Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 cze 2025, o 20:09

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 12:03 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Pierwszego września minął dokładnie rok, kiedy zachorowałem na żeglowanie. Dokładnie rok temu w Gdyni na zlocie żaglowców na jednym z największych dotknąłem koła sterowego i jak to powiedział znajomy marynarz zaraziło mnie na dobre. Po skończonym kursie żeglarskim,po regatach formowych, po tygodniu pływania na Solinie i po około 200 godzinach pływania omegą po kieleckiej Cedzynie wyczarterowałem w Szczecinie pierwszą balastową łódkę (tą samą zresztą, którą nasz forumowy kolega Elektryczny w 2010 roku popłynął na Bornholm). A wszystko przez filmiki, jakie Elektryczny nakręcił płynąc i umieszczając na You Tubie.

Albin Viggen balastowy 7.10 m długi 1,1 zanurzony i podobno nad wyraz dzielny. Coś oczywiście za coś, ja przy moich 184 cm troszkę się nie mieściłem w części dziobowej ,ale nie o to w tej łódce przecież chodzi.
Teraz może o załodze . Miało nas płynąc czworo , potem troje ,potem dwoje , potem znowu czworo , a jak już było trzy dni do wyjazdu to okazało się że płyniemy sami ,czyli ja i moja połówka Stasio (Kościelny).
Stasio żeglarstwem zaszczepił się ode mnie , kilka razy z nudów pojechał ze mną na kurs i po trzecim razie już był pełnoprawnym kursantem .
Dwaj żeglarze , którzy nie widzieli fali większej niż 20cm popłynęło na największy akwen śródlądowy w Polsce z zamiarem wypłynięcia przy sprzyjających okolicznościach w morze.

Wyjeżdżamy w sobotę, bo do Szczecina mamy 620 km. Łódkę przejmujemy po nocy przespanej w samochodzie w niedzielę rano. Oglądamy dokładnie czy nie przecieka , czy żagle nie podarte, czy elektryka działa , sprawdzamy rolera foka czy się nie klinuje , uczymy się refować grota bo takiego patentu jeszcze nie mieliśmy okazji używać(korbą się go na bom nawijało. Super patent bo trwało to kilkanaście sekund i po refowaniu. A wielkość grota praktycznie regulowana od pierwszego pełzacza ).
Sprawdziliśmy czy ster działa bez zarzutu , czy wszystkie fały i szoty nie poprzecierane itd.
O 14.00 wychodzimy z mariny Pogoń na jezioro Dąbie Małe. Szukamy farwateru bo wszędzie sieci rybackie i kiepsko by było w nie wpłynąć . Wiaterek ze 2 st z zachodu , słoneczko świeci ,łódka płynie luz blues normalnie miodzio .
Około 18-tej dopływamy do betonowca (wrak na końcu jeziora Dąbie Wielkie, ponoć największe jezioro zaraz po Śniardwach ).
Wiatr się skończył , odpalamy chińskiego czterosuwa i drogą którą pływają barki (Stara Zientara kazała tamtędy ) zasuwamy w kierunku Trzebieży .
Nie chcąc nadwyrężać chińskiego „dwigatiela” płyniemy na pół gazie około 3 kn . Trochę dnia nam brakło i do portu wchodzimy w zupełnych ciemnościach , ale za to nauczyliśmy się wypatrywać światełek , nabieżników i najgorszego koszmaru czyli sieci.
W porcie rybackim pustki ,opłata chyba ze 12 złotych tylko nie ma prysznica. Damy radę ja oczywiście mam Dzień Dziecka he he ..

Poniedziałek

Wychodzimy z Trzebieży rano . Wieje NW 2 do 3 st B . Kierujemy się na środkową bramę torową - cel : Świnoujście . Łódka pływa super . Naprawdę . Pływa naprawdę ostro do wiatru i wydaje się bardzo stabilna. Płyniemy pełnym bejdewindem czasami nawet osiągamy 4 kn
Na środku zalewu znowu ktoś wyłaczył wiatr. Około 18 tej wchodzimy w kanał Piastowski .
Ktoś kiedyś pisał że tu zawsze wieje w dziób , tak było i tym razem . Odpalamy terkota i zwijamy żagle.
Krasibór ………uwaga na promy !!!! Trochę się przestraszyliśmy , bo akurat w jednym miejscu zebrało nas się : prom ,barka , jakiś kuter i my. Ale najważniejsze luz pełny luz i się nie spieszyć . Poczekaliśmy trochę wszyscy popłynęli w swoja stronę a na końcu my .Użyliśmy tu prawidła pt. Największy ma pierszeństwo.
Do Świnoujścia wpływamy już po zmroku . Dobrze że tu wszystko oświetlone .
Kierujemy się do portu północnego , czyli prawie na samym końcu portu po lewej stronie.
Światełko miga na zielono wszystko gra.
Znowu straszą nas promy .
Jest 21 30 meldujemy się u bosmana . Tutaj drożej 30 zeta i prysznic po piątaku .
Sprawdzamy pogode na wtorek . Jest super ,żadnych ostrzeżeń nie ma ….Czyli co?
Jutro w morze!!!

Wtorek

Wstajemy o ósmej rano.Szybka toaleta,śniadanko biegiem na miasto po zakupy i w drogę.
Płyniemy po lewej stronie toru wodnego poza bojami. Żeby nie nadziać się na jakiś wchodzący duży statek wywołuje Świnoujście trafic na 12 kanale.Trochę po piracku bo uprawnień SRC brak . Miły pan informuje, że droga wolna i można płynąć.
Zbieraj mówił, że przy czerwonej główce może być pogłębiarka i że za tą czerwoną główką budują jakiś port gazowy cy cuś…..żeby uważać. Uważamy .
Morze przywitało nas naprawdę miło i spokojnie . Wyszliśmy sobie z główek Świnoujścia o 12 30 .Jesteśmy na Bałtyku . Wiatr trójeczka z południowego zachodu , więc półwiaterkiem w stronę Rugii popłynęliśmy sobie przed siebie . Super uczucie .
Pierwsze słone pływanie ….Dokąd? ………Przed siebie…..Tak przez cztery godziny.
Odpłynęliśmy od Świnoujścia około 20 mil. O 17 tej w tył zwrot i wracamy. Wraz z zachodzącym słońcem wchodzimy w główki. Osiem godzin w morzu,fala max 50 cm
Choroby morskiej nie stwierdzono.
Podekscytowani pierwszym morskim pływaniem przy kolacji planujemy kolejny dzień.
Zapada decyzja,że jutro rano do Dziwnowa. Morzem oczywiście.

Środa

Pobudka. Śniadanie. Prysznic. Czytam prognozę …………..Co?! WIATR, z NW 6..7 B???
W porcie nie czuć żeby aż tak dmuchało. A co tam płyniemy. Najwyżej zawrócimy ……..Jak będzie coś nie tak? No i było dość nie tak. W główkach wyjściowych fala już nie miała 50 cm tylko ponad metr. Po którejś z kolei większej fali z przyczepnym silnikiem wyskakującym z wody tracąc całkowicie sterowność i będąc odwracanym przez wiatr , wracamy z powrotem . Teraz już wiem, co powinienem był zrobić, ale o tym za chwilę.
Zmieniamy plany i do Dziwnowa płyniemy od strony zalewu. Cały kanał Piastowski wieje w plecy , na zalewie wiatr może ze 3. A na morzu cholera 7 !!!
Ale nic to ważne, że w ogóle wieje cokolwiek. Stasiu głośno się żali, że co to za pływanie,że dupa to a nie wiatr.
Ja studiuje mapy, bo do Wolina prowadzi wąskie przejście pomiędzy mieliznami.Szukam bojki W4. Jest to pierwsza boja, potem maja być czerwone i zielone po bokach przez mielizny,potem W3. Od W3 czerwona i zielona do W2 potem W1 i już Wolin.
Kierując się na wiatraki na brzegu w końcu odnajduję boję W4.
Przekop ma szerokość około 50-70m i około 2 km długości,czyli walsko i dość długo. Jednak z zachodnim wiatrem wiejącym w plecky nie ma żadnego problemu .
Po jakimś czasie przy W2 nie wiadomo skąd ,jak nie dmuchnie! . Dobrze, że talie grota miałem w ręce. Grot przestał pracować jednak zaknagowany fok (właściwie wielka bo aż po sam kokpit genua) przekręciła nas w drugą stronę . Kilka sekund i fok zrolowany. Fajne te rolery bo nie trzeba łazić na dziob . Grota zrzucamy . Silnik odpalamy i do Wolina doplywamy . Troszkę przestraszeni. W Wolinie szukamy miejsca , ale wszystko wygląda na zajęte . Dobijamy do ładnego nabrzeża miejskiego. Trochę dziwnie tak stać w środku miasta.Po chwili jednak podchodzi do nas dwóch panów i proponują nam miejsce przy przystani Ligi Morskiej . Na magiczne słowo „Ciepła woda i prysznic „ od razu się zgadzamy na ową propozycję. Wieczorne rozmowy oczywiście o łódkowych sprawach i morskich opowieściach przerywają coraz to silniejsze podmuchy wiatru.
- Gdzie jutro płyniecie?
- Do Dziwnowa byśmy chcieli. Odpowiadam. Chcemy potem wrócić morzem do Świnoujścia. Dodaję.
- Tutaj most po sezonie otwierają dwa razy o 9 rano i 19 wieczorem. A w Dziwnowie most zwodzony też jest rzadziej otwierany , bo się jakiś remont rozpoczął. Do tego prognoza nie sprzyja na płynięcie jutro morzem na zachód – dowiadujemy się od miejscowych żeglarzy
Po przekalkulowaniu czasu ,drogi i otwieraniu mostów okazuje się, że aby wypłynąć z Wolina przez Dziwnów w morze trzeba stracić cały dzień i ewentualnie drugi gdyby trzeba było wracać tą samą drogą. Cholera co tu robić? Perspektywa bujania się dwa dni na silniku trochę napawa optymizmem.
- A może popłyńcie jutro z nami na regaty Oldtimerów do Trzebieży? Wpisowe po 100 złotych. Dają koszulki i żarcie . Ma być sporo żaglówek z Polski i Niemiec .
- A dokąd się płynie? Pytam.
- Z Trzebieży do Uckermunde i na drugi dzień z powrotem. Zakończenie w Szczecinie wieczorem .
- W sumie to pasuje nam jak nie wiem co .....odpowiadam. Musimy łódkę oddać w niedzielą w Szczecinie właśnie. Płyniemy jutro z wami .

Czwartek
Poranny świszczący wiatr nie napawa optymizmem mnie świeżego żeglarza. Podpytuję starych żeglarskich wyjadaczy o wiatr , o to czy się będą refować od razu przed wypłynięciem , a przede wszystkim o to wąskie przejście przez mielizny. Dowiaduję się że to miejsce ma złą sławę i nie jeden już jacht strażacy musieli wyciągać wysztrandowany na mieliznę. Podobno wielu żeglarzy przeklina to właśnie miejsce. Myślę sobie,przelecimy to złe miejsce na silniku, potem postawimy zrefowanego grota rozwiniemy kawałek foka , odpadniemy na Trzebież i popłyniemy sobie pełnym bajdewindem. Nauczony poprzednią porażką opuszczam jak najniżej silnik . Patent na opuszczanie tego silnika na takiej dziwnej szynie nijak nie zabezpieczonej nie napawa pewnością co do jego nie wyskakiwania z wody.
Godzina trzynasta wypływamy. Początkowo wszystko gra lecz w miarę wypływania na otwartą wodę wzrasta wiatr i fala. Dochodzimy po godzinie do słynnego przesmyku. Takiego wiatru jeszcze nigdy nie miałem w swojej żeglarskiej praktyce..........i fali również. Nasi płyną na silnikach i wspomagają się żaglami ,a niektórzy nawet próbują swych sił halsując się pod wiatr na pełnych żaglach kładąc łódki tak że bomy grotów maczają się w wodzie. Patrzę na nawigację ,na prędkość a tam 1 mila na godzinę . Wygląda na to że będę te dwa kilometry płynął godzinę? Przestaję płynąć prosto na wiatr. Zaczynam płynąć można powiedzieć halsami na silniku . Prędkość wzrasta a co za tym idzie i sterowność 2,5 kn jest zdecydowanie lepiej. Po po około czterdziestu minutach dochodzimy do końca przekopu . Myślę jest dobrze. Myliłem się . W miejscu gdzie kończy się przekop i głebokość wzrasta prawie trzykrotnie spotykam falę około 1,5 m . Najpierw podnosi nas do góry . Wchodzę na tą falę jak najostrzej, aby zaraz na grzbiecie odpaść (tak piszą w mądrych książkach) ,ale odpaść się nie da, bo długość fali ma może z 5 metrów, więc w drugą taką falę wbijamy się centralnie dziobem. Woda przelewa się po pokładzie. Może to tylko przypadek nałożenia się kilku fal na siebie myślę,powstaje wtedy taki większy dziad jak to mówią. Za chwilę powtórka z rozrywki. Za moment znowu to samo. Stasio trzyma się kurczowo sztorm relingów i coś szepcze pod nosem. Modli się. Nie jest dobrze. Sterowności brak. Kotłujemy się w tym miejscu. Silnik, co raz to nabiera wysokich obrotów wychodząc z wody. Podmuch wiatru odwraca jacht i spycha nas na mieliznę. Decyzja: ODWRÓT. Wracamy. Uspokajamy się trochę, bo płynąc z wiatrem jest o wiele spokojniej. Rozwijamy nawet połówkę foka i włączamy luz na silniku, ale go nie gasząc. Dobrze wieje, bo na samym małym przednim żagielku rozwijamy ponad 4 kn. Cumujemy z powrotem w Wolinie. Dzwonimy do kolegów informując że nie daliśmy rady i wróciliśmy by się o nas nie martwili. Wypłyniemy jutro z samego rana bo regaty zaczynają się około jedenastej . Taki był plan „B” .Przeglądam prognozy pogody jutro ma wiać na zalewie co najmniej 6B do tego deszcz . Chyba zostaniemy w tym Wolinie do wiosny.

Piątek
W skrócie . Wieje 6 do 7 B w porywach do 8 tak piszą koledzy rano z Trzebieży. Pada deszcz , zimno . Pozostaje zwiedzanie Wolina . Zakupy . Sprawdzanie prognoz na sobotę .....ma być lepiej. Musimy wypłynąć w sobotę rano. W niedzielę rano zdajemy łódkę a musimy jeszcze do domu nakręcić 620 kilometrów bo w poniedziałek do pracy.
Tomek (kolega żeglarz co nas na te regaty namawiał ) pisze ,aby wszystkie cięższe graty przenieść do bakist na rufę , postawić sobie grota już przed przesmykiem i się nim wspomagać. Fajnie się takie rzeczy pisze jak się takie rzeczy już kiedyś robiło. Wieczorem słychać ,że wiatr delikatnie odpuszcza. Jest nadzieja!

Sobota

Pobudka o 6 rano . W internecie piszą że koło południa może znowu silniej dmuchać trzeba się spieszyć. Siódma rano wypływamy . Koło W1 jak zwykle bardziej dmucha , podobno robi się tu taka dysza .Zresztą nie na darmo postawili tu tyle wiatrków do robienia prądu. Dochodzimy do W3. Zaczyna się powtórna walka z wiatrem i z falą. W połowie przekopu silnik gaśnie !!! Krew mnie zalała klnę ile mogę na chińskie wynalazki!!! Zdenerwowanie powstrzymuje strach . Krzyczę do Stasia:
- TRZYMAJ STER! STAWIAM GROTA !!!!!!!!!
Luzuje talię grota. Wiem że mam mało czasu i że zaraz wiatr przekręci niesterowny jacht . Udaje się . Zrefowny grot zaczyna pracować. Przejmuję ster . Wybieram talię grota i delikatnie odpadam. Ku mojemu zdziwieniu zamiast nas kłaść na wodę jacht zaczyna płynąć do przodu. Mało miejsca na halsowanie . Robię zwrot . Przy zwrocie tracę wysokość którą zyskałem . Powtórka. To samo. Myślę za mała powierzchnia grota. Stasiu za ster ja do korby , Dwa obroty fał w rękę , luz na tali i do góry. Jest lepiej . Po zwrocie zaczynamy szybciej nabierać prędkości. Rozpedzam się do 3 kn i zwrot . Po pół godzinnym halsowaniu jesteśmy w połowie przekopu. Decyduje się rozwinąć trochę foka ...zacieśniona cyrkulacja tego mi tu brakuje przecież uczyłem się na kursie. Stasiu łapie za szoty ja przy sterze . Do zwrotu ! Prawy luz ........lewy wybierz . Wspinamy się . Coraz lepiej zgrywamy swoje poczynania. Coraz lepiej nam to wszystko wychodzi. Dopływamy do słynnej W4 , tam witają nas znajome wysokie i krótkie fale ,ale teraz mogą nas pocałować w nos . Przebijamy się przez nie bez problemu Albin już się falom nie kłania. Wypływamy na zalew tam wita nas trochę silniejszy wiatr . Fala około metra ale dłuższa . Idziemy ostro na bramę torową koło Trzebieży. Zaczęło się prawdziwe pływanie.
Pięć i pół knota i ostro przed siebie . Na horyzoncie widać mnóstwo żagli. Drugi etap regat z Uckermunde do Trzebieży cieszymy się, że spotkamy naszych kolegów z Wolina.W Trzebieży jesteśmy około południa, pięć godzin minęło nie wiadomo, kiedy. W porcie zaglądam do silnika przyczyna prozaiczna spadł przewód ze świecy. Myślę sobie, że bardzo dobrze, że spadł, bo inaczej może nigdy nie dane by nam było nauczyć się pływać w takich warunkach. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Teraz z kolei żal, że tego nie zrobiliśmy w czwartek.
Powrót do Szczecina upływa w sielankowym baksztgowym nawijaniu kilometrów, robieniu herbat jedzeniu czekolady i robieniu zdjęć.
Przez Dąbie Wielkie mamy już ostry wiatr osiągamy miejscami nawet 6 kn. Zegna nas piekny zachód słońca. Robi się ciemno a tu jeszcze Dąbie Małe i wszędzie sieci . Opalamy silniki, ale żeby nie było za pięknie u kolegów z jachtu Pustułka pada zaburtowa Yamaha i się holujemy.........I wpływamy w takie chaszcze ze prędkość spada praktycznie do zera. Bosak w rękę kładę się na pokładzie i szukam pod łódką czy czegoś nie ciągniemy. Wyciągam z płetwy balastowej i ze steru całe girlandy jakiejś tutejszej roślinności. Zaczynamy płynąć. Około 21 szej cumujemy burtami do siebie i po cichu idziemy na zakończenie regat. A tu szwedzki stół i jadła tyle, co na weselu. Nikt nie pyta się skąd, ważne że z jakiejś łódki SUPER!!!!!!!!!
Najedzeni , trochę zmęczeni żegnamy się z nowymi przyjaciółmi i na silniczku udajemy się do mariny Pogoń kilka meterków obok.
Niedziela
Oddajemy łódkę odbieramy kaucję (niczego nie udało nam się popsuć , a nawet trochę naprawiliśmy elektryki ) Przepakowanko i w południe wyruszamy do domku .

Podsumowanie

W sumie przeżyliśmy naprawdę super przygodę, było naprawdę wszystko, na czym polega żeglarstwo. Były radości smutki, strachy i modlitwy, Było przełamywania własnych słabości. Była walka z żywiołem. Niech ta przygoda będzie dla zaczynających swoją przygodę i czytających to opowiadanie i zachętą i jednocześnie ostrzeżeniem. Dodam tylko nie wstydziliśmy się mieć na sobie ani kamizelek ani pasów.
A teraz podziękowania
Wszystkim przyjaciołom z forum za to, że przez cały rok pomagali nam nauczyć się tego i owego. Elektrycznemu za inspirację, Starej Zientarze za wskazówki, Zbierajowi za podniesienie na duchu i opis Świnoujścia ,Markowi z Kiwi za komplet map, Narcyzie , Skipbulbie, Maarowi i wszystkim pozostałym których nie wymieniłem.
No i oczywiście wszystkim kolegom żeglarzom z Wolina : Tomkowi , Edziowi, Ksaweremu Tadeuszowi i Kubie . Wielkie dzięki

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Załączniki:
Przekop.JPG
Przekop.JPG [ 58.14 KiB | Przeglądane 8820 razy ]

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Ostatnio edytowano 11 wrz 2012, o 13:47 przez Micubiszi, łącznie edytowano 3 razy

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowania - 25: artur_k, cinas, Colonel, elektryczny, Gienek, Gąsia, Helix, Helmsman, Janna, JoEve, Maar, maciek.k, Maro M, Michal, Milena, oliverwood, Piotr Kasperaszek, pough, Roman K, SebEire, stokrotek, tuptipl, Węzełek, Zuzanna, żaba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 12:19 

Dodaję link : https://picasaweb.google.com/1112394124 ... zesnia2012

Wieczorem dodam linka do filmów :D

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 13:02 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Dziękuję.
Wróciły stare wspomnienia z Zalewu.
Ja się tam "wychowałem".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 13:17 

Podziękował : 25
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: Nieważne czy mam. Ważne że żegluję.
Fajnie! Miło powspominać. W wyprawie Albinami na Bornholm Elektryczny dowodził na Albinie II a ja na Albinie I. Płyneliśmu w dwie łódki, stąd fajne filmiki. Powodzenia w kolejnych rejsach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 13:27 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
fajna wyprawa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 13:34 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Gratuluję Micubiszi. Teraz czeka Bormholm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 16:38 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Gratuluje:)
No pierwszych fal sie chyba nie zapomina :D

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 17:28 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Graki!, no i sprawozdanie ładnie napisane, czytałam z zapartym tchem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:10 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Super. Normalnie Ci zazdroszczam :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:41 

Dzięki za za te wszystkie pochwały. Popadnę normalnie zaraz w samozachwyt ;)
Żartuję daleko mi do tego :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:57 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Micubiszi napisał(a):
Dzięki za za te wszystkie pochwały
Srały-pochwały, Smoleńsk kuźwa! :-)

A tak na poważnie, ludzie Ci słodzą (zresztą ja też klikłem łapkę, bo tekst fajny), jest Ci miło, ale to przecież o brzozę potłuc wszystkie te ahy i ehy.

Napisz Kuba czy tak w głębi duszy czujesz, że się czegoś nauczyłeś? Czy inaczej o "pewnych sprawach" myślałeś przed rejsem a inaczej myślisz teraz?

Czy potrafisz przypomnieć sobie w jaki sposób planowałeś - siedząc w wygodnym fotelu - ten rejs i czy teraz, gdy myślisz o następnym rejsie, to Twoje planowanie uległo jakiejś zmianie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:59 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy kapitan lipcowy :))
Pochwały, nie pochwały, ale można powiedzieć, że deflorację masz już za sobą! :lol:
No i fajna relacja. Umiesz utrzymać napięcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 21:32 

Powiem Ci Marku że masz rację . W domu w fotelu planując na ekranie mozna sobie marzyć i marzyć że niedługo opłynę swiat dookoła.Rzeczywistość jest niestety inna. Mało ale to naprawdę mało brakowało , aby mi się ta wszystko przestało podobać. Był moment że czułem się pokonany i bezsilny. Myślę że w ciągu tych dwóch dni w których naprawdę było jak dla nas ciężko , a może nawet za ciężko nauczyłem się więcej niż przez całe moje dotychczasowe kałużowe pływanie. Nie wiem co by było gdyby nie udało nam się pokonać tego wiatru tej fali i tego wąskiego przejścia. Tak naprawdę można w takiej chwili nabawić się urazu i za żadne skarby potem już nie da się już pływać w takich warunkach .
Po pierwszej porażce w Świnoujściu było mi wstyd, po drugiej porażce w Wolińskim przekopie coś mi mówiło CO TY TU W OGÓLE ROBISZ?

Teraz smiało mógłbym to wszystko powtórzyć przynajmniej tak myślę :roll:

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowania - 2: wolfik3, Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 22:25 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Micubiszi napisał(a):
Stasio trzyma się kurczowo sztorm relingów i coś szepcze pod nosem. Modli się. Nie jest dobrze.

Majstersztyk :) Kliknąłem.

Ja to miejsce na końcu przekopu znam :) Też zastanawiałem się nad tym i owym wychodząc tamtędy pod silny wiatr :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 07:34 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Micubiszi napisał(a):
Wiatr trójeczka z południowego zachodu , więc półwiaterkiem w stronę Rugii popłynęliśmy sobie przed siebie . Super uczucie .
Pierwsze słone pływanie ….Dokąd? ………Przed siebie…..Tak przez cztery godziny.
Odpłynęliśmy od Świnoujścia około 20 mil. O 17 tej w tył zwrot i wracamy.
Przed rejsem udzielano Ci sporo rad. Między innymi żeby wyjść na morze przez niemiecką stronę Zalewu Szczecińskiego czy biorąc pod uwagę to co napisałeś powyżej i poniżej...
Micubiszi napisał(a):
W domu w fotelu planując na ekranie mozna sobie marzyć i marzyć że niedługo opłynę swiat dookoła.Rzeczywistość jest niestety inna. Mało ale to naprawdę mało brakowało , aby mi się ta wszystko przestało podobać.
to czy zamiast płynąć w kierunku Rugii i zawracać to w panujących na Twoim rejsie warunkach wariant z wyjściem przez niemiecką stronę zalewu a powrót morzem do Świnoujścia byłby do zrealizowania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 07:59 

Marian J. napisał(a):
to czy zamiast płynąć w kierunku Rugii i zawracać to w panujących na Twoim rejsie warunkach wariant z wyjściem przez niemiecką stronę zalewu a powrót morzem do Świnoujścia byłby do zrealizowania?

Prognozy mówiły że następnego dni miało bardziej wiać na morzu. Przejście przez niemiecką stronę na Bałtyk zajęło by cały dzień i z morskiego pływania byłyby nici. Trzeba by było wracać tą samą drogą.
Myśleliśmy ,aby wrócić przez Peenemunder , ale bałem się że czasu nam braknie i będziemy musieli zatrzymać się gdzieś po niemieckiej stronie. Bałem się że mi karta nie zadziała a wspólnej waluty nie posiadałem. Ale co się odwlecze to nie uciecze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 08:28 

Miałem linki do filmów dodać to dodają. Oczywiście w krytycznych sytuacjach nikt nie był w stanie czegokolwiek nakręcić. Tego kręcił Stasio tuż przed przekopem.
http://www.youtube.com/watch?v=UQS7hq_d ... e=youtu.be

ten były kręcone w drodze powrotnej po przegranej bitwie
http://www.youtube.com/watch?v=llhT8-QD5TY&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=UEKi1RA9PGo&feature=plcp

Ten już był za dwa dni już po zwycięstwie he he
http://www.youtube.com/watch?v=2Nr1i90s3g8&feature=plcp

Tutaj już luzik wiaterek w plecki i razem z falą
http://www.youtube.com/watch?v=MuTaHEYhmfM&feature=plcp

Tu na morze wychodzimy
http://www.youtube.com/watch?v=_LdvbIuvOOg&feature=plcp

A tu się Stasio denerwuje że nie ma wiatru. Potem mu głupio było i mówił że wykrakał
http://www.youtube.com/watch?v=uwkOjGFh_eE&feature=plcp

A tu szukałem przejścia przez mieliznę . Na mapie ,GPS ie, i na choryzoncie
http://www.youtube.com/watch?v=YedNyZppxv0&feature=plcp

I linek do fotek co by wszystko było razem https://picasaweb.google.com/1112394124 ... zesnia2012

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 15:06 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Micubiszi napisał(a):
Myśleliśmy ,aby wrócić przez Peenemunder , ale bałem się że czasu nam braknie i będziemy musieli zatrzymać się gdzieś po niemieckiej stronie. Bałem się że mi karta nie zadziała a wspólnej waluty nie posiadałem.
Obejrzałem Twoje filmy i widzę, że niewiele brakowało żeby Ci się to udało.
Micubiszi napisał(a):
Ale co się odwlecze to nie uciecze
Jasne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:00 

Znalazł się jeszcze jeden film z telefonu Stasiowego . Najdłuższy bo 13 minut . Widać jak kilka fal wlało się na pokład .
http://www.youtube.com/watch?v=UuEuw9ta ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:28 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Micubiszi napisał(a):
CO TY TU W OGÓLE ROBISZ?

W sumie standard dla takich pierwszych rejsów, ale szybko przechodzi i zmienia się na "JA CHCĘ JESZCZE RAZ!!!" ;)

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:01 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Moje gratulaje! Widze ze duch zeglrski nie zaginie w narodzie, opowiadalem mojej polowicy, jak sobie dzielnie radziliscie na Zalewie Zegrzynskim, duzo tego plywania nie bylo, ale jednak....
jeszcze raz pozdrawiam serdecznie, teraz z Francji, gdzie mnie pragnienie dobrego wina po plywaniu zanioslo, do zobaczenia mam nadzieje niebawem.
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:30 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Super, a wiesz ze: "co cie nie zabije, to cie wzmocni"
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 08:26 

Dzięki wszystkim . Teraz jakoś tak dziwnie. Od maja żyłem jak nie kursem żeglarskim , potem egzaminem, potem pierwszą łódką pożyczoną na Solinie, potem czekałem na tem Zalew Szczeciński i morze . Teraz urlopu brak kasy mniej i zima ..........jak tu cholera przeżyć do maja?....jak żyć panie premierze jak żyć?? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 08:34 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Łyżwy kolego, łyżwy pozostają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 09:21 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Albo bojery. Rysio Doda mówił, że to interesujące. Np w 6 minut z Pasłęki do Piasków, a i ze Służbą Graniczną można się pościgać. :D

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem