Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Kalmary
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=16795
Strona 1 z 1

Autor:  JarekM [ 1 paź 2013, o 10:03 ]
Tytuł:  Kalmary

Hej

Powiedzcie mi jakie Kalmary kupować w restauracji? Skąd wiedzieć, że będzie miękki i delikatny?

Będąc w Cro raz zamówiłem grillowanego Kalmara, dostałem dwa małe, które były smaczne i delikatne i dwa duże, które były gumiaste i średnio smaczne.

Zawsze zamawiałem smażone i nigdy się nie natknąłem na gumiastego. Czy chodzi o sposób przygotowania czy świeżość? A może chodzi o rozmiar?

Autor:  Sąsiad [ 1 paź 2013, o 10:44 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

Jarku, chodzi o umiejętne grillowanie. Kalmary w restauracjach przyrządza się zazwyczaj na patelniach grillowych. Robią się gumiaste gdy za długo na patelni leżą (powinny ok 2 min. z każdej strony). Może być to spowodowane za słabym rozgrzaniem patelni, lub gapiostwem kucharza. W Twoim przypadku podejrzewam słabo rozgrzaną patelnię. Małe szybciej się usmażyły, więc zdjął je na czas, większe musiał potrzymać dłużej.

Autor:  blitz [ 15 paź 2013, o 17:29 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

JarekM napisał(a):
Hej

Skąd wiedzieć, że będzie miękki i delikatny?



Jest tylko jedna metoda: spróbować. W normalnej restauracji nie dostaniesz gumiastego, a jeśli już, to zwróć do kuchni. Jeśli jest kucharz w porządku to powinien rozpatrzeć reklamację, jeśli nie... należy zmienić restaurację.

Jadałem kalmary w wielu postaciach, najczęściej są gumiaste niestety z grilla, bo chyba najtrudniej je zrobić z powodów opisanych wyżej przez Sąsiada.

Ja osobiście lubię kalmary z głębokiego tłuszczu w panierce, z kawałkiem cytryny i jakimś deepem. Najtrudniej jest je spieprzyć :-)

Autor:  Sajmon [ 15 paź 2013, o 18:36 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

od tego roku przypadkowo zostałem specjalistą od muszli (oliwa pomidory czosnek białe wino). Od piątku znowu mam szansę potrenować na martwych żyjątkach prosto z Adriatyku - jakieś szczegóły - jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu i jak wybrać na targu odpowiedną gadzinkę?

Autor:  plitkin [ 15 paź 2013, o 18:57 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

Najwazniejsze w kalmarach -nie za dlgo smazyc.
Przepisow ma kalmary w ciescie w internecie znajdziesz mnostwo.

Autor:  Sajmon [ 15 paź 2013, o 20:53 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

no tak - ten nieszczęsny internet... przepisy na kalmary, przepisy na bomby :)) żony... a kto będzie koniom grzywy zaplatał...
Ja tam lubię jak jakiś ludź poda mi testowany na sobie sposób :)

Autor:  plitkin [ 15 paź 2013, o 21:09 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

sajmon napisał(a):
no tak - ten nieszczęsny internet...
Ja tam lubię jak jakiś ludź poda mi testowany na sobie sposób :)


Na forum w internecie :-)

Autor:  Sąsiad [ 15 paź 2013, o 22:31 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

sajmon napisał(a):
jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu

Tyle cytuję, bo jak wybrać nie podpowiem. Smażyć w głębokim tłuszczu należy w sposób następujący:
1. Zaopatrzyć się w olej palmowy rafinowany
1a - olać wszystkie wypowiedzi z netu, że niezdrowy.
2. Rozgrzać go tak, aż będzie leciutko dymił
3. Zanurzyć kalmara
3a - bez ciasta na 1,5-2min., z ciastem do momentu aż ciasto nabierze pożądanego koloru.
3b - musi być zanurzony w całości.
4. Wyjąć kalmara

Smacznego

Autor:  Sajmon [ 16 paź 2013, o 11:41 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

plitkin napisał(a):
Na forum w internecie

oj tam - forum to forum, a internet to internet - kompletnie dwie różne sprawy :-P

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Sąsiad napisał(a):
Smacznego

Z góry dziekuję

Autor:  Piotr Kasperaszek [ 16 paź 2013, o 11:50 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

Sąsiad napisał(a):
sajmon napisał(a):
jak zrobić takie kalmary w głębokim tłuszczu

Tyle cytuję, bo jak wybrać nie podpowiem. Smażyć w głębokim tłuszczu należy w sposób następujący:
1. Zaopatrzyć się w olej palmowy rafinowany
1a - olać wszystkie wypowiedzi z netu, że niezdrowy.
2. Rozgrzać go tak, aż będzie leciutko dymił
3. Zanurzyć kalmara
3a - bez ciasta na 1,5-2min., z ciastem do momentu aż ciasto nabierze pożądanego koloru.
3b - musi być zanurzony w całości.
4. Wyjąć kalmara

Smacznego


5a. jak dobry zjadamy
5b. jak niedobry wyrzucamy i od początku 1,2,3,4 i 5 :D

Autor:  plitkin [ 16 paź 2013, o 13:08 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

Nie umiem odróżnić dobrego od złego kalmara. Wydaje się, że prymitywna opcja pt. "mniejszy = bardziej młody i w związku z tym badziej delikatny" może (nie musi) stanowić jakąś logikę przy wyborze.
Jednocześnie smażenie kalmara jest prymitywnie poste. Ważne - nie za długo, inaczej robi się gumiasty.

Autor:  Sajmon [ 27 paź 2013, o 14:48 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

Kalmarki wyszły rewelacyjnie! Wrzucałem je wg sugestii do rozgrzanego oleju na 2-3 minuty. Do oleju wrzuciłem w ilościach jakie serce podpowiadało - trochę wyciskanego czosnku i pietruszkę. Praktycznie w miarę "starzenia się" oleju - każda partia kalmarów miała oryginalny odrębny smak. Kalmary posłużyły jako dodatek do śniadaniowego risotto w którym wystąpiły w rolach głównych małże i krewetki przygotowane na oliwie z czosnkiem, w pomidorach i białym winie.

Autor:  Sąsiad [ 27 paź 2013, o 17:44 ]
Tytuł:  Re: Kalmary

To jeszcze mały hint na przyszłość. Jak chcesz koniecznie dorzucić do oleju czosnek, to wrzucaj cały ząbek. Jak zrobi się ciemnobrązowy, to wywal i możesz wrzucić następny. Przypalony czosnek jest gorzki.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/