Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 00:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2012, o 16:18 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Narjess napisał(a):
Ale loguje się. Wystraszyliście chłopaka i tyle - a on podniósł dosyć ważny problem.

I chwała mu za to . Szkoda tylko , że poruszony przez niego problem "uwiądł " , zagłuszony wątkiem " wysokości wolnej burty ".

"Porty są do niczego - statki gniją, a ludzie schodzą na psy"
Joseph Conrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2012, o 16:34 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nikt nikogo nie wystraszyl gadalem z Docentem wczoraj bez zadnej napinki i w dobrych humorach.

A ze buractwo istnieje wsrod ludzi (zeglarzy, motorowodniakow, palaczy i abstynentow, prawiczkow i prawnikow), to nie ulega dyskusji. Znam wiecej burakow zeglarzy niz motorowodniakow. Moze z racji, ze w ogole zeglarzy znam wiecej :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:04 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Spokoojnie:) żyję i mam się dobrze:)
Wczoraj ruszyła nowa strona internetowa "mojej" firmy więc miałem trochę mało czasu bo zbierałem o niej opinie:)
No tak czy siak, buractwo było, jest i będzie. Właściwie taki temat raczej niczego nie zmieni, ale miło sobie trochę ponarzekać na głupotę innych, szczególnie jeśli przypadek dotyczy osoby spoza żeglarskiej rodziny - motorowodniaka. Gwoli ścisłości zazwyczaj nic do nich nie mam:)

Apropos chamskich zachowań to przytoczę kolejną opowiastkę, tym razem dotyczy ona żeglarzy (co prawda czarterów, ale jednak). Nie mam nic przeciwko osobom czarterującym żaglówki, wręcz przeciwnie życzę im aby mieli swoją, jednak bardzo często są to osoby brawurowe o niewielkim doświadczeniu i wielkich zapałach do żeglowania i przeżywania "wielkiej żeglarskiej przygody". Wiąże się to często z tym że dostarczają rozrywki i nerwów innym gdy wypływają z portu obijając się o wszystko i wszystkich. Również można ich spotkać dziarsko halsujących się z wybranymi żaglami z wiatrem.
Powyższe nawyki dostarczają mi co najwyżej uśmiechu na twarzy (choć młodego wieku mam pewne doświadczenie zdobyte choćby z racji ścigania się w regatach od 7 r.ż. czy też na żaglówce mazurskiej - mojej równolatce). Jedna gdy słońce się już zniży bywa i tak że uśmiech schodzi z mojej twarzy gdy próbuję zasnąć, a 5m obok mam imprezujących kompanów. Pół biedy jeśli siedzą przy ognisku, śpiewają i grają na gitarach tudzież innych instrumentach. Tym razem uraczyli mnie cudowną muzyką z ich pokładowych głośników. Staram się doceniać każdy gatunek muzyczny, ale o 1 w nocy przychodzi mi to z trudem, szczególnie że wybranką ich była muzyka techno i disco polo.
Udało mi się nakłonić ich do ściszenia jakże cudownej muzyki, ale efekt błogiej względnej ciszy trwał 10 minut.
Skończyło się tym że w nocy postanowiłem zrobić małą przeprowadzkę. Nieraz już dobijałem po zmroku, a więc nie dostarczyło mi to problemów, natomiast mogłem spokojnie sobie pospać nieopodal gdzie dzwięki muzyki były mocno stłumione.
Natomiast rano poszedłem z psem na spacer i tak się trafiło przypadkiem że akurat przechodziłem obok moich nocnych (teraz znużonych po ciężkim dniu) przyjaciół. Pies zobaczył kaczki i trochę poszczekał, ale przecież o 9 rano raczej nikomu to nie przeszkadza;)
Ps. Mój pies reaguje żywiołowo na dwa słowa "kaczki" i "kot". Wystarczy je wypowiedzieć i od razu pies ma zajęcie na parę minut:)

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 12:45 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
docent1773 napisał(a):
Natomiast rano poszedłem z psem na spacer i tak się trafiło przypadkiem że akurat przechodziłem obok moich nocnych (teraz znużonych po ciężkim dniu) przyjaciół. Pies zobaczył kaczki i trochę poszczekał, ale przecież o 9 rano raczej nikomu to nie przeszkadza;)
I jesteś happy, że się odpłaciłeś pięknym za nadobne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 13:02 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Maar napisał(a):
jesteś happy, że się odpłaciłeś pięknym za nadobne?

Bywa różnie.
Współlokatorzy mojej Babci podkradali we wspólnej kuchni jej herbate z puszki. Kiedyś zmieszała onąż z solą. Następnego dnia było slychać jak sąsiadka woła do sąsiada: "Sławku, coś ty zrobił! Posoliłeś herbatę?"
Znany wielu Stefan Wysocki z kolei, nie miał w latch 60. lodówki, zima rózne artykuły spozywcze przebtwały więc na zewnętrznym parapecie okna. Okresowo znikało masło. Natchniony herbacianą historią, wprasował w kostke masla środek przeczyszczajacy i zostawił na parapecie....
W obu przypadkach produkty przestały znikać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 13:05 

Myślę że trochę lepiej się poczułem zważywszy na nieprzespaną noc i nocną przeprowadzkę. Psa bym tak czy siak wyprowadzał. Myślę że nie można tu mówić o jakiejś wściekłej vendettcie bo przede wszystkim nie była noc tylko dzień, po za tym trwało to tak jak pisałem parę minut i nie było takie głośne jak ich całonocna impreza i wrzaski. Dodam że nie wrzuciłem im tego psa na łódkę żeby tam jazgotu narobił, ani nie postawiłem go bezpośrednio przy łódce:)
Wątpię żeby ich to obudziło, ale jeśli tak to mam nadzieję że skojarzyli fakty i przypomnieli sobie że wczoraj kogoś udało im się wykurzyć.

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 13:21 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Widzę, że kolega bardzo lubuje się w uogólnianiu.
docent1773 napisał(a):
Apropos chamskich zachowań to przytoczę kolejną opowiastkę, tym razem dotyczy ona żeglarzy (co prawda czarterów, ale jednak). Nie mam nic przeciwko osobom czarterującym żaglówki, wręcz przeciwnie życzę im aby mieli swoją, jednak bardzo często są to osoby brawurowe o niewielkim doświadczeniu i wielkich zapałach do żeglowania i przeżywania "wielkiej żeglarskiej przygody".

Nie wiem, jakie znaczenie dla umiejętności żeglowania ma posiadanie własnego jachtu - ja nie mam i od zawsze jestem "czarterem" - i wiesz?, luzuję żagle z wiatrem i nie obijam (nie swojego) jachtu o inne.
Czy wg. Ciebie bezjachtowcom powinno się zabronić pływania po Mazurach?

docent1773 napisał(a):
mam pewne doświadczenie zdobyte choćby z racji ścigania się w regatach od 7 r.ż. czy też na żaglówce mazurskiej - mojej równolatce).

Wnioskując po Twoich postach, to chyba jeszcze niewielkie. Skoro "tyle" żeglujesz po Mazurach, to powinieneś wiedzieć, gdzie są "imprezownie" do rana, żeby omijać je z dala.
Jeśli Mazury są takie złe, to po co tam żeglować? Czy po to, żeby dowartościować siebie, porównując z niedzielnymi "czarterami" i popluć na motopompy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 13:59 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Noone

Odpowiedź jest zawarta w Twojej sygnaturce. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 14:18 

Nie, nie. Starałem się pisząc to zaznaczyć że zarówno nie mam nic do motorowodniaków, jak i nic do osób czarterujących. Nie mówię że wszyscy w taki sposób się zachowują i jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. Postaram się w przyszłości bardziej uwydatniać to że nie chcę przypadków które opisuje rzutować na wszystkich. Są to indywidualne przypadki. Oczywiście jest dużo doświadczonych żeglarzy którzy czarterują i to widać i też wiele osób na prywatnych łódkach które też mają wpadki.
Co do mazurskich imprezowni to nie dobijam do płatnych bindug, omijam zazwyczaj porty. Nie staję tam gdzie jest dużo miejsca bo może się to wiązać z wizytą obozu. Opisana sytuacja miała miejsce na nidzkim w miejscu "na dziko", a więc nie w żadnej oficjalnej bindudze. Nie wiem czy jest to akwen i miejsce imprezowe.
Jakbym stanął przy kei "głośnej" w Sztynorcie to bym na pewno nie narzekał że się nie wyspałem :)

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 14:24 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Proszę używać nicku, tak, jak jest napisany.

Nie ze wszystkimi mam przyjemność być po imieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 15:55 

Co do pozycjonowania to Marian.Kowalski masz rację ale nie w pełni. Rzeczywiście w moim podpisie jest zawarta reklama. Natomiast nie wyglada to w ten sposób że jestem na forum tylko po to żeby się reklamować i stale na siłe to robię. Przede wszystkim łączę hobby i pasję życiową z pracą. Jestem tutaj w podobnym celu jak większość, czyli dla rozrywki, poradzenia się i pomagania innym, zaspokojenia potrzeby wygadania się, czy też obcowania z osobami o podobnych zainteresowaniach.

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2013, o 12:39 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Chamstwo jest wszedzie, nie tylko na WJM.
W niewielkiej odleglosci od naszej jachtowej mariny jest kanal, ktory ciagnie sie do centrum miasta i dalej az poza jego granice.
Od wejscia do Byfjorden, przez cala dlugosc jest zakaz rozwijania predkosci wiekszej niz 5knt.
Niestety malo kto takowego zakazu przestrzega. Nagminnie robia to turysci, ktorzy wypozyczaja lodzie wedkarskie. Smigaja czesto z predkoscia 2x wieksza podnoszac przy tym niemala fale.
Efekt tego jest taki, ze nawet lodki 7t skacza jak zabawki razem z pomostem.
Najciekawsze jest jednak to, ze przeplywajac kiedys motorowka w kanale rozpedzilismy sie troszke ponad 5knt, powstala fala. Oczywiscie od razu opiernicz zebralismy od wlascicieli wypasnych mototutek.
Jakiez bylo moje zdziwienie jak kilka dni pozniej te motorowki, wychodzac z kanalu, na wysokosci mariny jachtowej daly po gazie robiac wielka fale.
Zasada kali robic, dobrze, Kaliemu robic zle.....

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 19:45 

Przydałoby się żeby w jakiś sposób takich "ścigać" i egzekwować przepisy.

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 21:11 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Fotoradary ustawić?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 21:18 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
o takie
Załącznik:
fr.jpg
fr.jpg [ 31.59 KiB | Przeglądane 2417 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2013, o 19:23 

jak fotoradary to tablice rejestracyjne by sie przydaly:)

generatory wiatrowe
wentylatory solarne

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2