Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Kalmary https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=16795 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | JarekM [ 1 paź 2013, o 10:03 ] |
Tytuł: | Kalmary |
Hej Powiedzcie mi jakie Kalmary kupować w restauracji? Skąd wiedzieć, że będzie miękki i delikatny? Będąc w Cro raz zamówiłem grillowanego Kalmara, dostałem dwa małe, które były smaczne i delikatne i dwa duże, które były gumiaste i średnio smaczne. Zawsze zamawiałem smażone i nigdy się nie natknąłem na gumiastego. Czy chodzi o sposób przygotowania czy świeżość? A może chodzi o rozmiar? |
Autor: | Sąsiad [ 1 paź 2013, o 10:44 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
Jarku, chodzi o umiejętne grillowanie. Kalmary w restauracjach przyrządza się zazwyczaj na patelniach grillowych. Robią się gumiaste gdy za długo na patelni leżą (powinny ok 2 min. z każdej strony). Może być to spowodowane za słabym rozgrzaniem patelni, lub gapiostwem kucharza. W Twoim przypadku podejrzewam słabo rozgrzaną patelnię. Małe szybciej się usmażyły, więc zdjął je na czas, większe musiał potrzymać dłużej. |
Autor: | blitz [ 15 paź 2013, o 17:29 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
JarekM napisał(a): Hej Skąd wiedzieć, że będzie miękki i delikatny? Jest tylko jedna metoda: spróbować. W normalnej restauracji nie dostaniesz gumiastego, a jeśli już, to zwróć do kuchni. Jeśli jest kucharz w porządku to powinien rozpatrzeć reklamację, jeśli nie... należy zmienić restaurację. Jadałem kalmary w wielu postaciach, najczęściej są gumiaste niestety z grilla, bo chyba najtrudniej je zrobić z powodów opisanych wyżej przez Sąsiada. Ja osobiście lubię kalmary z głębokiego tłuszczu w panierce, z kawałkiem cytryny i jakimś deepem. Najtrudniej jest je spieprzyć ![]() |
Autor: | Sajmon [ 15 paź 2013, o 18:36 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
od tego roku przypadkowo zostałem specjalistą od muszli (oliwa pomidory czosnek białe wino). Od piątku znowu mam szansę potrenować na martwych żyjątkach prosto z Adriatyku - jakieś szczegóły - jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu i jak wybrać na targu odpowiedną gadzinkę? |
Autor: | plitkin [ 15 paź 2013, o 18:57 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
Najwazniejsze w kalmarach -nie za dlgo smazyc. Przepisow ma kalmary w ciescie w internecie znajdziesz mnostwo. |
Autor: | Sajmon [ 15 paź 2013, o 20:53 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
no tak - ten nieszczęsny internet... przepisy na kalmary, przepisy na bomby ![]() Ja tam lubię jak jakiś ludź poda mi testowany na sobie sposób ![]() |
Autor: | plitkin [ 15 paź 2013, o 21:09 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
sajmon napisał(a): no tak - ten nieszczęsny internet... Ja tam lubię jak jakiś ludź poda mi testowany na sobie sposób ![]() Na forum w internecie ![]() |
Autor: | Sąsiad [ 15 paź 2013, o 22:31 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
sajmon napisał(a): jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu Tyle cytuję, bo jak wybrać nie podpowiem. Smażyć w głębokim tłuszczu należy w sposób następujący: 1. Zaopatrzyć się w olej palmowy rafinowany 1a - olać wszystkie wypowiedzi z netu, że niezdrowy. 2. Rozgrzać go tak, aż będzie leciutko dymił 3. Zanurzyć kalmara 3a - bez ciasta na 1,5-2min., z ciastem do momentu aż ciasto nabierze pożądanego koloru. 3b - musi być zanurzony w całości. 4. Wyjąć kalmara Smacznego |
Autor: | Sajmon [ 16 paź 2013, o 11:41 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
plitkin napisał(a): Na forum w internecie oj tam - forum to forum, a internet to internet - kompletnie dwie różne sprawy ![]() * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * Sąsiad napisał(a): Smacznego Z góry dziekuję |
Autor: | Piotr Kasperaszek [ 16 paź 2013, o 11:50 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
Sąsiad napisał(a): sajmon napisał(a): jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu Tyle cytuję, bo jak wybrać nie podpowiem. Smażyć w głębokim tłuszczu należy w sposób następujący: 1. Zaopatrzyć się w olej palmowy rafinowany 1a - olać wszystkie wypowiedzi z netu, że niezdrowy. 2. Rozgrzać go tak, aż będzie leciutko dymił 3. Zanurzyć kalmara 3a - bez ciasta na 1,5-2min., z ciastem do momentu aż ciasto nabierze pożądanego koloru. 3b - musi być zanurzony w całości. 4. Wyjąć kalmara Smacznego 5a. jak dobry zjadamy 5b. jak niedobry wyrzucamy i od początku 1,2,3,4 i 5 ![]() |
Autor: | plitkin [ 16 paź 2013, o 13:08 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
Nie umiem odróżnić dobrego od złego kalmara. Wydaje się, że prymitywna opcja pt. "mniejszy = bardziej młody i w związku z tym badziej delikatny" może (nie musi) stanowić jakąś logikę przy wyborze. Jednocześnie smażenie kalmara jest prymitywnie poste. Ważne - nie za długo, inaczej robi się gumiasty. |
Autor: | Sajmon [ 27 paź 2013, o 14:48 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
Kalmarki wyszły rewelacyjnie! Wrzucałem je wg sugestii do rozgrzanego oleju na 2-3 minuty. Do oleju wrzuciłem w ilościach jakie serce podpowiadało - trochę wyciskanego czosnku i pietruszkę. Praktycznie w miarę "starzenia się" oleju - każda partia kalmarów miała oryginalny odrębny smak. Kalmary posłużyły jako dodatek do śniadaniowego risotto w którym wystąpiły w rolach głównych małże i krewetki przygotowane na oliwie z czosnkiem, w pomidorach i białym winie. |
Autor: | Sąsiad [ 27 paź 2013, o 17:44 ] |
Tytuł: | Re: Kalmary |
To jeszcze mały hint na przyszłość. Jak chcesz koniecznie dorzucić do oleju czosnek, to wrzucaj cały ząbek. Jak zrobi się ciemnobrązowy, to wywal i możesz wrzucić następny. Przypalony czosnek jest gorzki. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |