco mocno o dno czy burte kokpitu by mieć rumpel pod calkowitą kontrola.

Za ten post autor Knut otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:03 

Katrine napisał(a):
należy mnie się zapytać
rzecz leży w tym, że nie nalezy :D
mnie tam na przykład rybka, dopóki ktoś nie wiesza mojej gołej d... (bo to byłoby niesmaczne :D ) to niech publikuje. Jestem jaki jestem i ukrywanie tego czy zakazywanie publikowania niczego nie zmieni. No chyba, że ktoś jest oszustem :)

Knut o ile się orientuję to nie ma takie potrzeby :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:06 

Knut napisał(a):

Jacht płyna baksztagiem ale grota miał wybranego prawie do diametralnej, dlaczego tak było nie wiem bo podczas wachty Katrine bylem zajety głównie filmowaniem. A Katrine miała problem z sterowaniem z racji niewysokiego wzrostu, po prostu trudno było jej zaprzeć się wystarczająco mocno o dno czy burte kokpitu by mieć rumpel pod calkowitą kontrola.

Ja akurat nie mówiłam o tej sytuacji;) Wtedy ster był w miarę do wytrzymania;) Mówiłam o sytuacji której nie miałeś okazji widzieć, bo byłam wtedy tylko z kpt i ze Sławkiem. We 3 osoby byliśmy na Miście.

Tak jak już mówiłam co do ławicy nie mam zastrzeżeń, ta niewygoda była "do zniesienia" bo warunki otaczające były ok.

Knut napisał(a):
Jacht płyna baksztagiem ale grota miał wybranego prawie do diametralnej, dlaczego tak było nie wiem bo podczas wachty Katrine bylem zajety głównie filmowaniem

Właśnie właśnie! Właśnie o tym mówię;)

Tak się właśnie pływa z facetami;) Doskonały przykład. Chcesz coś zrobić to sam zrób my Ci nie pomożemy ;):D:D:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:13 

Katrine napisał(a):
ławicy

Jeszcze raz uslyszę lub przeczytam słowo ławica i sam zgłoszę się do psychiatry albo... stomatologa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:26 

Knut napisał(a):
Katrine napisał(a):
ławicy

Jeszcze raz uslyszę lub przeczytam słowo ławica i sam zgłoszę się do psychiatry albo... stomatologa.

Mors-ka

ależ to Ty zacząłeś ten temat? Mi się na ławicy podobało;) Nie podobało mi się wiele innych rzeczy, które działy się znacznie później, a może po prostu później były ewidentnie widocznie bo nie były maskowane piękna pogodą, imprezami.

Ciesz się, że nie płynąłeś we wrześniu, bo wtedy z tym swoim podejściem to byś zginął bo ja już nie miałabym siły jeszcze Tobą się zająć;) Gwarantuję Ci, że więcej byś po takim rejsie na łódkę nie wszedł, nie z tym kpt.

Ale w sumie, nauczyliście mnie też dużo;) Ja dzięki pływaniu na Miście dużo się o sobie dowiedziałam. O swojej wytrzymałości, o swoich słabych punktach, co jest przecież bardzo cenną wiedzą.
Np tego, że na ludzi w trudnych warunkach (których naprawdę nie miałeś okazji doświadczyć więc się ciesz) nie można liczyć. Kompletnie. Jak coś się zaczyna dziać wszyscy się chowają, nikt Ci nie pomoże bo patrzy tylko na siebie.

Za to można liczyć na jacht. Jacht dzielnie się spisywał i możecie gadać co chcecie ale ja się z s/y Mistem zaprzyjaźniłam;) Chodź dał mi cenną szkołę życia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:38 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Knut napisał(a):
Z całym szacunkiem Maar ale na Miście nie było żadnego konfliktu, złudzenie, że taki był pojawiło się dopiero w czasie dyskusji na forum.

No to poprawiam zdanie odnośnie rozumienia konfliktu.

Rozumiem złudzenie, które gryzło autora poniższych cytatów:
Knut napisał(a):
Na moją próbę uspokojenia sytuacji zareagował zlością
Knut napisał(a):
Miałem watpliwosci czy jest to własciwa decyzja
Knut napisał(a):
stojac na pokładzie czerwienilem się ze wstydu za kapitana

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:45 

Rozumiem, że chodzi Ci o moje subiektywne odczucia. Wierz mi, że załoga nie była ich świadoma. Nie chciałem psuć innym przyjemności z żeglowania dlatego trzymałem wszystko w sobie. Wywolywanie konfliktów jest potencjalnie równie niebezpieczne jak zła pogoda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 10:49 

Cytuj:
No to poprawiam zdanie odnośnie rozumienia konfliktu.

Rozumiem złudzenie, które gryzło autora poniższych cytatów:
Knut napisał(a):
Na moją próbę uspokojenia sytuacji zareagował zlością
Knut napisał(a):
Miałem watpliwosci czy jest to własciwa decyzja
Knut napisał(a):
stojac na pokładzie czerwienilem się ze wstydu za kapitana

Marku, Mateusz jest strasznym nerwusem. W mojej prywatnej opinii w dużym stopniu wynikało to z faktu, że nie do końca czuł się pewnie na jachcie, nie do końca panował nad łódką. Ale charakter też ciężki, ciężki ma.

a Mors-ka wcale mu niczego nie ułatwiał, ciągle podważając jego decyzję, zadając pytania etc

Ale cóż ja do tego się już przyzwyczaiłam;) Za dużo pływam z facetami by nie zauważyć jak ich irytuje fakt że ktoś im wydaje polecenia- całkowicie wg mnie niepotrzebnie.

Życie;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 11:00 

Katrine napisał(a):
nie do końca panował nad łódką.

Ja uważam coś zgoła innego, łódkę miał dobrze opanowana zabrakło mu tylko cierpliwosci i jeszcze paru innych rzeczy. Dziś nie żywię do niego żadnej urazy i gdybyśmy się spotkali zapewne szybko doszlibysmy do porozumienia. Co więcej chętnie przeprosilbym go jeśli w czymś go urazilem. Kiedykolwiek.

Dlaczego my o tym jeszcze rozmawiamy wszak na forum publicznym niewielu interesuje ten temat zwłaszcza, że temat wątku jest zgoła inny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 11:10 

Knut napisał(a):
Katrine napisał(a):
nie do końca panował nad łódką.

Ja uważam coś zgoła innego, łódkę miał dobrze opanowana zabrakło mu tylko cierpliwosci i jeszcze paru innych rzeczy. Dziś nie żywię do niego żadnej urazy i gdybyśmy się spotkali zapewne szybko doszlibysmy do porozumienia. Co więcej chętnie przeprosilbym go jeśli w czymś go urazilem. Kiedykolwiek.

Dlaczego my o tym jeszcze rozmawiamy wszak na forum publicznym niewielu interesuje ten temat zwłaszcza, że temat wątku jest zgoła inny.

to już nie rozmawiajmy ;) kiss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 11:27 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Micubiszi napisał(a):
I nie po to wklejony żeby nakręcić nową polemikę

Sam siebie zacytowałem , dla przypomnienia :roll: :roll: :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 12:10 
Offtop, ale chyba słuszny.
Knut napisał(a):
Kto ci dał żeglarzu prawo

A może słówko wyjaśnienia do tego zwrotu?..
Bo jeśli masz zamiar powiedzieć "Kolego żeglarzu".. to ok(i może popraw), ale dla mnie użyłeś formy żeglarzu na zasadzie "co ty tam wiesz żeglarzu "

Maar, dla mnie jest to post do moderacji. Nie dość, że gość nie ogarnia funkcjonowania YouTube'a, nie przeprosił Micubiszi'ego, to używa słowa "żeglarz" jako pejoratywnego epitetu. Nie wiem, czy na takie zachowania jest miejsce na forum.
Knut - możesz być kapitanem, guzik mnie to obchodzi, to co m.in. w tym wątku napisałeś świadczy, że chyba warto Cię reedukować - na żeglarza (nie mam na myśli stopnia).
Sorry, ale się "letko" poirytowałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:28 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Knut napisał(a):
Jacht płyna baksztagiem ale grota miał wybranego prawie do diametralnej, dlaczego tak było nie wiem
Ale mam nadzieję, że kapitan wiedział, dlaczego utrudnia załodze prowadzenie jachtu?
.
.
.
Aaaaaa.... To ty byłeś kapitanem?
Knut napisał(a):
Nie chciałem psuć innym przyjemności z żeglowania dlatego trzymałem wszystko w sobie.
W jaki sposób wiedza o poprawnym ustawieniu żagli mogła załodze popsuć przyjemność z żeglowania?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:38 

Stara Zientara napisał(a):
Aaaaaa.... To ty byłeś kapitanem?

Tak, kapitanem kamery typu Handycam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:40 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Katrine napisał(a):
Ale w sumie, nauczyliście mnie też dużo;) Ja dzięki pływaniu na Miście dużo się o sobie dowiedziałam. O swojej wytrzymałości, o swoich słabych punktach, co jest przecież bardzo cenną wiedzą.
Np tego, że na ludzi w trudnych warunkach (których naprawdę nie miałeś okazji doświadczyć więc się ciesz) nie można liczyć. Kompletnie. Jak coś się zaczyna dziać wszyscy się chowają, nikt Ci nie pomoże bo patrzy tylko na siebie.

Wtedy podobno znowu cuda może zdziałać celne trafienie rzuconą k...
Jak to było - "przyda chyżości ruchów i lotności umysłu" :)
Nie wiem, nie próbowałem :lol:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:51 

AndRand napisał(a):
celne trafienie rzuconą k...

Kulą...?
W norwegi mówi sie w takich sytuacjach ikke stress.
Ikke jest popularna formą zaprzeczenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona