Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Hobotnica ispod peke
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=16279
Strona 1 z 1

Autor:  piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 11:07 ]
Tytuł:  Hobotnica ispod peke

Cześć wszystkim

W tym roku wybieram się pierwszy raz jako skiper do Chorwacji. Bierzemy w Sukosanie Bavarię 44. Na forum przeczytałem że dżentelmeni pływają tylko baksztagami i z prądem staram się nie planować trasy "na sztywno". Jako że startujemy z Sukosanu to dopłyniemy albo do Otok Silba albo do Skradin. Chciałbym zabrać swoją załogę na Hobotnica ispod peke. Macie jakieś namiary na kilka knajp w tym obszarze które podają dobrą ośmiornicę? Drugie pytanie: ile taki posiłek dla 10 osób może kosztować, tak mniej więcej (bez alkoholu, to policzę sam;p)?

Pozdrawiam
Adam

Autor:  Sajmon [ 7 sie 2013, o 12:22 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
przeczytałem że dżentelmeni pływają tylko baksztagami

Na forum rózne bzdury mozna przeczytać :lol:
na priv napisze Ci kilka namiarów

Autor:  reed [ 7 sie 2013, o 12:45 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
że dżentelmeni pływają tylko baksztagami

tak i nie pytaja o cenę ośmiornicy w knajpie :mrgreen:

Autor:  piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 12:56 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Sajmon, dzięki.

reed napisał(a):
tak i nie pytaja o cenę ośmiornicy w knajpie


Fakt :mrgreen: To może umówmy się, że dżentelmenem będę w Chorwacji, a na razie jestem taki nie do końca i dlatego się zapytowuję;p

Autor:  reed [ 7 sie 2013, o 13:00 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

No nie wiem, nie wiem, czy Chorwacja będzie w stanie odpowiednio przyjąć dzentelmenów :mrgreen:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ale żeby nie byc gołosłowny to podobno w tym sezonie dzentelmeni bywają w Marina Bay Sands. Opisz pózniej wrazenia pleas :mrgreen:

Autor:  Sajmon [ 7 sie 2013, o 20:28 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Ośmiornica nie jst jakimś super wyjątkowym, kosztownym posiłkiem. Nie mam pamieci do cyferek ale plasuje się cenowo poniżej ryb. Potem (idąc w górę) długo nic i wówczas następują labstery 800-1000 kuna za kg. Natomiast osmiornica w sałatce chobotnicowej to standardowe 50-60 kuna. Czarne risotto (w trakcie konsumpcji wolę nie pamiętać dlaczego czarne :)) ) na "bazie" i z pocwiartowaną ośiorniczką - poniżej 100 kuna.

Autor:  Cape [ 7 sie 2013, o 20:38 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
Hobotnica ispod peke

Nie bardzo rozumiem tą nazwę. Wg moich doświadczeń ośmiornica występuje w Chorwacji jako przystawka na zimno. W przeciwieństwie do Grecji, gdzie również występuje na ciepło z grilla.
Sałatka z ośmiornicy (salata za hobotnicu ? jakoś tak) to koszt ca 60 kuna.
Pomyśl o kalmarach z grilla. (lignie na żaru), to jest specjalność Chorwacji. Koszt ca 70/80 kuna.

Autor:  piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 20:41 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Mi chodzi o taką podaną w całości spod półmiska z grila. Wydawało mi się że jest to popularna potrawa w Chorwacji. Dawno temu jadłem w Skradin (nie pamiętam nazwy knajpy, uliczką z tyłu, od strony lądu szło się kawałek pod górę i po prawej było wejście) i bardzo mi smakowała. Znajomy z którym tam byłem twierdził, że jest to najlepiej podawana ośmiornica, że musi być najpierw zamrożona na jakiś czas, później specjalnie przyprawiona (jak jest źle przygotowana to podobno jest twarda i gumowata). To była jedyna ośmiornica jaką jadłem w życiu więc nie mam porównania. Nie wiem też czy dotrzemy do Skradin stąd moje pytanie o miejscówki. Już nie mogę się doczekać wyjazdu, jakoś wydaje mi się że jedzenie nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Chorwacji (no chyba że u mojej mamy, jej nikt nie przebije;P)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Autor:  reed [ 7 sie 2013, o 20:59 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
później specjalnie przyprawiona (jak jest źle przygotowana to podob no jest twarda i gumowata)

to zalezy nie od przypraw ale od obróbki termicznej !!!!!

Autor:  Cape [ 7 sie 2013, o 21:03 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

reed napisał(a):
piotrandrzejrowinski napisał(a):
później specjalnie przyprawiona (jak jest źle przygotowana to podob no jest twarda i gumowata)

to zalezy nie od przypraw ale od obróbki termicznej !!!!!

No nie. W Grecji ośmiornice są najpierw tłuczone o skały, potem suszone na słońcu. O zamrażaniu nie słyszałem.
Zresztą ośmiornice jedli od zawsze, a lodówki są....

Załączniki:
Komentarz: I na talerzu
PA020042.jpg
PA020042.jpg [ 71.73 KiB | Przeglądane 11819 razy ]
Komentarz: Suszy się
PA040065.jpg
PA040065.jpg [ 85.86 KiB | Przeglądane 11819 razy ]

Autor:  piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 21:08 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Dawno było, mogłem się pomylić :roll: A chodzi mi o coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=kpDU5gMGHbI

Autor:  Cape [ 7 sie 2013, o 21:15 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
A chodzi mi o coś takiego:

Nie ulega wątpliwości, że jest to ośmiornica.

Autor:  reed [ 7 sie 2013, o 21:17 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Stanowczo jednak wolę steak z polędwicy wołowej :mrgreen:

Autor:  Koma5 [ 7 sie 2013, o 21:22 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Cape napisał(a):
W Grecji ośmiornice są najpierw tłuczone o skały,

...albo drewnianym tłuczkiem u gospodyni.
Czasem słychać z domostw takie tłuczenie.

Autor:  morka [ 7 sie 2013, o 22:11 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

piotrandrzejrowinski napisał(a):
Dawno było, mogłem się pomylić :roll: A chodzi mi o coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=kpDU5gMGHbI


Cześć!
No ten lokal to Ci mogę polecić (na filmie pierdyknąłem błąd ortograficzny, ale trudno :) )
Jutro tam będę :)
Koleś na prawdę robi świetną ośmiornicę. Warto zamówić mieszaną "pekę" ośmiornicę z kalmarami. Kalmary faszeruje takim risottem - bomba!
Dla nielubiących "przyssawek" możliwe do zamówienia cielęcina i jagnięcina - też pyszne.
Pozdrawiam z okolic Pasmanu
Piotrek

Autor:  Sajmon [ 7 sie 2013, o 23:35 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

W skradin byłem wstyd się przyznać tylko w tym roku blisko dwadzieścia wieczorówy, ale do chobotnicowego raju nie dotarłem... Chobotnice o ile pamiętam zamówili Agnieszka i Jakub na rejsie Lesioka. Chwalili jeśli mnie pamieć nie zawodzi i było to w Malij Losnij tuż obok mariny - dwie restauracje na północ od ostatniego pomostu pływającego.

Autor:  Jaca_33 [ 10 sie 2013, o 17:43 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Cześć.
Też spotkałem się z przepisami gdzie ośmiornicę się zamraża. Podobno daje to efekt podobny do bicia o skały i suszenia na słońcu. Generalnie w Chorwacji ośmiornice to nie mistrzostwo świata, za wyjątkiem tych odpór pele i w sałatce. W Skradinie dobre peki u Toniego. Ośmiornicowy raj to Grecja :-).
Jacek.

Autor:  rudekolek [ 10 sie 2013, o 18:46 ]
Tytuł:  Re: Odp: Hobotnica ispod peke

Jaca_33 napisał(a):
Cześć.
Też spotkałem się z przepisami gdzie ośmiornicę się zamraża. Podobno daje to efekt podobny do bicia o skały i suszenia na słońcu.


Daje efekt znacznie lepszy. Ta technika kulinarna jest znana od dawna i jest stosowana nie tylko w przypadku ośmiornicy. Najlepsze na świecie ośmiornice (polvo) podają w Santa Luzia (Algarve), polecam. Miejscowość jest znana na świecie jako "Capital Do Polvo".

Autor:  tomek29kce [ 11 sie 2013, o 06:15 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Jadłem opisywane i pokazywane na filmie danie tam własnie w zatoce Veli Iź w konobie Galija. Był to mój pierwszy kulinarny kontakt z osmiornicą. Mogę potwierdzić, że była świetnie przyrządzona, smakowała rewelacyjnie.

Autor:  Micubiszi [ 20 mar 2014, o 13:12 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Ośmiornice je się tak o: http://www.zajawkowo.pl/film/8550/dziewczyna-je-zywa-osmiornice---koreanski-przysmak/

Autor:  Wasyl [ 20 mar 2014, o 13:29 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Najlepszą ośmiornicę jadłem w Saplunarze na wyspie Mliet. Sami ją upolowaliśmy w zatoce przy pomocy pożyczonego od właściciela restauracji ościenia, a potem została nam podana na trzy różne sposoby: z grilla, w zupie i w sałatce.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Na zmiękczenie działa obgotowanie w posłodzonej wodzie.

Autor:  Sajmon [ 23 maja 2014, o 08:55 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Spròbujemy skorzystać z rekomendacji

Autor:  Gregs [ 23 maja 2014, o 15:15 ]
Tytuł:  Re: Hobotnica ispod peke

Cape napisał(a):
piotrandrzejrowinski napisał(a):
Hobotnica ispod peke

Nie bardzo rozumiem tą nazwę.


Peka to rodzaj naczynia żeliwnego. Składa się z miski i grubej ciężkiej pokrywy.

Obrazek

W Chorwacji przyrządzają w niej zapiekanki "ispod peke".
Składniki to ziemniaki w talarkach, pomidory, papryka (czasem inne warzywa) i jakaś "wkładka" np. mięso, ryba, ośmiornica lub kalmary.
Mięsnej peki nie polecam, a przynajmniej dla mnie jest za tłusta.
Najlepsza to mieszana: ryba i owoce morza.

Pekę koniecznie należy zamawiać z wyprzedzeniem kilku godzin!
Mają ją prawie w każdej konobie, ale warto zapytać bo nie zawsze jest w karcie, no i zamawia się dla kilku osób. (Peka z ribom i plodovima mora za šest osoba)

Dawniej jadałem pekę w Veli Drvenik u Jere, ale nie gwarantuję, czy się nie zmieniło.
Tel +385 91 884 1054

Obrazek

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/