Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:41

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 17:50 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 472
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Zbudowałem sobie jacht kilowy Odys 28 Mazu 2, pływałem nim po Zegrzu ale na urlop miałem inne plany. Jacht zawiozłem do Górek i popłynąłem do Gdyni na Targi Wiatr i Woda. Nikt jachtu nie kupił więc ruszyliśmy w stronę Gotlandii. Po 40 godzinach zacumowaliśmy w porcie Vandburg 170 mil. Miejsce ciche i pustawe, w okolicy ciekawe skałki. Opłata 170 koron do skrzynki, prysznice otwarte stale a nie jak w Kużnicy. Zwiedziliśmy okolicę i popłynęliśmy do Ventspils 100mil, port dobrze osłonięty ale cena 25 euro. Miastu warto poświęcić dzień albo dwa na zwiedzanie. Miasto zadbane i czyste, sporo ładnych parków.
Na ulicach słychać często język rosyjski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:05 

Przepłynięcie do Rygi było nudne bo cała zatoka Ryska gładka jak stół była 130mil. Po drodze tylko statki a tu pełno żaglówek i motorówek. W kanale portowym pełno żagli a nawet widziałem wędkarzy zakotwiczonych.Z mariny Andriejosta /15euro/ najbliżej do starówki. Rosjanie dali pokaz zabawy, głośna muzyka i śpiewy do rana trudno zaakceptować. Do zwiedzania jest sporo, podobnie jak Gdańsk tylko więcej kamienic. Sklepy spożywcze daleko. Paliwo jest w innej marinie. Zwiedzanie nam się znudziło to popłynęliśmy do portu Roja 60mil. Teraz trochę było więcej wiatru więc refowanie przetestowaliśmy. O 2 w nocy wpłynęliśmy do portu, ciemno i ciasno. Stało 8 jachtów i zostało tylko dla mnie miejsce. Resztę portu zajmują kutry, światła w porcie zapalają tylko jak wychodzą kutry. Sanitariaty, prąd, woda i wi fi 20euro, sklep blisko. W mieście brak turystów i sporo domków drewnianych. Na wydmach stały zamieszkałe domki z widokiem na morze a wyglądały jak zrujnowane komórki. Z jednej strony portu plaża piaszczysta a z drugiej pełno głazów. Czekaliśmy dzień na stabilizację pogody, mało było do zwiedzania to popłynęliśmy do Ventspils. Wiatry teraz przetestowały już nas dokładnie bo 20m/s to trochę sporo na rejs testowy. Ventspils już zwiedzaliśmy to po wyspaniu ruszyliśmy do Liepaji 80 mil. Wejście do portu duże i szerokie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 19:56 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
szkodnik napisał(a):
Rosjanie dali pokaz zabawy, głośna muzyka i śpiewy do rana

Chyba Łotysze. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 20:04 

Może i Łotysze ale darli się po rosyjsku.
Port ma szerokie i łatwe wejście, marina w głębi przy ładnym hotelu.
Opłata 15 euro za wszystko a standard sanitariatów najlepszy z dotychczasowych.
Sporo do zwiedzania, ale Karosta daleko. Dużo drewnianych domów ale właśnie się rozpadają więc będzie ubywać. Sklepy i paliwo blisko, do plaży też.
Na ulicach pustawo, chyba brak turystów. Wypłynęliśmy do Kłajpedy. Prognoza mówiła że wiatr będzie mocno rósł od następnego dnia, więc powinniśmy zdążyć... Koło Kłajpedy byliśmy po zmroku ale wiatr i fale mocno wzrosły, jeszcze te statki. Chciałem czekać do rana ale telefon do pogodynki Asi mnie zniechęcił, będzie mocno rosła siła wiatru. Trochę trudno po całym dniu ciężkiego żeglowania pod falę i wiatr zawrócić do Liepaji ale cóż Kłajpeda poczeka \całość 120mil\. W Liepaji było jeszcze sporo do zwiedzania to cztery dni sztormu się nie dłużyły. Jacht Spaniel zacumował obok to mieliśmy okazję poznać załogę i zwiedzić wnętrze. Do Karosty warto pojechać tramwajem bo daleko. Na terenie cerkwi jest pomnik ofiar bitwy pod Cuszmą. Rosyjskie okręty wypłynęły z Liepaji w rejs 18000 mil do Japonii, żaden nie wrócił. Zginęło 5000 marynarzy i drugie 5 tys trafiło do niewoli, pancerniki zatopione wszystkie. Japończycy stracili 120 marynarzy. Złote Kopuły cerkwi są widoczne z morza z daleka. Staliśmy 4 dni ale opłata tylko za jeden chyba przez sztorm. Syn wyjechał a ja z kumplem popłynęliśmy do Władysławowa. Fala posztormowa i wiatr zachodni a trzeba przepłynąć 140 mil więc 35 godzin płynięcia. We Władysławowie zmiana załogi i dalej rejs krajowy: Hel, Jastarnia, Kuźnica, Gdańsk i powrót do Górek na dźwig.

Załączniki:
Roja port.jpg
Roja port.jpg [ 123.92 KiB | Przeglądane 3463 razy ]
Liepaja pomnik przy cerkwi.jpg
Liepaja pomnik przy cerkwi.jpg [ 168.1 KiB | Przeglądane 3463 razy ]
most  obrotowy Eifla.jpg
most obrotowy Eifla.jpg [ 106.61 KiB | Przeglądane 3463 razy ]
Vandburg skały.jpg
Vandburg skały.jpg [ 91.01 KiB | Przeglądane 3465 razy ]
Gdynia.jpg
Gdynia.jpg [ 109.38 KiB | Przeglądane 3465 razy ]

Ostatnio edytowano 14 wrz 2014, o 20:27 przez Michal, łącznie edytowano 4 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 20:10 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
szkodnik napisał(a):
ale Karosta daleko

Za mostem jest przystanek autobusowy i można podjechać autobusem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 20:38 

Gdy odpłynęliśmy z Gotlandi kilka mil, dogonił nas kuter straży granicznej i poprosił o zgodę na wejście na pokład. Wszedł do kabiny, popatrzył i podziękował bez kontroli nawet dokumentów. Tu mam filmik z rejsu https://www.facebook.com/video.php?v=69 ... =2&theater

Załączniki:
Gdańskokno.jpg
Gdańskokno.jpg [ 63.92 KiB | Przeglądane 3457 razy ]
Spaniel 2.jpg
Spaniel 2.jpg [ 122.27 KiB | Przeglądane 3457 razy ]
Ryga prom.jpg
Ryga prom.jpg [ 99.29 KiB | Przeglądane 3457 razy ]
Liepaja drewno.jpg
Liepaja drewno.jpg [ 151.42 KiB | Przeglądane 3457 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 21:06 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
szkodnik napisał(a):
dogonił nas kuter straży granicznej i poprosił o zgodę na wejście na pokład. Wszedł do kabiny, popatrzył i podziękował
Kuter wszedł Ci do kabiny??? Przez burtę? Duże zniszczenia? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2014, o 21:25 

Płynąłem fordewindem a sterował autopilot, zrównali się z nami i funkcjonariusz straży granicznej przeszedł na nasz pokład. Po opisanej kontroli odpłynęli na milę ale zawrócili znów do nas. Teraz byłem pewien szczegółowej kontroli ale właśnie mocno przywiało i wejście na pokład przy prędkości 7 węzłów ich zniechęciło.

Za ten post autor Michal otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem