Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 17:10




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17563
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Czy to prawda, że kartofle trzeba gotować oddzielnie?

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3409
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Żur, jako kwach, zrobi Ci kartofelki na al dente. Będą ugotowanee, a jednocześnie chrupkie. Prawda zatem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Chyba że se zagotujesz najpierw bulion na zupkę z kartofelkami, a zakwas gotowy dolejesz na końcu. Ało.

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17563
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Narjess napisał(a):
Prawda zatem.
No chyba żartujesz? Ja nie mam tyle garnków, że o palnikach nie wspomnę.
9 obrałem.
To może chociaż w grupach po trzy ugotować??

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3409
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Gotuj zatem osobno, pokrajane w kosteczkę, może być w trzyosobowych grupach. :mrgreen:
Rondelek mały masz?

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 08:33
Posty: 1897
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
W kwaskowych zupach jak żurek biały, kwaśnica, ogórkowa itd ziemniaki gotują się bardzo długo, wręcz wieczność a później smakują jak opisała wyżej Narcyza.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 19:21 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
pytasz o tzw kwas biały na golonce? jesli tak, to u mnie gotuje się osobno

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 22:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17563
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ugotowałem - wbrew waszym radom - wszystkie kartofelki razem. Zapodałem z przysmażoną białą kiełbaską na oheblowanej desce, a w kamionkowej misie był barszcz i... Rudej smakował!

Się nie znacie!!! :rotfl:

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 22:20 

Dołączył(a): 25 cze 2012, o 19:18
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żj
"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy. Książkowo - to zupa na lekkim zakwasie pszennym - dużo mniej kwaśna i delikatniejsza niż żur (na kwasie żytnim). Oczywiście istnieją wersje pośrednie - jak wielkopolska zupa na wodzie spod golonki, zagęszczana mąką pszenną i kwaszona octem.

Tak czy inaczej - ziemniaki albo do wywaru przed zakwaszeniem (wersja jednogarnkowa), albo osobno - najlepiej w mundurkach.

To jest jedna z tych magicznych potraw - niby 3 składniki na krzyż, a dobrze zrobiona jest wspaniała :).

marcin


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 22:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17563
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
zorba128 napisał(a):
"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy.
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)


Załączniki:
barszcz_bialy.jpg
barszcz_bialy.jpg [ 43.56 KiB | Przeglądane 9022 razy ]

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 22:27 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
zorba128 napisał(a):
jak wielkopolska zupa na wodzie spod golonki, zagęszczana mąką pszenną i kwaszona octem.


moja ulubiona w rodzinie zwana kwasem

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2014, o 22:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 sty 2011, o 00:02
Posty: 1975
Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Maar napisał(a):
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)

Taki to nie jest prawdziwy ;) Pamiętam jak na murku pod pawilonami Pani Barszczowa sprzedawała własnej produkcji, tylko z butelką po mleku trzeba było przyjść. A teraz to Panią Barszczową eko-warzywniak zastąpił i też maja taki tradycyjny domowy :D

_________________
Stopy wody pod kilem...
Wasyl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 09:36 

Dołączył(a): 25 cze 2012, o 19:18
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żj
Maar napisał(a):
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)


Jest w tym trochę racji - w czasie gdy pracowałem dla dużej japońskiej firmy - najbardziej pożądanym prezentem z Polski był właśnie barszcz biały w proszku z Winiar :).

Za to oni mają najlepsze na świecie zupki/makarony instant - takie gotowe w kubku do zalania wrzątkiem; da się je kupić u nas, ale są koszmarnie drogie :(.

marcin


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 09:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2008, o 18:57
Posty: 2300
Lokalizacja: WZ
Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
zorba128 napisał(a):
da się je kupić u nas, ale są koszmarnie drogie .

Jakoś w grudniu, żona zaciągnęła mnie na Marywilską do "chińczyków", odkryłem tam sklep spożywczy prowadzony przez Azjatów, znalazłem oryginalne "chińskie zupki", kupiłem kilka na ślepo, bo nie było na nich żadnych polskich napisów, a na niektórych nawet po angielsku nic nie było. A ceny normalne 1,35zł za opakowanie 30% większe niż polskie podróbki. No i smak nie do porównania z polskimi.

_________________
Pozdrawiam
ŁJ


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 10:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7476
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
pisze się
barszcz z pyrami

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 11:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2011, o 20:33
Posty: 2037
Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
W temacie żurku/barszczyku/zalewajki (niepotrzebne skreślić) kombinujecie zamiast korzystać z gotowych przepisów:
http://teksty.org/wojciech-mlynarski,zu ... t-piosenki

Z zupek to najlepsiejszy jest rosół z Amino, o taki:


Załączniki:
rosołek.JPG
rosołek.JPG [ 41.42 KiB | Przeglądane 8821 razy ]

_________________
Daniel
***** ***
"W demokracji wolno głupcom głosować, w dyktaturze wolno głupcom rządzić." B. Russell
"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 16:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 08:33
Posty: 1897
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Maar napisał(a):
zorba128 napisał(a):
"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy.
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)


Skoro to jest dla ciebie jadło polskie to posmakuj flaków :)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 16:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3409
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
A Wy co? Kampania reklamowa zupków? Czy jak? :mrgreen:

BTW.. Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam.. Po co pytam? Kij wie - może żeby się pochwalić, że umiem pisać, ew mam w domu zupę, ew mam dom..(potęga logiki) :twisted: :twisted: :twisted:
Strategia stosowana już przez Najróżowiejszą,i jak widać zaraźliwe toto, bo Najsiwiejszy przejął.. :rotfl:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 17:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17563
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Narjess napisał(a):
Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam..
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 17:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3409
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Maar napisał(a):
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 18:27 

Dołączył(a): 31 sie 2010, o 17:20
Posty: 713
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Coś się chyba komuś pozajączkowało...

Jeśli gdzieś było napisane, że ziemniaki należy ugotować oddzielnie, to zapewne dotyczyło tego, by nie gotować ich w barszczu. A nie każdy ziemniak osobno. Bo po co? :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 18:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3409
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
To:
Marian.Kowalski napisał(a):
Jeśli gdzieś było napisane, że ziemniaki należy ugotować oddzielnie, to zapewne dotyczyło tego, by nie gotować ich w barszczu. A nie każdy ziemniak osobno. Bo po co?

Nasz drogi Najsiwiejszy kombinował tak:
Maar napisał(a):
9 obrałem.
To może chociaż w grupach po trzy ugotować??

A zrobił tak:
Maar napisał(a):
Ugotowałem - wbrew waszym radom - wszystkie kartofelki razem.

A skończyło się to tak:
Maar napisał(a):
Zapodałem [cut] i... Rudej smakował!

Jak ja uwielbiam hepiendy! :mrgreen:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 19:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5559
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Zagadka dla Maarka: jeżeli jedno jajko gotuje się na miękko przez 3 minuty, to ile czasu trzeba gotować na miękko trzy jajka? ;)

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca



Za ten post autor Janna otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2013, o 01:08
Posty: 4216
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Koszałki-opałki i trzy po trzy. A prawdziwy barszcz biały musi być gotowany na króliku. O!

_________________
Pozdrawiam
Alterus


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 08:33
Posty: 1897
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Alterus napisał(a):
Koszałki-opałki i trzy po trzy. A prawdziwy barszcz biały musi być gotowany na króliku. O!


Dlaczego?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2013, o 18:30
Posty: 7476
Lokalizacja: Oceany Konińskie
Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
żeby mu uszy nie opadły
temu króliku

_________________
Aniołek, kurła, aniołek.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lis 2013, o 01:08
Posty: 4216
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Nicram napisał(a):

Dlaczego?


Smak nabiera lekkości - delikatne, białe mięso jest do tego idealne. To jak połączenie kuchni francuskiej z polską. Babcia tak robiła i to jest rozstrzygające... :-D

Może zresztą przywiozła ten sposób z Francji? Nie wiem.

_________________
Pozdrawiam
Alterus


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 08:33
Posty: 1897
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Alterus napisał(a):
Babcia tak robiła i to jest rozstrzygające... :-D


Moja też dlatego zapytałem.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2014, o 23:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Narjess napisał(a):
Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam..
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!

Się nie znasz. Żadnych pyrów do barszczu gotować w ogóle nie trzeba.
Najlepsiejszy barszcz biały zasila się pokrojonymi w kostkę ugotowanymi pyrkami, które zostały z wczorajszego obiadu - i tyle.

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...



Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Alterus
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 13:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4699
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Janna napisał(a):
Zagadka dla Maarka: jeżeli jedno jajko gotuje się na miękko przez 3 minuty, to ile czasu trzeba gotować na miękko trzy jajka?

W mojej maszynie do gotowania jajek czas zależy od ilości :-P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 18:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 16:44
Posty: 1743
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
E ... Maar to chyba sobie j.... robi z tym gotowaniem kartofelków ??? Zawsze myślałam , że mój najmilejszy ewidentnie nie nadaje na tych samych falach co kuchnia ale nawet on wszystkie kartofelki gotowałby w jednym garnku.
A tak w ogóle to barszcz biały z kartoflami ?! Z jajkiem na twardo i białą kiełbaską , taką cieniutką to mniam.
No i te jajka łatwiej ugotować jak kartofelki :mrgreen:

_________________
Jestem w tym wieku, że milczę gdy ktoś opowiada głupoty.
Szkoda mi czasu na walkę z idiotami.
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL