Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:16

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2015, o 17:22 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Pewnie wszyscy znacie bajkę „Kot w butach”,
ale bajki o kotach, ręcznikach i butach pewnie nie znacie?
No to posłuchajcie

Dawno, dawno temu….
Zaraz, zaraz, przecież nie opowiadam wnuczce bajki o kocie w butach, tylko opisuję przygodę.

Uważam, że Grecja jest jednym z najbezpieczniejszych krajów na świecie.
Wszystkie podróże i rejsy przez cały czas mnie w tym utwierdzają.
Najnormalniejsza rzeczą, jest pozostawienie tam otwartego jachtu przy kei, czy na kotwicy. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są większe miasta, np. Korynt, Patra itp. W porcie, na małej wysepce zamknięcie jachtu jest dla mnie nawet nietaktem.
No bo jak tu zamknąć jacht, widząc stojący obok otwarty samochód, z kluczykami w stacyjce? Jak zamknąć jacht, gdy sklep vis a vis jachtu jest otwarty, i nie ma w nim żywego ducha, nawet obsługi?
Jednak może się zdarzyć, że nawet w małym porciku nieraz trzeba będzie jacht zamknąć – dlaczego? Już piszę.
W roku 2013 płynęliśmy z Andros na Tinos.
Bywałem tam kilkakrotnie i zawsze chciałem zajrzeć do mało popularnego i rzadko odwiedzanego portu – Panormos.
Niestety zawsze coś stawało mi na przeszkodzie i dopiero tym razem wreszcie się udało. Do portu dotarliśmy dość późno, ale nie za późno, żeby zdążyć zjeść kolację. Przy kei powitało nas stadko kotów – ot normalna rzecz w Grecji, więc nie przejęliśmy się tym zbytnio.
Było już grubo po 22:00, właściwie prawie 24:00, więc po zacumowaniu, szybko wyruszyliśmy na poszukiwanie tawerny. Łódkę jak zawsze zostawiliśmy otwartą, no bo przecież w Grecji łódki się nie zamyka.
Czynną tawernę znaleźliśmy w samym porcie niecałe 100 metrów od jachtu,. Zgodnie z wielowiekową tradycją, właściciel tawerny zaprosił nas do kuchni i pokazał co akurat gotuje. Zaproponował miedzy innymi świeże rybki.
- macie ochotę na ryby? – spytałem załogi
– to może zupę rybną – usłyszałem w odpowiedzi
Właściciel tawerny odrzekł, że nie ma problemu, ale musimy poczekać 40 minut.
Odpowiedziałem, że zamierzamy spędzić w tawernie nawet trochę więcej czasu, więc czekanie 40 minut na zupę nie stanowi dla nas problemu
Dostaliśmy winko, mezedesy itp. a po chwili i zupę rybną (kakavia).
Biesiadowaliśmy jakieś 2 godziny i najedzeni, napici, szczęśliwi wróciliśmy na jacht.
Po wejściu na jacht usłyszeliśmy głośny miaukot, a z wnętrza wyskoczyło spore stadko kotów.
Nieproszeni goście uciekli, ale po wejściu do środka poczuliśmy, hm, jakby tu powiedzieć, nieciekawy smrodek.
Załoga spała w kabinach, które były zamknięte, więc u nich można było spać, ale ja, bidulek spałem w messie, a to w niej właśnie tak pięknie pachniało.
Na szczęście dość szybko udało się nam zlokalizować źródło owego „niebiańskiego” zapachu, to pozostawione na kanapce ręczniki i leżące obok stolika nawigacyjnego buty.
Powiesiliśmy śmierdzące ręczniki na relingu i wyrzuciliśmy buty na pokład i wreszcie mogłem spokojnie zasnąć.
Na wszelki wypadek zamknąłem jednak zejściówkę. Nie muszę oczywiście wspominać, że od tego czasu nie darzę kotów sympatią,.
Ale łódki nadal nie zamykam.

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Colonel, mdados
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2015, o 17:46 

Podziękował : 157
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: majtek
Grek Zorba napisał(a):
Najnormalniejsza rzeczą, jest pozostawienie tam otwartego jachtu przy kei, czy na kotwicy. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są większe miasta, np. Korynt, Patra itp. W porcie, na małej wysepce zamknięcie jachtu jest dla mnie nawet nietaktem.

Port Astakos niestety w 2013 "oczyszczono" tam do czysta 3 polskie jachty podczas biesiadowania załóg w tawernie
Na Korfu złapałem złodzieja na "gorącym uczynku" okazał się pracownikiem Jachtklubu tym samym co rano pobierał opłatę za miejsce, na prośbę władz klubu (podobno są najstarszym klubem w Grecji) odpuściłem,
Wszystko się niestety zmienia Piotrze

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antałek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2015, o 19:53 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
no niestety, Jońskie robi się coraz bardziej mniej Greckie :-(
a ląd to wogóle :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2015, o 23:07 

Podziękował : 157
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: majtek
Nie popadajmy w histerię ;) Grecja wciąż więcej daje niż zabiera :D

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antałek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2015, o 16:49 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Ja Cię nie namawiam do nie pisania na forum, ale fajnie by było posłuchać tych opowiadań na Sizie w Sulejowie

Za ten post autor mdados otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem