Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 mar 2024, o 22:12




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2012, o 08:04 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4172
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
pierdupierdu napisał(a):
plitkin napisał(a):
Uwierz, ze mdm to nie najgorszy skladnik spozywczy. Mielone robaki dla mnie sa gorsze.

Boszz.... a do czego robaków dodają?!!!
Chociaż... nie jestem pewien, czy chcę wiedzieć...


Haslo 'zawiera wylacznie naturalne skladniki' brzmi super. Robaki sa naturalne. Jogurty, kisiele i wiele innych rzeczy wymagajacych czerwonego koloru. Szukaj w skladzie koszeliny.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 08:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
plitkin napisał(a):
Uwierz, ze mdm to nie najgorszy skladnik spozywczy. Mielone robaki dla mnie sa gorsze.

Boszz.... a do czego robaków dodają?!!!
Chociaż... nie jestem pewien, czy chcę wiedzieć...


Haslo 'zawiera wylacznie naturalne skladniki' brzmi super. Robaki sa naturalne. Jogurty, kisiele i wiele innych rzeczy wymagajacych czerwonego koloru. Szukaj w skladzie koszeliny.

Dzięki. Poczytałem...
To co znalazlem o produkcji kwasu karminowego istotnie brzmi dosyć obrzydliwie, ale nie aż tak, jak "mielone robaki"... Niemniej raczej będę unikał "E120" czy "E121"...

BTW - nie żebym był nadmiernie brzydliwy, ale jakoś odetchnąłem z ulgą, na myśl, że posłuszny radom panów dochtorów nie jem żadnych barwionych/słodzonych jogurtów od pewnego czasu...

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 08:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3408
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Robak numer E120. :roll:
Kto lubi lody truskawkowe? :lol:

Obrazek

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 10:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 paź 2011, o 08:20
Posty: 4768
Lokalizacja: Miasto Cudów nad Kamienną
Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1256
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Lody najlepsze to robią na E 77 .

_________________
"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 20:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2011, o 01:22
Posty: 1212
Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
pierdupierdu napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so ... chanicznie

Phi! Kucharki ze stołówki na Radomskiej to miały maszynkę taką że "żeberka" w całości mieliły, razem z kośćmi. Wychodził z tego, a jakże, "mielony" :lol: Zgrzytało pod zębami jak diabli, ale cóż było robić... się jadło. A jadł i szary studencina i przyszły pan minister i prezes KGHM-u.

Kto przeżył te "mielone", tego byle parówką czy pasztetem nie nastraszysz... :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam,
Marcin



Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 22:44 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 00:32
Posty: 2084
Lokalizacja: gdzie zawieje :-)
Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Micubiszi napisał(a):
Lody najlepsze to robią na E 77 .


:lol: i też podobno są nie zdrowe :D

_________________
Seba

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 14:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 15:36
Posty: 13
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
kasza gryczana ze skwarkami.... mmm.... pycha :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 16:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2012, o 07:53
Posty: 297
Lokalizacja: KO02LG
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Micu, na E9 ;)
Mnie wszystko pasuje, tylko proszę na pokład cynaderek, plucek, nereczek nie wnosic wątróbki maja pierszeństwo:)
S.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 16:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3408
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Lody na E9 z wątróbką, bez cynaderek, płucek i nereczek? Matko chytrusowa.. :roll:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 16:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5395
hittmanka napisał(a):
kasza gryczana ze skwarkami.... mmm.... pycha
Ja tam wolę zestaw dietetyczny: skwarki z kaszą... mmm.... pycha! :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 11:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2012, o 22:18
Posty: 30
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: nie mam
Witam :-)
To i ja swój przepis podrzucę.
Składniki:
- makaron muszelki duże - paczka (ilość reszty produktów odnosi się do tejże paczki)
- 20 dag boczku wędzonego
- groszek mrożony - paczka (no chyba, że ktoś trafi na drobny puszkowany - to 2 puszki)
- śmietana

Wykonanie (dla kuchenki 2 i więcej palników)
- wstawić wodę na makaron
- pokroić boczek w drobną kostkę (wielkość groszku)
- zesmażyć na twardo - w międzyczasie wrzucić makaron
- dodać groszek do boczku
- odlać makaron
- zgasić ogień pod boczkiem, wlać śmietanę (no chyba, że ktoś ma inny pomysł, żeby śmietana się nie zwarzyła)
- wsypać zawartość patelni do garnka wymieszać i smacznego :-)

Dla kuchenki jednopalnikowej najpierw makaron, później boczek z groszkem.
Trwa po prostu dłużej :-(

Aha... tajemniczo się uśmiechać na pytania w jaki sposób nadziewało się makaron boczkiem i groszkiem :-D

Aha(2)... Całość przyrządzania powinna zająć nie więcej jak czas gotowania makaronu :-)

_________________
Pozdrawiam

Krzysiek



Za ten post autor Yogi_ otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 19:28 

Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 21:49
Posty: 53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Sprzedam wam przepis na najszybszy obiad jaki jestem w stanie zrobić. Niestety ma pewną wadę. Nie jest zbyt morski bo trzeba mrożony szpinak i nie jest zbyt mazurski bo trzeba mieć blender (chociaż i 220V staje się popularne na mazurach i zamrażarki na morzu.)

pesto szpinakowe na 5 osób:
4 ząbki czosnku blendujemy z oliwą dodajemy około 200 gram orzeszków (jeżeli załga podjada koszt gwałtownie rośnie) i znowu blendujemy (oliwy jakieś 150 ml 180 ml wlewamy). Wrzucamy to do garnka ze szpinakiem i trochę podgrzewamy. Tajemnym składnikiem jest lekko czubata łyżeczka soli. Makaronu (preferuję rurki) gotujemy wg uznania, na 5 osób 750g powinno starczyć. Można też ugotować 500g (na trzy osoby) a nadmiar pesto spożytkować na kanapki.
Przy wersji 5 osobowej koszt to maksymalanie 3 zł na łepka, ale większą zaletą jest to że brudzi się tylko dwa garnki i blender.

Makaron z czosnkiem i groszkiem
proste do bólu. Sekret to dużo czosnku (około pół główki na osobę). Podsmażamy go lekko na oliwie pokrojonego w plasterki. Dobrze dodać masła, i soli. Następnie groszek z puszki wg uznania (nie trzeba smażyć, można wrzucić zimny do makaronu o ile ten będzie odpowiednio gorący, myślę że pół puszki na osobe to sporo). Jak ktoś ma czas to świetnie sprawdza się również brokuł, chociaż cena wtedy rośnie.

Wersja groszkowa spokojnie zmieści się w 3zł na osobę nawet jak posypiemy serem.


Jeżeli ktoś pomoże nam w obieraniu i krojeniu czosnku to drugie danie jest nawet szybsze (i nie brudzimy blendera) Czas przygotwania obu dań to czas ugotowania makaronu.

Najtańszym obiadem jaki jestem w stanie zrobić to kapustka z masełkiem (gotowano-podsmażana, ale tutaj czas jest już o wiele dłuższy, poza tym wymaga to trochę wyczucia)


Ostatnio edytowano 10 sie 2013, o 19:48 przez adluvatan, łącznie edytowano 1 raz


Za ten post autor adluvatan otrzymał podziękowania - 2: Micubiszi, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 19:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 paź 2008, o 20:15
Posty: 7584
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
lj78 napisał(a):
plitkin napisał(a):
Kilka rzepisów - obrzydlistwo.

Viktor, w takim razie czas na profesjonalistę, sprzedaj jakiś przepis na szybko, tanio i dużo. :)

Ja to mam taki :rotfl:


Załączniki:
P7190037.jpg
P7190037.jpg [ 67.24 KiB | Przeglądane 15794 razy ]

_________________
Żeglarstwo polega na tym, że pływając całe życie i będąc starym i schorowanym człowiekiem, nigdzie nie dopłynąć.
Krzysztof Chałupczak
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 22:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17288
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2165
Otrzymał podziękowań: 3581
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
adluvatan napisał(a):
Jeżeli ktoś pomoże nam w obieraniu i krojeniu czosnku to drugie danie jest nawet szybsze (i nie brudzimy blendera) Czas przygotwania obu dań to czas ugotowania makaronu.
Fajne dania, pod warunkiem, że się do nich doda coś, co daje smak, siłę i poczucie sytości.

Najlepszy jest wędzony boczek podsmażony, ale może być kiełbaska a nawet mięsko z kurczęcia podsmażone trochę bardziej niż boczek.

ps. Jeśli się doda jednocześnie boczuś, kiełbaskę i kurczaczka (w ilościach równych ilości makaronu, to danie nie jest offtopiczne, znaczy się jest paśne :-) )

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 22:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Maar napisał(a):
ps. Jeśli się doda jednocześnie boczuś, kiełbaskę i kurczaczka (w ilościach równych ilości makaronu, to danie nie jest offtopiczne, znaczy się jest paśne )


I po podsmażeniu czekać aż makaron zmięknie? Bez sęsu, wyeliminowałbym makaron będący słabym ogniwem, nadmiar substancji łajnotwórczej wydłuża posiedzenia :mrgreen: Boczuś, kiełbaska i kurczaczek w sosiku z czosneczkiem a do tego piwo /bo stoimy w porcie/ - w trakcie podsmażania podrażnionej zapachem załodze wydać w charakterze czekadełka mielonkę do wciągnięcia na zimno :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 22:51 

Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 21:49
Posty: 53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
...dzięki chłopaki...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 23:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
To przepis na słoiczki: Chili con carne

8 papryczek chili,
12 ząbków czosnku,
4 duże cebule (ok.800 g),
4 czerwone papryki,
4 żółte papryki,
8 marchewek,
8 puszek pomidorów krojonych bez skórek (ok. 3200 g),
4 puszki czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (ok. 1900 g netto), odsączonej z zalewy,
4 puszki kukurydzy (ok. 1000 g), odsączonej,8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine,
3 kg chudego mięsa wołowego,
8 łyżek koncentratu pomidorowego,
4 łyżeczki suszonego oregano,
4 łyżeczki suszonego tymianku,
4 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki,
8 łyżeczek cukru,
6 łyżeczek kminu rzymskiego (kuminu) w proszku,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
litr wywaru z wołowiny,

Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, posiekane papryczki chili /jak lubimy ostro to razem z pestkami/ podsmażamy na oliwie do lekkiego zrumienienia po czym wrzucamy do gara podlewając odrobiną oliwki, mięso mielimy i podsmażamy partiami do zrumienienia po czym wrzucamy do gara, dolewamy bulion wołowy, dorzucamy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, oregano, tymianek, cukier, kmin, sól, pieprz i zaczynamy dusić mieszając. Teraz będziemy się wku... denerwować się będziemy bo mieszać trzeba tak co minute non stop coby nie przywarło ze 2-2,5 godziny. Jak zabulgocze wtryniamy marchewkę pokrojoną w kostkę, mieszamy, jak marchewka zacznie mięknąć wtryniamy pokrojone w kostkę papryki i mieszamy, jak papryki zaczną mięknąć wtryniamy fasolę i mieszamy tak ze 25 minut po czym wtryniamy kukurydzę i mieszamy jeszcze 5-10 minut. Koniec.

Klasycznie w domu podajemy rzecz w miseczkach posypując grubo startym łagodnym serem i surową cebulą posiekaną w drobną kosteczkę - zapiekamy krótko coby ser się rozpuścił walimy na wierch łychę kwaśnej śmietany 30% i posypujemy posiekaną kolendrą albo nacią resztę wiadra wróóóć! gara mrozimy.

Nieklasycznie na żagle słoikujemy gotując słoje 3 razy co 24 godziny i żremy samo albo z ziemniakami, puree ziemniaczanym, makaronem, ryżem, kaszą, chlebem ale najlepiej jednak samo.

W porcie pasuje do piwa i innych alkoholi. Jeśli dodano pestki pali dwa razy niezależnie od tego czy składamy daninę Neptunowi :mrgreen:

PS. Zgodnie z sugestią Administracji forum skupiłem się na paśności zaniedbując nieco taniość i /zwłaszcza/ szybkość - na jachcie wszak podgrzewamy gotowe słoiki a w sytuacji naglącej i tego możemy zaniedbać - na zimno też wchodzi :mrgreen: :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 23:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Pozwolę sobie na mały wtręt w kwestii pesto:
- Można do niego użyć różnych orzechów, migdałów, pestek z dyni czy słonecznika, ale powinny być PRAŻONE.
- SZPINAK smażymy wyłącznie NA MAŚLE. Najlepiej je wcześniej sklarować, ale jak komuś się nie chce, to może być zwykłe. Jednakowoż oliwa z tym warzywem nie działa prawidłowo.
Na oliwie można robić pesto z innej zieleniny, np. z rukoli.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 00:07 

Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 21:49
Posty: 53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Sąsiad napisał(a):
Pozwolę sobie na mały wtręt w kwestii pesto:
- Można do niego użyć różnych orzechów, migdałów, pestek z dyni czy słonecznika, ale powinny być PRAŻONE.
- SZPINAK smażymy wyłącznie NA MAŚLE. Najlepiej je wcześniej sklarować, ale jak komuś się nie chce, to może być zwykłe. Jednakowoż oliwa z tym warzywem nie działa prawidłowo.
Na oliwie można robić pesto z innej zieleniny, np. z rukoli.


możesz powiedzieć czemu tylko z masłem? Jem takie coś kilka razy w miesiącu, myślałem że to w miarę zdrowe. Orzeszki ziemne które się kupuje chyba zawsze są prażone, tak mi się wydaje, oczywiście migdały czy nerkowce lepsze ale i droższe:) Wg mojego przepisu w ogóle się nie smaży, czasami nawet zjem zanim się zdąży zagotować (chociaż przy czymś tak gęstym ciężko mówić o gotowaniu:) )


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 00:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Nie doczytałem, że używasz surowej zieleniny. Dla mnie pesto robi się z blanszowanej. Ale to kwestia gustu :)
adluvatan napisał(a):
Orzeszki ziemne które się kupuje chyba zawsze są prażone,

Zazwyczaj są. Tylko trzeba uważać na te z puszki, bo często mają dodatkowe E. A wtedy już nie jest zbyt zdrowo.
adluvatan napisał(a):
możesz powiedzieć czemu tylko z masłem?

Bo jest najsmaczniej. Oczywiście przy jedzeniu na ciepło, inaczej masło tężeje i się maże. Na zimno do szpinaku polecam olej z pestek winogron i cytrynę.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 00:53 

Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 21:49
Posty: 53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
szpinak mrożony (to chyba akurat napisałem:) ), siekany, takie brykieciki. No powiedzmy walory smakowe przy maśle na pewno są fantastyczne, tylko chciałem zapytać dlaczego nie z oliwą? Też jest smaczne:)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 01:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
adluvatan napisał(a):
tylko chciałem zapytać dlaczego nie z oliwą? Też jest smaczne:)

Spróbuj i porównaj. Pączki smażone na oleju też są smaczne, ale smażone na smalcu są lepsze :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 01:13 

Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 21:49
Posty: 53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
myślałem jak się wymiesza oliwę ze szpinakiem to wydziela się nie wiadomo co:)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

myślałem jak się wymiesza oliwę ze szpinakiem to wydziela się nie wiadomo co:)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 01:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
adluvatan napisał(a):
myślałem jak się wymiesza oliwę ze szpinakiem to wydziela się nie wiadomo co:)

:)
Sorki za nieumyślne wprowadzenie w błąd.
Ale tak przy okazji - na zimno oliwa jest zdrowsza od masła, a na ciepło na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 05:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 16:44
Posty: 1742
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Tak ogólnie do wszystkiego co wyżej przeczytałam.
Ja praktycznie cały rok jedzonko na rejsy przygotowuję. Mam spory warzywniak i sad , latam po lesie . Przy okazji gotowania codziennego np. zupek i jednogarów robię nieco więcej i do słoja. Rocznie to tak do 600 słoików + susze. A jak rejs to wygarniam ze spiżarni i niewiele dokupuję. No i mam tylko do odgrzania lub w półprodukcie, co mi ułatwia pracę w kambuzie znacznie (bo kambuz to moja standardowa działka - poza tzw. wachtami) . Tym sposobem nie napracuję się zanadto , nie wpadam w panikę jak wymyślimy sobie pływanie z wieczora na rano. No i nie powala finansowo.
Nalewki różniste też własne ;)
Inka

_________________
Jestem w tym wieku, że milczę gdy ktoś opowiada głupoty.
Szkoda mi czasu na walkę z idiotami.
Hania - Halina - Inka


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 10:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
HWG napisał(a):
Rocznie to tak do 600 słoików + susze.

:respekt:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 10:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17288
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2165
Otrzymał podziękowań: 3581
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Sąsiad napisał(a):
na zimno oliwa jest zdrowsza od masła
adluvatan napisał(a):
w miarę zdrowe
Sąsiad napisał(a):
wtedy już nie jest zbyt zdrowo.

A tak z babskiej ciekawości, podpytam - stopniujecie i odmieniacie przymiotnik "zdrowy", więc to chyba jest coś ważnego.

Czy po takim "zdrowym" żarełku, to oprócz tego, że bąki lawendą pachną, coś się szczególnego dzieje w organizmie? A jeśli się dzieje, to czy to dzianie jest lepsze czy gorsze od tego, które się dzieje po zjedzeniu "chorego" jedzenia?

Czy ludzie, co wcinają "zdrowe" jedzonko nie chorują, albo może chociaż mniej chorują, może rzadziej, albo nie zapadają na jakieś straszne choróbska?

ps. Glutaminian sodu produkuje się z wysoko cenionych przez miłośników "zdrowej" żywności morskich wodorostów :rotfl: :rotfl: :rotfl:

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 12:17 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8017
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2411
Uprawnienia żeglarskie: -
Maar napisał(a):
ps. Glutaminian sodu produkuje się z wysoko cenionych przez miłośników "zdrowej" żywności morskich wodorostów :rotfl: :rotfl: :rotfl:
A myślałbym że z procesu utylizacji odpadowej płukanki pozostałej po zwapnowaniu melasy, samej będacej odpadem z przerobu buraków cukrowych... Kurde no, widać człek niedzisiejszy, a świat juz poszedł do przodu z nieustającem postempem... :oops:
(Steffen's waste :-P )



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: bratanek65
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 13:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17288
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2165
Otrzymał podziękowań: 3581
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Utylizacja, odpady, wapnowanie, hmmm, gdyby to był facebook, to kliknąłbym Like It!

ps. A poza tym, taki glutaminianek z utylizacji, oj co ja gadam, taki (2S)-2-amino-5-hydroksy-5-okso-pentanonian sodu pochodzący z utylizacji odpadów, to w porównaniu z (2S)-2-amino-5-hydroksy-5-okso-pentanonian sodu uzyskiwanego z morskich alg, atomy ma kanciate a orbity elektronowe koślawe i z tego powodu jest to najbardziej chora żywność pośród wszystkich chorych żywności.

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa



Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 3: Moniia, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 17:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:40
Posty: 4693
Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
Czy po takim "zdrowym" żarełku, to oprócz tego, że bąki lawendą pachną, coś się szczególnego dzieje w organizmie?

Tak, na przykład nie musi się on wysilać z usuwaniem toksyn, oraz substancji kancerogennych i może się spokojnie poświęcić przetrawianiu alkoholu.



Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL