Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 13:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2014, o 20:29 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Całkiem niedawno wróciłem z regat Puchar Obrońców Westerplatte. Trzydziestych szóstych zresztą.
Regaty zaczęły się w sobotę od wyścigów w Górkach. Miały być dwa krótkie wyścigi w okolicy pławy GW i jeden dłuższy. Jachty spłynęły wyjątkowo punktualnie, komisja regatowa była wyjątkowo wcześnie na miejscu. I czekaliśmy na wiatr. Czekały tak 32 jachty, czyli frekwencja niczego sobie jak na morze. Wiatru nie było, fali nie było, za to było trochę chmur. Chyba kwadrans po terminie startu (miał być o godzinie 11) komisja podała przez radio, że w związku z pogodą, krótkie wyścigi zostają odwołane, a startujemy od razu do wyścigu długiego. Wiatr się pojawił, choć słaby, start został ustawiony a zupełnie z boku, z lewej strony trasy stała sobie boja, która miała być rozprowadzającą.
Zgodnie z instrukcją, należało minąć ją lewą burtą. Czyli w sumie, na logikę, nie należało się nią przejmować. W związku z tym wychodziło, że najlepiej startować z lewej strony linii startu (bo wiatr wiał zdecywdowanie z lewej strony), lewym halsem i płynąć w prawo, na najbliższy znak kursowy, którym była stawa pod Sobieszewem (znana dobrze tubylcom).
Koncepcja startu była dobra, gorzej było z wykonaniem. W efekcie złego wykonania byliśmy przy boi za wcześnie, wiatr był słaby, więc pozostało nam (uznałem że to da najmniejsze straty), przebijanie się na lewym halsie przez startujące jachty. Ta w pewnym sensie samobójcza koncepcja wyprowadziła nas na znakomite miejsce wśród startujących jachtów.
Większość jachtów popłynęła prawym halsem w lewo, kilka jachtów, których załogi przeczytały dokładnie instrukcję żeglugi - w prawo, pełnym bajdewindem w kierunku na stawę "Gdańsk Wschód". To co działo się po lewej stronie trasy, próby okrążania pławy rozprowadzającej, dyskusje radiowe, lepiej pominę milczeniem. ;) Jak już wszyscy się zorientowali gdzie płynąć, stawka mocno się rozciągnęła.
Celna była uwaga z jednego jachtu. Na stwierdzenie radiowe, że naprawdę tej pławy nie trzeba było jakoś specjalnie okrążać, wracać do niej itp., padła riposta "ale oczywiście można było". Gdy wszystko się wyjaśniło, na jachcie prowadzącym stawkę dało się słyszeć zaśpiew "nas nie dogoniat...".
Co wcale nie okazało się prawdą ;)
Pełnym bajdewindem, w słabym wietrze dopłynęliśmy na znakomitej pozycji na stawę pod Sobieszewem, zrobiliśmy zwrot i próbowaliśmy płynąć na kolejny znak, pławę MGA. Powoli bo powoli, ale szło. Jachty bardziej z przodu spadały w lewo (była halsówka), my i dwa jachty obok piłowaliśmy mocno, trzymaliśmy się prawej strony trasy i jak się okazało, warto było.
Za to za nami zrobiła się czarna dziura. Wiatr osłabł, a silny prąd (niech ktoś mi powie, że na Zatoce nie ma prądów...) zatrzymywał jachty. W końcu zaczęło wiać, a wiatr lekko odkręcił w prawo. W efekcie my wyszliśmy na pławę jednym halsem, a jachty z przodu musiały się halsować. Szkoda, że na tej pławie komisja skróciła trasę. W efekcie do Górek, pod spinakerami, płynęliśmy już czysto turystycznie. A szkoda, bo przez chwilę wiało ładnie.
Dotarliśmy w końcu do siedziby organizatora na Stogach.
Głodni jak cholera, a tam było naprawdę dobre jedzenie. Żurek, kanapki, sałatki, jajka - wszystko bardzo dobre i ładnie podane.
A potem.. potem były dyskusje i rozmowy. Bardzo fajnie, bo poznałem mammagamma, w ten sposób kolejna znajomość netowa stała się rzeczywistą. Później największa, najbardziej wygadana i złośliwa grupa żeglarzy zebrała się na gościnnym pokładzie "Konsala" objadając załogę i sprawdzając, jak mocno można dociążyć rufę tego jachtu :)
W niedzielę odbyły się dwa wyścigi na Wiśle, między mostem wantowym a Krakowcem.
Komisja wymyśliła nam cztery kółka na tej trasie, a do tego był tylko jeden start (meta pierwszego wyścigu była jednocześnie startem do wyścigu drugiego, dla każdego jachtu liczonego indywidualnie). Start prawie 30 jachtów na wąskiej Wiśle był już sam w sobie ciekawy, ale wtedy jeszcze bardzo słabo wiało. Potem zaczęło się rozwiewać. Żegluga upływała pod znakiem mielizn - kto wjedzie na mieliznę i na jak długo.
Nas to nie spotkało, gdyż z powodu braku brązowych spodni bardzo pilnowałem echosondy i nie wychodziłem zbytnio poza trasę (a i tak kilka razy prawie po trzcinach).
Tym razem załoga dostała nieźle w kość. Zwroty co chwila, stawianie spinakera, genua, ciągle zmiany wiatru, zwroty, porządki ze spinakerem, a potem dwoma. A wiało coraz mocniej, więc już naprawdę nikt się nie nudził.
Mielizna nas nie spotkała choć kilka razy echosonda pokazała mniej niż 2 metry (jacht ma zanurzenie 1,8), za to zdarzyło się to, czego dawno nie było. Wyciągaliśmy spinaker spod balastu, wypinając brasy i wyciągając je osobno spod łódki. Na szczęście obyło się bez strat w sprzęcie i nawet za wiele nie straciliśmy dystansu. Ale było mokro a do tego liny i pokład w farbie antyporostowej... Zaraz po wyścigu popłynęliśmy do Górek (a wiało już całkiem nieźle). Samochodem przyjechaliśmy na zakończenie, poznaliśmy wyniki które bardzo nas zadowoliły. Po zakończeniu, rozdaniu pucharów i losowaniu różnych nagród można było wracać do domu. Wtedy właśnie zaczął padać deszcz.
Jednym słowem - na regatach z pogodą nie było wcale źle :)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 5: Janna, Jaromir, mdados, zonti, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 21:20 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
waliant napisał(a):
Jednym słowem - na regatach z pogodą nie było wcale źle

Tomek... :)
A my mielismy w Marinie w Gd. super Zlot.
Był wieczorek dla załog, wieczorek kapitański, nasiadówy na jachtach od czwartku do dzisiaj.
Dzisiaj byłą parada i powrót do domu ...
I było tak na luzie jak dawno nie było... :rotfl:
I nikomu ... hi, hi, hi źadne, ale to żadne pływania nie były w głowie ... :rotfl:
To była kwintesencja yachtingu portowego :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:40 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
No właśnie widziałem, widziałem Burego podczas przechadzki sobotnim wieczorkiem po Gdańsku, i sąsiadującego z nim Kipu...

My jednak wybraliśmy konkretne żeglarstwo ;) a lekko nie było.
Miałka pod Wantowym zaliczona, do tego łacha trawy i korzeni nawinięta na kil i ster zredukowała nam prędkość o połowę na jednym kółku, musieliśmy stanąć w dryfie zrzucić żagle żeby toto się odczepiło. Do tego braki w przeszkoleniu załogi wyszły aż za dobrze.
Na pierwszym kursie spinakerowym załogant przełożył spina między bomem a topenantą, na drugim pod koszem dziobowym... ehh szkoda gadać.
Ale pot na plecach podczas halsówki na wiatr i widok 32 załóg na wąskim starcie.. bezcenny.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

waliant napisał(a):
Większość jachtów popłynęła prawym halsem w lewo, kilka jachtów, których załogi przeczytały dokładnie instrukcję żeglugi - w prawo, pełnym bajdewindem w kierunku na stawę "Gdańsk Wschód". To co działo się po lewej stronie trasy, próby okrążania pławy rozprowadzającej, dyskusje radiowe, lepiej pominę milczeniem. Jak już wszyscy się zorientowali gdzie płynąć, stawka mocno się rozciągnęła.
Celna była uwaga z jednego jachtu. Na stwierdzenie radiowe, że naprawdę tej pławy nie trzeba było jakoś specjalnie okrążać, wracać do niej itp., padła riposta "ale oczywiście można było". Gdy wszystko się wyjaśniło, na jachcie prowadzącym stawkę dało się słyszeć zaśpiew "nas nie dogoniat...".
Co wcale nie okazało się prawdą

Ja to widzę inaczej jak już mówiłem na regatach, dla mnie ... lokalesi którzy znają organizatorów i mają do nich telefony komórkowe i mogą się dogadać poza radiem lub którzy tam żeglują nie pierwszy raz i znali ta trasę scfaniakowali... :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:46 

junak73 napisał(a):
Ale pot na plecach podczas halsówki na wiatr i widok 32 załóg na wąskim starcie.. bezcenny.

O tym pocie to chyba wszyscy mówili - że lepsze niż intensywna siłownia bo z bieganiem. ;)
I fakt, ładne widoki były, zwłaszcza jak się trzeba było mijać... blisko :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:49 

chciałbym mieć te zdjęcia i filmy ze startu i w ogóle z regat, wyglądało zejefajnie na 100 %

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:50 

bury_kocur napisał(a):
I było tak na luzie jak dawno nie było... :rotfl:

Nuuuuuda, panie!!! :-P

junak73 napisał(a):
chciałbym mieć te zdjęcia i filmy ze startu i w ogóle z regat, wyglądało zejefajnie na 100 %

Mają być na stronie Północnego, rozmawiałem o tym i takie dostałem zapewnienie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:55 

waliant napisał(a):
Mają być na stronie Północnego, rozmawiałem o tym i takie dostałem zapewnienie

Tiaaa widziałeś stronę klubu ??? Słaba jak diabli, jak oni nie potrafą zgłoszenia online zrobić czy też chciaż za pomocą maila i przelewów to ja bym na te zdjęcia nie liczył. a jak już bedą to w takiej rozdzielczości że słabo... BTW pewnie w zdecydowanej większości ich jachtów klubowych :rotfl:

Chyba że ktoś z CSB lub TTM stał tram i nagrywał .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 10:59 

junak73 napisał(a):

Ale to ma być też i na CSB. Poczekamy, zobaczymy.
Ja rozumiem, że już w Polsce w żadne obietnice nie wierzymy, ale żeby aż tak...?! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 13:11 

Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
junak73 napisał(a):
No właśnie widziałem, widziałem Burego podczas przechadzki sobotnim wieczorkiem po Gdańsku, i sąsiadującego z nim Kipu...

My jednak wybraliśmy konkretne żeglarstwo a lekko nie było.

Uwierz mi, u nas też lekko nie było! :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 16:19 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
mchanga napisał(a):
a lekko nie było.

Uwierz mi, u nas też lekko nie było!

Tak jest !
Nie było lekko ...
Ale dalismy z Maćkiem radę :rotfl:
Żałuj Tomek, że Cię z nami nie bylo.
My kończyliśmy nasze regaty późno, oj późno w nocy...
I nie straszne nam były żadne deszcze i burze...
Dalismy radę i już :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 19:29 

A ja takie zdjęcie dzisiaj dostałem:
Czarodziejka na tle mostu wantowego (podczas regat, rzecz jasna)

Załączniki:
Czar1a.jpeg
Czar1a.jpeg [ 68.13 KiB | Przeglądane 7680 razy ]

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:51 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: uprawnienia do marzenia
junak73 napisał(a):
Tiaaa widziałeś stronę klubu ???

A Ty widziałeś?
Niby oficjalna strona:
http://jachtklub-polnocny.republika.pl/

nie istnieje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:56 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 29
http://www.ykpolnocny.pl/
Tu jest strona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 15:04 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
junak73 napisał(a):
waliant napisał(a):
Mają być na stronie Północnego, rozmawiałem o tym i takie dostałem zapewnienie

Tiaaa widziałeś stronę klubu ??? Słaba jak diabli, jak oni nie potrafą zgłoszenia online zrobić czy też chciaż za pomocą maila i przelewów to ja bym na te zdjęcia nie liczył. a jak już bedą to w takiej rozdzielczości że słabo... BTW pewnie w zdecydowanej większości ich jachtów klubowych

Junak, stronę klubu akurat stworzyłem sam od podstaw jako kompletny laik, bez niczyjej pomocy, a przy pomocy podręcznika. Może nie jest to szczyt techniki, ale na dzień dzisiejszy tyle umiem. Jeśli jesteś w stanie bezkosztowo zrobić lepszą stronkę to nie widzę problemu, zapraszam do współpracy.
Prosiłem na sąsiednim forum o sugestie i uwagi, szkoda, że umieściłeś je tu a nie tam :-? Najłatwiej nabijać się pokątnie prawda?
Jak masz zdjęcia z regat, to prześlij mi je, zadziałam i wstawię.
Filmy są, na stronie YK jest filmik, który realizował mój chrześniak, ja niestety nie dam rady trzymać i patyka i kamery i aparatu. Filmik z drugiego dnia umieścił też Dominik na Kanale Żaglowych Łodzi. I wcale nie są to ujęcia w większości jachtów klubowych...
Co do organizacji regat i sposobu zapisów zapraszam do organizatora i komandora regat, bo jako administrator strony nie zajmowałem się tym. Do dziś nie mogę doprosić się o wyniki :evil: , ale już znalazłem gdzie indziej.

To, co jest na stronie, to moja prywatna, darmowa inicjatywa. Daję radę tak jak umiem i na ile czas mi pozwala.

Ostatnio edytowano 17 wrz 2014, o 09:33 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 17:32 

Cytuj:
Ja to widzę inaczej jak już mówiłem na regatach, dla mnie ... lokalesi którzy znają organizatorów i mają do nich telefony komórkowe i mogą się dogadać poza radiem lub którzy tam żeglują nie pierwszy raz i znali ta trasę scfaniakowali... :-?

Ooo, to pojechałeś. Ja akurat jestem lokalersem, znam organizatora, sędziów, trasę, akwen. Przepływając obok łodzi komisji zapytałem czy jedziemy na rozprowadzającą - uzyskałem potwierdzenie :twisted: , piłowałem do góry podobnie jak kilka łódek, dzwoniłem do komisji na podane numery ale nikt nie odbierał. Jeśli jesteś pewien, że ktoś oszukał i scfaniakował to może konkretniej proszę.
Tomek doskonale ujął temat po wyścigu, kto uważnie czytał instrukcję, ten wiedział jak jechać.

Cytuj:
:rotfl:

Tu uważam, że przesadziłeś, ubaw po pachy...

Pozdrawiam i więcej obiektywizmu życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 20:23 

Nie chcę jakoś bardzo bronić komisji sędziowskiej w pierwszym wyścigu, ale faktem jest, że i ja, i kilka innych jachtów popłynęło od razu dobrze. Bez telefonów do sędziego czy organizatora. Wyciągnąłem tylko jeszcze raz instrukcję żeglugi i sprawdziłem ponownie trasę.
Dyskusje na pokładzie były na zasadzie: co wszyscy robią, powariowali? Czy nie czytali instrukcji? Wyszło, że nie bardzo... Potem słuchanie rozmów w UKF-ce utwierdziło nas w przekonaniu, że większość po prostu się miota.

Ja mam może łatwiej, bo mam dość wysokie mniemanie o poprawności własnego zdania :rotfl:

Poza tym, zazwyczaj :oops: czytam instrukcję żeglugi i omawiam ją z załogą (mam ciekawską załogę), raz - edukacyjnie, dwa, żeby wykluczyć swoją potem pomyłkę.

P.S. Filmy na stronie są, więc obietnica została dotrzymana :)
P.S.S. Ale wyniki powinny być!!! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 20:35 

MammaGamma napisał(a):
Ja akurat jestem lokalersem, znam organizatora, sędziów, trasę, akwen. Przepływając obok łodzi komisji zapytałem czy jedziemy na rozprowadzającą - uzyskałem potwierdzenie

Czyli potwierdzasz moje spostrzeżenie. znasz komisje podpłynąłeś i spytałeś, więcej pewnie takich było, ale nie wszyscy, komisja wobec takich zapytań powiłosić to na UKF.
Z resztą dla mnie jak i dla wielu innych znamienitszych ode mnie żeglarzy jasnym jest że:
Jak w instrukcji pada stwierdzenie
Boja rozprowadzająca lewą burtą to.... trzeba ją opłynać lewą burtą.
Jak mówi się grubo po starcie o tym że przy tym kierunku wiatru boja jest nieistona i można ją po prostu olać to w instrukcji żeglugi NIE POWINNO BYĆ O NIEJ W OGÓLE WZMIANKI.
i wtedy jest sprawa jasna.
Winno stać napisane w pierwszym i drugim biegu trasa regat:
start - boja rozprowadzająca lewą burtą - itd
trzeci bieg start - boja GW - itd
HOWGH

MammaGamma napisał(a):
Junak, stronę klubu akurat stworzyłem sam od podstaw jako kompletny laik, bez niczyjej pomocy, a przy pomocy podręcznika. Może nie jest to szczyt techniki, ale na dzień dzisiejszy tyle umiem.

Jeżeli sam robisz to przepraszam, ale nadal po wpisaniu w google jacht klub północny wyskakuje " strona o podanym adresie nie istnieje"
Myślałem że klub to stać na zrobienie stronki za niewiem tysiaka czy dwa...
Anyway jeszcze raz sorry

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 06:23 

Spoko Junak, wszak my, żeglarze musimy się trzymać razem :D Założenie kosztuje może i tysiaka czy dwa, ale jeszcze trzeba płacić co miesiąc za obsługę tysiaka. W skali roku robi się już spora sumka. Niestety nie stać nas na to :-( Są ważniejsze wydatki i sprawy.

Tak jako doprecyzowanie - pomimo "rozmowy" z komisją pruliśmy właśnie na rozprowadzającą, na czym dużo straciliśmy, ale uzyskałem od komisji informację, że właśnie mamy lecieć na rozprowadzającą :-?
Bałagan był w pierwszym biegu, zwłaszcza mniej doświadczeni regatowo mogli się pogubić.

Cytuj:
P.S.S. Ale wyniki powinny być!!!

Tu masz absolutną rację, mam PDF a z wynikami od wczoraj (SIC!) wygrzebane z netu. Niestety od organizatora/komandora regat nie mogę się doprosić. :twisted:

Postaram się dziś wkleić PDF na stronkę, choć przyznam, że nie wiem jak to zrobić ale powalczę.
Cenne są dla mnie wszystkie uwagi, z których mogę wyciągnąć wnioski, niestety nie wszystko jestem jeszcze w stanie ogarnąć technicznie.
Z pewnością również jako zarząd wyciągniemy wnioski w sprawie organizacji regat, już pierwsze rozmowy były. Nie jesteśmy do końca zadowoleni. Z frekwencji i atmosfery za to jak najbardziej. Cóź, człowiek uczy się całe życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 07:27 

MammaGamma napisał(a):
ale uzyskałem od komisji informację, że właśnie mamy lecieć na rozprowadzającą

No właśnie a potem po okrażeniu boi przez Błogodarność zmienili decyję i podali na radio ze można ją olać i to było nie fair IMHO.

MammaGamma napisał(a):
Bałagan był w pierwszym biegu, zwłaszcza mniej doświadczeni regatowo mogli się pogubić.

Bałagan wprowadziła komisja regatowa i doświadczenie raczej nie ma tu nic do rzeczy, jakoś ja nie uważam Sergieja, Jacka Zielińskiego czy Jurka Jankowskiego za niedoświadczonych, a to była pierwsza trójka najbliżej boi która musiała zawrócić przed nią, wiem bo byłem czwarty tam i widziałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 09:09 

junak73 napisał(a):
jakoś ja nie uważam Sergieja,

A widzisz, ich zgubiła rutyna. W końcu do kogo Jacek z Polleda krzyczał na cały start: ".... przeczytaj instrukcję", "przeczytaj w końcu instrukcję!".
Co słyszałem na własne uszy i co mnie rozbawiło nieźle.
A Jacek krzyczał bo mu blokowali przejście, zamiast zrobić po bożemu zwrot na lewy hals.

Ja się zgadzam, że było zamieszanie co najlepiej świadczy o tym, że komisja popełniła błąd. Potem może popełniła błąd udzielając niejasnych odpowiedzi przez radio (akurat mogłem nie słyszeć, skupiony na przebijaniu się przez stawkę na lewym halsie).
Ale nie przesadzajmy w drugą stronę.

Reasumując - wystarczyło nie pytać, mieć w pamięci trasę i płynąć swoje.
Oczywiście komisja mogła w ogóle nie wystawiać rozprowadzjacej (albo ją zdjąć, skoro stała mało logicznie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 09:53 

waliant napisał(a):
Reasumując - wystarczyło nie pytać, mieć w pamięci trasę i płynąć swoje.
Oczywiście komisja mogła w ogóle nie wystawiać rozprowadzjacej (albo ją zdjąć, skoro stała mało logicznie).

Tomku gdybym cię nie znał uznałbym cię na mało inteligentnego...
Co pamiętać ???
Rysunki które ewentualnie można było pamiętać dotyczyły tylko dwóch pierwszych biegów.
Trzeci długi bieg był tylko opisany, mało tego opisany tak jak dwa pierwsze !!! Boja rozprowadzająca lewą burtą.
Skoro była bez znaczenia w trzecim biegu nie powinno być jej w instrukcji żeglugi.

Ktoś się pierd....nął ustawiając i opisując trasę bez uwzględnienia warunków wiatrowych i nie ma tu znaczenia dokładne czytanie....
A Dorabianie teraz ideologi o dokładnym czytaniu czy wyższości niektórych bardziej doświadczonych jest bez sensu i mega trąci mi hipokryzją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2014, o 11:15 

junak73 napisał(a):
Co pamiętać ???

Mieć w głowie trasę w przestrzeni. Linia startu, ta nieszczęsna rozprowadzająca ustawiona z boku, kurs na następny znak kursowy.

Oczywiście że w instrukcji powinno być: boja rozprowadzająca wystawiana w razie potrzeby, kierunek omijania określony flagą (jak flagi nie ma, to boja nieistotna).
Tutaj tak się złożyło akurat, że wzięcie boi lewą burtą nie zmieniało nic w kierunku płynięcia. Ona była bez znaczenia w momencie wyścigu, ale nie w momencie pisania instrukcji (bo kto wiedział jaki będzie wiatr?). Szczęśliwie dla komisji się złożyło, że dokładne trzymanie się instrukcji pozwoliło na płynięcie tak jak trzeba.

Był start, była z boku boja rozp, minęliśmy ją lewą burtą (że daleko, to cóż), płynęliśmy na Gdańsk-Wschód. Wszystko zgodnie z instrukcją, która była do niczego, bo nie przewidziła, że tak naprawdę, to boja rozp. powinna być mijana prawą burtą (w tych warunkach).

Zgadzam się, instrukcja była do chrzanu, ale komisja z tego wybrnęła, naciągając instrukcję jak gumkę od majtek.

Zbyszek, nie pisałem niczego o bardziej doświadczonych (a raczej pisałem o tym, że rutyna...). Kilka jachtów weszło w tok rozumowania komisji. A tak naprawdę, to byłoby dobrze, gdyby nie kilka innych jachtów, które zaczęły kombinować, i zmyliły/zasugerowały resztę stawki.

Co oczywiście nie znaczy, że organizator i komisja nie powinny wyciągnąć swoich wniosków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 09:24 

Tomek, czy mogę Twoją relację z regat umieścić na stronie YK Północnego? Czytając Twoje relacje stwierdzam, że masz talent dzinnikarski ;)
Wyniki są, sorki że dopiero teraz, zakładkę o regatach dopracowałem jeśli chodzi o architekturę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 09:43 

MammaGamma napisał(a):
Tomek, czy mogę Twoją relację z regat umieścić na stronie YK Północnego?

Proszę bardzo, po to się pisze, żeby ludzie czytali, jeżeli chcą... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 09:52 

Super, dzięks, oczywiście napiszę czyj to tekst.
Dzięki Wam dział regaty się ruszy. Mam trochę zdjęć, popracuję jeszcze nad galerią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:13 

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
I super :)

MammaGamma powiem Ci, że ta stronka nie jest taka zła, a jak będziesz ciągle coś ulepszał, kombinował i uaktualniał, to nabierzesz doświadczenia i będzie dobrze.
Dla mnie od wyglądu ważniejsze są aktualne treści i żeby coś tam się pojawiało na bieżąco o klubie bo wtedy wiadomo że klub żyje.

Karygodne jest natomiast, że w zdjęciach na głównej stronie, nie ma żadnego z Czarodziejką ;)

Pozdrawiam!
Rafał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:42 

Prowadzenie strony klubowej w ogóle jest trudne. Bo czym ją wypełniać? Imprezami klubowymi, których nie jest dużo (rozpoczęcie, zakończenie, wodowanie, regaty), rejsami, o których nikt nie chce pisać (a trudno żeby admin był wszędzie), wieściami od zarządu czy klubowiczów. Jest tego naprawdę mało i tylko kluby, które mają naprawdę bujne życie regatowo/rejsowo/imprezowe mogą coś wstawić częściej niż raz na miesiąc.
A po kilku latach następuje załamanie, bo osoba trzymająca to w garści ma albo dosyć, albo odchodzi z przyczyn różnych.
Większość stron różnych klubów morskich jest rzadko aktualizowana i żyje tak sobie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 11:52 

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Ja nie będę ukrywał, że klubu szukałem poprzez net i patrzyłem na strony internetowe.
No i jestem w Gryfie :D

Ale rok temu Yacht Klub Północny tej stronki chyba nie miał, a szkoda bo kto wie może bym miał wtedy bliżej od domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 12:04 

Nie miał, nie miał. Zażyczyłem sobie w ubiegłym roku od Mikołaja (żony :mrgreen: ) książki o tworzeniu stron, bo postanowiłem, że dość posuchy. Nikt nie był chętny do założenia strony, a poprzednia przestała z dnia na dzień być obsługiwana - umarła (nie istone dlaczego) i wziąłem się za sprawę. Nowa strona istnieje chyba od lutego 2014 czy jakoś tak, szkoda tylko że poprzedni adres blokuje nową stronę... Nie jest to zależne ode mnie niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 12:08 

rwydrowski napisał(a):
Ja nie będę ukrywał, że klubu szukałem poprzez net i patrzyłem na strony internetowe.
No i jestem w Gryfie :D

I super :)

rwydrowski napisał(a):
Ale rok temu Yacht Klub Północny tej stronki chyba nie miał

Nie miał na pewno.

rwydrowski napisał(a):
Karygodne jest natomiast, że w zdjęciach na głównej stronie, nie ma żadnego z Czarodziejką ;)

Właśnie!!! :twisted:
;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona