Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 lip 2025, o 00:14

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 22:38 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Cześć wszystkim,
organizując rejsy turystyczne (po UE) ubezpieczałem załogę i siebie Ergo Hestii w pakiecie Holiday Charter. Nie miałem powodów do likwidacji szkód, więc wpłacałem składkę i po sprawie.
Czy macie Koledzy przetestowanie inne towarzystwa ubezpieczeniowe w tym względzie?
W różnych sytuacjach ?
dzięki za opinie i pozdrawiam Jacek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2012, o 18:32 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Jacek_doc napisał(a):
organizując rejsy turystyczne (po UE) ubezpieczałem załogę i siebie Ergo Hestii w pakiecie Holiday Charter. Nie miałem powodów do likwidacji szkód, więc wpłacałem składkę i po sprawie.
Czy macie Koledzy przetestowanie inne towarzystwa ubezpieczeniowe w tym względzie?
W różnych sytuacjach ?

Testowałem organizmem własnym i kolegów Holiday Charter własnie i to parę razy (KL, NNW i OC). Likwidacja szkód typu KL działa za granica - jest najbardziej typowa. Wypłatę z OC (szkoda wyrządzona przez dziecko) załatwiałem w Polsce po powrocie, przez agenta bo nie dało się dogadać z ich hotline.

Hestia ma chyba najbardziej liberalne (najtańsze) podejście do różnych sportów. Żeglarstwo morskie nie jest u nich żadnym 'sportem wysokiego ryzyka' (u innych jest), a za ryzykowny sport (np. nurkowanie) jest tylko 50% zwyżki.

pozdrawiam
zxc

Za ten post autor zxc otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2012, o 18:55 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jacek_doc napisał(a):
Czy macie Koledzy przetestowanie inne towarzystwa ubezpieczeniowe

Tak, jeśli chodzi o zdrowotne, to nie ma nic lepszego na terenie UE, niż EKUZ wydawana bezpłatnie przez NFZ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 15:29 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: nie mam
Moim zdaniem nie powinieneś rezygnować z Ubezpieczenia w Hestii bowiem jest najlepsze z Towarzystw Ubezpieczeniowych pod względem wypłacalności odszkodowań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 14:19 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
A tak z ciekawości ile takie ubezpieczenia mniej więcej kosztują za osobę na 2 tygodniowy rejs ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 15:22 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 14
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Cape napisał(a):
Tak, jeśli chodzi o zdrowotne, to nie ma nic lepszego na terenie UE, niż EKUZ wydawana bezpłatnie przez NFZ

Nie zgadzam się z tym. Przede wszystkim nie wiesz co w danym kraju ci się należy od służby zdrowia i za co trzeba zapłacić, a co masz free. W każdym kraju obowiązują inne zasady. Poza tym np. Chorwacja jest poza systemem UE/EFTA więc tam karta tylko kolorowym plastikiem.
Zasady korzystania z EKUZ w Grecji:
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... -do/grecja
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

snajper napisał(a):
A tak z ciekawości ile takie ubezpieczenia mniej więcej kosztują za osobę na 2 tygodniowy rejs ??

22zł za
koszty leczenia 100 000zł
assistance 100 000
NW 10 000zł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 15:39 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Maaniek napisał(a):
22zł za
assistance 100 000
NW 10 000zł

Jakieś namiary?
Jaka cena za tydzień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 17:21 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maaniek napisał(a):
Przede wszystkim nie wiesz co w danym kraju ci się należy od służby zdrowia i za co trzeba zapłacić, a co masz free.
Zgadza się. Każdy kraj ma swój "koszyk podstawowy". To, co w jednym kraju jest w ramach ubezpieczenia społecznego - w innym może być płatne.
Maaniek napisał(a):
22zł za
assistance 100 000
NW 10 000zł
Ale nie podajesz, z jakiego towarzystwa to są stawki. Na moje oko (i doświadczenie) - coś tu jest nie tak.
1. Z reguły sumy ubezpieczenia są w grupach: 50 000, 150 000 i 300 000.
2. Najtańsze stawki, jakie znam, to UNIQA (2,40 za dzień i Hestia (2,60) (dotyczy zakresu "Europa"). Skąd wziąłeś stawkę 1,57? Można, oczywiście, uzyskać zniżki (nawet do 30%) za ubezpieczenie grupowe, dla młodzieży do 18 roku życia (studenci do 24) itd, ale nie można tego traktować jako cennik ogólny.
3. Ubezpieczając się "na zagranicę" trzeba zwrócić uwagę nie tylko na cenę, ale i (a może przede wszystkim) na zakres merytoryczny i geograficzny ubezpieczenia. Trzeba odróżniać ubezpieczenie kosztów leczenia w wyniku nieszczęśliwego wypadku i koszty leczenia w przypadku "zwykłego" zachorowania. Nie wszystkie towarzystwa mają to drugie. Trzeba sprawdzić zakres geograficzny: Czy "cały świat" to cały świat, czy świat bez USA i Kanady. Czy "Europa" to kontynent europejski, czy Europa z Kanarami, Azorami i krajami afrykańskimi leżącymi nad Morzem Śródziemnym. W różnych towarzystwach definicje są różne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 18:00 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Zawierałem ostatnio dwa ubezpieczenia: na ponad 2 tyg. do Włoch i na 10 dni do Grecji. Sumy ubezpieczenia były takie same: KL z rozszerzonym assistance 80 tys., NNW 10 tys., OC 200 tys., bagaż 1 tys. W pierwszym przypadku składka wyniosła ok. 156 zł, w drugim ok. 92 zł. Firma - PZU (powiedzmy, że przez sentyment :) , bo niestety zaczęli traktować żeglarstwo jako sport podwyższonego ryzyka).

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 19:20 

Maaniek napisał(a):
Przede wszystkim nie wiesz co w danym kraju ci się należy od służby zdrowia i za co trzeba zapłacić, a co masz free

Wiem.
Maaniek napisał(a):
Poza tym np. Chorwacja jest poza

Wyobraź sobie, że wiem również, że Chorwacja nie należy do UE.
Maaniek napisał(a):
22zł za

I to jest pies pogrzebany. Limit. Te ca 24 tys euro w przypadku poważnym to baaardzo malutko
EKUZ limitu nie ma. Jak trzeba, to miesiąc będziemy na OIOM.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 19:39 

damit napisał(a):
W pierwszym przypadku składka wyniosła ok. 156 zł
W UNIQA zapłaciłbyś o ponad 110 zł mniej (przy SU 50 000 zł)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 19:45 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Wierzę...
Ale
damit napisał(a):
powiedzmy, że przez sentyment :)

Co nie znaczy, że tak będzie zawsze ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 20:15 

Cape napisał(a):
Maaniek napisał(a):
Przede wszystkim nie wiesz co w danym kraju ci się należy od służby zdrowia i za co trzeba zapłacić, a co masz free

Wiem.
Maaniek napisał(a):
Poza tym np. Chorwacja jest poza

Wyobraź sobie, że wiem również, że Chorwacja nie należy do UE.
Maaniek napisał(a):
22zł za

I to jest pies pogrzebany. Limit. Te ca 24 tys euro w przypadku poważnym to baaardzo malutko
EKUZ limitu nie ma. Jak trzeba, to miesiąc będziemy na OIOM.

Cape nie łap mnie za słówka. Ty wiesz, ale nie wszyscy wiedzą, że za skorzystanie z pomocy medycznej na wyspach greckich w przypadku EKUZ zapłacą żywą gotówką, a ichniejszy NFZ nie musi im zrekompensować całej wydanej kwoty. Ile odda tylko on wie. I po to jest komercyjne ubezpieczenie. Limit jest oczywiście problemem, ale te 100 000zł to tylko przykład. Chcesz 1mln - masz

Zbieraj napisał(a):
Maaniek napisał(a):
22zł za
assistance 100 000
NW 10 000zł
Ale nie podajesz, z jakiego towarzystwa to są stawki. Na moje oko (i doświadczenie) - coś tu jest nie tak.
1. Z reguły sumy ubezpieczenia są w grupach: 50 000, 150 000 i 300 000.
2. Najtańsze stawki, jakie znam, to UNIQA (2,40 za dzień i Hestia (2,60) (dotyczy zakresu "Europa"). Skąd wziąłeś stawkę 1,57? Można, oczywiście, uzyskać zniżki (nawet do 30%) za ubezpieczenie grupowe, dla młodzieży do 18 roku życia (studenci do 24) itd, ale nie można tego traktować jako cennik ogólny.
3. Ubezpieczając się "na zagranicę" trzeba zwrócić uwagę nie tylko na cenę, ale i (a może przede wszystkim) na zakres merytoryczny i geograficzny ubezpieczenia. Trzeba odróżniać ubezpieczenie kosztów leczenia w wyniku nieszczęśliwego wypadku i koszty leczenia w przypadku "zwykłego" zachorowania. Nie wszystkie towarzystwa mają to drugie. Trzeba sprawdzić zakres geograficzny: Czy "cały świat" to cały świat, czy świat bez USA i Kanady. Czy "Europa" to kontynent europejski, czy Europa z Kanarami, Azorami i krajami afrykańskimi leżącymi nad Morzem Śródziemnym. W różnych towarzystwach definicje są różne.

Dobre oko masz Zbieraj. To cena za 7 dni w Generali. Przepraszam za pomyłkę. Z tej kwoty można utargować jeszcze do 20% zniżki. . Co do zakresu oczywiście trzeba poczytać OWU, ale w tym przypadku to 31 stron A4. Chyba nie będziemy ich tu analizować, ale zwrócę uwagę na jeden myk. Suma ubezpieczenia kosztów leczenia w Generali dotyczy tylko kosztów leczenia. Pozostałe świadczenia (nazwane assitance) takie jak transport medyczny, transport zwłok, pobyt osoby towarzyszącej, kaucja, tłumacz i parę innych mają osobny limit. W większości towarzystw wrzucone są do worka pod nazwą "koszty leczenia". Można by napisać że za te 22 zła mamy KL na 200 000zł. Podpowiem też że dla żeglarzy z chorobami przewlekłymi polecałbym akurat Uniqe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 07:31 

Maaniek napisał(a):
Cape nie łap mnie za słówka. Ty wiesz, ale nie wszyscy wiedzą, że za skorzystanie z pomocy medycznej na wyspach greckich w przypadku EKUZ zapłacą żywą gotówką, a ichniejszy NFZ nie musi im zrekompensować całej wydanej kwoty. Ile odda tylko on wie. I po to jest komercyjne ubezpieczenie. Limit jest oczywiście problemem, ale te 100 000zł to tylko przykład. Chcesz 1mln - masz

Można ubezpieczyć się i na miliard, kwestia wysokości składki....
Powtórzę jeszcze raz, w przypadku krajów UE karta EKUZ wydawana bezpłatnie (i przynajmniej w Poznaniu) w ciągu 15 minut (dotyczy osób posiadających w Polsce ubezpieczenie zdrowotne NFZ) jest bezkonkurencyjna, Daje nam takie prawa i obowiązki, jakie posiada obywatel danego kraju UE. Czyli w Szwecji jesteśmy Szwedem, a w Grecji, Grekiem.
Jednakże dotyczy to tylko leczenia, nie ma tam np transportu zwłok do kraju, czy NW.
Najwłaściwszym rozwiązaniem jest dołożenie do EKUZ jakiegoś ubezpieczenia komercyjnego. Jego największą wartością jest telefon alarmowy.
Gdy coś się dzieje, a nagłe zachorowania, czy też wypadki mają taki charakter, mamy gdzie zadzwonić i nami pokierują. Tzn w zasadzie zawsze skierują nas do tzw uspołecznionej służby zdrowia, gdzie zapytają nas o....kartę EKUZ :D

Przećwiczone kilka razy na własnej du....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 07:58 

Maaniek napisał(a):
Chcesz 1mln - masz
Cape napisał(a):
Można ubezpieczyć się i na miliard, kwestia wysokości składki....
Chłopaki, nie piszcie takich bzdur! Dla znających się na rzeczy - jest to licentia poetica, ale większość ludzi ma mgliste pojęcie o ubezpieczeniach i może ktoś uwierzyć, że tak można.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 08:03 

Ok, zostańmy realnie przy 300 000 zł

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Cape napisał(a):
Jednakże dotyczy to tylko leczenia, nie ma tam np transportu zwłok do kraju, czy NW.
Najwłaściwszym rozwiązaniem jest dołożenie do EKUZ jakiegoś ubezpieczenia komercyjnego. Jego największą wartością jest telefon alarmowy.
Gdy coś się dzieje, a nagłe zachorowania, czy też wypadki mają taki charakter, mamy gdzie zadzwonić i nami pokierują.

I chyba o to chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2012, o 19:45 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: jsm
dzięki wszystkim za rady i wskazówki. Wybrałem Hestie (tradycyjnie), 3dzieści coś za tydzień, a że było bez strat nie musiałem ani ja ani koledzy sprawdzać skuteczności w działaniu. EKUZ dobry, ale nie odwiedziłem suteren NFZetu... stopy wody pod kilem i pół woody na stole na wszelki słuczaj, J

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2016, o 13:45 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Chciałbym odświeżyć temat. Co się zmieniło w ciągu tych ostatnich 4 lat?
Jakie ubezpieczenie na rejs po wodach europejskich obecnie możecie polecić. Czy ktoś musiał korzystać z ubezpieczenia?
Niektóre firmy traktują żeglarstwo jak sport wysokiego ryzyka. Allianz rozróżnia żeglarstwo przybrzeżne poniżej 20mil i żeglarstwo przybrzeżnie powyżej 20mil, ale nie uzyskałem odpowiedzi jak daleko sięga to "powyżej 20mil".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2016, o 13:58 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Tak we w temacie - zauważ że kupę banków dołącza pakiety ubezpieczeń podróżnych do kart kredytowych i debetowych. Starczy mieć konto, bez dodatkowych kosztów.
Te pakiety są 'znormalizowane' i pochodzą od kilku raptem biur ubezpieczeniowych. Kryją posiadacza karty i "osoby towarzyszące".
Nie podam szczegółów bo załatwiłem takie karty dawno temu, które w dodatku nie naliczają żadnych kosztów za przewalutowanie, dziś już takich nie oferują (ale umowa obowiązuje nadal, nawet jeśli bank zmienił obecne warunki :D ), lecz z tego co widzę mbank nadal daje taki pakiet przy kredytówkach; a Raiffeisen daje debetówki z pakietem ubezpieczeń (trzeba konkretnie takiej zażyczyć). Ubezpieczenie podróżne ważne jest zwykle miesiąc. Trzeba czytać regulamin, by się nie okazało że ubezpieczenie działa tylko w przypadku 'kupna wycieczki w biurze turystycznym', albo 'kupna biletów lotniczych'. ;)
(moje uruchamiają się "zakupem paliwa" i 'dokonaniem dowolnych zakupów za granicą')

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2016, o 14:12 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Maaniek napisał(a):
Przede wszystkim nie wiesz co w danym kraju ci się należy od służby zdrowia i za co trzeba zapłacić, a co masz free. W każdym kraju obowiązują inne zasady.

Jeżeli chodzi o kraje nadbałtyckie to czas jakiś temu zgłębiałem ten problem i masz to zebrane tu:
http://www.samoster.org.pl/index.php?doc=244
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2016, o 21:22 

gregd napisał(a):
Chciałbym odświeżyć temat. Co się zmieniło w ciągu tych ostatnich 4 lat?
Jakie ubezpieczenie na rejs po wodach europejskich obecnie możecie polecić?

Jest po staremu, nie zmieniło się co do zasady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2016, o 00:12 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Maaniek napisał(a):
Jest po staremu, nie zmieniło się co do zasady.

Dziś rozmawiałem z przedstawicielką Hestii oraz AXA Direct ...
I na 5 tygodniowy rejs do SE i DK wybiorę chyba Hestię.
Wystarczy poczytać OWU oraz zgłębić rozdział "wykluczenia"
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 maja 2016, o 08:57 

Maaniek,
wątpię aby w ciągu 4 lat nic się nie zmieniło, np. PZU ostatnio uznało żeglarstwo jako sport wysokiego ryzyka, jeszcze rok temu przed majówką tak nie było.
UNIQA wychodzi bardzo drogo, przeciwnie do tego co kiedyś tu było napisane.
Ale pewnie masz inne doświadczenia, możesz coś o tym napisać? Jaka firma, jak traktują żeglarstwo, czy musiałeś zgłaszać szkodę (oby nie )... itd.

Kocur
,
z porównywarki dobrze wychodziła AXA assistant, pojawiła się też AXA service. Na razie nie wiem czym one się różnią w szczegółach (poza sumami gwarancyjnymi). Do OWU jeszcze nie zaglądałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2016, o 10:57 

Pisałem co do zasady, ja swoim klientom najczęściej polecam Generali, Uniqę, Compensę i Hestię. Nie ma reguły. Wszystko zależy dokąd, kto, ile osób, jakie opcje dodatkowe i ile klient chce zapłacić. Ostatnie szkody z KL moi klienci mieli z Uniqi i Generali - bez zastrzeżeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2016, o 10:01 

Większość ubezpieczeń (jeśli nie wszystkie, które przejrzałem) ma wyłączone szkody (również w zakresie KLiA) spowodowane "w wyniku prowadzenia pojazdu bez wymaganych uprawnień". Przy czym definicja pojazdu ma różny poziom klarowności od precyzyjnego (np. "środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze, wodzie lub powietrzu) do braku takiej definicji.

Moje pytanie jest: jak to się ma do załoganta bez uprawnień do prowadzenia jachtu, który stoi za sterem. Czy przez ubezpieczyciela jest on traktowany jako prowadzący pojazd, czy nie?
Jakie jest wasze doświadczenie? Agentów różnych firm już o to pytałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2016, o 15:34 

Załogant nie musi mieć uprawnień żeby stać za sterem. A ty mając uprawnienia też nie musisz stać za sterem. Nie będzie tu żadnych wątpliwości ze strony towarzystwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2016, o 09:28 

Podziękował : 878
Otrzymał podziękowań: 1938
bury_kocur napisał(a):

Uzyskanie EKUZ jest też możliwe via ePUAP (dla mających tzw. "profil zaufany") - jest tam odpowiedni formularz w dziale "zdrowie".

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem