Forum żeglarskie https://forum.zegluj.net/ |
|
Prosty przepis na lina. https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=32639 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | ins [ 6 maja 2021, o 13:33 ] |
Tytuł: | Prosty przepis na lina. |
Zamordowaną rybę polewamy wrzątkiem i natychmiast po tym zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi bez problemu usuniemy nożem śluz. Załącznik: Dekapitujemy i wybebeszamy. Przecinamy wzdłuż grzbietu na dwie połówki. Załącznik: Płuczemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron odrobiną soli i ciut większą ilością pieprzu, natomiast suszonej pietruszki nie żałujemy. Rybę składamy z powrotem, można wsadzić do wnętrza pomiażdżone piórka cebuli i skropić sokiem z cytryny. Powinna poleżeć 2 h w chłodnym miejscu. Przed smażeniem 1h w temperaturze "pokojowej" Brak tego zabiegu owocuje tym, że na talerzu z zewnątrz ryba, ale nie tylko ona, jest ok, ale w środku mięso nie chce odchodzić od ości lub kości. Profesjonalnie używa się specjalnych termometrów. Jeśli pozyskany płat ryby jest duży można go podzielić. Smażymy na grubej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, ja preferuję gęsi lub kaczy. Najpierw podrumienimy od strony mięsa, następnie dłużej smażymy od strony skóry. Łuski lina są drobne, poddane wysokiej temperaturze zamienią się w smaczną skorupkę. Załącznik: Piotr Siedlewski |
Autor: | nipo80 [ 6 maja 2021, o 19:50 ] |
Tytuł: | Re: Prosty przepis na lina. |
Super, aż ślinka cieknie, ale one jakieś takie przestraszone w tym zlewie są. Czy aby na pewno były martwe |
Autor: | ins [ 7 maja 2021, o 00:26 ] |
Tytuł: | Re: Prosty przepis na lina. |
nipo80 napisał(a): ale one jakieś takie przestraszone w tym zlewie są. Czy aby na pewno były martwe Były martwe i są po obróbce wrzątkiem i zimną wodą. Piotr Siedlewski |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |