Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 31 maja 2024, o 00:47




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:01 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
To, co piszecie, to żurek - a nie barszcz.
(Tu nie można zapomniec o czosneczku:)

Barszcz robi się na dobrym wywarze mięsno - warzywnym, na kwasie z kiszonej kapusty, zabielany smietanką i z dużą ilością majeranku.

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 10:05
Posty: 3408
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Koma5 napisał(a):
Barszcz robi się [...] na kwasie z kiszonej kapusty

że?????????????? :roll:

_________________
Narcyza
Nobody's perfect. Call me Nobody.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:29 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Narjess napisał(a):
Koma5 napisał(a):
Barszcz robi się [...] na kwasie z kiszonej kapusty

że?????????????? :roll:

Co "że??????" ???

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:50 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8041
Podziękował : 1873
Otrzymał podziękowań: 2414
Uprawnienia żeglarskie: -
Wedle pojęć kuchni i języka polskiego (nie mylić z ruskim :-P ) kiszona pszenica - barszcz biały; podobnie jak kiszony barszcz, Heracleum sphondylium :lol:
kiszone żyto (i owies) - żur;
zakiszone buraki czy insze warzywa - barszcz czerwony,
kiszona kapusta - kapuśniak lub kwaśnica, lub kwasówka, bo zależy z czym.

Ale co to kogo, jak mamy jęterneta:
http://www.napatelni.pl/pytanie/2276-ja ... -do-zurku/
http://puszka.pl/przepis/4958-barszcz_czysty.html
:rotfl:


Ostatnio edytowano 18 sty 2014, o 20:53 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
HWG napisał(a):
A tak w ogóle to barszcz biały z kartoflami ?! Z jajkiem na twardo i białą kiełbaską , taką cieniutką to mniam.
Oj, tak, tak! I majeranek!!! Żurek bez majeranku skreślam! :twisted: :evil:
Koma5 napisał(a):
To, co piszecie, to żurek - a nie barszcz.
Jeden ch..... eee, znaczy - jeden bytak, drugi bytak! To jest to samo. Tylko Nawiedzeni Badacze Pisma Świętego Kulinarnego (sprawdzić, czy nie Kuracent! :lol: ) w niektórych regionach uważają, że jak zakwas z mąki żytniej - to żur, a jak z pszennej - to barszcz biały. Inni Badacze (sprawdzić, czy nie Kuracent! :D ) uważają, że jak żur - to postny, czyli z jajkiem i pyrami, a jak barszcz, to z kiełbaską, wędzonką, boczusiem i innymi baaardzo niezdrowymi ingrediencjami.
Narjess napisał(a):
Koma5 napisał(a):
Barszcz robi się [...] na kwasie z kiszonej kapusty

że?????????????? :roll:
No i co siem Narcyzowate gupio dziwuje? Co region - to przepis. Można robić na zakwasie z kapusty, z ogórków kiszonych a nawet z serwatki.
Na Ślunsku Hanysy uważajom, że jak żur to tylko na zakwasie z mąki żytniej razowej, a jak z kartoflami, to siem nazywo żur żyniaty.

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:57 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8041
Podziękował : 1873
Otrzymał podziękowań: 2414
Uprawnienia żeglarskie: -
Bo jak siem słowa znaczeń pozbawi to o czym tu gadać?
I wogle - po co?

A w restauracji zaczniemy, jak przystało, zamawiać wedle nazw francuskich (autorstwa pana Pożarskiego...)


Nawiedzony badacz pisma :mrgreen:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBur


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2009, o 20:59
Posty: 4260
Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Narjess napisał(a):
Strategia stosowana już przez Najróżowiejszą,i jak widać zaraźliwe toto, bo Najsiwiejszy przejął.. :rotfl:


Masz szczęście, że dopiero teraz to przeczytałam bo by Ci się dostało :P ale teraz jestem zajęta górami lodowymi więc nie mam czasu na pierdoły :P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Katrine napisał(a):
ale teraz jestem zajęta górami lodowymi więc nie mam czasu na pierdoły :P
Czy mógłby ktoś zajmować Naszą Kochaną Kasieńkę górami lodowymi codziennie??? :lol:
BPANMSP :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:44 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Zbieraj napisał(a):
Na Ślunsku Hanysy uważajom, że jak żur to tylko na zakwasie z mąki żytniej razowej, a jak z kartoflami, to siem nazywo żur żyniaty.

Na Ślunsku mom jedno dziołcha, ale ni znom "żur żyniaty".

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 23:36 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8041
Podziękował : 1873
Otrzymał podziękowań: 2414
Uprawnienia żeglarskie: -
A bo to ode "żeniaczki", żeniaty żur ;)
Pożeniony, aliści nie że z grulami (mogą być, może nie być) ino wędzonką.
(A jak z wursztem pożeni to sie zwie "ze szczurem", co polecam uwadze :) )
Zbieraj napisał(a):
Na Ślunsku Hanysy uważajom, że jak żur to tylko na zakwasie z mąki żytniej razowej
I wiedzo co godojo, bo to je ich!
Żur tamuj gdziesik wynaleźli - a inne narody nie znają kiszenia zboża, ani wiedzą po co to i jak.
I dlatego zamieszanie, że siem tem ze wschoda z barszczem myli :-P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL