Forum żeglarskie
https://forum.zegluj.net/

Mięso w tłuszczu (w smalcu)
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=42&t=34407
Strona 1 z 1

Autor:  Maar [ 4 mar 2024, o 21:49 ]
Tytuł:  Mięso w tłuszczu (w smalcu)

Obiecałem Kurczakowi kotlety mielone z wieprzowiny z czosnkiem zalane smalcem w słoiku.

Niecałą minutę po obietnicy zajarzyłem, że nie bardzo wiem jak to się ten Kurczakowy smakołyk robi. W sensie czy to ma być jakoś zesmażony smalec z cebulą i zalewa się takim zajzajerem kotlety w słoiku, czy może chodzi o to, że się je smaży na głębokim smalcu i wlewa się kotlety razem z tym na czym się smażyło?

ps. Z tym zalewaniem to chodzi o przedłużenie terminu przydatności do wydziobania. :-)

Dajcie wskazówki, pls.

Autor:  Wojciech [ 4 mar 2024, o 22:18 ]
Tytuł:  Re: Mięso w tłuszczu (w smalcu)

Stawiam, że ten przepis będzie dobry.
Smalec wytopiopiłbym ze świeżej słoniny lekko doprawiając solą, niczym więcej gdyż zalane gorącym tłuszczem wieprzowym kotlety mielone powinny oddać smak do smalcu.



https://pysznosci.pl/kotlety-mielone-do ... 751526529a

Autor:  damit [ 5 mar 2024, o 07:22 ]
Tytuł:  Re: Mięso w tłuszczu (w smalcu)

Wojciech napisał(a):
doprawiając solą, niczym więcej

Tak jak napisał Wojciech, niczym więcej. Dodawanie cebuli czy czosnku do tłuszczu IMO może spowodować psucie się potrawy (ogniska bakterii, grzybów, pleśni czy innej chu..ni). Pewnie trzeba by było jeszcze pasteryzować słoiki.
Dodatkowo w procesie odgrzewania taki dodatek by przeszkadzał - przypalona cebula i czosnek to przysmak wyłącznie dla koneserów ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/