Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 cze 2024, o 00:33




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 10:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Od dawien dawna, żeglarze dostawali dzienny przydział wina. To można wyczytać w różnych marynistycznych opowiadaniach.
W związku z tym postanowiłem dziś, po wielu latach przerwy, nastawić butlę wina z własnych winogron. Od kilku dni chodziło mi to po głowie, przeszukałem internet, odgrzebałem swoją starą książkę (Jan Cieślak - Domowy wyrób win). Niestety czasu mało na zabawę. Jak klasyka to klasyka.
Zerwałem winogrona, wrzuciłem do zlewu, płukanie, obrywanie z łodyżek i do maszynki do mięsa. Całość prosto z maszynki do butli. Potem to zakorkuję i się zobaczy. Pewnie po kilku dniach dodam z kilo cukru na 10 litrów moszczu.
Macie jakieś uwagi, przemyślenia, sugestie, anegdoty?

PS
Piszę to w czasie przerwy na fajkę po półtoragodzinnej pracy. Mam już urobione jakieś 5 litrów. :cool:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 12:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Sławek polecam jak jeszcze tam nie byłeś ;) http://wino.org.pl/forum/
Jak na razie to popełniłeś same błędy :D

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island



Za ten post autor Helix otrzymał podziękowanie od: Wąski
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 12:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17333
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2189
Otrzymał podziękowań: 3600
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
helixwroclaw2005 napisał(a):
Jak na razie to popełniłeś same błędy
Żadne tam błędy!!! Sławek, jeśli nie będzie chciało pracować, to dodasz trochę skórek od chleba razowego, drożdży ze dwa deko, wody troszkę (bo woda to esencja życia) a później przegotujesz i wyjdzie Ci winko - palce lizać i jest duża szansa, że się będzie paliło! :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 13:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Koniec roboty. Uff...
Wyszło jakieś niecałe 20 litrów moszczu. Gęsty jak diabli, będzie chyba trza coś dolać, bo wyjdzie marmelada... Ale to zobaczę za dwa dni. :lol:

*****

Arek, nie mam czasu uczyć się nowego zawodu...
Wymień te błędy, a ja będę się bronił. :-P
To ma być wino do konsumpcji za miesiąc. Nie zamierzam za bardzo się nad nim rozczulać. Winogrona w mojej szerokości geograficznej są takie ło. Jak nie zacznie bulgotać, sypię wodę, cukier i drożdże. :lol:

*****

W ostateczności kupi się za miesiąc spirytus, goździki, cytryny i takie tam, a potem na ognisko. Grzaniec na jesienne wieczory jak złoto! :lol:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 13:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 cze 2010, o 19:37
Posty: 13411
Lokalizacja: Port Rybnik
Podziękował : 1530
Otrzymał podziękowań: 2219
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
SlaWasII napisał(a):
Macie jakieś uwagi, przemyślenia, sugestie, anegdoty?

W Niemczech to było, DM jeszcze w obiegu.
Marków nie starczało na trunki handlowe.
Zatem produkcja odbywała się w systemie domowym.
W zacienionym miejscu w łazience ustawiliśmy szklany
zestaw przywieziony prosto z Polski dla celów ogólnie znanych.
Owoce w tym grono zbierało się z okolicznych dziko wówczas
rosnących krzewów ( powiedziano by, że w Nimcach to ja ).
I tak zdobyte produkty potrzebowały jedynie czasu na to
by zamieniły się na wino co dużo łatwiej wychodziło jak z wody.
Czas do degustacji zliczaliśmy z ilości baniek wydostających
się w rurce szklanej osadzonej w korku zamykającym dostęp
owadom do naszego oczekiwanego nektaru zwanego
młodym winem.
Co ważne minimum 24 banki fermentującego gazu musiały
wydostać się aby efekt smakowy był skuteczny na nogi ,
a o głowie nie wspomnę.
Piękne czasy emigracji. ;)

_________________
Wojciech1968 Port Rybnik
W życiu piękne są tylko chwile...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 14:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Połaziłem trochę po http://wino.org.pl/forum/ i nie ukrywam, że jest jak na moje potrzeby za bardzo naukowe.
Cytuj:
Jeśli planujecie wino gronowe, powinniście uzbroić się w minimum wyposażenia: przyrząd do pomiaru cukru - areometr (balingomierz, winomierz) lub refraktometr oraz cokolwiek do pomiaru kwasowości (albo gotowy zestaw, albo biuretę czy pipetę z odpowiednimi roztworami)

Masakra... :lol:
Jak będę miał czas na emeryturze, to może się tym zajmę. Nie ukrywam, że trochę wciąga.
Ćwierć wieku temu robiłem wina na bazie rodzynek, żyta i ryżu. Były wyśmienite! Nie miałem żadnych przyrządów poza wagą kuchenną, butlą, korkiem i rurką. Do tego butelki po wódce, lejek, wężyk i filtry do kawy.
Najważniejsze co wiem z tamtych czasów, to zachować bezwzględną czystość.

*****
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h1wvw7qLDQE&feature=player_embedded#![/youtube]

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 14:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Przesadzasz ze stopniem skomplikowania na stronach winowych gadaczy....
Podczytaj przepisy, przeczytaj trochę o podstawach technologii (namnażanie matki drożdżowej, przygotowanie moszczu, użycie pirosiarczanu do zakonczenia fermentacji i zakonserwowania wina, etc..).

Robię wina od 4 lat, ze wszystkiego co się nawinie - i poza jednym wypadkiem (na ca 25 nastawów) , kiedy wyszło po prostu wino niesmaczne - wychodzą OK. Nie mam ballingomierza, cukromierza, kwasomierza, etc - czyli można! Choć pewnie jakiś prosty cukromierz sobie kupię...

Na pewno natomiast nie powinieneś polegać na "dzikich" drożdżach, takich co żyją na skórkach od winogron -szlachetne drożdże winiarskie i pożywki do nich działają pewniej i skuteczniej, a kosztują grosze!
Ważne jest też możliwie sterylne przygotowanie butli, korka, etc - czyli przepłukanie przed użyciem roztworem nadmanganianu potasu lub pirosiarczany sodu.
Warto też mieć ogólne pojęcie ile i w jakiej sekwencji dodawać cukru do nastawu, oraz ile cukru miał sok z owoców, którego użyliśmy. Choć jak kto lubi wina mocno słodkie i mocne - to i tego za dokładnie liczyć nie trzeba, po prostu można nasypać za dużo cukru, który po zakończeniu fermentacji pozostanie w winie...

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2011, o 15:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Chyba faktycznie przesadzam... W poniedziałek idę zatem kupić "minimum" wyposażenia! ;) Będę mierzył ilość cukru w cukrze... :cool:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 12:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
helixwroclaw2005 napisał(a):
Sławek polecam jak jeszcze tam nie byłeś ;) http://wino.org.pl/forum/

No to mnie wciągnęło... :evil:
Efekt jest taki, że początkiem tygodnia kupuję następną butlę i zestaw minimum oprzyrządowania.
Arku podziękowania!

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 16:10 

Dołączył(a): 28 maja 2007, o 11:44
Posty: 1999
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
SlaWasII napisał(a):
Efekt jest taki, że początkiem tygodnia kupuję następną butlę i zestaw minimum oprzyrządowania.
Arku podziękowania!
Wydatki spowodował, a Ty mu jeszcze dziękujesz :lol: ;)

_________________
www.samoster.org.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 16:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2010, o 22:07
Posty: 3015
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
SlaWasII napisał(a):
minimum oprzyrządowania

wystarczy cukromierz Ballinga

_________________
Olek Kwaśniewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 17:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Olek napisał(a):
SlaWasII napisał(a):
minimum oprzyrządowania

wystarczy cukromierz Ballinga

Ja daję rady bez ;)

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 18:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
pierdupierdu napisał(a):
Ja daję rady bez ;)

Jutro zobaczymy ile ten zestaw kosztuje. Może faktycznie pozostanę na klasycznym zestawie minimum minimorum, jaki już posiadam. U nas we wsi jest sklep winiarski... :D

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 19:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
SlaWasII napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Ja daję rady bez ;)

Jutro zobaczymy ile ten zestaw kosztuje. Może faktycznie pozostanę na klasycznym zestawie minimum minimorum, jaki już posiadam. U nas we wsi jest sklep winiarski... :D

60 kilometrów dalej masz http://www.eurowin.pl/pl/c/Drozdze/47

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 14:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Kurna, wziąłem urlaub, polazłem do sklepu, nakupiłem sprzętu... :-P
Tu są moje zmagania z metrologią winiarską w domu i zagrodzie: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=26358 :evil:

Edytka dodała:
Jest 1600 - nastaw gada! :cool:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 16:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SlaWasII napisał(a):
Tu są moje zmagania z metrologią winiarską w domu i zagrodzie:
Wlazłem na ten link, a tam Sławcio numerowany pisze:

Czyli liczymy:
155*17*(1-3/20)=2240g - tyle cukru było w soku z winogron
4000+2240=6240g - tyle w całym nastawie
6240/24l=260 czyli 26 Blg
Jest źle, bo po zmierzeniu wyszło 18,5 Blg
Gdzie jest błąd?
Inny sposób:
(155-40)*17=1955g - tyle w soku po odjęciu 4 Blg na niecukry
4000+1955=5955g
5955/24=248,12 czyli 24,8 Blg
Jest lepiej ale dalej dużo więcej niż z pomiaru winomierzem.
:niewiem:
Słаwomir Wąsасz


O kurczę blade! To ja już wolę liczyć ortodromę :lol: :lol: :lol:
Liczenie sikacza jest dla mnie zbyt skomplikowane :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 16:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Najpierw mnię wytknięto błędy, potem na moje "masakra" powiedziano, że niekoniecznie. Zrobiłem więc przyspieszony weekendowy doktorant habilitowany z pomiaru cukru w cukrze i odkryłem spisek! :lol:
Cukru w cukrze musi być, że jest za mało... :evil:

PS
Tera siem głowiom uczeni w piśmie z rzeczonego foruma, a ja wracam do lektury mojego właściwego hobby. :lol:

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 16:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SlaWasII napisał(a):
przyspieszony weekendowy doktorat habilitowany z pomiaru cukru w cukrze
A ja tak z czystej alkoholowej ciekawości: czy skrót Blg oznacza bulgoty w tej całej nastawie?
Bo stara Sobieska ogórki kiszone przy zakąszaniu liczy na gryzy. Grzywiasty świadkiem :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 16:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Zbieraj napisał(a):
czy skrót Blg oznacza bulgoty w tej całej nastawie?

Jeszcze nie wiem (bo habilitacja była honoris causa), ale tera mam jeden bulb na 32 sekundy... Zdaje się, że w funkcji czasu ilość bulgotów wygląda mniej więcej jak troszkie niesymetryczna krzywa Gaussa - taki cycek.
Z tego co wyczytałem, jest to jednostka odwrotnie proporcjonalna do mocy trunku w antałku. Jak dojdzie do zera, to będzie max mocy i można robić imprezę pt. zlewanie do butelek.

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SlaWasII napisał(a):
i można robić imprezę pt. zlewanie do butelek.
E, tam! Ja poczekam na następny etap ciągu technologicznego: wlewanie do ryła :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Zbieraj napisał(a):
E, tam! Ja poczekam na następny etap ciągu technologicznego: wlewanie do ryła :lol:

Jak będziesz czekał na końcu taśmy, możesz się nie doczekać... :lol: U mnie zazwyczaj cała produkcja idzie na testy w trakcie produkcji. Leżakowanie i inne takie tam, to ino w literaturze (i w wyższym stadium choroby morskiej). :-P

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Sławek tak czy inaczej masz duszę Artysty przez duże A ;)
Ten wątek pobije rekord wejść :D

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):

O kurczę blade! To ja już wolę liczyć ortodromę :lol: :lol: :lol:
Liczenie sikacza jest dla mnie zbyt skomplikowane :lol: :lol: :lol:

Święta prawda...
Zwłaszcza, że tego Ballinga to żaden GPS nie policzy :lol:
BTW - dlatego moje wina powstają bez pomiarów i są dobre, bo moje!

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
PP e tam :roll: Najlepsze wino jest z ryżu

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
helixwroclaw2005 napisał(a):
Ten wątek pobije rekord wejść :D

Hola, hola... tu jest kolejka! I lista społeczna! Zapisy tylko z potwierdzeniem przelewu, znaczy z potwierdzoną zdolnością przelewania, w ostateczności może być średnica przełyku i spełnieniem innych... e... wymogów regulaminowych. Kuracent jesteś? Trza mnie regulamin! Natentychmiast... :D

PS
Kobiety w ciąży i abstynenci (dwóch znam) wchodzą bez kolejki. Palić można. Fajki nie pożyczam. :lol:

*****

helixwroclaw2005 napisał(a):
PP e tam :roll: Najlepsze wino jest z ryżu

A ja gdzieś czytałem, że z wody... to było dawno... w Kanie Galilejskiej.

*****

Namiar 1850: jedna podwójna bulba co 15 sekund

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 17:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SlaWasII napisał(a):
to było dawno... w Kanie Galilejskiej.
A na drugi dzień , kiedy wszystkich suszyło niemiłosiernie i wołali: wody! wody!, Jezus powiedział: No dobra, chłopaki, zaraz pójdę po wodę.
A wszyscy chórem: Nie, nie, tylko nie Ty! :lol:
Pees: Sorry, jeśli naruszyłem czyjeś Wartości :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 18:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
SlaWasII napisał(a):
Namiar 1850: jedna podwójna bulba co 15 sekund

Będziesz musiał przygotować się na chłodzenie reaktora :lol:

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 18:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Zbieraj napisał(a):
A wszyscy chórem: Nie, nie, tylko nie Ty! :lol:

:lol:
To nie mogli być żeglarze!
Zbieraj napisał(a):
Pees: Sorry, jeśli naruszyłem czyjeś Wartości :D

W tym lokalu pijemy za darmo, więc wartości cudze są nienaruszone. Idę po karafkę wiśniówki - własnej. ;)
Za tych co na morzu!

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2011, o 07:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 17:01
Posty: 3022
Lokalizacja: Frankfurt am Main
Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Sławek jak tam fermentacja kontrolowana :?:

_________________
VR - Helix_zegluj
app - Pozdrawiam
Ex: Braniewo, Jaromin, Szczecinek, Krynica, Poznan, Gołdap, Krakow, Wola Batorska, Wrocław, Antoniniek, Poznan, Frankfurt am Main ... BOCAL island


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2011, o 16:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2009, o 07:49
Posty: 4953
Lokalizacja: 50°1'N 22°3'E
Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Wali tak, że mniam... mniam...! Po całej chałupie niesie... :cool:
Dziś dokupiłem taki wynalazek na korek - zaworek wodny (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Jest on w kształcie dwóch plastikowych kubeczków napełnianych wodą.
Woda, w klasycznej rurce, nie wytrzymywała dłużej niż kilka godzin, i była skutecznie wypluwana. :evil:

*****

Mały OT.
Wczora z wieczora, nastawiłem nalewkę z własnych brzoskświń i z tego co znalazłem w kambuzie.
Proporcje na słoik 1,5 litra: pokrojone bez pestek brzoskwinki do pełna, 1/2 kg cukru - tyle miałem, cztery setki wódki - tyle miałem... i odrobinę rumu do pełna - tyle miałem.
Dziś jakby cukru w domu brakuje... :evil: Ale już nie powiem, że wsypałem wszystko co miałem w cukrownicy, bo rano kawę miałem czym posłodzić... :lol: Reszta rodziny nie wiem, bo uciekłem do pracy. ;)

PS
Jak będę miał szpirytus - nie miałem, to trza będzie doprawić!

_________________
Słаwek vel Wąski
"Mаrynаrz powinien być chlujny i mrаwy..."


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL