Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 kwi 2024, o 10:10




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2015, o 19:45 

Dołączył(a): 26 sie 2013, o 13:54
Posty: 137
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 53
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz Jachtowy
Poniżej podaję Wam przepis na wspaniałą goloneczkę w pysznej galaretce 8-) ;-)
Wiele razy przetestowany i modyfikowany by uzyskać jak najlepszą konsystencję mięsa, aromat i klarowność ;-) dlatego warto trzymać się proporcji , ilości składników ;-)

Składniki :

1. Golonka wieprzowa tylna odkostniona w ilości 2kg
2. Peklosól 160 gram
3. Woda 0,80 litra
4. 8 szt liści laurowych
5. 15 ziaren ziela angielskiego
6. 15 ziaren czarnego pieprzu
7. 5 ząbków czosnku
8. Mała łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
9. Żelatyna spożywcza 1 małe opakowanie na litr wywaru

Golonkę peklujemy 24h w solance z w.w ilości wody i peklosoli. Zapeklowaną golonkę krótko należy opłukać zimną wodą, pokroić na kilka kawałków i wrzucić do garnka.Dolać wody aby lekko przykrywała golonki, lecz nie przesadzić z ilością - 1,2-1,5 litra . Golonkę gotować ok 2 h z dodatkiem w/w przypraw, na średnim ogniu. Po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu do ok 80-90 st , rozpuścić żelatynę w 200ml gorącej wody, wlać do garnka i całość wymieszać. Słoiki i nakrętki wyparzyć tak jak do przetworów warzywnych, kawałki mięsa w miarę ścisło układać i zalewać na 1cm poniżej górnej krawędzi słoika. Następnie mocno zakręcić nakrętki i dwukrotnie pasteryzować ( garnek do pasteryzowania wyłożyć na dnie ściereczką, umiescic słoiki , zalać wodą do 3/4 wysokości słoika) . Sugeruję pasteryzować 2 krotnie po 1 godzinie .
Smacznego 8-) :mrgreen:


Załączniki:
image.jpg
image.jpg [ 212.91 KiB | Przeglądane 3848 razy ]
image.jpg
image.jpg [ 239.32 KiB | Przeglądane 3848 razy ]

Za ten post autor Emill`76 otrzymał podziękowania - 2: nauaag, Nicram
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2015, o 06:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58
Posty: 2787
Podziękował : 412
Otrzymał podziękowań: 698
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Emill`76 napisał(a):
Następnie mocno zakręcić nakrętki i dwukrotnie pasteryzować ( garnek do pasteryzowania wyłożyć na dnie ściereczką, umiescic słoiki , zalać wodą do 3/4 wysokości słoika) . Sugeruję pasteryzować 2 krotnie po 1 godzinie .

Według metody opisanej w tym wątku:
http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=5972
wystarczy gotować jednokrotnie ale należy to robić w szybkowarze.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2015, o 08:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 08:33
Posty: 1894
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 279
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Jaki szybkowar na indukcje? Taki dość duży mnie interesuje około 6-7 litrów.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2015, o 10:21 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8017
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2411
Uprawnienia żeglarskie: -
Klasykę niezniszczalną polecam http://bergnershop.pl/pl/p/SZYBKOWAR-PE ... CZELKI/287 (te akurat są 6 i 8 l).
Mam też taki 7-litrowy, acz podpisany "Bergner".
Skleroza nie pozwala dodać ile lat już służy... zresztą wstyd przyznać... :mrgreen:

Inne, zatrzaskiwane na plaśtiki może poręczniejsze, ale powyrzucałem gdy trzymać przestały i nie pomnę typów. :-?



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2015, o 11:07 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8017
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2411
Uprawnienia żeglarskie: -
P.S. Cztery słoiki zwykle wchodzą, bo szeroki; warto zważyć że tu średnica ważniejsza niż 'litry'.
A jeszcze, bo doczytałem wyżej: nie wierzcie w 'jednokrotną pasteryzację', mięsa. Tu o jad kiełbasiany idzie, niby rzecz jest nieczęsta ale nigdy nie wiadomo. Lekarstwa na to nie ma.
Teoretycznie przetrwalniki giną po 10 minutach w temperaturze 120'C.
Nie zawierzyłbym życia teorii, ani zapewnieniom producenta że szybkowar "z gwarancją" osiągnie 120 stopni... :-P
Ja tam wekuję potrawy przyrządzone wcześniej - zatem gotuję w przeddzień, a pasteryzuję w kolejny i już 'sterylizacja dwukrotna' załatwiona. A co szkodzi za dzień-dwa jeszcze raz? Strzeżonego...

A peklosól (azotyny) też jadu kiełbasianego laseczki utłucze. I kwas. Mięsom zawsze lepiej dać trochę kwasu, choćby jakie warzywko.



Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Były user
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2015, o 13:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2008, o 18:57
Posty: 2299
Lokalizacja: WZ
Podziękował : 487
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Emill`76 napisał(a):
tylna odkostniona w ilości 2kg

Ja, tylko tak dla formalności ;)
Mięso odkostnione, to taki surowiec, z którym nie chciałbyś mieć nic wspólnego, w jego surowej postaci ;) Aczkolwiek jest podstawą makdonaldowych nugetsów, nadmorskokurortowych dewolajów, pasztetów spodlaskich i innych wysokoprzetworzonych mięsnych dań. :)

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
ŁJ


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2015, o 17:52 

Dołączył(a): 26 sie 2013, o 13:54
Posty: 137
Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 53
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz Jachtowy
LukasJ napisał(a):
Emill`76 napisał(a):
tylna odkostniona w ilości 2kg

Ja, tylko tak dla formalności ;)
Mięso odkostnione, to taki surowiec, z którym nie chciałbyś mieć nic wspólnego, w jego surowej postaci ;) Aczkolwiek jest podstawą makdonaldowych nugetsów, nadmorskokurortowych dewolajów, pasztetów spodlaskich i innych wysokoprzetworzonych mięsnych dań. :)

Obrazek


Trafiłeś na kolegę, który w branży pracuje już 18 lat ;) Element mięsa odkostniony, czyli łopatka czy golonka , to po prostu element po wytrybowaniu, czyli po usunięciu kości. Natomiast to co masz na myśli to tzw. MOM czyli Mięso Odkostnione Mechanicznie. Z rozdrobnionych kości , pod ogromnym cisnieniem odsysa się przez sita resztki mięsa i szpiku ;) Fakt, że sama nazwa tego szajsu strasznie jest perfidnie myląca konsumenta czytającego etykiety...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL