Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 kwi 2024, o 13:52




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2013, o 21:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2008, o 18:57
Posty: 2299
Lokalizacja: WZ
Podziękował : 487
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Beszamel był dla mnie "koszmarkiem", ale znalazłem kobitki na youtubie:

...i beszamel staje się prosty :D :D

_________________
Pozdrawiam
ŁJ


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 19:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Na dworze jeszcze zimniej, więc dobrze zjeśc na kolację coś na ciepło.
Dzisiaj przepis na spanakopita i tiropita
czyli ciasteczka ze szpinakiem i z serem, można tez zrobić z serem i szpinakiem razem.

Najlepiej jest zrobić je z ciasta filo, ale jest ono trudno dostępne u nas, więc można je zrobic z ciasta francuskiego.
Przepisu na ciasto francuskie nie podam, bo nie znam - korzystam z gotowego, kupowanego w Biedronce lub Lidlu.

Spanakopita

Przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy oliwkę, do której dodajemy wycisnięty czosnek. Temp. oliwki nie może być zbyt wysoka, czosnek ma się podgrzać, ale nie może się spiec. Do oliwki z czosnkiem dodajemy szpinak w liściach (może być mrożony lub świeży ) i smażymy go parę minut, dodajemy sól, pieprz, trochę gałki muszkatałowej i na koniec trochę świeżo wyciśnietego czosnku, można dodać tez trochę utartego sera żółtego, lub troche fety.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, o boku ok. 10-15 cm.
Na środek kwadratu z ciasta wykładamy łyżkę masy szpiankowej i całość zawijamy, tak jak rogal lub robimy coś na wzór dużego pieroga.
Smarujemy powierzchnię ciastka oliwką lub roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (Góra i dół).
Pieczemy ok. 18 minut, ciastka powinny być lekko brązowe, ale nie spieczone na ciemny brąz.

Tiropita

robimy tak jak poprzednie, tylko nadzienie robimy wg. przepisu:
ucieramy na tarce żółty ser,
jak kogoś stać to może być Grana Padano, Parmegiano
może być też Gruyer, Cheddar, a nawet liliput, co kto woli
Utarty ser mieszamy z jajkiem roztrzepanym i z wyciśniętym czosnkiem
a dalej już jak ze spanakopita

Smacznego


Załączniki:
spanakopita.jpg
spanakopita.jpg [ 8.79 KiB | Przeglądane 13967 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 20:39 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
A to nie z ciastem filo? Właśnie takie rolady w filo, ale mięsne mam dzisiaj na obiad. Zostało parę sztuk, ale wątpię by do rana przetrwały :)

Jedzenie jest najpyszniejsze o 22giej :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 20:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Plitkin, a wiesz skąd się wzięły pingwiny? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 20:43 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Z lodowki o 22giej? :-

(wiem, ze sie nie pisze "22giej")


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 21:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
To jaskółki, które jadły po 20-tej ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 21:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
mniam
właśnie mam jak zwykle szpinak w zamrażalniku, tylko ciasto kupić i jest mniam

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 21:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Zielony Tygrys napisał(a):
mam jak zwykle szpinak w zamrażalniku
Na boga Rzymian, Greków i Czechosłowaków! I trzymaj go tam po wieczne czasy! :evil:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski



Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Ryś, skipbulba
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 22:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Grek Zorba napisał(a):
Najlepiej jest zrobić je z ciasta filo, ale jest ono trudno dostępne u nas, więc można je zrobic z ciasta francuskiego.

plitkin napisał(a):
A to nie z ciastem filo?


toż przecież pisałem :D

plitkin napisał(a):
Jedzenie jest najpyszniejsze o 22giej :)


ale koniecznie z winem

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2014, o 22:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
plitkin napisał(a):
Jedzenie jest najpyszniejsze o 22giej :)
Święte słowa. A nawet po! :D
Sąsiad napisał(a):
a wiesz skąd się wzięły pingwiny? To jaskółki, które jadły po 20-tej ;)
Całe życie żarłem koło północy, bo na czczo trudno mi się zasypia. Mogem robić za pingwina. Proszem uprzejmniem. Krzysio "Pingwin" Jamrozik chyba siem nie obrazi. :lol:

PS. Dziewczynyyyy! Jeśli wyznajecie zasadę: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, to ja chętnie będę Waszym wrogiem. :kiss:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 10:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Zbieraj napisał(a):
Zielony Tygrys napisał(a):
mam jak zwykle szpinak w zamrażalniku
Na boga Rzymian, Greków i Czechosłowaków! I trzymaj go tam po wieczne czasy! :evil:

spoko spoko
nie podzielę się! jakem wołoduch sama cały zjem!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Cytuj:
PS. Dziewczynyyyy! Jeśli wyznajecie zasadę: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, to ja chętnie będę Waszym wrogiem. :kiss:

dil. wrogom oddaję też golonki, schaby i inne takie
trzymaj się blisko a nagroda twoja będzie wielka

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 10:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Zielony Tygrys napisał(a):
wrogom oddaję też golonki, schaby i inne takie
Lubiem Ciem coraz bardziej. :kiss:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 21:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Ciągle tylko teoria, zdjęcia, opisy
najwyższy czas na praktykę
zapraszam na rejs, gdzie będziecie mogli posmakować tego, o czym tu pisałem:
viewtopic.php?f=2&t=19035

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 10:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
umarł wątek greckiego jedzenia :)
to żeby go reanimować, klika fotek kulinarnych z tegorocznych rejsów

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

i jeszcze


Załączniki:
Komentarz: grecki omlet
DSC02511.JPG
DSC02511.JPG [ 423.47 KiB | Przeglądane 10900 razy ]
Komentarz: sprzedawca uliczny w Koroni
DSC02601.JPG
DSC02601.JPG [ 420.51 KiB | Przeglądane 10900 razy ]
Komentarz: frappe
DSC02512.JPG
DSC02512.JPG [ 422.45 KiB | Przeglądane 10903 razy ]
Komentarz: bez słów
DSC02426.JPG
DSC02426.JPG [ 427.08 KiB | Przeglądane 10903 razy ]
Komentarz: hala targowa w Chania
DSC02841.JPG
DSC02841.JPG [ 437.01 KiB | Przeglądane 10903 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 11:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Z tego wszystkiego najlepsza jest sałatka grecka zrobiona przez ukochanego.
Ten grecki omlet mi się podoba, jajka, pomidory, feta i zielenina pachnąca?

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 11:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Zbieraj napisał(a):
Zielony Tygrys napisał(a):
wrogom oddaję też golonki, schaby i inne takie
Lubiem Ciem coraz bardziej. :kiss:
Ja tam nie ufam stworzeniom pasionym na zieleninie. To jest nienaturalne :P

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 11:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Suszna uwaga. Ja sama sobie nie ufam.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 11:36 

Dołączył(a): 22 wrz 2013, o 18:45
Posty: 97
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
I znowu widzę frappe. W Grecji to świętokractwo!!!. Pij cappucino fredo - niby włoskie, ale z prawdziwej kawy nie z proszku .


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 16:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
D40 napisał(a):
I znowu widzę frappe. W Grecji to świętokractwo!!!.

właśnie odwrotnie
cappucino fredo to świętokradztwo wymyśłone dla turystów
Prawdziwa Grecja, to Grecja bez expresów do kawy.
Fakt jest taki, że cappucino fredo jest lepsze
ale frappe - prawdziwsze

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

a co powiecie na to?
półmisek owoców morza :D


Załączniki:
DSC_0017.jpg
DSC_0017.jpg [ 387.06 KiB | Przeglądane 10736 razy ]

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 21:41 

Dołączył(a): 22 wrz 2013, o 18:45
Posty: 97
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Wiesz, że prawdziwa grecka kawa to kawa po turecku i wiesz, źeby tego nie mówić Grekom za żadną cenę. A żeby ich pogodzić to jest to kawa po arabsku. A frappe to nie kawa tylko proszek naśladujący smak kawy.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jedne z lepszych steków z tuńczyka ( żółtego ) Lefkada, a i retsina .....


Załączniki:
Komentarz: Stek z tuńczyka Lefkada
image.jpg
image.jpg [ 104.4 KiB | Przeglądane 10648 razy ]
Komentarz: "Ena fredo cappucino gliko" ( fonetycznie) w wiatraku na Kastos
image.jpg
image.jpg [ 75.21 KiB | Przeglądane 10658 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 22:17 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Ja tam kawosz nie jestem, wiec ideologiczna poprawnosc w temacie kawy mam gdzies :mrgreen: Dlatego nie wstydze sie przyznac, ze niektore rozpuszczalne kawy smakuja mi bardziej niz wiele ziarnistych, a i dobra inka na zimno nie jest zla :D

Aha: w domu mam ekspres i codziennie robie kawe zonie. Sam pijam raz na pare miesiecy...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 09:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
plitkin napisał(a):
Sam pijam raz na pare miesiecy...

a ja parę razy dziennie, niestety

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 09:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zbieraj napisał(a):
Zielony Tygrys napisał(a):
wrogom oddaję też golonki, schaby i inne takie
Lubiem Ciem coraz bardziej. :kiss:

To się na wroga nie kwalifikujesz...

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 11:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Wiesz Moniia, faceci coś tam pitolą czasem o kobiecej logice, jakoby jakaś inna była.
No chyba że Zbieraj to kobieta ukryta :rotfl:

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 12:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Zielony Tygrys napisał(a):
No chyba że Zbieraj to kobieta ukryta :rotfl:
No, i to chyba lesbijka, bo ja to tylko z babami. :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Pojadłam tego greckego na naszym porządnym Bałtyku. Chyba muszę kupić szerszy sztormiak. Jeszcze szerszy.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Zielony Tygrys napisał(a):
Chyba muszę kupić szerszy sztormiak. Jeszcze szerszy.
Najwyższy czas, Ty anorektyczko! :kiss:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7314
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3608
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Ja cię też :kiss:

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2014, o 22:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2010, o 20:20
Posty: 1596
Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
na sąsiednim forum padło pytanie o kawę, więc:
Na gorące dni doskonała jest Frappe, rozpuszczalna kawa zmieszana z zimną wodą, lodem i w zależności od upodobań z mlekiem – me gala, z cukrem – gliko. Jednak po kolacji najodpowiedniejsza jest kawa po grecku - Elliniko kafes (podawana w maleńkich filiżankach i bardzo gorąca – zaparzana w tygielku), bez cukru – sketo, z jedną łyżeczką cukru – metrio, bardzo słodka – gliko. Tawerny nie dysponują najczęściej ekspresami do kawy, więc żeby napić się kawy esspreso trzeba po kolacji pójść do cafe. Należy też pamiętać, że w Grecji do kawy najczęściej podaje się szklankę lub mała butelką wody, która jest gratis.

_________________
pozdrawiam
Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba"
http://www.kasperaszek.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 gru 2014, o 01:54 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A ta kawa palona w Grecji? znasz jakieś marki?

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 48 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL