Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Barszcz biały i kartofle
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=17686
Strona 1 z 2

Autor:  Maar [ 16 sty 2014, o 19:00 ]
Tytuł:  Barszcz biały i kartofle

Czy to prawda, że kartofle trzeba gotować oddzielnie?

Autor:  Narjess [ 16 sty 2014, o 19:02 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Żur, jako kwach, zrobi Ci kartofelki na al dente. Będą ugotowanee, a jednocześnie chrupkie. Prawda zatem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Chyba że se zagotujesz najpierw bulion na zupkę z kartofelkami, a zakwas gotowy dolejesz na końcu. Ało.

Autor:  Maar [ 16 sty 2014, o 19:05 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Narjess napisał(a):
Prawda zatem.
No chyba żartujesz? Ja nie mam tyle garnków, że o palnikach nie wspomnę.
9 obrałem.
To może chociaż w grupach po trzy ugotować??

Autor:  Narjess [ 16 sty 2014, o 19:08 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Gotuj zatem osobno, pokrajane w kosteczkę, może być w trzyosobowych grupach. :mrgreen:
Rondelek mały masz?

Autor:  Nicram [ 16 sty 2014, o 19:10 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

W kwaskowych zupach jak żurek biały, kwaśnica, ogórkowa itd ziemniaki gotują się bardzo długo, wręcz wieczność a później smakują jak opisała wyżej Narcyza.

Autor:  piotr6 [ 16 sty 2014, o 19:21 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

pytasz o tzw kwas biały na golonce? jesli tak, to u mnie gotuje się osobno

Autor:  Maar [ 16 sty 2014, o 22:06 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Ugotowałem - wbrew waszym radom - wszystkie kartofelki razem. Zapodałem z przysmażoną białą kiełbaską na oheblowanej desce, a w kamionkowej misie był barszcz i... Rudej smakował!

Się nie znacie!!! :rotfl:

Autor:  zorba128 [ 16 sty 2014, o 22:20 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy. Książkowo - to zupa na lekkim zakwasie pszennym - dużo mniej kwaśna i delikatniejsza niż żur (na kwasie żytnim). Oczywiście istnieją wersje pośrednie - jak wielkopolska zupa na wodzie spod golonki, zagęszczana mąką pszenną i kwaszona octem.

Tak czy inaczej - ziemniaki albo do wywaru przed zakwaszeniem (wersja jednogarnkowa), albo osobno - najlepiej w mundurkach.

To jest jedna z tych magicznych potraw - niby 3 składniki na krzyż, a dobrze zrobiona jest wspaniała :).

marcin

Autor:  Maar [ 16 sty 2014, o 22:25 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

zorba128 napisał(a):
"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy.
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)

Załączniki:
barszcz_bialy.jpg
barszcz_bialy.jpg [ 43.56 KiB | Przeglądane 9032 razy ]

Autor:  piotr6 [ 16 sty 2014, o 22:27 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

zorba128 napisał(a):
jak wielkopolska zupa na wodzie spod golonki, zagęszczana mąką pszenną i kwaszona octem.


moja ulubiona w rodzinie zwana kwasem

Autor:  Wasyl [ 16 sty 2014, o 22:34 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Maar napisał(a):
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)

Taki to nie jest prawdziwy ;) Pamiętam jak na murku pod pawilonami Pani Barszczowa sprzedawała własnej produkcji, tylko z butelką po mleku trzeba było przyjść. A teraz to Panią Barszczową eko-warzywniak zastąpił i też maja taki tradycyjny domowy :D

Autor:  zorba128 [ 17 sty 2014, o 09:36 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Maar napisał(a):
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)


Jest w tym trochę racji - w czasie gdy pracowałem dla dużej japońskiej firmy - najbardziej pożądanym prezentem z Polski był właśnie barszcz biały w proszku z Winiar :).

Za to oni mają najlepsze na świecie zupki/makarony instant - takie gotowe w kubku do zalania wrzątkiem; da się je kupić u nas, ale są koszmarnie drogie :(.

marcin

Autor:  LukasJ [ 17 sty 2014, o 09:51 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

zorba128 napisał(a):
da się je kupić u nas, ale są koszmarnie drogie .

Jakoś w grudniu, żona zaciągnęła mnie na Marywilską do "chińczyków", odkryłem tam sklep spożywczy prowadzony przez Azjatów, znalazłem oryginalne "chińskie zupki", kupiłem kilka na ślepo, bo nie było na nich żadnych polskich napisów, a na niektórych nawet po angielsku nic nie było. A ceny normalne 1,35zł za opakowanie 30% większe niż polskie podróbki. No i smak nie do porównania z polskimi.

Autor:  Zielony Tygrys [ 17 sty 2014, o 10:29 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

pisze się
barszcz z pyrami

Autor:  damit [ 17 sty 2014, o 11:20 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

W temacie żurku/barszczyku/zalewajki (niepotrzebne skreślić) kombinujecie zamiast korzystać z gotowych przepisów:
http://teksty.org/wojciech-mlynarski,zu ... t-piosenki

Z zupek to najlepsiejszy jest rosół z Amino, o taki:

Załączniki:
rosołek.JPG
rosołek.JPG [ 41.42 KiB | Przeglądane 8831 razy ]

Autor:  Nicram [ 17 sty 2014, o 16:11 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Maar napisał(a):
zorba128 napisał(a):
"Barszcz biały" to kulinarnie dość śliskie stwierdzenie - w zależności od regionu oznacza zupełnie różne rzeczy.
Etam. W całym świecie ludzie wiedzą co to jest barszcz biały :-)


Skoro to jest dla ciebie jadło polskie to posmakuj flaków :)

Obrazek

Autor:  Narjess [ 17 sty 2014, o 16:23 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

A Wy co? Kampania reklamowa zupków? Czy jak? :mrgreen:

BTW.. Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam.. Po co pytam? Kij wie - może żeby się pochwalić, że umiem pisać, ew mam w domu zupę, ew mam dom..(potęga logiki) :twisted: :twisted: :twisted:
Strategia stosowana już przez Najróżowiejszą,i jak widać zaraźliwe toto, bo Najsiwiejszy przejął.. :rotfl:

Autor:  Maar [ 17 sty 2014, o 17:32 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Narjess napisał(a):
Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam..
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!

Autor:  Narjess [ 17 sty 2014, o 17:33 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Maar napisał(a):
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Autor:  Marian.Kowalski [ 17 sty 2014, o 18:27 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Coś się chyba komuś pozajączkowało...

Jeśli gdzieś było napisane, że ziemniaki należy ugotować oddzielnie, to zapewne dotyczyło tego, by nie gotować ich w barszczu. A nie każdy ziemniak osobno. Bo po co? :rotfl:

Autor:  Narjess [ 17 sty 2014, o 18:58 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

To:
Marian.Kowalski napisał(a):
Jeśli gdzieś było napisane, że ziemniaki należy ugotować oddzielnie, to zapewne dotyczyło tego, by nie gotować ich w barszczu. A nie każdy ziemniak osobno. Bo po co?

Nasz drogi Najsiwiejszy kombinował tak:
Maar napisał(a):
9 obrałem.
To może chociaż w grupach po trzy ugotować??

A zrobił tak:
Maar napisał(a):
Ugotowałem - wbrew waszym radom - wszystkie kartofelki razem.

A skończyło się to tak:
Maar napisał(a):
Zapodałem [cut] i... Rudej smakował!

Jak ja uwielbiam hepiendy! :mrgreen:

Autor:  Janna [ 17 sty 2014, o 19:16 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Zagadka dla Maarka: jeżeli jedno jajko gotuje się na miękko przez 3 minuty, to ile czasu trzeba gotować na miękko trzy jajka? ;)

Autor:  Alterus [ 17 sty 2014, o 20:17 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Koszałki-opałki i trzy po trzy. A prawdziwy barszcz biały musi być gotowany na króliku. O!

Autor:  Nicram [ 17 sty 2014, o 20:31 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Alterus napisał(a):
Koszałki-opałki i trzy po trzy. A prawdziwy barszcz biały musi być gotowany na króliku. O!


Dlaczego?

Autor:  Zielony Tygrys [ 17 sty 2014, o 20:41 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

żeby mu uszy nie opadły
temu króliku

Autor:  Alterus [ 17 sty 2014, o 20:44 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Nicram napisał(a):

Dlaczego?


Smak nabiera lekkości - delikatne, białe mięso jest do tego idealne. To jak połączenie kuchni francuskiej z polską. Babcia tak robiła i to jest rozstrzygające... :-D

Może zresztą przywiozła ten sposób z Francji? Nie wiem.

Autor:  Nicram [ 17 sty 2014, o 20:51 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Alterus napisał(a):
Babcia tak robiła i to jest rozstrzygające... :-D


Moja też dlatego zapytałem.

Autor:  Jaromir [ 17 sty 2014, o 23:00 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Maar napisał(a):
Narjess napisał(a):
Ciekawi mnie podejście - pytam na forumie, a potem i tak robię jak uważam..
Bo nie wierzę, żeby mogłoby być prawdziwe to gotowanie każdego kartofla oddzielnie - głupie i nieracjonalne jest!

Się nie znasz. Żadnych pyrów do barszczu gotować w ogóle nie trzeba.
Najlepsiejszy barszcz biały zasila się pokrojonymi w kostkę ugotowanymi pyrkami, które zostały z wczorajszego obiadu - i tyle.

Autor:  Sąsiad [ 18 sty 2014, o 13:57 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

Janna napisał(a):
Zagadka dla Maarka: jeżeli jedno jajko gotuje się na miękko przez 3 minuty, to ile czasu trzeba gotować na miękko trzy jajka?

W mojej maszynie do gotowania jajek czas zależy od ilości :-P

Autor:  Hania [ 18 sty 2014, o 18:21 ]
Tytuł:  Re: Barszcz biały i kartofle

E ... Maar to chyba sobie j.... robi z tym gotowaniem kartofelków ??? Zawsze myślałam , że mój najmilejszy ewidentnie nie nadaje na tych samych falach co kuchnia ale nawet on wszystkie kartofelki gotowałby w jednym garnku.
A tak w ogóle to barszcz biały z kartoflami ?! Z jajkiem na twardo i białą kiełbaską , taką cieniutką to mniam.
No i te jajka łatwiej ugotować jak kartofelki :mrgreen:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/