Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 14:01

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:29 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Kiedyś życie było prostsze - jedyna, słuszna organizacja i jedyny słuszny system szkolenia do jedynych słusznych stopni żeglarskich.A teraz? Teraz się porobiło.

Nie jestem kolekcjonerem licencji i uprawnień. Z drugiej strony, chcę zoptymalizować swój system szkolenia tak, by nauczyć się jak najwięcej i zdobyć uprawnienia, które będą miały najszerszy zasięg,

Chciałbym, docelowo:
1. móc czarterować dowolny jacht turystyczny (do 55 stóp powiedzmy) w dowolnym miejscu na świecie.
2. organizować rejsy komercyjne na takich jednostkach

Nie ważne, czy bandera jachtu będzie polska, tajska chorwacka, czy z Haiti.

Teraz utrudniam:
3. Chciałbym moc również pływać docelowo jako oficer na dużych statkach żaglowych (żeby nabierać praktyki u bardziej doświadczonych) - nadal w tym, zoptymalizowanym systemie uprawnień.

Pomóżcie mi narysować taką, optymalną ścieżkę, bo wbrew pozorom opcji jest kilka.

Proponuję - naszkicujmy drogę od pełnego bezpatencia i nasza praca przyda się wielu ludziom.

Ja sam zamierzam ewoluować od już posiadanych SRC i IS ISSA (poza tym ż.j. od PZŻ). ale dla dobra ludzkości rysujmy od podstw.

P.S.
I meszcze megaturboekstra utrudnienie:
spróbujmy nie zaspamować tego wątku do 10 postu włacznie. Bo ja naprawdę chciałbym sie dowiedzieć. A kto ma większego... bon mota już jestem mniej wiecej zorientowany.

Ostatnio edytowano 21 paź 2014, o 09:34 przez sailhorse, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowanie od: Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:32 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Zachciewa się jaśniepaństwu....
mnie w sumie też
wprawdzie zachciewajki mam nieco inne, ale taka ściąga może i mnie się przyda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:34 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Zielony Tygrys napisał(a):
wprawdzie zachciewajki mam nieco inne
A jakie? Jakie? Zeznaj, może cóś poradzimy. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:36 

Robić to co lubię i niech mi za to płacą :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:40 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Stan wyjściowy jest istotny - w sensie co się ma i co się umie. Dla różnych przypadków ścieżki "kariery" mogą być różne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:45 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
sailhorse napisał(a):
Proponuję - naszkicujmy drogę od pełnego bezpatencia i nasza praca przyda się wielu ludziom.

Ja sam zamierzam ewoluować od już posiadanych SRC i IS ISSA (poza tym ż.j. od PZŻ). ale dla dobra ludzkości rysujmy od podstw.

Zapewne skipperzy, którzy ogłaszają się z ofertami skipperowania wyrażą chęć pomocy każdemu, który zastąpi ich za sterem, czytaj pozbawi dochodu :rotfl:
Oczywiście dla dobra ludzkości ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:51 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Jeśli zamierzasz pływać jako oficer na naszych żaglowcach to masz jedna drogę, nasze krajowe stopnie, czyli egzamin na morsa i pływanie. Zresztą przy odpowiednim wyborze szkoły z którą zaczniesz może to być zarazem najlepsza merytorycznie droga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 09:54 

valiant - przyjmijmy dla dobra rozważań od zera.

Wojciech (numerowany), to nie jest wiedza tajemna, liczyłem na dyskusję "z doświadczenia to daje to, ale tamto daje tamto)

Zbieraj otrzymujesz skarcenie za zaśmiecenie już w 3 poscie, a ja grzecznie prosiłem - od dziesiątego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:00 

Doktor napisał(a):
Jeśli zamierzasz pływać jako oficer na naszych żaglowcach to masz jedna drogę, nasze krajowe stopnie, czyli egzamin na morsa i pływanie. Zresztą przy odpowiednim wyborze szkoły z którą zaczniesz może to być zarazem najlepsza merytorycznie droga.

A jak nasz mors jest traktowany przez egzotycznych czarterodawców? To jedno,a jak, być może będzie traktowany wobec przepisywania starych patentów sternika do poziomu morsa? To osbna kwestia.

Miałem na łódce takich przepisanych. Tragedia, szanowni państwo, z praktyki wszystko zapomnieli, a z teorii nigdy się nie nauczyli. Co nie zmienia faktu, że uprawnienia mieli wyższe od moich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:02 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sailhorse napisał(a):
1. móc czarterować dowolny jacht turystyczny (do 55 stóp powiedzmy) w dowolnym miejscu na świecie.
Już gdzieś pisałem - dla Polaka, żeglującego także na łódkach pod polską flagą najwygodniejszym kwitem jest... polski patent.
Działa na całym (nie wiem co z Białorusią i Koreą Pn.) i ścieżka jego uzyskania nie jest - wbrew niektórym opiniom - tak bardzo kosztowna.

sailhorse napisał(a):
2. organizować rejsy komercyjne na takich jednostkach
Zadaj dokładniej pytanie, bo na takie, to odpowiedź jest jedna - zawodowy certyfikat. W Polsce póki co takowych nie ma, a w zasadzie są, ale nie przez wszystkich są uznawane (np. na Karaibach bez RYA YM CE czy IYT MoY to sobie możesz komercyjnie podłubać w nosie).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

sailhorse napisał(a):
A jak nasz mors jest traktowany przez egzotycznych czarterodawców?
Nigdy nie słyszałem, żeby komuś nie odpowiadał nasz patent. Wręcz przeciwnie, słyszałem, że ludzie w Grecji czarterowali na niższe niż formalnie wymagane patenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:12 

Sam widzisz - logika laika podpowiada, zeby od razu dać w RYA.
Czy, moze polscy czarterodawcy uprawnień RYA nie uznają?

P.S.
Ten wątek wbrew pozorom ma sens. Mam pewnego kolegę, który bedac dorosłym czlowiekiem za wlasne wyszkolił się od zera do pilota samolotów pasażerskich. Udało mu się zrobić to za rozsądne pieniądze i w rozsądnym czasie wyłacznie dlatego, że bardzo precyzyjnie zaplanował sobie ścieżkę szkoleń i zdobywania stażu.

Cel osiągnął w osiem, bodaj lat. starannie zaplanowanych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:30 

RYA, powieś sobie na ścianie, dopiero jak dorobisz do niego zawodowe to będziesz miał więcej niż nasze kwity, na ta chwilę czy komuś (kto posiada RYA i inne kwity ma za śmiecie) się to podoba, czy tez nie, na polskim patencie jest orzełek i magiczne słowa "Rzeczpospolita Polska" w dwóch językach, co szczególnie przemawia we wszystkich egzotycznych urzędniczych krajach, gdzie nie zawsze o RYA słyszeli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:45 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
sailhorse napisał(a):
Czy, moze polscy czarterodawcy uprawnień RYA nie uznają?

Kolega mieszkający w UK i posiadający bodajże Inshore Skippera RYA miał dwa lata temu problemy z wypożyczeniem łódki na Mazurach do tego stopnia, że zrobił w końcu sternika w PL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 10:52 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
sailhorse napisał(a):
A jak nasz mors jest traktowany przez egzotycznych czarterodawców? To jedno,a jak, być może będzie traktowany wobec przepisywania starych patentów sternika do poziomu morsa? To osbna kwestia.

Miałem na łódce takich przepisanych. Tragedia, szanowni państwo, z praktyki wszystko zapomnieli, a z teorii nigdy się nie nauczyli. Co nie zmienia faktu, że uprawnienia mieli wyższe od moich.
A idźże weźże zróbże se tego sternika i nie dywaguj. Łatwizna i czasu nie zajmie. :rotfl:
A w RYA też se dostać może kto chce. Ino nie po drodze ciut.

Nasz patent jest traktowany z należnem szaconkiem :cool:
Zauwaz że pisze tam "certificate of competency". To jest międzynarodowo uznane pojęcie, porównaj z konwencją STCW.
(For the purpose of the Convention, unless expressly provided otherwise:
(c) "Certificate" means a valid document, by whatever name it may be known, issued by or under the authority of the Administration or recognized by the Administration authorizing the holder to serve as stated in this document or as authorized by national regulations
)

A w RYA dostawszy yachtmastera - zażyczysz sobie wydania od razu w formie urzędowej, tj. ICC i też masz 'państwowy certyfikat' w sensie prawnym. Jak ten nasz (w wielu inszych krajach takoż to działa).
A jak kto skąpi parędziesiąt funtów za wydanie tego papirka - bo to dodatkowo - to niech potem nie narzeka że ktoś "nie uznaje RYA". Papir ma być właściwy... :-P
A przeczytaj co pisze na papierach ISSY.

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 11:20 

Ryś napisał(a):
A idźże weźże zróbże se tego sternika i nie dywaguj. Łatwizna i czasu nie zajmie.

"No, normalnie Rysiu - namówiłeś mnie" - że in extenso zacytuję klasykę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 12:03 

Dla porządku:
polski mors- tak
RYA- tak, ale ICC
coś nie tak z ISSA?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 13:33 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Zacznijmy od tego czy już pływałeś po morzu. Jak nie to zapisz się na jakiś tani rejs typu "oranie morza" gdzie zaznasz trochę morskich atrakcji i Twój organizm sam udzieli odpowiedzi, czy jest sens pchać się w ten biznes :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 13:54 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Doktor napisał(a):
RYA, powieś sobie na ścianie, dopiero jak dorobisz do niego zawodowe to będziesz miał więcej niż nasze kwity, na ta chwilę czy komuś (kto posiada RYA i inne kwity ma za śmiecie) się to podoba, czy tez nie, na polskim patencie jest orzełek i magiczne słowa "Rzeczpospolita Polska" w dwóch językach, co szczególnie przemawia we wszystkich egzotycznych urzędniczych krajach, gdzie nie zawsze o RYA słyszeli.

Interesujące... Bardzo nawet. "Dorobię zawodowe...". Fajnie pomijać, że to "dorobienie" polega na wycieczce do lekarza i wysłaniu certyfikatu i papierów od lekarza do MCA. A, chyba że miałeś na myśli STCW, które to papiery wymagane sa od każdego pracującego na morzu... (Hostessy tez....).

To jak? To tylko takie pominięcie czy wg Ciebie muszę coś specjalnego "dorabiać" do certyfikatu Yachmaster Offshore RYA?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 13:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Zielony Tygrys napisał(a):
RYA- tak, ale ICC
Dziwne stwierdzenie. ICC może być wydane przez dowolną organizację. ICC to ICC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 14:32 

Moniia napisał(a):
Doktor napisał(a):

Interesujące... Bardzo nawet. "Dorobię zawodowe...". Fajnie pomijać, że to "dorobienie" polega na wycieczce do lekarza i wysłaniu certyfikatu i papierów od lekarza do MCA. A, chyba że miałeś na myśli STCW, które to papiery wymagane sa od każdego pracującego na morzu... (Hostessy tez....).

To jak? To tylko takie pominięcie czy wg Ciebie muszę coś specjalnego "dorabiać" do certyfikatu Yachmaster Offshore RYA?

Monia potraktuj to tak, RAY z zawodowymi nie ważne jak zrobionymi daje coś więcej niż kapitan jachtowy, a bez tego to coś jak nasz kapitan (piszę coś jak nasz kapitan, bo nie pamiętam czy od razu ma akwen bez ograniczeń, czy coś trzeba dorobić aby mieć oceaniczne uprawnienia), ale uwierz mi, w wielu miejscach "państwowy papier" jest ważniejszy, a nasz jest państwowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 15:06 

Ejdzej napisał(a):
Zacznijmy od tego czy już pływałeś po morzu. Jak nie to zapisz się na jakiś tani rejs typu "oranie morza" gdzie zaznasz trochę morskich atrakcji i Twój organizm sam udzieli odpowiedzi, czy jest sens pchać się w ten biznes :)

Jeśli pytanie kierujesz do mnie to jestem już zaorany (oraz wywomitowany).
Przy okazji - kilka dni temu rozmawiałem ze znajomym operatorem filmowym, który w 1992 roku popłynął służbowo Chopinem do Ameryki (na zlot rocznicowy).

Staż morski ma liczony w tysiącach godzin (płynął pół roku), ale opinię w książeczce, którą wówczas dostał ma również ekstremalną: "chorował w stopniu uniemożliwiającym wykonywanie czynności". To wersja oficjalna.

"Rzygać przestałem dopiero na Atlantyku" - wyznał zapytany skąd u niego tak silny indyferentyzm do żeglarstwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 15:19 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Doktor napisał(a):

Mam wrażenie, że nigdy nie widziałeś certyfikatu RYA i dlatego nie bardzo wiesz o czym piszesz. Dlatego załączam taki przykładowy certyfikat. Bardzo proszę zwróć uwagę na magiczne słowa "United Kingdom of Great Britain and Northen Irleand" w nagłówku. Jeszcze wyżej znajdziesz "Issued by RYA/MCA". Dla niewtajemniczonych MCA to Maritime and Coastgurd Agency, czyli organ państwowej administracji morskiej Wielkiej Brytanii.
Niżej znajdziesz też, że posiadacz takiego certyfikatu był egzaminowany zgodnie ze standardami zatwierdzonymi przez MCA i RYA.
Jakby co, to na tej samej stronie znajdziesz też "Red Ensign".

PS. Bardzo bym chciał, żeby napis "Republic of Poland" był bardziej rozpoznawalny "we wszystkich egzotycznych urzędniczych krajach" niż "United Kingdom of Great Britain and Northen Irleand", ale chyba na razie nie bardzo są na to szanse.

Załączniki:
YMO1.jpg
YMO1.jpg [ 1.29 MiB | Przeglądane 7535 razy ]

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowania - 2: Magister, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 15:24 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
sailhorse napisał(a):
Jeśli pytanie kierujesz do mnie to jestem już zaorany (oraz wywomitowany).

To idź na egzamin ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 16:19 

Odnoszę wrażenie, że ktoś nie tylko nie widział certyfikatu RYA na oczy, ale ma nikłe pojęcie o nim. I czytać ze zrozumieniem nie potrafi.
Wiec raz jeszcze - co takiego szczególnego trzeba 'dorobić' do certyfikatu RYA aby był zawodowym?
A co do 'uprawnień oceanicznych' to łapki opadają. Bo niekomercyjnie to nikogo nie obchodzi (no bo, zgadnij, jakie mam 'uprawnienia' nie mając nawet 'competent crew'?) a przy certyfikatach 'commercially endorsed' - jest kompletnie inna 'drabinka' uprawnień.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 16:42 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
Wiec raz jeszcze - co takiego szczególnego trzeba 'dorobić' do certyfikatu RYA aby był zawodowym?
Do niedawna była to gehenna lekarska. Nigdy-przenigdy w Polsce nie musiałem się tak przebadaniowywać, jak wówczas, gdy występowałem o CE. Oprócz tego był dość wysoki haracz - nie pamietam ile to było, ale znacznie więcej niż PZŻ zdarł ze mnie przez całe życie.
Teraz żeby uzyskać commercial endorsement trzeba jeszcze przejść płatny kurs. Dodatkowe 40 funciaków.

Moniia napisał(a):
A co do 'uprawnień oceanicznych' to łapki opadają.
I owszem, Doktor wypisuje androny, ale ty dajesz się wkręcić i ciągniesz, nawiązując, do bzdur.

Certyfikaty kompetencji RYA nie dają żadnych uprawnień (do prowadzenia jachtów), one jedynie potwierdzają wiedzę posiadacza w określonym zakresie. Dla przykładu Yachtmaster Offshore to zdaje się 150 Nm od portu schronienia. YM Ocean posiada (a przynajmniej powinien posiadać) kompetencje do prowadzania jachtów bez ograniczenia odległości od portu schronienia.

Jedynym uprawnieniem wynikającym z posiadania certyfikatu RYA jest - właśnie ta o której rozmawiamy - możliwość endorsmentowania go. Znaczy się agencja rządowa (MCA) scedowała brudną szkolno-egzaminacyjną robotę na RYA a ten z kolei, chyba nawet na angielskie warunki - wysoko kasuje chętnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:01 

Następny, co czytać nie potrafi. Marku, co ja napisałam o uprawnieniach? Tylko tyle, że NIE MAJĄC certyfikatu je mam. A co do komercyjnych - tak, te uprawnianiają. W przypadku YM Offshore do 150 nm od portu schronienia - w zależności od wymagań na konkretnej jednostce, ale zwykle z drugą osobą z kwalifikacjami.

Ps: Maar, widzisz cudzysłów? Jak pojedynczego nie widzisz, to specjalnie dla Ciebie przepiszę z podwójnym - "uprawnień oceanicznych".
Ps2: tak, wiem, ze to apostrof. I co z tego?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:08 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Uprawnienia, uprawnieniami, papier ważny jest. Moim zdaniem to chyba najprostsza rzecz.
Zastanów się raczej jak zwerbować załogę, i jakie trzeba mieć doświadczenie i umiejętności do prowadzenia takich rejsów. Nie wszystkiego się nauczymy na kursach, niestety. Wszystko zależy gdzie, na czym i z kim będziesz pływać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:14 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Wracając do pierwszego postu. Sam jestem zainteresowany, tak z ciekawości, jaka punkt po punkcie mogłaby być taka scieżka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:16 

Ps3: opłata za endorsowanie certyfikatu wynosi obecnie 33 funty. Naprawdę PZŻ skasował Cie na mniej? :rotfl:

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2014, o 17:31 

Maar napisał(a):

Moniia napisał(a):
A co do 'uprawnień oceanicznych' to łapki opadają.
I owszem, Doktor wypisuje androny, ale ty dajesz się wkręcić i ciągniesz, nawiązując, do bzdur.

Aha, to że napisałem, że nasz kapitan jachtowy może na wszystkim co nie komercyjne i wszędzie i że to "państwowy kwit" to androny?

Ostatnio edytowano 22 paź 2014, o 09:32 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona