Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 sty 2021, o 14:28




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2020, o 11:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2020, o 12:30
Posty: 4
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojciech napisał(a):
kotwiczka_89 napisał(a):
Być może zbyt pobieżnie przejrzałam wątek

Zapewne tego też nie dostrzegłaś viewtopic.php?f=86&t=17172&hilit=liofilizowane


Temat trochę martwy, ale może jak pobiję to ktoś się jeszcze odezwie :) Dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2020, o 09:03 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Dzień dobry.

Pierwsza próba w "produkcji" konserw "pasatowych"

Wołowina, pręga, udziec, łopatka, szponder, przyprawy.
Apertyzacja w temperaturze powyżej 122 stopnie C. (20 psi)
Wygrzewanie 15 minut, apertyzacja 1 1/4 godziny.

Studzenie 2 godziny.

Czy dobre, pisać nie będę, bo i tak powiedzą że się chwalę.

emeryt


Załączniki:
Ogółem.jpg
Ogółem.jpg [ 86.62 KiB | Przeglądane 2451 razy ]
Wsad.jpg
Wsad.jpg [ 148.31 KiB | Przeglądane 2451 razy ]
Zamknięte.jpg
Zamknięte.jpg [ 69.04 KiB | Przeglądane 2451 razy ]
W autoklawie.jpg
W autoklawie.jpg [ 115.5 KiB | Przeglądane 2451 razy ]
Sterylizacja.jpg
Sterylizacja.jpg [ 98.11 KiB | Przeglądane 2451 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2020, o 19:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2018, o 10:18
Posty: 123
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Na dolegliwosci różne dzisiaj nastawiłem nalewkę z mniszka lekarskiego tak coś ze 45%.
Za 3 tygodnie będzie zabutelkowana :D

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2020, o 14:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2018, o 10:18
Posty: 123
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zakupiłem nową suszareczkę do wiktuałów.
Właśnie porcja suszonej wołowinki się fabrykuje :D
Zalewa sojowo paprykowa ostra :twisted:

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2020, o 20:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2018, o 10:18
Posty: 123
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Z soboty na niedziele pierwsze próby suszenia jeleninki :-)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2020, o 00:44 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 7946
Podziękował : 1849
Otrzymał podziękowań: 2378
Uprawnienia żeglarskie: -
Widzę że dział jakosi zdechł był. :roll:

Słoiczki w szybkowarze że się parzą, zatem uprzejmie donoszę:
Pasztet kaczy z wątróbek kaczych - taki w stylu może i tradycyjnym, cuś a la foie gras, lecz końkretniejszy. ;)
Konkretnie tedy:
Wątróbki kacze - zwyczajne z marketa, nietłuste tj. nie utuczone - 3 kg.
Zatem że chude do tego jeszcze tłuszcz co wytopiony z dwu kaczek (takich ok. 2 kg sztuka, fermowych z tegoż marketa) - prawie cały.
Do tego cztery piersi z kaczki, "pieczone" w rondlu, od razu dodam że ze skórą nauczon doświadczeniem młodych dietetycznych :-?
(a tylne ćwiartki z kostką zostają nam do konsumpcji świątecznej ;) )
oraz mięso obrane z ugotowanych (na rosół) szkieletów tychże dwu ptaszyn.
40 g suszonego borowika (lub podobne podgrzybkowe można)
Koło 10 dużych pieczarek, już uduszonych.
Trzy średnie cebule.
Jedna główka czosnku, uczciwej wielkości.
Jedno halapenio (powiedzmy: mała łyżeczka papryki ostrej)
Łycha imbiru; no i pieprz, ziele, majeranek, bazylia, muszkatołowa - to jak kto lubi.
Dwie łyżeczki soli (można też standardowo: łyżeczka na kilo masy, lecz wolę do wątróbek mniej),
i dwie łyżki oleju kokosowego, to taki myk który mi się kiedyś spodobał. Można też masło, i można go więcej. Zmienia konsystencję.

Wątróbki (warto usunąć żyłki i krew) na surowo zmielone w maszynce przez duże oczka fi 8 (można drobniej, podaję jak lubię), cała reszta przez małe, fi 3. Wątróbki wcześniej solidnym podlać kieliszkiem koniaku; czy co kto lubi ale by był śpiryt, dla skruszenia. (użyłem stock 84)
Grzybki suszone wcześniej namoczone zalewając wrzątkiem (niedużo tej wody) w szczelnie nakrytym garnku, i tak odstawić na godzinkę gorące (woda z nich poszła do kapusty wigilijnej z grzybami).
2 kromki weki - do przepchania maszynki na koniec.
Można zwiększyć ilość bułki i tłuszczu, można też dodać wywaru i bułki by było smarowniejsze.

Surowce wszelkie można tu użyć surowe bo idzie o konserwę sterylizowaną w szybkowarze.
Zmielić w maszynce jak tam kto chce drobniej czy grubiej, można jeszcze zblendować na gładko to będzie do smarowania kanapek. Ma być tłusto i korzennie.

Słoiki napełniać najwyżej w 4/5 pojemności, bo gotowane puchnie i ma skłonność wychodzić ze słoja. Robię w półlitrowych, sterylizując przez godzinę w jakimś 110'C. Nie wiem czy to dość dla trwałości.

I tak nie poleży długo - sprawdzone... :mrgreen:

A że przy okazji nabyłem i gęsie wątróbki, tylko samej gęsi jak raz nie było, prawdziwe foie gras po góralsku następnem razem.

Radosnych świąt Bożego Narodzenia wszystkim miłym forumkom życząc :kiss:

A jakby kto nie uważał to Szczęśliwego Nowego roka! :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2020, o 01:08 

Dołączył(a): 4 lut 2018, o 18:03
Posty: 126
Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ja ostatnio kupiłem sarnę w nadleśnictwie, i jak na razie zrobiłem sobie stek i z wszystkich kości i żeberek bigos wg tego przepisu:
https://www.kamis.pl/przepisy/dziczyzna-i-inne/bigos-staropolski-z-dziczyzna

Składniki

1 kg mięsa z dziczyzny
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy z dzika
10 dag smalcu
1.5 kg kapusty kiszonej
1 marchew
2 cebule
6 suszonych grzybów
5 suszonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
5 ziaren Ziele angielskie w torebce
5 ziaren Pieprz czarny ziarnisty w torebce
1 łyżka Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty w torebce
1/2 łyżeczki Papryka słodka w torebce
3 Liście laurowe w torebce
1/2 łyżeczki Majeranek w torebce
2 ząbki czosnku
sól do smaku

Namaczamy grzyby. Odcedzoną kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy z przetarta marchwią, pokrojonymi śliwkami i wcześniej namoczonymi grzybami. W osobnym garnku podsmażamy pokrojone mięso z dodatkiem naszych przypraw, podlewamy wodą i dusimy.

Gdy mięso zmięknie dodajemy je do kapusty. Następnie lekko podsmażamy boczek oraz cienko pokrojoną kiełbaskę i dodajemy do bigosu, wlewamy wino. Całość mieszamy i gotujemy około godziny.

Wino oprócz dodania potrawie aromatu, uczyni ją lżej strawną. Bigos im dłużej jest gotowany tym jest smaczniejszy. Po ugotowaniu można go również zamrozić.

Muszę przyznać, że jest bardzo dobry


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2020, o 19:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2018, o 10:18
Posty: 123
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cytuj:
Muszę przyznać, że jest bardzo dobry


Ja bym poszedł dalej i starał się o opinię szerokiego Gremium.

Znaczy się Kolega wysyła próbki do oceny??? :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2020, o 20:37 

Dołączył(a): 4 lut 2018, o 18:03
Posty: 126
Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
hangman napisał(a):
Cytuj:
Muszę przyznać, że jest bardzo dobry


Ja bym poszedł dalej i starał się o opinię szerokiego Gremium.

Znaczy się Kolega wysyła próbki do oceny??? :D

Pomyśle :) O ile coś po świętach zostanie....
Załącznik:
Przechwycenie obrazu ekranu_2020-12-21_20-33-13.png
Przechwycenie obrazu ekranu_2020-12-21_20-33-13.png [ 259.69 KiB | Przeglądane 349 razy ]



W sumie sarnina mi bardzo zasmakowała, następny na liście gulasz....


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Wypadki jachtów | Kapiszonownik | Marek Tereszewski dookoła świata


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL