Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Musaka domowa https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=31568 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | ins [ 16 kwi 2020, o 02:39 ] |
Tytuł: | Musaka domowa |
Od 09 maja mam być w Grecji na rejsie - skipperowanie i gotowanie - przez dwa tygodnie i od 30 maja ponownie, czy dojdzie to do skutku? Wielka niewidoma. Póki co zażywam tamtejszego klimatu w kuchni. Musaka jest dość prostą potrawą ale pracochłonną, przepisów na nią sporo. Moja musaka wygląda tak. Na początku gotuję ziemniaki w mundurkach, powinny być "al dente", tak by po obraniu i pokrojeniu w plastry nie rozpadały się. Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - wrzucam na patelnię, na której uprzednio zeszkliłem drobno posiekaną cebulę, dodaję wyciśnięty czosnek, pomidory z puszki. Z przypraw pieprz czarny i kumin plus odrobina wina czerwonego i oregano. Pocięty w cienkie plastry bakłażan, posypany pieprzem cytrynowym oraz suszoną nacią pietruszki, grilluję. Wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne, może być blaszana forma do ciasta, zapełniam układanymi w warstwy składnikami. Załącznik: Plastry ziemniaków posypane pieprzem cytrynowym, na to bakłażan, plastry sera koziego, wołowina, na górę ponownie resztka ziemniaków i plastrów bakłażana. Górę polewam równo rozprowadzonym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i sporą ilością dobrego sera, np zmielony Grana Padano. Załącznik: Do rozgrzanego piekarnika temperatura około 160 stopni wkładamy zapełnione naczynie, wyjmujemy gdy sos z serem stężeje i zmieni kolor na jasno brązowy. Załącznik: Musaka najlepsza jest po schodzeniu, wstawieniu do lodówki i ponownym, następnego dnia podgrzaniu, o ile domownicy się powstrzymają przed wcześniejszą konsumpcją. Repertuar przypraw może być znacznie szerszy niż wyżej wymieniony, bo i papryka, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie też się dobrze przysłużą, ale nie stosujmy majeranku i nadmiaru ostrych przypraw, soli też nie za dużo, do mięsa ani grama. Piotr Siedlewski |
Autor: | Sąsiad [ 16 kwi 2020, o 12:07 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
ins - dobry przepis, kilka tipów podrzucę Ziemniaki sałatkowe lepiej się sprawdzają o tej porze roku. Jeżeli jagnięcina za droga, to można użyć mieszanego wołowo-jagnięcego, lub wołowo-cielęcego. Po zalaniu winem i pomidorami warto trochę podusić na małym ogniu, jakieś 20min. Ja osobiście zamiast sera koziego preferuję owczy, IMHO daje lepszy smak. Grana Padano najlepszy jest w Lidlu (i chyba raczej używasz tartego a nie mielonego) Smacznego |
Autor: | damit [ 16 kwi 2020, o 12:19 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
Bakłażana kroję w plastry, układam na ręczniku papierowym, solę i odczekuję około pół godziny. Po tym czasie osuszam plastry - również ręcznikiem papierowym - i dopiero wtedy je grilluję lub lekko podsmażam na patelni z odrobiną oleju. |
Autor: | Ryś [ 16 kwi 2020, o 21:31 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
ins napisał(a): Mieloną wołowinę - jagnięcina jednak za droga - [...] Kurde... Ależ, ludziska, myślta: kupujcie naszą jagnięcinę, co akurat dobra a tania. A tania bo nie było jak wysłać "tym biednym Włochom".. No i co z tego że te tam zakłądy i skupy (giermańskie) i siupermarkiety (takoż) jakoś nie sprzedają, a wolą upychać odpady swoje? A co, a internet to pies? |
Autor: | piotras [ 16 kwi 2020, o 21:41 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
O cynamonie zapomnieliście. Do mięsa się dodaje. Sent from my E6853 using Tapatalk |
Autor: | ins [ 16 kwi 2020, o 21:56 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
Ryś napisał(a): A co, a internet to pies? Bywa w Lidlu mieszanka wołowo-jagnięca, ale rzadko, z kolei nie będę magazynować kilogramów w zamrażarce, a ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim. piotras napisał(a): O cynamonie zapomnieliście. Nie zapomniałem, akurat ja za cynamonem w mięsie nie przepadam. Piotr Siedlewski |
Autor: | Ryś [ 16 kwi 2020, o 23:10 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
A, to jak kto żyje lidlami, to ja przepraszam... Aleć ile waży jagnię, że zamrażarki żal? |
Autor: | Sąsiad [ 17 kwi 2020, o 11:43 ] |
Tytuł: | Re: Musaka domowa |
ins napisał(a): ściąganie 1 kg jagnięciny czyni papu trochę za drogim. To znaczy jakie masz limity? Bo mielona jagnięcina jest za kilogram 10-15zł droższa niż wołowina. Przy ilościach, które jednorazowo spożywam to jest zupełnie pomijalna różnica. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |