Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 kwi 2024, o 07:18




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 cze 2014, o 19:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Pytanie do miłośników małej czarnej. W domu mamy ekspresy ciśnieniowe i wszystko jest jasne. Na jachcie niestety takiego sprzętu raczej nie ma (chociaż mam kolegę który ekspres wozi na łódce i w porcie gdy ma 230V z powodzeniem robi dobre espresso). Można używać dripa i french press, można użyć kawiarki. Niedawno odkryłem Handpresso i bardzo mi się to urządzenie spodobało. Sam używam pressa Alladin (fotka), ponieważ jest równocześnie termosem i mogę sobie mocną kawę przygotować na nocną wachtę. Jakie są Wasze doświadczenia i patenty na dobrą kawę na jachcie?


Załączniki:
aladdin-aveo-travel-coffee-press-cafetiere-1167-p.jpg
aladdin-aveo-travel-coffee-press-cafetiere-1167-p.jpg [ 15.45 KiB | Przeglądane 11474 razy ]

_________________
Pozdrawiam,
Maciek
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 20:14 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
W domu expres na jachcie kawiarka, koniecznie świeża kawa odpowiednio zmielona. To Twoje urządzenie na czym polega?

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 20:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Rodzaj French Press-a ale zamiast szkła, ścianka z podwójnej nierdzewki z próżnią w środku. Ładnie trzyma temperaturę. Kawę mielę w domu a w młynku dobro z gdyńskiej palarni Ipanema :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 20:58 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Ja kupuję w palarni w Kołobrzegu.
Powiem szczerze,że chyba zostanę przy kawiarce, Kawa smakukuje a jest łatwa w użytkowaniu zwłaszcza w myciu.
Mój problem jest inny, jak spienić mleko i w dodatku żeby było ciepłe?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

dodam, jak robię kawę do termosu, to lejek i filtr papierowy

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 21:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
piotr6 napisał(a):
Ja kupuję w palarni w Kołobrzegu.


Mastro Antonio! :D :D :D

Co do mleka to można by podgrzać mleko a potem spienić mechanicznie ale to takie jakieś nie teges... :rotfl:

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 21:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2011, o 18:24
Posty: 3405
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej i wrzątek :)) nie róbcie sytuacji... :mrgreen:

_________________
Tomek Sosin - +48 724 334 721
... jakby było lepiej - to by sie nie dało wytrzymać!



Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 4: Maar, Marian Strzelecki, skipbulba, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 22:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Sajmon napisał(a):
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej i wrzątek :))


FUUUUUUUUUUUUUUJ!!!!!!!!!!!!! :rotfl:

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 22:15 

Dołączył(a): 16 lis 2010, o 16:17
Posty: 10463
Podziękował : 1300
Otrzymał podziękowań: 4173
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kawa jest przereklamowana.



Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 22:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 17:20
Posty: 207
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: uprawnienia do marzenia
Sajmon napisał(a):
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej i wrzątek


Ja również uważam to rozwiązanie za najlepsze na jachcie. Jeszcze z 2 łyżeczki cukru!
Rozpuszczalna, nie wiem dlaczego, ma wielu wrogów a przecież to 100% kawy naturalnej...
Oczywiście nie smakuje jak espresso ale tej żadna inna nie dorówna.
Z kawiarki jest smaczniejsza niż rozpuszczalna ale to już dużo więcej roboty.
A w domciu piję tylko espresso lub capu z ekspresu ciśnieniowego.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Sajmon napisał(a):
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej

Półtorej + 50 ml Whisky - ale nie chcialeś tak ostatnio :lol:

Sajmon napisał(a):
i wrzątek


Brrrrrrrrrrrr.....
Wrzątek zabija kawę - wrzątek należy OSTUDZIĆ i dopiero wtedy zalewać ....

Sajmon napisał(a):
nie róbcie sytuacji...

TAK, TAK , TAK .... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

skavi napisał(a):
2 łyżeczki cukru!

Cukier szkodzi + zabija smak (podobnie jak Cola do Whisky lub Ketchap do czegokolwiek...
Pij kawę gorzką a wtedy dopiero poczujesz jej smak ..
Pzdr
Kocur
ps. Maciuś - skąd takie dywagacje Cię naszły ??? :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
bury_kocur napisał(a):
ps. Maciuś - skąd takie dywagacje Cię naszły ???


Ehhhh.... pijąc szklaneczkę tego "niedobrego" myślę już o porannej kawce ;)

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
mchanga napisał(a):
pijąc szklaneczkę tego "niedobrego" myślę już o porannej kawce


Tego "niedobrego" do kawy ostało sie jeszcze - zapraszam na "malą poranną czarną" :rotfl:
A masz jakieś przemyślenia na lyyykend ?
Hel, Jastarnia ???
Jutro ma wiać S.
Teraz (00.25) wieje E - słabo ale E.
To jak ?
Bo my myslimy o Jastarni - Helu jakoś ostatnio bylo duzo ...
Pzdr
Kocur
ps. Własnie w kokpicie piję to "niedobre" - jest SUPER - cieplutko i cichutko :D

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
- PW

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 17:20
Posty: 207
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: uprawnienia do marzenia
bury_kocur napisał(a):
Bo my myslimy o Jastarni - Helu jakoś ostatnio bylo duzo ...
Własnie w kokpicie piję to "niedobre" - jest SUPER - cieplutko i cichutko :D

Niektórzy to mają faaajnie :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2014, o 23:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skavi napisał(a):
Niektórzy to mają faaajnie


Każdemu wg potrzeb i mozliwości :rotfl:
Pzdr
Kocur

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 00:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 17:20
Posty: 207
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: uprawnienia do marzenia
U mnie też jest cieplutko i cichutko.
Brakuje tylko "w kokpicie" ;)
I żeby nie było OT - życzę pysznej porannej kawki :)
Dobranoc


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 00:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 13977
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 338
Otrzymał podziękowań: 2423
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skavi napisał(a):
życzę pysznej porannej kawki


Będzie -jak nabardziej będzie ...
Zdam relację na żywo :rotfl:
Pzdr
Kocur znad cichutkiej Zatoki ...

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 01:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 paź 2011, o 19:00
Posty: 5018
Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
piotr6 napisał(a):
Mój problem jest inny, jak spienić mleko i w dodatku żeby było ciepłe?


Ekspress ze spieniaczem

http://www.amazon.com/Taylor-Ng-Bellman-Stovetop-Espresso/dp/B003QVDRSC/ref=pd_sim_sbs_k_1?ie=UTF8&refRID=0GAXS6RV43PYJ8RH9XD9

Albo goły spieniacz

http://www.amazon.com/Belpasta-csx25-Stove-Top-Cappuccino-Steamer/dp/B003GCYGGS/ref=pd_sim_sbs_k_4?ie=UTF8&refRID=18GDZDRSHARERGT42R9R

W Afryce robiły świetnie. Szybko łapią ciśnienie, mało gazu szło - nawet na maszynce na kartusze.



Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: mchanga
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 07:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17297
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2167
Otrzymał podziękowań: 3585
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Sajmon napisał(a):
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej i wrzątek :)) nie róbcie sytuacji... :mrgreen:
Zapomniałeś o mleku! :-)

Oczywiście, że kawy instant to najlepsze rozwiązanie.
- bardzo dobry smak (pod warunkiem, że się potrafi odpowiednio wsypać :-) )
- nie ma fusów w rurach odpływowych (bardzo ważne)
- szybko się zmywa szklanki i TYLKO szklanki

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Sajmon napisał(a):
Dwie łyżeczki rozpuszczalnej i wrzątek :)) nie róbcie sytuacji... :mrgreen:
Zapomniałeś o mleku! :-)

Oczywiście, że kawy instant to najlepsze rozwiązanie.
- bardzo dobry smak (pod warunkiem, że się potrafi odpowiednio wsypać :-) )
- nie ma fusów w rurach odpływowych (bardzo ważne)
- szybko się zmywa szklanki i TYLKO szklanki


W kawiarce do zmywania nie ma praktycznie nic ponadto - wystarczy wyrzucić skompresowany kawowy brykiet i wypłukać siteczko (tylko osad, nie fusy, wiec nic niczego nie blokuje).
Jak odpowiednio dobierzesz kawiarkę (wielkość) to nie gotujesz niepotrzebnie nadmiernych ilości wody cały czas (gaz się zużywa mniej).
Kawiarkę możesz postawić na kuchence i zamocować tak aby nigdzie się nie wybierała i dzięki jej kształtowi rzeczywiście tam zostanie nawet jak wyjdziesz do kokpitu (choć niektórzy twierdzą, że jak jesteś w kokpicie może akurat wizytować antypody, skoro na nią nie patrzysz...). Istotne, że jest tam mile rozsiewając kawowy aromat po całym jachcie jak zejdziesz na dół po sprawdzeniu czy nic nie chce Cię rozjechać a jacht nadal płynie tam gdzie chciałeś.
Nalewasz, zostawiasz na kuchence bo stamtąd nigdzie nie pójdzie (wykluczając te wizyty w Australii) i siadasz sobie w kokpicie z cudownie aromatyczną kawą, przy której instant (którą w DOMU pije normalnie - z lenistwa i niechęci do kupowania drugiej kawiarki, ale wlasnie się przelamuję) smakuje jak napar ze zużytych juz dwukrotnie fusów. Parzenie jej nie trwało dłużej niz zagotowanie wody na rozpuszczalną.
I, co sprawdzone wielokrotnie na ciężkich robotach zwanych urlopem (dwójka przyjaciół samodzielnie zaoferowała pomoc, to co miałam odmawiać?) - zapach jest najlepszym budzikiem pomimo naprawdę zmęczonej załogi. Na jacht kawiarka 12 filiżanek pojemności nie jest za duża. Lepiej dwie, jak ma się załogę kawoszy.

Plitkin, może i jest przereklamowana, nie wiem. Wiele osob jes uzależnionych od kofeiny i od smaku. Dlatego herbata, dostarczając wszakże wystarczająco kofeiny aby uniknąć objawów odstawienia - nigdy nie bedzie stanowiła odpowiedniego zamiennika.

Maar, jest jeszcze jedna różnica pomiędzy instant i mieloną. Napar zrobiony w kawiarce czy przefiltrowany z mielonej kawy - zawiera mniej wiecej dwukrotnie wiecej kofeiny na 100ml niż ten z kawy instant. Nie da się tego przeskoczyć bo wynika to ze sposobu w jaki kawa instant jest preparowana. Co oznacza, że zwykle osoba przyzwyczajona do kawy mielonej nie potrafi się przestawić na instant. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że w większości kawy instant robione są z Robust, natomiast mieszanki kaw ziarnistych (lub zmielone) są zwykle Arabicami lub mieszanką z przewagą Arabic.
Problem w tym, że Robusty, mając wiecej kofeiny (dlatego jest używana do instant, bo proces, jak wspomniałam, zmniejsza ilośc kofeiny w końcowym produkcie) są też odmianami o zdecydowanie odmiennym, ostrym smaku.

W efekcie, różnica w smaku i różnica w zawartości kofeiny powoduje, że kawopij ktory ma się przestawić z kawy ziarnistej na instant bardzo cierpi. A rozwiazanie jest proste i nie powoduje wiecej pracy.

Dla wątpiących przypomnę, że dobra kawa ziarnista jest tańsza od dobrej instant. Możecie mi w tym wierzyć, wypijam hektolitry :) (oczywiście, łatwo wskażę tez Bardzo Dobre i Bardzo Drogie kawy, wielokrotnie droższe, ale one nie mają odpowiednika w instant ;) )

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D



Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 3: damit, Marian Strzelecki, mchanga
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Yigael napisał(a):
Albo goły spieniacz


Goły spieniacz mi się bardzo spodobał :)

A znacie ten patent?

http://www.handpresso.pl/products/wild-domepod-EN.html

p.s. napisane przy arabice Mexico Maragogype palonej 5 dni temu :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Yigael napisał(a):
piotr6 napisał(a):
Mój problem jest inny, jak spienić mleko i w dodatku żeby było ciepłe?


Ekspress ze spieniaczem

http://www.amazon.com/Taylor-Ng-Bellman-Stovetop-Espresso/dp/B003QVDRSC/ref=pd_sim_sbs_k_1?ie=UTF8&refRID=0GAXS6RV43PYJ8RH9XD9

Albo goły spieniacz

http://www.amazon.com/Belpasta-csx25-Stove-Top-Cappuccino-Steamer/dp/B003GCYGGS/ref=pd_sim_sbs_k_4?ie=UTF8&refRID=18GDZDRSHARERGT42R9R

W Afryce robiły świetnie. Szybko łapią ciśnienie, mało gazu szło - nawet na maszynce na kartusze.

Marcin, odwiedzenie IKEI pewnie wyjdzie taniej:


http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007PT6E6S/ref=pd_lpo_sbs_dp_ss_3?pf_rd_p=479289247&pf_rd_s=lpo-top-stripe&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B0015S0VIM&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_r=0BMETJ6V71RWRBV3JV41

Miałam taki na Sifu, w połączeniu z wysokim dzbanuszkiem na mleko można wykreować wszystko... Btw, powinien być wciąż na Sifu, to nie mój a jachtowy :)

skavi napisał(a):
(...).
Z kawiarki jest smaczniejsza niż rozpuszczalna ale to już dużo więcej roboty.
A w domciu piję tylko espresso lub capu z ekspresu ciśnieniowego.

Co rozumiesz pod pojęciem kawiarka? Bo widzę jakąś konfuzję, może ja źle nazywam. Wszak kawiarka JEST ekspresem cisnieniowym, tyle że bez prądu....

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sty 2014, o 09:40
Posty: 1822
Lokalizacja: SDL
Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Moniia napisał(a):
Miałam taki na Sifu, w połączeniu z wysokim dzbanuszkiem na mleko można wykreować wszystko... Btw, powinien być wciąż na Sifu, to nie mój a jachtowy :)


Nie ma. PanPrezes przekopał cały kambuz aby coś do robienia kawy znaleźć

_________________
Mirosław Dados


Ostatnio edytowano 28 cze 2014, o 08:56 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem cytowanie


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17297
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2167
Otrzymał podziękowań: 3585
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia, osoba przyzwyczajona do głębokiej czerni ekranów plazmowych nigdy nie będzie zadowolona z obrazu na telewizorze LCD. Nigdy przenigdy.
W efekcie nawet najciekawszy film zostanie przez nią odebrany z pewną dozą niesmaku.

Rejs jachtem wyposażonym w telewizor LCD może stać się dla takiej osoby koszmarem.

Moniia napisał(a):
Napar zrobiony w kawiarce czy przefiltrowany z mielonej kawy - zawiera mniej wiecej dwukrotnie wiecej kofeiny na 100ml niż ten z kawy instant.
Być może w 100 ml jest dwukrotnie więcej, ale w 190 ml - jak podaje Instytut żywienia na tej stronie: http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=123 kofeiny w rozpuszczalnej jest mniej o 12%.
Pewnie gdybym zrobił sobie kawy w kubku 250 ml a nie w filiżance 190 ml, to okazałoby się, że jest jeszcze bardziej korzystnie. :rotfl:

Ja to generalnie na łódkę jadę po to, żeby popływać, ale jeśli ktoś jedzie napić się kawy lub pooglądać telewizję, to jego sprawa, tylko prośba - niech ten ktoś mnie nie przekonuje do tego, że jedynym słusznym modelem żeglarstwa jest jego model!

ps. Jadam mielonkę zasmażaną z cebulką i makaronem, o zgrozo!!!

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa



Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 3: Marian Strzelecki, skipbulba, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Moniia napisał(a):
Co rozumiesz pod pojęciem kawiarka?
Nie ma co rozumieć. To już wyjaśnił niejaki Mickiewicz Adam, z zawodu poeta:

Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Załącznik:
Kawiarka nowoczesna 1.jpg
Kawiarka nowoczesna 1.jpg [ 97.26 KiB | Przeglądane 11019 razy ]
Załącznik:
Kawiarka nowoczesna 2.jpg
Kawiarka nowoczesna 2.jpg [ 105.68 KiB | Przeglądane 11019 razy ]
Załącznik:
Kawiarka tradycyjna.jpg
Kawiarka tradycyjna.jpg [ 97.61 KiB | Przeglądane 11019 razy ]
Załącznik:
Kafetiera.jpg
Kafetiera.jpg [ 69.29 KiB | Przeglądane 11019 razy ]

:lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 06:35
Posty: 339
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Moniia napisał(a):
Marcin, odwiedzenie IKEI pewnie wyjdzie taniej:


To jest spieniacz mechaniczny i robi substytut mleka spienionego przez strumień pary. Całkiem inny smak i konsystencja mleka. Pamiętaj, że najważniejsza jest temperatura - około 65 stopni. Powyżej 70 mleko ma już charakterystyczny smak, który jest nie do przyjęcia w klasycznym cappuccino czy latte.

Moniia napisał(a):
Co rozumiesz pod pojęciem kawiarka? Bo widzę jakąś konfuzję, może ja źle nazywam. Wszak kawiarka JEST ekspresem cisnieniowym, tyle że bez prądu....


Kawiarka (Moka Pot) to urządzenie, które wykorzystuje ciśnienie gotującej się wody i przepuszcza ją przez kawę. Ekspres generuje ciśnienie 9 bar poprzez wykorzystanie pompy. Złota zasada parzenia kawy: 20 sekund / 9 bar. Są wyjątki bez pompy - tzw dźwigniowce. Odpowiednie ciśnienie jest wytwarzane przez wyzwoloną sprężynę lub całkowicie ręcznie poprzez "wyciskanie" dźwignią ciśnienia w cylindrze.

_________________
Pozdrawiam,
Maciek



Za ten post autor mchanga otrzymał podziękowanie od: Moniia
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 08:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Moze powinnam sprecyzować - mówie o porównaniu kaw instant z kawą na espresso - mieszanki te zwykle mają wiekszą zawartość kofeiny niż przeciętna. Mea culpa :)

Marku, pij kawę jaką chcesz. Tylko nie mów, że to nieistotne, bo bardzo dużo ludzi (spójrz na ten wątek) pija inną. Dla Ciebie moze być to nieistotny detal - dla nich bardzo istotna czesc rozkoszowania się rejsem.

Jak to było, z tym jedynym modelem żeglarstwa? ;)

Ps. Dobrze wiesz, czemu czepialam się Andrzeja. Wiec nie bądź złośliwy. :)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 09:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zbieraj napisał(a):
Moniia napisał(a):
Co rozumiesz pod pojęciem kawiarka?
Nie ma co rozumieć. To już wyjaśnił niejaki Mickiewicz Adam, z zawodu poeta:

Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Załącznik:
Kawiarka nowoczesna 1.jpg
Załącznik:
Kawiarka nowoczesna 2.jpg
Załącznik:
Kawiarka tradycyjna.jpg
Załącznik:
Kafetiera.jpg

:lol: :lol: :lol:

Czepiasz sie ot co :) nigdy nie lubiłam słowa kafeteria, bo jest czystą kalką z angielskiego - przy czym angielski termin dotyczy zupełnie innego urządzenia:

http://tnij.org/71urj7t


Kawiarka (i co byś nie mówił o historii tegoż słowa, obecnie jest używane w tym kontekście) jest to po angielsku percolator - choć zwykle uzywa się terminu espresso maker, espresso pot lub stove top coffee maker. Te dwa ostatnie dobrze oddają, czym to urządzenie jest :)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Ostatnio edytowano 28 cze 2014, o 09:16 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Skróciłem link


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 09:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8653
Lokalizacja: sv Nimrod, Newhaven, UK
Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Ps. Dla leniwych:

Cafeterie mug (używam angielskiego aby uniknąć konfuzji terminologicznej). Siteczko do trzymania fusów po zaparzeniu kawy w środku kubka.

Młyneczek i porządna kawiarka w drodze. A co.

Mchanga - dzięki, nie pijam cappuccino ani latte zwykle, wiec nie wiedziałam....


Załączniki:
ImageUploadedByTapatalkHD1403943070.497883.jpg
ImageUploadedByTapatalkHD1403943070.497883.jpg [ 65.53 KiB | Przeglądane 10973 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 09:36 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Moniia napisał(a):


Ja bym nazwał to jako french press

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL