Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lis 2024, o 00:06




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2011, o 18:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Macieg, Ci co mieszkają na Bergu (a ze słodką wodą mają problemy) twierdzą,że słona woda do żadnego gotowania się nie nadaje. Np ziemniaki są gorzkie.

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2011, o 22:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17457
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2257
Otrzymał podziękowań: 3646
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
I pomyśleć, że Maciek na dzisiejszym spiczu tak bardzo akcentował niesmak konserw klopsikowych, a z uporem maniaka chce gotować w wodzie pełnej różnych sztucznych związków (NaCl, MgCl2, MgSO4, MgBr2, etc) :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2009, o 16:15
Posty: 892
Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Maar napisał(a):
Maciek..... z uporem maniaka chce gotować w wodzie pełnej różnych sztucznych związków (NaCl, MgCl2, MgSO4, MgBr2, etc) :-)

Absolutnie nie chce, tylko się zastanawia, czy to ugotowane da się później zjeść. Z wypowiedzi wynika, że nie bardzo i taka odpowiedź mnie w pełni zadowala :)
Oświadczam: nie będę gotował NICZEGO oprócz jajek w wodzie morskiej :)

_________________
pozdrawiam
skiera


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 14:31 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Szanownym miłośnikom polskiego chlebka o spieczonej, chrupiącej skórce - do których po latach nieobecności w kraju też się zaliczam- muszę uświadomić jedną rzecz.
Otóż ta chrupiąca skórka chleba, szczególnie choć nie wyłącznie w przypadku pieczywa ciemnego i mieszanego to efekt smarowania chleba pod koniec procesu wypieku tłuszczem.
A najlepszy efekt uzyskuje się używając smalcu.
90% polskich małych piekarń używa smalcu, bo ludziom to smakuje.
W przypadku chleba żytniego, razowego i podobnych dodaje się smalcu również do ciasta żeby poprawić lepkość pieczywa. Inaczej by się rozsypywało przy krojeniu.
A wynika to z tego że dawne mąki naturalne już nie są używane bo miały dużą zawartość glutenu,
który utrudnia pracę maszyn piekarniczych.
I małe piekarnie też muszą kupować taką nisko-glutenową mąkę.
Kto zachował jeszcze zmysł smaku ten pozna taki chleb bez problemu.
Palacze, miłośnicy coli, chipsów, pyrów gotowanych w wodzie morskiej itd nie rozróżnią.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 18:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jedzenie to paliwo, ma być kaloryczne. Samczne może być przy okazji jedynie :D

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:29 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ależ to jest smaczne, i to bardzo :D
Tylko jest spore grono niespożywających niczego co chodziło które wtrążala smalczyk wieprzowy nawet o tym nie wiedząc.
Niektórzy naiwni to nawet kupują taki wysokokaloryczny koks próbując się zdrowo odchudzać :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
A wierzę, smalczyk jest smaczny, jak to wytwory ze świnki mają w zwyczaju :D

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7358
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3643
Otrzymał podziękowań: 1998
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
W smaku nie wyczuwam ale info na opakowaniu powinno być. Spróbuję dowiedzieć sie więcej i jeżeli to prawda nie pozostanie mi nic innego jak przerzucić się na własne wypieki.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Tygrys, a nie lepiej wrócić "na Ojczyzny łono" i żreć jak należy zamiast tego zielonego paskudztwa. Tygrysy to nie króliki :D

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7358
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3643
Otrzymał podziękowań: 1998
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
nie.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
skipbulba napisał(a):
Tygrysy to nie króliki
Zielony Tygrys napisał(a):
nie.
No wiem, że nie :rotfl:

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:48 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zielony Tygrys napisał(a):
W smaku nie wyczuwam ale info na opakowaniu powinno być.


Nie będzie. To taka tajemnica producentów.
Niby wszyscy wiedzą ale też wiedzą, że jak się wyda to sprzedaż ciemnego pieczywa padnie na pysk.
A na opakowaniu nie trzeba pisać wszystkiego tylko powyżej jakiejś ilości 1% czy 0,1%.
Dlatego m.in. żaden piwowar nie musi pisać na opakowaniu że dodaje tanią żółć bydlęcą zamiast drogiego chmielu.

Co do ciemnego pieczywa to chyba zostanie Ci pumpernikiel ale szukaj takiego bez syropu glukozowo-fruktozowego.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
cine napisał(a):
żaden piwowar nie musi pisać na opakowaniu że dodaje tanią żółć bydlęcą zamiast drogiego chmielu.
Bo nie dodaje. Naczytałeś się "Faktu", to teraz cierp. :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski



Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 3: Były user, Moniia, skipbulba
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:23 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ooops, czyżby udziały w jakimś browarze :D
Ja wiem na 100% o jednym. I są na to kwity z badań.
Nazwy nie wymienię bo mi się nie chce ciągać po sądach ale piwko nazywa się jak najstarszy znany polski minerał eksportowy.
I podobno jest mega eko. Niepasteryzowane, ble, ble, ble.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Kocham wyznawców teorii spiskowych :D

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
cine napisał(a):
Ja wiem na 100% o jednym. I są na to kwity z badań.
Te badania dotyczyły czego innego, tylko żurnaliści z "Faktu" nie umieją czytać, za to - niestety - umieją pisać, zwłaszcza głupio.

Przeczytaj to:

A co z bydlęcą żółcią? Przecież w Fakcie napisali.
W Polsce i w żadnym innym znanym mi kraju nie używa się bydlęcej żółci jako zamiennika chmielu. Niestety, kilka lat temu wspomniany Fakt, powołując się na raport IJHARS (który nota bene dotyczył głównie nieprawidłowości w znakowaniu etykiet i niezgodności wysokości ekstraktu z zadeklarowanym) ogłosił, że w Polsce oszukuje się konsumentów używając do produkcji piwa bydlęcej żółci. Ta miejska legenda powtórzona została przez kilkanaście różnych portali internetowych, a nawet stała się treścią interpelacji poselskiej złożonej przez posła Jaworskiego z PiS. W którymś momencie, ktoś się chyba zorientował, że w Polsce jest za mała produkcja wołowiny, żeby wystarczyło żółci do zaprawienia blisko czterdziestu milionów hektolitrów produkowanego rocznie piwa, więc ubogacono mit o miejsce pochodzenia i formę żółci. Zaczęto więc powtarzać, że browary używają sproszkowanej bydlęcej żółci z Chin. Dodatkowo jeszcze pojawiły się informacje, że żółć nadaje charkaterystyczny żółty kolor piwa. Jest to piramidalna bzdura. Chmielu używa się do produkcji piwa niezwykle mało, a w browarach koncernowych jeszcze mniej. W dodatku jest to najczęściej chmiel przetworzony do postaci ekstraktu (gęsta, zielonkawo-żółta, bardzo gęsta ciecz – może stąd te skojarzenia), ale to cały czas jest chmiel.

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:42 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
Kocham wyznawców teorii spiskowych :D


Trochę Cię rozczaruję. Jestem technologiem żywności.
Co prawda od dawna "niepraktykującym" ale zboczenie zostało.
Dobranoc wszystkim.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
cine napisał(a):
Trochę Cię rozczaruję. Jestem technologiem żywności.
Nie wiem czy podniosę się po tym ciosie :D
Stary wyluzuj, wiecej poczucia humoru :)

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 20:53 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraj napisał(a):
Przeczytaj to:

A co z bydlęcą żółcią? Przecież w Fakcie napisali.
W Polsce i w żadnym innym znanym mi kraju nie używa się bydlęcej żółci jako zamiennika chmielu. Niestety, kilka lat temu wspomniany Fakt, powołując się na raport IJHARS (który nota bene dotyczył głównie nieprawidłowości w znakowaniu etykiet i niezgodności wysokości ekstraktu z zadeklarowanym) ogłosił, że w Polsce oszukuje się konsumentów używając do produkcji piwa bydlęcej żółci. Ta miejska legenda powtórzona została przez kilkanaście różnych portali internetowych, a nawet stała się treścią interpelacji poselskiej złożonej przez posła Jaworskiego z PiS. W którymś momencie, ktoś się chyba zorientował, że w Polsce jest za mała produkcja wołowiny, żeby wystarczyło żółci do zaprawienia blisko czterdziestu milionów hektolitrów produkowanego rocznie piwa, więc ubogacono mit o miejsce pochodzenia i formę żółci. Zaczęto więc powtarzać, że browary używają sproszkowanej bydlęcej żółci z Chin. Dodatkowo jeszcze pojawiły się informacje, że żółć nadaje charkaterystyczny żółty kolor piwa. Jest to piramidalna bzdura. Chmielu używa się do produkcji piwa niezwykle mało, a w browarach koncernowych jeszcze mniej. W dodatku jest to najczęściej chmiel przetworzony do postaci ekstraktu (gęsta, zielonkawo-żółta, bardzo gęsta ciecz – może stąd te skojarzenia), ale to cały czas jest chmiel.


Szybko znaleziony cytat:
http://tomaszkopyra.natemat.pl/83405,10 ... -na-glupka

Miałem kiedyś znajomego, który równie szybko wyszukiwał różne dziwności w necie je wklejał "na temat".

Jeszcze raz Dobranoc.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 21:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
cine napisał(a):
Szybko znaleziony cytat:
http://tomaszkopyra.natemat.pl/83405,10 ... -na-glupka

Miałem kiedyś znajomego, który równie szybko wyszukiwał różne dziwności w necie je wklejał "na temat".
Lepsze to niż kompletny brak faktów :D ja myslę, że dodaja jeszcze do piwa siki kosmity. A jak ktoś ma inne zdanie to jezd gupi. :)

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 22:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
ja myslę, że dodaja jeszcze do piwa siki kosmity.

Jak przypomnę sobie smak "Harnasia" - to sądzę, że to prawdopodobne.. :lol:

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 22:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7358
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3643
Otrzymał podziękowań: 1998
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Sprawdzę te rewelacje u praktykującego technologa.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 23:38 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10478
Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nawet gdyby piwo zawieralo zolc bydleca, to jaki problem? Zmielone robaki w jogurtach wcinamy, to i z zolcia sobie poradzimy.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 01:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
Zmielone robaki w jogurtach wcinamy

Żeby tylko w w jogurtach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karmi ... nie.5B6.5D

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 12:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2009, o 16:10
Posty: 13817
Podziękował : 10344
Otrzymał podziękowań: 2449
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Jaromir napisał(a):
Jak przypomnę sobie smak "Harnasia" - to sądzę, że to prawdopodobne.. :lol:

Harnaś jakiś czas był zdatny do picia, jego kariera sikaczowa zaczęła sie od jednego sezonu.
rok po tem duża częśc piw zaczęła ten sam etap rozwoju.
Pisałem o tym juz kiedyś w wątku o pomyjach:
viewtopic.php?f=73&t=18771&hilit=piwo

MJS

_________________
Po 15 latach (na forum) przestałem być VIPem. Za co? ...i po co byłem?

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 12:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7358
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3643
Otrzymał podziękowań: 1998
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Jaromir napisał(a):
plitkin napisał(a):
Zmielone robaki w jogurtach wcinamy

Żeby tylko w w jogurtach

Żeby tylko
wiecie ile owadów zjadacie podczas snu?

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 13:46 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10478
Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zielony Tygrys napisał(a):
wiecie ile owadów zjadacie podczas snu?


My nie zjadamy, tylko się tak odżywiamy! To Ty, jako zielona, powinnaś się tym martwić :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2015, o 22:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7358
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3643
Otrzymał podziękowań: 1998
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
cine napisał(a):

A na opakowaniu nie trzeba pisać wszystkiego tylko powyżej jakiejś ilości 1% czy 0,1%.


Co do ciemnego pieczywa to chyba zostanie Ci pumpernikiel ale szukaj takiego bez syropu glukozowo-fruktozowego.

1 czy 0,1 to dość istotna różnica.
Całe życie jem ten syrop i żyję. Widzę że to najnowsza moda żarciowo-spiskowa, jak już gluten się znudził.

plitkin napisał(a):
Zielony Tygrys napisał(a):
wiecie ile owadów zjadacie podczas snu?


My nie zjadamy, tylko się tak odżywiamy! To Ty, jako zielona, powinnaś się tym martwić :)

Czemu martwić? Wreszcie sobie zjem jakieś mięsko. Jak wszyscy to wszyscy.

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2015, o 10:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tygrysie, najwyraźniej podstawowe węglowodany są bee.. Szkoda, że ktoś zapomniał powiedzieć to naszym organizmom, uporczywie domagającym sie glukozy....

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL