Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 paź 2017, o 20:00




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2017, o 21:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 17:44
Posty: 1369
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 211
Otrzymał podziękowań: 594
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Pisałam gdzieś tam na forum, że w tym roku testuję chleb wojskowy. Wg wszystkich załóg - rozwiązanie genialne. Po pierwsze prostota przechowywania - każdy bochenek zapakowany szczelnie i bez obaw leży nawet w wilgotnych miejscach. Zanim zacznie twardnieć mijają ze 3 miesiące i póki miękki nie trzeba go odświeżać. Niemniej odświeżanie na każdym etapie daje dużo lepszy smak.
Ja pakowałam 6 bochenków (czyli na ścisk) do piekarnika, 20 min w 130 C i na 4 posiłki gotowe. Chleb dodrze się kroił na cienkie kromki. Jest syty, taki z gatunku chleba foremkowego staropolskiego.
Inne odświeżanie: upchnąć pionowo do garna tyle by się zaklinowały. Zalać wrzątkiem i niech sobie pogrzeje się ze 20 min. Chodzi o to by chleb został ogrzany i tyle.
Dla urozmaicenia załogi chętnie wciągały chleb Sonko , a zamiast słodyczy scorporki z dżemem.
Na potrzeby szybkiej komunikacji chleb wojskowy nazywany był pancernym , zaś Sonko deskami.

_________________
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:35 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 17:17
Posty: 5675
Podziękował : 577
Otrzymał podziękowań: 2200
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Ten wojskowy - przepis poproszę :)

_________________
Sponsor Wanted Sailing Team


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 sty 2015, o 18:38
Posty: 795
Podziękował : 295
Otrzymał podziękowań: 278
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Przepis jest tajemnicą producenta. Możesz go kupić tu:

http://www.buleczkabis.pl/index.php/ct- ... tem-5.html

_________________
Jeśli czegoś nie wolno, ale bardzo się tego chce, to można.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 17:40
Posty: 4805
Podziękował : 177
Otrzymał podziękowań: 474
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
taka_jedna napisał(a):
Przepis jest tajemnicą producenta.

Ale skład jakiś jest podany? Bo inaczej to byłoby niezgodnie z przepisami :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 sty 2015, o 18:38
Posty: 795
Podziękował : 295
Otrzymał podziękowań: 278
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Sąsiad napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
Przepis jest tajemnicą producenta.

Ale skład jakiś jest podany? Bo inaczej to byłoby niezgodnie z przepisami :)


Na pewno jest, ale dokładnych proporcji i technologii wypieku już nie znajdziesz.

_________________
Jeśli czegoś nie wolno, ale bardzo się tego chce, to można.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 11:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 17:44
Posty: 1369
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 211
Otrzymał podziękowań: 594
Uprawnienia żeglarskie: jsm
taka_jedna napisał(a):
Na pewno jest, ale dokładnych proporcji i technologii wypieku już nie znajdziesz.

Dokładnie. Ta piekarnia kiedyś tylko dla wojska ten chleb piekła, teraz można go już normalnie kupić w ich sklepie internetowym.
Ja w tym roku po raz pierwszy kupiłam i jestem bardzo zadowolona. Może nie jest najtańszy ale wart zachodu.
Załącznik:
odswierzanie chleba.jpg
odswierzanie chleba.jpg [ 161.8 KiB | Przeglądane 774 razy ]

Załącznik:
Pancerny chlebek.jpg
Pancerny chlebek.jpg [ 216.95 KiB | Przeglądane 774 razy ]

_________________
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 11:59 

Dołączył(a): 30 lis 2016, o 13:56
Posty: 52
Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
taka_jedna napisał(a):
Przepis jest tajemnicą producenta. Możesz go kupić tu:
http://www.buleczkabis.pl/index.php/ct- ... tem-5.html

Czytam sobie o tym chlebku aż tu naraz:
"...po ostygnięciu poddać kromkowaniu." :rotfl: :rotfl: :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 13:19 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 19:20
Posty: 5434
Podziękował : 1180
Otrzymał podziękowań: 1469
Uprawnienia żeglarskie:
Przepis nie kłopot - toć piszą: "żytni pytlowy trwały". Więcy nie trza, mądrej głowie dość po głowie :cool:
A producent nawet gdyby podał dokładną recepturę, toć przecie sęk w wykonaniu :-P
A i tak sztuka leży w zakwasie, i w stopniowej, etapowej fermentacji - a im bardziej razowy tem bardziej, bo te różne otręby muszą zostać zjedzone przez bakterie i drożdże, człowiek tego nie trawi, ino mu szkodzi. Zresztą skrobi też... co biologicznie ;) uwadze polecam; a jak teściowa ujęła: "zakwasowi trzeba tydzień" :mrgreen:
I druga rzecz - podwójny wypiek.

Chleb pytlowy trwały to mąka pytlowa (przemiał 700-800), zwykle po pół pszenna z żytnią, można i samą żytnią lub pszenną, do kilo dodać z 5-10 dag razowej żytniej (mozna więcej, w zakwasie), + 2-3 ziemniaczanej (lub płatki etc), 2-3 drożdże (suche 1 ), 1-2 smalec czy masło (dziś dają 'oleje' :-? ), sól, cukier, przyprawy.
Ziemniaki, także ew słód jęczmienny, groch, część wody zamienić mlekiem, nie pożałować dobrego tłuszczu - to właśnie dodatki na chleb 'trwały' a pożywny.

Szczegółowo przepisy znajdzie.
Przykład na szybko: http://bc.pollub.pl/Content/4120/BN_87_8073_06.pdf ;)
(Chleb "Piski" oznacza 70% żytniej sitkowej (1400), 30 pszennej pytlowej)

_________________
Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: PilotR
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 23:00 

Dołączył(a): 18 lip 2015, o 12:08
Posty: 682
Podziękował : 273
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie?
A nie było to przypadkiem: "Mądrej głowie dość dwie słowie"?
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/129852/m ... do-kleryka

_________________
"W wielu ludziach krąży po cichu robak szaleństwa."
Waldemar Łysiak


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 23:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 16:04
Posty: 12392
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 466
Otrzymał podziękowań: 3879
Ryś napisał(a):
Więcy nie trza, mądrej głowie dość po głowie
bratanek65 napisał(a):
A nie było to przypadkiem: "Mądrej głowie dość dwie słowie"?
bratanek65 napisał(a):
Pozdrawiam większość. Milczącą.
Pozdrawiam mniejszość. Rozumiejącą żarty słowne. :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2017, o 15:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 1237
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 268
Otrzymał podziękowań: 350
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
taka_jedna napisał(a):
Przepis jest tajemnicą producenta. Możesz go kupić tu:
http://www.buleczkabis.pl/index.php/ct- ... tem-5.html


A co to znaczy: "poddać kromkowaniu"? :rotfl:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2017, o 20:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 12:42
Posty: 121
Podziękował : 53
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
Przepis jest tajemnicą producenta. Możesz go kupić tu:
http://www.buleczkabis.pl/index.php/ct- ... tem-5.html


A co to znaczy: "poddać kromkowaniu"? :rotfl:

To samo - co "poddać kieliszkowaniu" w przypadku płynnego chleba. :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2017, o 21:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 1237
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 268
Otrzymał podziękowań: 350
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
A staropolskie słowa "nalać" czy "pokroić" to jeszcze można używać? :roll:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2017, o 23:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 17:40
Posty: 4805
Podziękował : 177
Otrzymał podziękowań: 474
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
A staropolskie słowa "nalać" czy "pokroić" to jeszcze można używać?

Można, ale to nuda :cool:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 16:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 maja 2008, o 18:28
Posty: 1802
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 423
Otrzymał podziękowań: 945
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Ja zaokrętowałem taką maszynę:
http://www.tefal.com/c/MAP-BREAD-OF-THE-WORLD/p/7211001928
Świerzy zawsze na życzenie.
Sprawdza się świetnie - sprawdzone.

Potrzebny jest jednak generator.

_________________
Marek (dawniej Jeanneau - wszystko się kiedyś kończy)
"Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową" - by Edward Evan Evans-Pritchard


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 16:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 16:04
Posty: 12392
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 466
Otrzymał podziękowań: 3879
-O- napisał(a):
Świerzy
Waldemar? :roll:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 17:01 

Dołączył(a): 30 sie 2012, o 20:24
Posty: 839
Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 141
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Nie reagował to się zmyłem, skasowałem znaczy się. ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 18:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2006, o 18:51
Posty: 1183
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 185
Otrzymał podziękowań: 259
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Testowałem również ten chleb wojskowy i potwierdzam, że bardzo mi smakował. Najlepiej wychodzi, gdy odświeża się w piekarniku. My wkładaliśmy cztery sztuki na 30 minut. Trochę gorszy jest wtedy, gdy gotuje się w garnku wrzącej wody, ale też da się zjeść. Gdy w Stavanger ostatnio spotkaliśmy się z Hanią, to dostałem kilka chlebów na rejs powrotny do Szczecina. A i ciasto własnoręcznie pieczone przez Hanię, pycha. :)

_________________
Pozdrawiam !
Zbyszek "Zgrzyb" Przybyszewski
http://www.samoster.org.pl/index.php?dzial=7


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 21:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 12:42
Posty: 121
Podziękował : 53
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
A staropolskie słowa "nalać" czy "pokroić" to jeszcze można używać? :roll:

Można - ale tylko w nieoficjalnych komunikatach! :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2017, o 22:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2013, o 15:47
Posty: 848
Podziękował : 527
Otrzymał podziękowań: 133
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Potrzebny jest jednak generator.[/quote]
Też piekłem....i ten zapach rano.....miny na sąsiednich jachtach....


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2017, o 18:29 

Dołączył(a): 30 lis 2016, o 13:56
Posty: 52
Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Hania napisał(a):
scorporki
???


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2017, o 22:10 

Dołączył(a): 27 lip 2017, o 21:11
Posty: 131
Lokalizacja: Crewkerne
Podziękował : 23
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: posiada
Kitt napisał(a):
Wojtek Bartoszyński napisał(a):

A co to znaczy: "poddać kromkowaniu"? :rotfl:

To samo - co "poddać kieliszkowaniu" w przypadku płynnego chleba. :D


A co dalej?
Poddajemy przełykaniu ? A może ryjowaniu?
:roll:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2017, o 18:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 12:42
Posty: 121
Podziękował : 53
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
kokop napisał(a):
Kitt napisał(a):
Wojtek Bartoszyński napisał(a):

A co to znaczy: "poddać kromkowaniu"? :rotfl:

To samo - co "poddać kieliszkowaniu" w przypadku płynnego chleba. :D


A co dalej?
Poddajemy przełykaniu ? A może ryjowaniu?
:roll:

Następnie przystępujemy do procesu konsumpcji. ;)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2017, o 09:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 1237
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 268
Otrzymał podziękowań: 350
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kitt napisał(a):
Następnie przystępujemy do procesu konsumpcji.
A nie procesujemy? :oops: :lol:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2017, o 09:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 16:04
Posty: 12392
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 466
Otrzymał podziękowań: 3879
No wiesz, jeżeli nie posiadamy żadnej wiedzy w temacie procesowania, to nie możemy zainicjować procedowania konsumcji. :roll:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2017, o 14:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 1237
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 268
Otrzymał podziękowań: 350
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Zbieraj napisał(a):
konsumcji
bo od "konsumować", a nie od "konsumpować"? :cool:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2017, o 09:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 17:44
Posty: 1369
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 211
Otrzymał podziękowań: 594
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Adik napisał(a):
Hania napisał(a):
scorporki
???


To takie lekkie sucharki z bułeczki. Nie wiem jak są robione ale wrażenie jest takie jak by pieczywo tostowe "przesuszone". Całkiem smaczne i fajne do podjadania.

[quote="-O-"]Ja zaokrętowałem taką maszynę:
http://www.tefal.com/c/MAP-BREAD-OF-THE-WORLD/p/7211001928

Taką maszynerię posiadam od ca 10 lat. Generator na jachcie też jest. Jednak czas potrzebny do wypieku - ca 2,5 h oraz ilość chleba po upieczeniu - 700 g , w moim przypadku jest nie do przyjęcia. Przy 14 osobach na jeden posiłek schodzi 1,5 kg chleba. To raczej nie wydębiłabym od Andrzeja tak długiej pracy generatora i to dzień w dzień. Poza tym żadna oszczędność miejsca bo mąka też musi być zasztauowana.
W rejsach dla urozmaicenia piekę chałkę. Od razu robię 3 duże to mam na 2 posiłki.

_________________
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Senior | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | Biopreparaty i bakterie do szamba | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | Domki w górach | Opieka Senioralna | Zdrowa żywność


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL