Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 cze 2025, o 00:44

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:16 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Może podyskutujemy o tym http://gryf24.pl/2014/09/11/buduja-radar-ustce-protestow-mieszkancow/.

Z jednej strony to szumne hasła o podnoszeniu bezpieczeństwa morskiego.

Z drugiej strony, gdy czytam o sieci radarów wzdłuż polskiego wybrzeża, to przypominają mi się lata młodości, gdy taka "sieć" faktycznie istniała. Ale obsługujący tamte radary żołnierze WOP "chronili" nie tyle polskie wybrzeże przed nowym potopem ze Szwecji, ile polskich obywateli przed samowolnym opuszczeniem naszej mlekiem i miodem płynącej PRL drogą morską.

A to
ktoś napisał(a):
– Mamy pozwolenie na budowę mniejszego radaru wydane przez wojewodę pomorskiego – mówi dla serwisu Ustka24.info Jan Młotkowski, wicedyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni, odpowiedzialny za inwestycję. – Opieraliśmy się też na pierwszej, pozytywnej opinii burmistrza Ustki, który zgodził się na mniejszy radar. Instalacja będzie miała 27 metrów wysokości i zamontowany na niej będzie radar dalekiego zasięgu. Znaleźliśmy urządzenie, które mimo niższego poziomu, będzie miało lepsze parametry. Zrezygnowaliśmy natomiast z radaru portowego. Zamiast tego, zamontowana zostanie specjalistyczna kamera, która pozwoli na kontrolę ruchu w porcie. Inwestycja w Ustce powinna skończyć się pod koniec września. Cały system ma być zakończony jeszcze w tym roku.
Brzmi dla mnie jak przyznanie się GUM-u do samowoli budowlanej (=mieliśmy zezwolenie na domek letniskowy jednorodzinny[radar portowy], ale budujemy sobie hotel z pokojami do wynajęcia[radar dalekiego zasięgu])

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:41 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
To chyba ta instalacja 27 metrów, to jest mniejszy radar. Tak przynajmniej ja to rozumiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:54 

Ten "mniejszy radar" to miał być radar krótkiego zasięgu do kontroli ruchu w porcie i na podejściu. I na to była zgoda. A budują na słupie tego "małego radaru" radar kontroli strefy (czy jak to się tam fachowo nazywa) o zasięgu granic naszej EEZ (albo i dalej). Nie trzeba być prorokiem aby wywróżyć, że najczęściej ofiarami takiego radaru będą padać ci, którzy na ekranie tegoż radaru przekroczą "kreskę" granicy pobliskiego poligonu tudzież innych miejsc zakazanych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:55 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
A co do tego mają mieszkańcy Ustki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 18:57 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Szaman3 napisał(a):
Nie wiesz???? Dyć bez te radary i insze atomy to kury siem nie niesom, a krowy mleka nie dajom. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 19:03 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
I kobitom wiecznie głowa boli ;) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 19:39 

Szaman3 napisał(a):
Boją się:
- że będzie promieniował na plażę i okolicę,
- że wystraszy turystów,
- że oszpeci krajobraz,
- że spowoduje spadek wartości gruntów w sąsiedztwie, etc.
I nie są to lęki całkowicie bezpodstawne...
A ponadto, jest oburzenie na arogancję władzy z powodu nikt nas o zdanie nie pytał.
I jeszcze wybory samorządowe tuż, tuż. I niektóry kandydaci takie protesty wpisują w swoje programy wyborcze...

Ja jednak proponuję dyskusję w kierunku: Czy permanentna inwigilacja radarowa ruchu jednostek pływających istotnie podnosi ich bezpieczeństwo? Czy raczej jest to nadal trzymanie społeczeństwa za pysk tylko na wyższym poziomie technicznym niż w PRL?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 20:06 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
na czym by polegało trzymanie za pysk?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 20:17 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
_jp_ napisał(a):
Nie trzeba być prorokiem aby wywróżyć, że najczęściej ofiarami takiego radaru będą padać ci, którzy na ekranie tegoż radaru przekroczą "kreskę" granicy pobliskiego poligonu tudzież innych miejsc zakazanych.

Aby wiedzieć, że działają już w Polsce (w tym w Ustce...) automatyczne systemy śledzenia, raportowania i alarmowania o ruchu jednostek na morzu (używane m.in. wykrywania naruszeń "kresek" poligonowych) - też nie trzeba być prorokiem. Wystarczy czytać to forum ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2014, o 20:42 

Ale czy Twoim zdaniem podnosi to nasze bezpieczeństwo na morzu? Czy też jest elementem totalnej inwigilacji, podobnie jak włączony telefon komórkowy namierzany stale przez stacje bazowe? Tylko, że komórkę mogę wyłączyć - a z ekranu radaru nie zniknę :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 08:42 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Kup sobie jachta-stealtha...

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 09:47 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
_jp_ tak sie zastanawiam, a jak jednak nie daj Boze znikniesz wlasnie z ekranu radaru przed wezwaniem MAYDAY? Moze wlasnie dzieki temu ktos zdazy to zauwazyc, wyslac SAR?
Moze ktos zdazy ostrzec turystow, ze wplywaja "za kreski" a wlasnie zaraz zaczna sie cwiczenia...

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:25 

No i co się stanie, gdy zniknę z ekranu radaru przed wezwaniem MAYDAY? Przypuszczam, że nic się nie stanie, bo zniknięcie z ekranu radaru nie jest wymienione pośród sygnałów wzywania pomocy w MPZZM. Naprawdę myślisz, że w kraju, w którym śmigłowiec ratowniczy wysyła się do akcji po kilku godzinach od zgłoszenia zaginięcia żeglarzy ktoś rozpocznie poszukiwania, bo coś zniknęło mu z radaru?
Z innej beczki: a mało to statków zderzyło się w obszarach nadzorowanych przez nabrzeżne stacje radarowe? I nie pomógł im ten nadzór uniknąć kolizji - więc bezpieczeństwa raczej to nie podnosi?
Kolejna sprawa:
pierdupierdu napisał(a):
działają już w Polsce (w tym w Ustce...) automatyczne systemy śledzenia, raportowania i alarmowania o ruchu jednostek na morzu (używane m.in. wykrywania naruszeń "kresek" poligonowych)
- owszem, obsługiwane przez SG. To po co wydawać państwowe (czyli też nasze) pieniądze na "konkurencyjny" system dla innych służb państwowych??? Ja wolałbym wydać je na zakup nowych śmigłowców ratowniczych i budowę trzeciego miejsca ich bazowania dla osłony Pomorza Zachodniego. Wtedy nie miałbym wątpliwości, że poziom bezpieczeństwa osób pływających w polskich obszarach morskich się podnosi.

Tyle razy wielu z Was wypowiadało się tutaj przeciwko zgłaszaniu bosmanowi portowemu kto wypływa i dokąd wypływa. A teraz "władza portowa" sobie zgra z rejestrów radarowych gdzie kto płynął - i tak będą wiedzieli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:34 

Colonel napisał(a):
Kup sobie jachta-stealtha...
czasami taniej byłoby... zdjąć z masztu reflektor radarowy. Ale i w pierwszym (droższym) i drugim (tańszym) przypadku nie tylko "administracja morska" nie widziałaby mnie, lecz przepływające obok statki również :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:40 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
_jp_ napisał(a):
"administracja morska" nie widziałaby mnie

A przeszkadza Ci, że "widzi Cię administracja morska?"
Zajmujesz się przemytem ? Łowisz nielegalnie ryby w polskiej strefie ekonomiczne? Bo naprawdę nie wiem osso chodzi ? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 23:37 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Cape napisał(a):
A przeszkadza Ci, że "widzi Cię administracja morska?"

Ano właśnie...
Z jednej strony montujemy sobie na jachtach AIS (no przecież nie po to aby sie pochwalić) i wszyscy wszystko o nas wiedzą a z drugiej komuś przeszkadza śledzenie radarem.
Mnie tam osobiście nie przeszkadza, że ktoś sobie śledzi moje poczynania na radarze.
Jeżeli to jeszcze przyniesie mi wymierną korzyść bo ktoś zauwazy mnie np. we mgle lub choćby powiadomi o mnie jednostkę plynącą na kursie zbieżnym to gdzie jest problem ?
Jak do tego momentu nic zlego nie widzę.
Narkotyków, gorzały, fajek i innych zakazanych świnstw nie przemycam wiec jak ktos chce sobie poogladać dokąd płynę to niech patrzy.
Może mnie - jak takie Bieszczady - żaden tankowiec dzięki temu nie rozjedzie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 04:39 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Aż się samo pcha na usta.... Nie mata innych problemów ? Tak już fajnie i idealnie jest, że czepiamy się czegokolwiek, żeby z nudów kopyt nie wyciągnąć ? :lol:
Zawsze można się rozebrać i ciuchów pilnować :rotfl:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem