Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Musaka domowa
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=31568
Strona 1 z 1

Autor:  ins [ 16 kwi 2020, o 02:39 ]
Tytuł:  Musaka domowa

Od 09 maja mam być w Grecji na rejsie - skipperowanie i gotowanie - przez dwa tygodnie i od 30 maja ponownie, czy dojdzie to do skutku?
Wielka niewidoma.
Póki co zażywam tamtejszego klimatu w kuchni.

Musaka jest dość prostą potrawą ale pracochłonną, przepisów na nią sporo.

Moja musaka wygląda tak.
Na początku gotuję ziemniaki w mundurkach, powinny być "al dente", tak by po obraniu i pokrojeniu w plastry nie rozpadały się.
Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - wrzucam na patelnię, na której uprzednio zeszkliłem drobno posiekaną cebulę, dodaję wyciśnięty czosnek, pomidory z puszki.
Z przypraw pieprz czarny i kumin plus odrobina wina czerwonego i oregano.
Pocięty w cienkie plastry bakłażan, posypany pieprzem cytrynowym oraz suszoną nacią pietruszki, grilluję.

Wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne, może być blaszana forma do ciasta, zapełniam układanymi w warstwy składnikami.
Załącznik:
90513759_3719268608145017_2206854681739657216_o.jpg
90513759_3719268608145017_2206854681739657216_o.jpg [ 221.55 KiB | Przeglądane 10531 razy ]

Plastry ziemniaków posypane pieprzem cytrynowym, na to bakłażan, plastry sera koziego, wołowina, na górę ponownie resztka ziemniaków i plastrów bakłażana.
Górę polewam równo rozprowadzonym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i sporą ilością dobrego sera, np zmielony Grana Padano.
Załącznik:
90636186_3719269754811569_1415888908893290496_o.jpg
90636186_3719269754811569_1415888908893290496_o.jpg [ 145.21 KiB | Przeglądane 10531 razy ]

Do rozgrzanego piekarnika temperatura około 160 stopni wkładamy zapełnione naczynie, wyjmujemy gdy sos z serem stężeje i zmieni kolor na jasno brązowy.
Załącznik:
90402404_3719655464772998_3626987825775247360_n.jpg
90402404_3719655464772998_3626987825775247360_n.jpg [ 148.07 KiB | Przeglądane 10531 razy ]

Musaka najlepsza jest po schodzeniu, wstawieniu do lodówki i ponownym, następnego dnia podgrzaniu, o ile domownicy się powstrzymają przed wcześniejszą konsumpcją.

Repertuar przypraw może być znacznie szerszy niż wyżej wymieniony, bo i papryka, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie też się dobrze przysłużą, ale nie stosujmy majeranku i nadmiaru ostrych przypraw, soli też nie za dużo, do mięsa ani grama.

Piotr Siedlewski

Autor:  Sąsiad [ 16 kwi 2020, o 12:07 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

ins - dobry przepis, kilka tipów podrzucę :)
Ziemniaki sałatkowe lepiej się sprawdzają o tej porze roku.
Jeżeli jagnięcina za droga, to można użyć mieszanego wołowo-jagnięcego, lub wołowo-cielęcego.
Po zalaniu winem i pomidorami warto trochę podusić na małym ogniu, jakieś 20min.
Ja osobiście zamiast sera koziego preferuję owczy, IMHO daje lepszy smak.
Grana Padano najlepszy jest w Lidlu :) (i chyba raczej używasz tartego a nie mielonego)

Smacznego :)

Autor:  damit [ 16 kwi 2020, o 12:19 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

Bakłażana kroję w plastry, układam na ręczniku papierowym, solę i odczekuję około pół godziny. Po tym czasie osuszam plastry - również ręcznikiem papierowym - i dopiero wtedy je grilluję lub lekko podsmażam na patelni z odrobiną oleju.

Autor:  Ryś [ 16 kwi 2020, o 21:31 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

ins napisał(a):
Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - [...]
Kurde... :cry:
Ależ, ludziska, myślta: kupujcie naszą jagnięcinę, co akurat dobra a tania. A tania bo nie było jak wysłać "tym biednym Włochom".. :roll:
No i co z tego że te tam zakłądy i skupy (giermańskie) i siupermarkiety (takoż) jakoś nie sprzedają, a wolą upychać odpady swoje?
A co, a internet to pies? :lol:

Autor:  piotras [ 16 kwi 2020, o 21:41 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

O cynamonie zapomnieliście. Do mięsa się dodaje.

Sent from my E6853 using Tapatalk

Autor:  ins [ 16 kwi 2020, o 21:56 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

Ryś napisał(a):
A co, a internet to pies?

Bywa w Lidlu mieszanka wołowo-jagnięca, ale rzadko, z kolei nie będę magazynować kilogramów w zamrażarce, a ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim.

piotras napisał(a):
O cynamonie zapomnieliście.

Nie zapomniałem, akurat ja za cynamonem w mięsie nie przepadam.

Piotr Siedlewski

Autor:  Ryś [ 16 kwi 2020, o 23:10 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

A, to jak kto żyje lidlami, to ja przepraszam...
Aleć ile waży jagnię, że zamrażarki żal? ;)

Autor:  Sąsiad [ 17 kwi 2020, o 11:43 ]
Tytuł:  Re: Musaka domowa

ins napisał(a):
ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim.

To znaczy jakie masz limity? Bo mielona jagnięcina jest za kilogram 10-15zł droższa niż wołowina. Przy ilościach, które jednorazowo spożywam to jest zupełnie pomijalna różnica.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/