Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Hobotnica ispod peke https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=16279 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 11:07 ] |
Tytuł: | Hobotnica ispod peke |
Cześć wszystkim W tym roku wybieram się pierwszy raz jako skiper do Chorwacji. Bierzemy w Sukosanie Bavarię 44. Na forum przeczytałem że dżentelmeni pływają tylko baksztagami i z prądem staram się nie planować trasy "na sztywno". Jako że startujemy z Sukosanu to dopłyniemy albo do Otok Silba albo do Skradin. Chciałbym zabrać swoją załogę na Hobotnica ispod peke. Macie jakieś namiary na kilka knajp w tym obszarze które podają dobrą ośmiornicę? Drugie pytanie: ile taki posiłek dla 10 osób może kosztować, tak mniej więcej (bez alkoholu, to policzę sam;p)? Pozdrawiam Adam |
Autor: | Sajmon [ 7 sie 2013, o 12:22 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): przeczytałem że dżentelmeni pływają tylko baksztagami Na forum rózne bzdury mozna przeczytać ![]() na priv napisze Ci kilka namiarów |
Autor: | reed [ 7 sie 2013, o 12:45 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): że dżentelmeni pływają tylko baksztagami tak i nie pytaja o cenę ośmiornicy w knajpie ![]() |
Autor: | piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 12:56 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Sajmon, dzięki. reed napisał(a): tak i nie pytaja o cenę ośmiornicy w knajpie Fakt ![]() |
Autor: | reed [ 7 sie 2013, o 13:00 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
No nie wiem, nie wiem, czy Chorwacja będzie w stanie odpowiednio przyjąć dzentelmenów ![]() * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ale żeby nie byc gołosłowny to podobno w tym sezonie dzentelmeni bywają w Marina Bay Sands. Opisz pózniej wrazenia pleas ![]() |
Autor: | Sajmon [ 7 sie 2013, o 20:28 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Ośmiornica nie jst jakimś super wyjątkowym, kosztownym posiłkiem. Nie mam pamieci do cyferek ale plasuje się cenowo poniżej ryb. Potem (idąc w górę) długo nic i wówczas następują labstery 800-1000 kuna za kg. Natomiast osmiornica w sałatce chobotnicowej to standardowe 50-60 kuna. Czarne risotto (w trakcie konsumpcji wolę nie pamiętać dlaczego czarne ![]() |
Autor: | Cape [ 7 sie 2013, o 20:38 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): Hobotnica ispod peke Nie bardzo rozumiem tą nazwę. Wg moich doświadczeń ośmiornica występuje w Chorwacji jako przystawka na zimno. W przeciwieństwie do Grecji, gdzie również występuje na ciepło z grilla. Sałatka z ośmiornicy (salata za hobotnicu ? jakoś tak) to koszt ca 60 kuna. Pomyśl o kalmarach z grilla. (lignie na żaru), to jest specjalność Chorwacji. Koszt ca 70/80 kuna. |
Autor: | piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 20:41 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Mi chodzi o taką podaną w całości spod półmiska z grila. Wydawało mi się że jest to popularna potrawa w Chorwacji. Dawno temu jadłem w Skradin (nie pamiętam nazwy knajpy, uliczką z tyłu, od strony lądu szło się kawałek pod górę i po prawej było wejście) i bardzo mi smakowała. Znajomy z którym tam byłem twierdził, że jest to najlepiej podawana ośmiornica, że musi być najpierw zamrożona na jakiś czas, później specjalnie przyprawiona (jak jest źle przygotowana to podobno jest twarda i gumowata). To była jedyna ośmiornica jaką jadłem w życiu więc nie mam porównania. Nie wiem też czy dotrzemy do Skradin stąd moje pytanie o miejscówki. Już nie mogę się doczekać wyjazdu, jakoś wydaje mi się że jedzenie nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Chorwacji (no chyba że u mojej mamy, jej nikt nie przebije;P) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam |
Autor: | reed [ 7 sie 2013, o 20:59 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): później specjalnie przyprawiona (jak jest źle przygotowana to podob no jest twarda i gumowata) to zalezy nie od przypraw ale od obróbki termicznej !!!!! |
Autor: | piotrandrzejrowinski [ 7 sie 2013, o 21:08 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Dawno było, mogłem się pomylić ![]() http://www.youtube.com/watch?v=kpDU5gMGHbI |
Autor: | Cape [ 7 sie 2013, o 21:15 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): A chodzi mi o coś takiego: Nie ulega wątpliwości, że jest to ośmiornica. |
Autor: | reed [ 7 sie 2013, o 21:17 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Stanowczo jednak wolę steak z polędwicy wołowej ![]() |
Autor: | Koma5 [ 7 sie 2013, o 21:22 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Cape napisał(a): W Grecji ośmiornice są najpierw tłuczone o skały, ...albo drewnianym tłuczkiem u gospodyni. Czasem słychać z domostw takie tłuczenie. |
Autor: | morka [ 7 sie 2013, o 22:11 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
piotrandrzejrowinski napisał(a): Cześć! No ten lokal to Ci mogę polecić (na filmie pierdyknąłem błąd ortograficzny, ale trudno ![]() Jutro tam będę ![]() Koleś na prawdę robi świetną ośmiornicę. Warto zamówić mieszaną "pekę" ośmiornicę z kalmarami. Kalmary faszeruje takim risottem - bomba! Dla nielubiących "przyssawek" możliwe do zamówienia cielęcina i jagnięcina - też pyszne. Pozdrawiam z okolic Pasmanu Piotrek |
Autor: | Sajmon [ 7 sie 2013, o 23:35 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
W skradin byłem wstyd się przyznać tylko w tym roku blisko dwadzieścia wieczorówy, ale do chobotnicowego raju nie dotarłem... Chobotnice o ile pamiętam zamówili Agnieszka i Jakub na rejsie Lesioka. Chwalili jeśli mnie pamieć nie zawodzi i było to w Malij Losnij tuż obok mariny - dwie restauracje na północ od ostatniego pomostu pływającego. |
Autor: | Jaca_33 [ 10 sie 2013, o 17:43 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Cześć. Też spotkałem się z przepisami gdzie ośmiornicę się zamraża. Podobno daje to efekt podobny do bicia o skały i suszenia na słońcu. Generalnie w Chorwacji ośmiornice to nie mistrzostwo świata, za wyjątkiem tych odpór pele i w sałatce. W Skradinie dobre peki u Toniego. Ośmiornicowy raj to Grecja ![]() Jacek. |
Autor: | rudekolek [ 10 sie 2013, o 18:46 ] |
Tytuł: | Re: Odp: Hobotnica ispod peke |
Jaca_33 napisał(a): Cześć. Też spotkałem się z przepisami gdzie ośmiornicę się zamraża. Podobno daje to efekt podobny do bicia o skały i suszenia na słońcu. Daje efekt znacznie lepszy. Ta technika kulinarna jest znana od dawna i jest stosowana nie tylko w przypadku ośmiornicy. Najlepsze na świecie ośmiornice (polvo) podają w Santa Luzia (Algarve), polecam. Miejscowość jest znana na świecie jako "Capital Do Polvo". |
Autor: | tomek29kce [ 11 sie 2013, o 06:15 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Jadłem opisywane i pokazywane na filmie danie tam własnie w zatoce Veli Iź w konobie Galija. Był to mój pierwszy kulinarny kontakt z osmiornicą. Mogę potwierdzić, że była świetnie przyrządzona, smakowała rewelacyjnie. |
Autor: | Micubiszi [ 20 mar 2014, o 13:12 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Ośmiornice je się tak o: http://www.zajawkowo.pl/film/8550/dziewczyna-je-zywa-osmiornice---koreanski-przysmak/ |
Autor: | Wasyl [ 20 mar 2014, o 13:29 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Najlepszą ośmiornicę jadłem w Saplunarze na wyspie Mliet. Sami ją upolowaliśmy w zatoce przy pomocy pożyczonego od właściciela restauracji ościenia, a potem została nam podana na trzy różne sposoby: z grilla, w zupie i w sałatce. * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * Na zmiękczenie działa obgotowanie w posłodzonej wodzie. |
Autor: | Sajmon [ 23 maja 2014, o 08:55 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Spròbujemy skorzystać z rekomendacji |
Autor: | Gregs [ 23 maja 2014, o 15:15 ] |
Tytuł: | Re: Hobotnica ispod peke |
Cape napisał(a): piotrandrzejrowinski napisał(a): Hobotnica ispod peke Nie bardzo rozumiem tą nazwę. Peka to rodzaj naczynia żeliwnego. Składa się z miski i grubej ciężkiej pokrywy. ![]() W Chorwacji przyrządzają w niej zapiekanki "ispod peke". Składniki to ziemniaki w talarkach, pomidory, papryka (czasem inne warzywa) i jakaś "wkładka" np. mięso, ryba, ośmiornica lub kalmary. Mięsnej peki nie polecam, a przynajmniej dla mnie jest za tłusta. Najlepsza to mieszana: ryba i owoce morza. Pekę koniecznie należy zamawiać z wyprzedzeniem kilku godzin! Mają ją prawie w każdej konobie, ale warto zapytać bo nie zawsze jest w karcie, no i zamawia się dla kilku osób. (Peka z ribom i plodovima mora za šest osoba) Dawniej jadałem pekę w Veli Drvenik u Jere, ale nie gwarantuję, czy się nie zmieniło. Tel +385 91 884 1054 ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |