Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 18:42

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 06:32 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Miała być wyprawa życia, na Karaiby. Coś jak autostopem przez ocean. Dla Piotra Pachni zakończyła się wyrokiem 24 lat więzienia. Za przemyt niemal pół tony kokainy na jachcie „Baila”, czyli „Tańcz”.

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1589457,1,plynal-jachtem-skazali-go-za-przemyt.read

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 07:43 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
strasznie mi się podoba ten fragment:
gość udający dziennikarza napisał(a):
Europejskie służby są coraz bardziej zawzięte i zdeterminowane. – Gdy płynąłem w samotnym rejsie dookoła świata przez Morze Czarne, Grecję, Atlantyk, to w okolicach Wielkiej Brytanii miałem na pokładzie wizytę brygady antynarkotykowej, która sprawdzała, czy nie przemycam narkotyków. Parę godzin przeszukiwali jacht – przyznaje kapitan Krzysztof Baranowski, który na morzu nie jest przecież anonimowy.

Tak się zastanawiam. Primo, co ten ... pomieszał, bo, że Krzysztof Baranowski nie powiedział mu nic o Morzu Czarnym (o Grecji też) to jestem absolutnie pewna, a secundo, co traktuje jako Morze Czarne, bo o ile pamiętam z geografii (miałam taki przedmiot w szkole, nasz aspirujący do miana dziennikarza chyba nie...) to przez Morze Czarne trudno popłynąć gdzieś, a zwłaszcza dookoła świata....

A co do meritum - Border Force w UK ma do dyspozycji parę fajnych kutrów patrolowych i intensywnie ich używają. Pytają grzecznie: "Border Force asking PERMISSION to get onboard" - ale nie znam takiego, kto by odmówił. Pewnie dlatego, że oprócz tych kilku gości w RIBie przy burcie ma się jeszcze duży kuter z wcale nie dyskretnie umieszczonym działkiem...
Obrazek
"HMRC Valiant BB" by This image photographed by Brian Burnell with permission was uploaded to Commons by George Hutchinson.To see his entire portfolio, click here.Permission to upload photographs by Brian Burnell is archived in the OTRS system as shown below each image.This image is protected by copyright! If you would like to use it outside Wikipedia, please read THIS first.The copyright holder of this file allows anyone to use it for any purpose, provided that the copyright holder is properly attributed. Redistribution, derivative work, commercial use, and all other use is permitted. - Brian Burnell. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ant_BB.jpg

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 08:10 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Moniia napisał(a):
to przez Morze Czarne trudno popłynąć gdzieś, a zwłaszcza dookoła świata....
okolicach Wielkiej Brytani

Oz - kurza twarz ....
Monia ...
To mi zabiłaś klina ... :lol:
A ja naiwnie do tej pory sądziłem, że Wielka Brytania to wlaśnie Morze Czarne i tam wszyscy zaczynają i kończą rejsy dookoła świata ...
Pzdr znad atlasu świata :rotfl:
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 4 wrz 2014, o 09:31 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 08:57 

Ej, Kocur, to nie ja napisałam!! Cytuj porządnie bo potem będzie, że ja takie coś pisałam!!

:twisted:

(niech jakiś mod poprawi to Kocurowe cytowanie, bardzo, bardzo grzecznie proszę...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 09:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Moniia napisał(a):
strasznie mi się podoba ten fragment:
.../– Gdy płynąłem w samotnym rejsie dookoła świata przez Morze Czarne, Grecję, Atlantyk, to w okolicach Wielkiej Brytanii miałem na pokładzie wizytę brygady antynarkotykowej, która sprawdzała, czy nie przemycam narkotyków. Parę godzin przeszukiwali jacht – przyznaje kapitan Krzysztof Baranowski, ..../...

Dla pamięci - tej bzdury nie wciskał Baranowskiemu w usta żaden "gość" - to napisały panie:
Violetta Krasnowska, [współpr.] Magdalena Kołodziej.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 09:41 

cóż, nie miałam ochoty znać nazwisk, więc nie sprawdzałam...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 10:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
"Kfiatków" panie pozujące na dziennikarki wydaliły w tym artykule więcej.
Np. jacht przemytników nie był stalowy tylko LPS..
Jacht ma 15.8m długości a nie 20, jak napisały autorki artykułu...
Wrzesień nie jest miesiącem, który jest "najlepszą porą na rejs" przez Atlantyk, jest za to szczytowym miesiącem atlantyckiego sezonu huraganów....
Obrazek

Etc, etc...

Jeżeli panie autorki szczegóły dotyczące sytuacji osądzonych i brytyjskiego procesu sądowego potraktowały równie sumiennie jak słowa Baranowskiego, detale dotyczące łódki i wiadomości o przechodzeniu jachtem Atlantyku - to cały ich artykuł nie nadaje się nawet psu na buty.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 11:51 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Moniia napisał(a):
(niech jakiś mod poprawi to Kocurowe cytowanie, bardzo, bardzo grzecznie proszę...)

Ech - to cytowanie nie zawsze mi idzie ... :-(
Sorka Moniia ...
Buziol i dzieki za poprawkę
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 4 wrz 2014, o 14:50 przez Janna, łącznie edytowano 3 razy
poprawiłam Manię na Moniię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2014, o 05:30 

Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 265
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Obrazek przedstawiony przez Monię miałem okazję poznać organoleptycznie. Panowie najpierw spytali, czy jacht był w Afryce, potem poprosili o logbook ( włącznie z archiwalnymi ) i wreszcie zrobili nam grzecznie ale stanowczo kipisz na jachcie. Na koniec dali nam glejt, że jacht jest czysty i nawet pomogli znaleźć miejsce w marinie.

Załączniki:
agencja.jpg
agencja.jpg [ 387.18 KiB | Przeglądane 2793 razy ]

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl
Odpowiedz z cytatem